ditai-lutek 23.10.07, 21:56 Co sądzicie o żądaniach Eryki Steinbach ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grenka1 Edytko 23.10.07, 22:04 nie krzycz tak głośno, bo nam bębenki w uszach popękają. Pisanie na forum DUŻYMI LITERAMI oznacza krzyk !!! Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: Edytko 23.10.07, 22:28 Grenko, ta sprawa bardzo mnie interesuje i po prostu chciałam zaspokoić moją ciekawość, co myślą inni na ten temat, że duże litery znaczą krzyk nie wiedziałam, ale na naukę nigdy nie jest za późno, więc dziękuję za uwagę i spodziewam się, że częściej będziesz mi na tej stronie uwagę zwracać. "Zieleń" ciągle jeszcze nie jest mi obca. Serdecznie pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link
grenka1 Re: Edytko 23.10.07, 22:51 Spodziewałam się tego, że nie wiesz o tym krzyku i dlatego pozwoliłam sobie na poinformowanie Cię o tym zwyczaju. Nie przejmuj się, nie Ty pierwsza i na pewno nie ostatnia popełniłaś ten błąd. Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: Edytko 23.10.07, 23:01 Dziękuje i tak przy okazji Urszula Edyta Błaszczyk Google Odpowiedz Link
grenka1 Re: Edytko 23.10.07, 23:22 Dzięki. Znalazłam kilka wiadomości o Tobie i teraz wiem, że mieszkałaś we Wrocławiu. Podejrzewam, że zostałaś przesiedlona z Kresów. Tylko dlaczego znalazłaś się na Helu, to niestety tego nie doczytałam się. Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: Edytko 24.10.07, 00:09 To bardzo długa historia. Ojciec służył całe życie w wojsku i często służbowo przenoszony tam gdzie był potrzebny. Na Hel przyjechaliśmy z mężem za namową znajomych, ale tylko na 2 lata i minęło 49 a my ciągle tu jesteśmy i chyba zostaniemy "na zawsze". Dzieciństwo spędziłam w Toruniu co opisałam w mojej książce i wydałam ją własnym sumptem więc nie ma jej w sprzedaży, ale bywa w niektórych bibliotekach. Mogę zapytać w jakim mieście mieszkasz? Odpowiedz Link
kalesonyzony Re: Edytko 24.10.07, 09:44 Dlaczego ma mnie grafomania czyjas zaciekawic? Wspomnienia to piekna rzecz dla rodzinki a tu zaraz ksiazka O umacnianiu sie wladzy radzieckiej na terenach zachodnich? O kawalkach komponowanych na czesc wodza? A jak sie myle, to dawaj cos o towarze jaki chcesz zbywac. No i za ile? Moze allegro, tam sa lepsi tworcy. nie dajmy sie inspirowac glupszym od siebie Odpowiedz Link
grenka1 Kalesonow 24.10.07, 10:16 aleś ty głupi jak stołowa noga i do tego chamowaty niczym wódz Samejbrony. Co żal ci d..ę ściska, że ty nie napisałeś tumanie ? A sygnaturkę zmień na: "nie dajmy się inspirować kalesonowowi, bo głupszy od nas". Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: Kalesonow 24.10.07, 11:40 Serdecznie dziękuję tym wszystkim którzy mnie na tej stronie tak mile witali, ale odchodzę z wielkim smutkiem. E D T A Odpowiedz Link
ira.mak Re: Edytko 24.10.07, 12:02 Ja myślę że problem jest bardziej złozony niż mogło by sie wydawać.Nie popieram tej pani.Tylko jak sie zastanowić-to jak zwykle ucierpieli zwykli szarzy ludzie.Ktos moze powiedziec-popierali Hitlera,dobrze im tak.A tak naprawdę to punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Próbuję postawić sie w sytuacji człowieka który całe zycie-z dziada pradziada gdzies żyje, ma swoje korzenie-a tu nagle przez idiotow ogarniętych ideą,żądzą władzy tracą to wszystko.To