Dodaj do ulubionych

Wypróbowane smaczności.

24.07.09, 18:41
Może coś dla podniebienia? Swoje, spraktykowane już wielokrotnie.
Ja podam przepis na coś, co robię pewnie gdzieś od ok. 20 lat na imprezki lub tak zwyczajnie na co dzień.
-----------
Rolada serowa.
60 dkg sera żółtego w kawałku / ja kupuję SALAMI/
pół kostki masła
2 serki topione śmietankowe
4 jajka gotowane/na twardo/
i wędlinki trochę /szynka/ tak ok.30 dkg /na oko/
szczypiorek lub pietruszka /natka/
---
Trzeba zagotować wodę w naczyniu takim, by po włożeniu ser był cały zanurzony w wodzie. Jak woda się zagotuje należy zdjąć z ognia.
Ser w kawałku wkładamy do wody na 40 -45 minut.
W tym czasie ucieramy masło z serkami topionymi, wędlinkę kroimy w kostkę, jajka też. Szczypiorek lub pietruszkę drobniutko siekamy i łączymy wsio i mieszamy.
Żółty ser wyjmujemy z gara /lekko odsączamy/ i na stole wałkujemy, uważając, żeby nie powstały dziury. Zdarzyło mi się, że ser tak mocno się "rozpapuził" , to na durszlak go, potrząsnąć aby była bryłka wtedy wałkować /musi być gorący!/. No bo te dzisiejsze sery, sami wiecie, kieeeeedyś to były sery - żaden się nie "rozpapuział".
Rozsmarowujemy farsz na rozwałkowanym prostokącie sera i od razu zwijamy w roladkę. Zawijamy w folię i do lodówy na noc.
Pokrojony w plastry i ułożony na sałacie np. , pięknie i smacznie wygląda.
Obserwuj wątek
    • agat-a52 Re: Wypróbowane smaczności. 24.07.09, 19:12
      Jagódko, a jak smakuję? Myślę, że mniam, mniam.
      • natla Re: Wypróbowane smaczności. 24.07.09, 19:16
        O kurcze, ależ to ekstra przepis. Pojutrze wypróbuje w mini
        proporcjach.
      • jagodajna Re: Wypróbowane smaczności. 24.07.09, 19:20
        Agatko, muszę Ci powiedzieć, że w naszym towarzystwie, gdzie podaję go,zawsze pierwszy znika z talerza jako przystawka.
        Delikatny smak - trzeba zrobić i spróbować, polecam smile
        • aga-kosa Re: Wypróbowane smaczności. 24.07.09, 20:06
          łatwe ,szybkie na czasie.
          Kabaczek lub cukinia o średnicy ok 12 cm kroję na 10cm krążki.Wyjmuję łyżką
          nasiona tak żeby powstał kubełek .Napełniam go farszem gołąbkowym na wierzch
          plaster cebuli i wkładam do mikrofali na maxa ok 15 min.Po wyjęciu tylko sos
          pomidorowy i głodnych potrzebuję .
          Ps nadziać można czymkolwiek.

Obrane kabaczki i z usuniętymi nasionami kroję na 1 cm pół krążki.Na patelni
          rozgrzewam olej i wkładam partiami aż będą miękkie i się nawet odrobinę
          przyrumienią.Dodaję do drugiego dania i soli każdy na swoim talerzu.aga
          • jagodajna Re: Wypróbowane smaczności. 24.07.09, 20:29
            Kabaczek to żółty a cukinia zielona?
            Bo ja zieloną robię też jak Aga,tylko troszkę oprószam mąką.
    • anerim Re: Wypróbowane smaczności. 25.07.09, 08:37
      Najbardziej na świecie lubię kiszkę ziemniaczaną, ale nie tę ze sklepu,
      ale jak mama robiła.
      • aga-kosa Re: Wypróbowane smaczności. 25.07.09, 08:46
        mój sawat twierdzi ,że najlepszą kiszkę ziemniaczaną robią ludzie na
        białostoczczyźnie .We wtorek jedziemy na Cz.Hańczę na kajaki
        postaram się o wiejski przepis .aga
        • anerim Re: Wypróbowane smaczności. 25.07.09, 09:27
          Aga, jesteś niezrównana, Cz. Hańcza, kajakismile

Z kiszką ten kłopot, że trzeba mieć ten świeży flak, zatkać nos, bo
          nie pachnie, albo "pachnie charakterystycznie', oczyścić itd.,
          nadzienie to już betka.