nie takie proste.Pewnie że ci ludzie w wiekszości już wymarli,zostały ich dzieci,wnuki.Zostali niejako ukarani za przynaleznosc do narodu ktory rozpętał wojnę bez względu na to czy go popierali czy nie.Ja np.dobrze wiem jak oni sie czują bo sama prawdopodobnie nigdy nie zobaczę domu mego ojca pod Wilnem,może juz nawet nie stoi choć w 1956r, było w nim ponoć przedszkole.Też nam zabrano dom,ja juz sie urodziłam na Kazachstanie,majac 2 latka w bydlęcym wagonie przejechałam pół świata.Do tej pory nic nie dostałyśmy z siostrą.Ojciec zmarł w 51 r.przyjechał juz chory stamtąd,nie umiał zadbać o swoje interesy tak jak inni.Mama potem też.Teraz juz nie żyją a my do tej pory czekamy a niektorzy wręcz twierdzą że nam sie nic nie nalezy.Niemcy choć płacą jakieś zadosćuczynienie.A co do roszczeń-co mi to da że będę żyła w nienawiści?I taka p. Eryka powinna to zrozumieć-.Ona znowu manipuluje ludzmi i jest na fali,ma swoje 5 minut.O to jej chyba chodzi.Moze ja żle myślę ale z natury nie jestem mściwa-bo co mi to da ze powiem że wszystkiemu winni Ruscy?Czasu nie cofniesz ani historii-tylko ludzi żal. Odpowiedz Link
bozenamroczek1 Re: E R I K A ! 24.10.07, 11:55 Dlaczego, przez jednego kalesona? Wracaj i nie zwracaj na niego uwagi. Zawsze był złośliwy i delikatnie mówiąc nietaktowny. Odpowiedz Link
ira.mak Re: EDYTKO!!!!!! 24.10.07, 12:06 No co ty!Nawet sie nie wygłupiaj-my go i tak wlasciwie ignorujemy.Nikt nie bierze go powaznie.Wracaj i to juz. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Edytko... 24.10.07, 12:08 no co Ty się wygłupiasz.Jak może Ciebie obrazić kalesonyzony. Nie daj mu tej satysfakcji.On nie jest z naszej bajki. Czasem napisze jakieś głupoty,potem ślad po nim znika. Taki już kultury się nie nauczy.Sama widzisz,że zwylke dostaje po uszach. Przemyśl to sobie. www.gifcenter.prv.pl/images/misie21.gif Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: Edytko... 24.10.07, 16:12 Dziękuję Wam za słowa otuchy, ale nie mogę jeszcze ochłonąć, to był nietakt z najwyższej półki. Chciałam wspomnieć, że jako dziecko widziałam jak odbywało się wysiedlanie jeśli ktoś przeżył i wrócił nie był już tym samym człowiekiem, albo ślad po nim zaginął i oczywiście po całej rodzinie też.Po wojnie dowiedzieliśmy się,że zginęli w obozie Auschwitz, a niektóre rodziny porozdzielano i wysłano do różnych obozów. Nas pozostawiono, bo mieszkaliśmy na parceli w małym domku a 1940 roku miał zostać zbudowany nowy dom. Wojna i osadzenie ojca w O.K. Dachau przekreśliło wszystko.Nas czworo rodzeństwa i mamę dotknął głód i chłód.I proszę mi wierzyć, gdybym mogła, to tej kobiecie publicznie wykrzyczałabym w twarz co myślę o jej żądaniach i w imię czego ona walczy o swoich wysiedlonych, przecież oni szli do siebie nie do gazu. Właśnie w mojej książce opisałam okres od 1939 do 1964, a wojenne lata bardzo szczegółowo. Otrzymałam wspaniałe recenzje z Książnicy Kopernikańskiej w Toruniu i uznanie czytelników. Wznowić wydania nie mogę ze względu na koszt.Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link
grenka1 Edytko... 24.10.07, 18:47 Pytałam się u mnie w bibliotece o Twoją książkę, niestety nie mają i nie słyszeli o takiej. Musia to być bardzo niski nakład. Jeżeli masz chociaż jeden egzemplarz, to zrób ksero z niego i wyślij do tej flądry Steibach niech małpa sobie poczyta co o tamtych czasach piszą wygnani Polacy. Ani mi się waż odchodzić, bo pojadę do Helu i Ci normalnie dam klapsa przez pupę. Odpowiedz Link
kalesonyzony Re: Edytko... 24.10.07, 20:27 O pani starsza, tu zarasz sie objawi taka z nr z reichu i zacznie ci pie..... jak to erika dobrze czyni w imieniu tych pokrzywdzonych. Lepiej zazyj cos na serce, ostrzegam lojalnie. Ja to pryszcz przy tej babie harcowniku. Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: Edytko... 24.10.07, 20:36 Niestety do Twojego miasta na pewno nie dotarła żadna książka nakład był rzeczywiście mały. Po rozdaniu w rodzinie, znajomym i wysłaniu do wybranych bibliotek nie wiele mi zostało. Jeszcze raz dzięki za dobre słowa, były mi naprawdę potrzebne. ditailutek@wp.pl Serdecznie pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link
ira.mak Re: Edytko... 24.10.07, 20:59 Temat budzi sporo emocji,merianna przypomniala nawet Agnes Trawny-ktora wcale nie byla wysiedlona w czasie wojny.Nikt nie wspomni o tym ze gdyby nasze państwo dopilnowało formalności przy przejmowaniu dobr po Niemcach(księgi wieczyste) nie byłoby tych wygranych spraw.Wyżej wyraziłam swoje zdanie i je podtrzymuję-ta pani ma swoje 5 minut i potrafi grać na ludzkich emocjach.Ale tak naprawdę żal mi tych wszystkich ludzi-zarówno po tamtej stronie jak i po naszej,bo też potracilismy nasze ojcowizny-i najbardziej ucierpieli zwykli szarzy ludzie.A tacy jak Hitler,Stalin i inni rozstawiali ludzkosc jak pionki.A ludzkie życie jest tak kruche i krotkie że wg mnie szkoda go na nienawisć . Odpowiedz Link
ditailutek Re: Edytko... 25.10.07, 00:56 Mnie też tych i tych żal i nie powinno być już nienawiści, ale jedna taka baba potrafi w człowieku obudzić takie uczucia. Musimy pamiętać, ze to nie my wywołaliśmy tę wojnę i cierpieliśmy z całą Europą przez jednego fanatyka, a faszyzm to jak Feniks, co jakiś czas się odradza. Zauważyłam, że to temat rzeka więc kończę i już nie wracam do niego. Pozdrawiam Odpowiedz Link
grenka1 Edytko, Edytko zobacz .. 24.10.07, 22:44 jak się Kalesonow teraz kaja za popełnione grzechy, że on to pryszcz, a dopiero zobaczysz jak przyjdzie taka z numerami. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37412&w=70970912&wv.x=2&a=71021348 Niech mu tam będzie, że on to pryszcz, tylko na jakiej części ciała, bo jeżeli na tej co ja mam na myśli, to cholernie dokuczliwy. No, ale ten typ tak ma i już raczej z tego nie wyrośnie. Odpowiedz Link
kalesonyzony Re: Edytko, Edytko zobacz .. 24.10.07, 23:00 Hel to dobre miejsce. A Miller czy inny Deutsche to lud sentymentalny i pamietliwy. Ja bym juz nowa dzialeczke poszukal i sie budowal. Bo moga rychlo zaskoczyc. Odpowiedz Link
grenka1 Ale Ty Kalesonow świrgolisz 24.10.07, 23:17 kalesonyzony napisał: > Hel to dobre miejsce. A Miller czy inny Deutsche to lud > sentymentalny i pamietliwy. Ja bym juz nowa dzialeczke poszukal i > sie budowal. Bo moga rychlo zaskoczyc. > Kup sobie lepiej koło i pier.....j się w czoło. W wieku Pani Edyty budować się ??? Chyba, że masz jakąś niedrogą i już elegancko zabudowaną ... Odpowiedz Link
grenka1 Re: E R I K A ! 25.10.07, 12:03 Angela Merkel przeciwko Erice Steinbach. www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=148&ShowArticleId=65296 Odpowiedz Link