Szerokich, bezpiecznych wódsmile
          • zajbel Re: Wypróbowane smaczności. 25.07.09, 21:32
            Jagodajna , zrobiłam i już jutro poczęstuję gości
            • jagodajna Re: Wypróbowane smaczności. 25.07.09, 21:50
              http://img11.imageshack.us/img11/9390/icon48.gif ciekawa jestem opinii po skosztowaniu smile
              • aga-kosa Re: Wypróbowane smaczności. 08.08.09, 14:11
                byłam na Czarnej Hańczy ,pytałam tambylców i jadłam ; kiszkę
                ziemniaczaną i kartacze oraz mrowisko.Dostałam przepisy bo ludzie
                mili i wylewni.Babka i kiszka mają jednakowe wnętrze.
                Ok 2kg ziemniaków surowych utrzeć.Stopić 0,30 kg boczkuwędzonego i 1
                cebulępokrojoną w kostkę - przyrumienić ,dodać do ziemniaków,
                1jajo,sól ,pieprz,majeranek,ok 10 łyżek bułki tartej -wymieszać.Wlać
                do spodu od prodiża /powinno być 2/3/wysmarowanego smalcem i
                posypanego bułką t.Piec ok 2 godz pod przykryciem .Podawać
                gorące .Następnego dnia można kroić w kawałki i smażyć na patelni.aga
                • iryska2604 Re: Wypróbowane smaczności. 08.08.09, 18:20
                  Taka kiszkę ziemniaczaną robiła moja pierwsza tesciowa - pochodziła z
                  wileńszczyzny.Ta kiszka to było niebo w gębie.Teraz mozna nawet kupić gotowe
                  flaki do napełnienia,nie trzeba sie babrać i wąchać.
                  Taką roladę serową o jakiej pisała jagodajna to ja robię z
                  grzybami.Polecam,jest przepyszna.
                  • jagodajna Re: Wypróbowane smaczności. 08.08.09, 21:12
                    Irysko, zamiast wędlinki te grzyby? Podaj to ja wypróbuje smile
                    • iryska2604 Re: Wypróbowane smaczności. 09.08.09, 12:21
                      Bardzo proste.Można z suszonych ,mozna i ze swiezych - rowniez z
                      pieczarek.Przesmazasz te grzybki z cebulką,drobno siekasz lub miksujesz ,mozna
                      dodac zielonej pietruszki,nast.rozcierasz z serkiem topionym.Proporcje tak
                      zawsze same mi wychodzą - na oko i smak.A dalej to juz wiesz.Smakuje
                      wspaniale.Smacznego!
                      • jagodajna Re: Wypróbowane smaczności. 09.08.09, 15:14
                        Dzięki, muszę spróbować ale dopiero jak będę miała prawdziwe grzyby z lasu smile
                        • jagodajna Re: Wypróbowane smaczności. 11.08.09, 10:25
                          Rogaliki /przepis z "Moje gotowanie"/ - wypróbowany wielokrotnie przeze mnie:

Składniki

* 1/2 kg maki
                          * 1 kostka margaryny
                          * 1 łyżka cukru
                          * 4 dag drożdży
                          * 1 op cukru waniliowego
                          * 1/2 łyżeczki soli
                          * 1/2 szkl mleka
                          * 2 jajka
                          * słoiczek dżemu

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Do roztopionej margaryny wsypujemy mąkę, sól, jajko i cukier.
                          Następnie dodajemy drożdże z mlekiem,wyrabiamy ciasto i formujemy kulę.
                          Wkładamy do zimnej wody. Jak ciasto wypłynie jeszcze raz wyrabiamy dodając trochę mąki.
                          Ciasto dzielimy na kawałki, które następnie rozwałkowujemy i dzielimy na trójkąty.
                          Na trójkąty nakładamy dżem i zwijamy od szerszej do węższej strony.
                          Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok 15 min w temp. 150 stopni.
                          ------
                          Naprawdę są pyszne!!! http://img197.imageshack.us/img197/2183/rogalikismall.jpg
                          • zajbel Re: Wypróbowane smaczności. 15.08.09, 09:16
                            nie wypróbowane z braku czasu ale brzmi zachęcająco
                            www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=744
                            • 52ania Re: Wypróbowane smaczności. 16.08.09, 18:49
                              1 brokuł ugotować na półtwardo.
                              5 jajek ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki.
                              3 dobre pomidory(bawole serca)obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
                              Na półmisku układam różyczkę brokuła,ćwiartkę jajka,ćwiartkę
                              pomidora i tak na przemian.Polewam sosem z majonezu i jogurtu(pół na
                              pół).Przed polaniem sosem można posolić trochę jajka.Smacznego.
                              • jagodajna Re: Wypróbowane smaczności. 17.08.09, 19:42
                                "Bawolich serc" nie obieram ze skórki, wsuwamy ze skórą smile
                                • iryska2604 Re: Wypróbowane smaczności. 18.08.09, 17:08
                                  Ugotowany brokuł,ser feta w kostkę i sos czosnkowy (lub jogurtowy o ile ktos
                                  nie lubi czosnku.)Aha - i jeszcze zielony koper.Pyszne!.
                                  • anka125 Re: Wypróbowane smaczności. 22.08.09, 12:17
                                    Pomidory w kostkę,ser żółty starty na średniej tarce,wyciśnięty czosnek i
                                    majonez.Wymieszać.
                                    Majonez można pół na pół z jogurtem.
                                    Dobrze smakuje!
                                    • 52ania Re: Wypróbowane smaczności. 22.08.09, 13:47
                                      Po powrocie z pracy będę eksperymentować.Anka125,podaj proporcje.
                                      • anka125 Re: Wypróbowane smaczności. 23.08.09, 11:26
                                        Robię " na oko".Np 3 pomidory,ok 10 dkg sera żółtego,3 ząbki czosnku.Majonez 2-3
                                        łyżki.
                                        • iryska2604 Re: Wypróbowane smaczności. 23.08.09, 14:45
                                          Muszę to sobie zrobic,składniki w domu zawsze są.Kiedys jadłam taka sałatkę w
                                          ktorej była czerwona fasola z puszki,zólty ser i.....no własnie.Nie pamietam,a
                                          tak mi smakowała.Moze ktoras z was wie co to jest?
                                          • aga-kosa Re: Wypróbowane smaczności. 23.08.09, 15:56
                                            Aniu 152 zrobiłam tylko 1/2 porcji i szczęście .Jest tego dużo na 2
                                            osoby i smaczne .Nie wiem czy można przechować w lodówce na zaś.
                                            Do czerwonej fasoli dodaję czosnek i majonez.aga
                                            • jagodajna Re: Wypróbowane smaczności. 23.08.09, 16:54
                                              Robiłam w piątek na wieczór taką sałatkę:

-czerwona fasola z puszki
                                              -ananas z puszki
                                              -papryka konserwowa ze słoika /swoja/
                                              -ogórki konserw. /swoje/
                                              -żółty ser grubo starkowany
                                              -szczypiorek
                                              -majonez+jogurt /pół na pół/
                                              - oczywiście pieprz, troszkę soli
                                              - pyyyycha smile
                                              Jeżeli sera nie ma w lodówce można w zastępstwie dać jajka na twardo pokrojone, też dobra.
                                              Moja najmłodsza synowa nie lubi mięsiwa i cebuli, staram się jak ma przyjechać, robić sałatki, które jej smakują. Lizusostwo - nie? smile
                                              • 52ania Re: Wypróbowane smaczności. 23.08.09, 18:36
                                                Wczoraj zrobiłam sałatkę z brokuła i fety.Miałam taki sos czosnkowy
                                                do mięsa ale nie wiem czy nie lepiej pomieszać ten sos z
                                                majonezem.Było dobre, ale czy aż tak?Irena napisz, jaki to ma być
                                                konkretnie sos(mój z Develey,prawdę powiedziawszy nie znam tej
                                                firmy), bo od tego chyba zależy smak.Dzisiaj zrobiłam sałatkę
                                                Anki125.Była bardzo smaczna.Żółty ser jest jednak bardzo kaloryczny.
                                                • iryska2604 Re: Wypróbowane smaczności. 24.08.09, 11:02
                                                  Najlepszy jak zrobisz sobie sama,wtedy mozesz go tak doprawić żeby ci
                                                  smakował.Ja nie lubię aby bardzo mocno było czuć czosnek,wole taką lekką nutę.I
                                                  sporo koperku.Sos mozesz zrobić na bazie jogurtowej + dodatki,wtedy jest mniej
                                                  kaloryczny.
                                                  • aga-kosa Re: Wypróbowane smaczności. 24.08.09, 12:15
                                                    2 małe cukinie i 2 duże ziemniaki utrzeć na grubej
                                                    tarce,posolić,zamieszać żeby puściły sok,odlac płyn,dodać
                                                    jajo ,pieprz,utartą małą cebulę ,1 szkl mąki,1 łyżeczkę
                                                    oleju,zmiażdżone 3 ząbki czosnku,3 łyżki utartego
                                                    sera.Wymieszać.Smażyć na patelni duży naleśnik z obu stron i do tego
                                                    co kto lubi;np;gęsta śmietana...aga
                                                  • 52ania Re: Wypróbowane smaczności. 24.08.09, 20:30
                                                    Iryska,dziękuję.Następnym razem zrobię sama sos
                                                    czosnkowy.Aga,naleśnik cienki,czy gruby?
                                                  • aga-kosa Re: Wypróbowane smaczności. 25.08.09, 11:53
                                                    Aniu 52 -jak na placki po zbójnicku ok 1/2cm ale musisz sprawdzić
                                                    sama jaka grubość Ci odpowiada.aga
                                                  • 52ania Re:Aga-kosa.. 25.08.09, 20:56
                                                    Dziękuję,w piątek będe smażyć te naleśniki.W ogrodzie mam cukinie i
                                                    kabaczki.Każdy przepis z wykorzystaniem tych warzyw bardzo mnie
                                                    interesuje.Chodzi oczywiście o sprawdzone przepiosy.
                                                  • aga-kosa Re:Aga-kosa.. 26.08.09, 08:52
                                                    Aniu,piszesz mas;
                                                    5 kg cukini,4 kg buraczków /surowe/ zetrzyj na grubej tarce.Dodaj 4
                                                    cebule posiekane w kostkę ,1 szkl octu, 1szkl cukru,1 szkl
                                                    oleju,sól, pieprz ,ziele.
                                                    Wymieszać.Po 12 godz włożyć do drzemowych słoiczków ,pasteryzować 20
                                                    min. Pychotka na zimno i na ciepło do zimowych dań.aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka