gypsi 15.09.09, 19:05 I to z m.in. moich podatkow finansuje sie tych zlodziei? Noz mi sie sam w kieszeni otwiera... wiadomosci.onet.pl/2043045,28350,wiadomosceu.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martolina77 Re: pieknie, kurde, pieknie 15.09.09, 23:45 niestety, są tutaj takie gnidy wszelkiej narodowości. Sama przypadkiem poznałam dziewczyne na placu zabaw w sutton, ktora ciągnie z systemu kasę podając niepełną prawdę o swoim statusie samotnej matki (czyt. a w rzeczywistosci mieszka z ojcem dziecka) i buduje dom w pl. a dowiedizalam sie o tym pozniej... Odpowiedz Link
kamila_21 Re: pieknie, kurde, pieknie 16.09.09, 10:43 Polskich oszustow znam niestety cala mase... Od matek ktore udaja samotne, zeby miec pelny zwrot za przedszkole, wieksze benefity, po zwalniajacych sie z pelnego etetu specjalnie bo robic sie nie chce a przeciez panstwo da. Zatrudniaja sie na kilkanascie godzin tygodniowo, mamusie w domu z dziecmi, benefity pieknie na konto wplywaja i jest OK. Niedobrze mi jak to slysze.... Odpowiedz Link
mama5plus Re: pieknie, kurde, pieknie 16.09.09, 14:32 kolejny taki temat-woda, to nomen omen, oplaty za wode. Znaczy ci ktorzy placa pokrywaja rowniez za tych ktorzy wrecz przeciwnie. A firmy, nie majac na nich sily, rozkladaja dlugi na placacych :-P A przekrety ubezpieczeniowe... Nie wierzylam dopoki na wlasne uszy nie uslyszalam lekko puszczonego tekstu `bo przeciez trzeba sobie jakos radzic` :-] I zeby to od glodujacego... Odpowiedz Link
karolkowa1 Re: pieknie, kurde, pieknie 16.09.09, 17:54 Tak tylko dodam,ze na "leczenie" jednego zarejestrowanego narkomana panstwo wydaje (z naszych podatkow)15000 funtow rocznie na heroine/metadon.Rocznie idzie na to 3 miliardy(angielskie 3 bln) funtow z kasy panstwa(czyt.podatkow). Odpowiedz Link
gypsi Re: pieknie, kurde, pieknie 16.09.09, 18:29 Z narkomanami jest wybor - albo trzymac na metadonie pod kontrola jako taka, albo zostawic i wydawac wiecej na ciagle ich wizyty w A&E, infekcje, rozprzestrzenianie sie WZW i HIV. Nie mowiac o spolecznych kosztach. To juz wole ten metadon finansowac, niz tych "samotnych rodzicow". Na tlumaczy dla tych co ani be, ani me po angielsku tez NHS niezle ciagnie... Odpowiedz Link
murasaki33 Re: pieknie, kurde, pieknie 16.09.09, 19:59 Szczegolnie, gdy ci tlumacze nie sa zbyt kompetentni. W pierwszej ciazy szpital nie pytajac mnie o to, sam zaprosil tlumaczke na moja pierwsza wizyte. Zglupialam kompletnie, ale mysle - ok, niech tlumaczy, moze obawiaja sie niescislosci w medycznym slownictwie. Myslalam, ze sie poplacze, gdy tlumacz zamiast zapalenie klebuszkow nerkowych powiedziala zapalenie klebuszkow nerwowych, a na koniec nie wiedziala jak po polsku jest rubella. Odpowiedz Link
aniaheasley Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 15:01 Murasaki a moglabys podac nazwe potoczna tego klebuszkowego zapalenia nerek. Uzupelnie sobie chetnie glosariusz. Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 15:14 Jak chcecie sobie zobaczyc jak Polak sobie ,,radzi,, na Wyspach ,poczytajcie sobie posty na ,,nasza wyspa co.uk. Czytajac niektore z nich sadze,ze tylko na Matkach Polkach sa normalni ludzie. Odwiedzilam kilka razy ten portal i doznalam szoku . Nie mam przyjaciol ani znajomych rodakow z ktorymi prowadzimy zycie towarzyskie tu na Wyspach,byc moze z racji mojego prawie sedziwego wieku:-D Dziwie sie tym,ktorzy maja takich znajomych i nie interweniuja. Takie cos sie tepi,tak jak pasozyty. Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 15:25 nasza wyspa czy moja wyspa.co.uk ? musisz byc tak samo sedziwa jak ja w takim razie. ;] Odpowiedz Link
7oz Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 16:03 o to ja też się do tego "sędizwego klubu" zapisze bo o tym portalu mam takie samo zdanie - choć musze przyznać bardzo dawno nie byłam, ale nerw sobie psuć nie chce i nie sprawdzam czy się coś zmieniło :) Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 16:22 Oczywiscie ,,moja wyspa,, a nie nasza:-) Odpowiedz Link
murasaki33 Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 16:24 W PL moja pani doktor, z kliniki w krakowie uzywala okreslenia nefropatia (jest typ a i b) a tu nikt nie reagowal na to okreslenie, wiec gypsi mi podpowiedziala, ze to jest glomerulone phritis. Odpowiedz Link
karolkowa1 Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 00:12 gypsi napisała: > Z narkomanami jest wybor - albo trzymac na metadonie pod kontrola jako taka, > albo zostawic i wydawac wiecej na ciagle ich wizyty w A&E, infekcje, > rozprzestrzenianie sie WZW i HIV. Nie mowiac o spolecznych kosztach. To juz wol > e > ten metadon finansowac, niz tych "samotnych rodzicow". > Na tlumaczy dla tych co ani be, ani me po angielsku tez NHS niezle ciagnie... Wprowadzili to zeby zmniejszyc ilosc przestepstw popelnianych przez narkomanow na glodzie i obnizyc sprzedaz dealerom narkotykowym.Ponoc to im sie bardziej oplaca. Odpowiedz Link
golfstrom Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 00:45 Jeszcze nie wprowadzili. To jest dopiero program pilotazowy. Fakty sa jednoznacze, ale czy potrafimy je zaakceptowac? To inna sprawa. www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/clamour-grows-for-heroin-on-the-nhs-1786847.html Odpowiedz Link
steph13 Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 11:42 gypsi, calkowicie sie z Toba zgadzam. Tlumacze zatrudniani pzez NHS dla zamieszkalych tutaj imigrantow to zupelny nonsens. Pierwszym wymogiem dla takich ludzi powinna byc nauka jezyka raczej niz sponsorowanie ich kalectwa jezykowego. Nie znam kraju, gdzie swiadczonoby takie uslugi na koszt podatnika, na zawolanie i bez ograniczen. Podobnie odbieram przywozenie tutaj dziadkow, babc i wszelkich krewnych na darmowe leczenie. Nic nie jest darmowe, za wszystko ktos placi i ten KTOS, to normalni mieszkancy wysp, ktorych podatki podpieraja zbieranine z calego swiata. Ciekawe ilu Anglikow otrzymuje takie uslugi, (tlumacze, leczenie przewlekle chorych obywateli zamieszkalych na stale w UK) w polskich szpitalach, na tych utopijnych zasadach 'Wspolnej Europy'? Odpowiedz Link
gypsi Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 12:45 Steph, ale jak to sie robi, to darmowe leczenie? Przeciez trzeba byc zarejestrowanym u GP, zeby sie leczyc, skierowania dostawac, itp. Kiedy ja mam "temporary resident" (do 12 tygodni) to przeciez nie skieruje na operacje, czy fizykoterapie, tylko zalatwie ostre choroby. Cholera, moj Tato od roku czeka na staw biodrowy, mowisz ze trzeba bylo tu przywiezc i zalatwic? O ja glupia... ;) Odpowiedz Link
steph13 Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 13:13 gypsi, ja nie wiem nawet jak obecnie wyglada rejestracja u GP - 30 lat temu wystarczylo podac adres i nazwisko (byle jakie), czyli ten caly system zawsze byl naiwny i gotowy na naduzycia. Podejrzewam, ze niewiele sie zmienilo. Znalam w ostatnich latach przypadek, gdzie babcia z Polski, jako gosc wnuczki przebywajacej od roku w UK, podala jej tutejszy adres jako jej wlasny na okres nieokreslony, poszla do GP, o chorobie przewleklej nie wspomniala, bo wiedziala, ze schorzenie bylo na tyle powazne, ze GP szybko je rozpozna. No i Bob's your uncle, dzielne i szczodre NHS zajelo sie polska babcia na dobre poltora roku. Full treatment ze wszyskimi gwizdkami, a wnuczka jeszcze dostala jakas carer's allowance kiedy babcia opuscila szpitalne loze. Bajeczne. Odpowiedz Link
steph13 Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 13:28 I, gypsi, Ty, of all people, powinnas dawno tate przywiesc i biodro wymienic - Twoje w koncu spore zapewne podatki oplacaja treatment dla wiely darmozjadow wiec mozesz sie czuc usprawiedliwiona. Takie niestety czasy, taki system. Odpowiedz Link
gypsi Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 14:06 Ba, problem w tym, ze ja tak nie potrafie. Moi rodzice normalnie czekaja w kolejkach, dzieci tez, o sobie juz nie wspomne. Raz jedyny babci uprosilam przyspieszenie przyjecia na rehabilitacje, zeby ja troche do pionu postawili z powrotem. Ale takie miala bole, ze czulam sie usprawiedliwiona. Odpowiedz Link
aniaheasley Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 14:51 Tak sie sklada, pracuje z doskoku jako tlumaczka dla NHS i innych instytucji tak kochanych przez Polakow jak HMRC, DWP itp. Mialam ostatnio serial w odcinkach pt jak leczyc w UK babcie z Polski. Oto czego sie dowiedzialam: Leczymy babcie z Polski w UK Odpowiedz Link
drosophila.melanogaster Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 13:49 Oooo,to ja jaks niezaradna jestem albo glupia jak but;)Nie kombinuje,podatki place,rodzicow tu nie lecze,benefitow nie pobieram chociaz w domu sie nie przelewa.Ale twierdze,ze skoro sobie radzimy to po co mam naduzywac takiej pomocy?Moze przyjdzie czas kiedy faktycznie bede w potrzebie(odpukac)i co wtedy? Ale dziwi mnie troche jedno.Pare osob napisalo tutaj,ze zna inne osoby nieuczciwie pobierajace rozne swiadczenia(,,samtone'' matki itp).Ale czy cos w tym kierunku robicie?Zglaszacie taki fakt do councilu?Nie wiem skad mi sie to wzielo ale ostatnio stalam sie bardzo cieta na takich oszustow.I uwazam,ze nalezy zglaszac takie przestepstwo.Bo jest to przeciez zwykla kradziez,czyz nie?Obecnie nie znam nikogo kto wyludzalby benefity ale jesli bym poznala,to na pewno to zglosze.Niby dlaczego mielibysmy im to jeszcze ulatwiac? Odpowiedz Link
glasscraft Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 14:05 drosophila.melanogaster napisała: > Ale dziwi mnie troche jedno.Pare osob napisalo tutaj,ze zna inne osoby nieuczci wie pobierajace rozne swiadczenia(,,samtone'' matki itp).Ale czy cos w tym kier unku robicie? Byla taka rozmowa kilka tygodni temu - i na autorke wiekszosc dziewczyn najechala, ze wsadza nos w nie swoje sprawy i co ja to obchodzi. Ja tez uwazam, ze takie przypadki powinno sie zglaszac, chocby dlatego, ze jak sie nagle ta kasa znikad skonczy, to naprawde potrzebujacy zostana na lodzie. Odpowiedz Link
gypsi Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 14:16 Jakbym o kims wiedziala, to bym zglosila, ale sasiedzi nie wygladaja na ciagnacych zasilki, poki co. Jesli chodzi o pacjentow, to jest wiekszy problem - musialabym najpierw skontaktowac sie z ubezpieczycielem i sprawdzic, czy moge zlamac tajemnice lekarska. Confidentiality jest tak usadzone w prawie, ze w razie jakiegos zdarzenia w praktyce, nawet nie mozemy policji listy pacjentow z danego dnia podac ani nagrania z kamery udostepnic (wiem, chore to jakies), a co dopiero ujawniac tresc rozmowy z lekarzem... Odpowiedz Link
mama5plus Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 14:14 le czy cos w tym kier > unku robicie?Zglaszacie taki fakt do councilu?Nie wiem skad mi sie to wzielo al > e ostatnio stalam sie bardzo cieta na takich oszustow.I uwazam,ze nalezy zglasz > ac takie przestepstwo.Bo jest to przeciez zwykla kradziez,czyz nie?Obecnie nie > znam nikogo kto wyludzalby benefity ale jesli bym poznala,to na pewno to zglosz > e.Niby dlaczego mielibysmy im to jeszcze ulatwiac? Tez jestem takiego zdania. Ostatnio mi jednak nieco klapki opadly ( z oczu i nog ;) ). Mianowicie ktos zapytal gdzie mozna zglosic kogos kto notorycznie jezdzi po pijaku, w dodatku jako ten dziki dzik, zadne ograniczenia predkosci nie rzadza ( nie mowimy o paru milach). W dodatku chwali sie wszem i wobec ze jezdzi bez prawa jazdy(surprise, surprise) no i ogolnie cwaniactwo na prawo i lewo (nie tylko w tej dziedzinie ale pomijajac juz reszte). Ogolnie wlos sie jezy bo OK, stuknie i poturbuje sam siebie to jego wybor no ale niestety, nie jezdzi w prozni tylko po tychze okolicznych w dodatku drogach. To moze byc czyjes, moje dziecko, maz, ktos bliski czy ja sama... Tak samo mysli osoba ktora problem boli. Znalazlam pare miejsc, telefonow podsunelam... i ....nikt nie chce wiedziec :/ Macie, znacie miejsce gdzie sie cos takiego zglasza i autentycznie moga cos z tym zrobic? Bo naprawde ignorowanie takich przestepstw i przymykanie oczu to jest bicz na siebie krecony. Ktos w koncu powoduje te `wypadki`. Odpowiedz Link
steph13 Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 14:58 Zlozenie donosu na oszustow, wbrew pozorom nie daje blyskawicznych rezultatow, wiec trzeba sie naprawde zawziasc. W latach 80tych istnialy tutaj w szkolach prywatnych tzw government assisted places -panstwo placilo fees za dzieci zdolne z ubogich rodzin (Labour government zlikwidowal). Poznalam rodzine, tata na disability benefit, mama niepracujaca, corka dostala takie wlasnie miejsce w super szkole, nie placac ani pensa. Tata pod szkola zawsze z laska, ponoc klopoty z plecami nie pozwalaly mu na prace, wszyscy patrzyli z litoscia na faceta trzydziesci pare lat i juz inwalida. Kiedys moja corka poszla do nich na birthday party i przyniosla opwiesci co za wielki dom, kryty basen, puszyste dywany i antyki, gosposia i niania, i troche mnie to zadziwilo jak na rodzine bezrobotnych. Los chcial, ze kilka miesiecy pozniej spedzamy weekend w Brighton i kogo widze? Pana P z rodzina, smigajacego zwawo po plazy, bez laski, w pelnej kondycji mlodego mezczyzny. Wkrotce pozniej, dowiedzialam sie, ze pan P posiada garaz obslugi vintage cars, w ktorym sam pracuje piec dni w tygodniu. Przejechalam sie zobaczyc, widzialam pana mechanika w overalls, reperujacego auto, a wiec rzekoma disability za ktora pobieral allowance nie przeszkadzala mu w pracy fizycznej. Wsciekla na oszusta, zlozylam donos listownie do Inland Revenue - w tamtych czasach nie bylo oficjalnych lini na te cele. Zadnego odezwu przez pol roku. Napisalam ponownie, wyslalam polecony, odpisali ze beda investigate. Trwalo to nastepne pol roku, az uslyszalam pod brama szkolna ktoregos dnia, ze corka pana P opuszcza szkole, bo rodzicow przylapano na oszustwie w zakresie benefits. Odpowiedz Link
glasscraft Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 15:08 Ja mialam dokladnie to samo w temacie assisted place - moze nawet jeszcze gorzej, bo w bylam koordynatorem AP w szkole w ktorej pracuje i widzialam wiecej takich przekretow. Duzy odsetek naprawde biednych i zdolnych dzieciakow z assisted places skorzystalo i miala super edukacje. Czesc cwianiaczkow doila panstwo bezkarnie (5 osobowa rodzina zyjaca z 10 tysiecy na rok a tatus albo mamusia odbierali dzieci po szkole w najnowyszm modelu merc'a albo - to byl klasyk porsza 4x4). Odpowiedz Link
martolina77 Re: pieknie, kurde, pieknie 17.09.09, 23:10 Szczerze, ja też się dziwię, że ktoś nie zgłosił jak dziewczyna żyje. Ale z tego co wiem, to w jej światku ręka rękę myje. Nie wiem jak jest dokładnie, bo nie mieszkam w jej okolicach. Jedyne co wiem, to jak ma na imię (zupełnie przypadkowa i przelotna była nasza mini- rozmowa przy zjeżdżalni) .... z wyglądu dziewczyna jest bardzo charakterystyczna, czyli plastik pomieszany z różem, i w rezultacie z moją starą dobrą znajomą szybko uzgodniłyśmy co to za tupeciara (nie mogłam nie wspomnieć, z jakim cudem polskiej natury na placu rozmawiałam). a potem z ust do ust przyszła wiadomość, że nie taka dziewczyna głupia, na jaką wygląda. Sprytu i tupetu jej nie braknie. Odpowiedz Link
galadriella Re: pieknie, kurde, pieknie 27.09.09, 11:42 Po tym jak o sprawie napisała Wyborcza zrobiło się trochę szumu, zapowiedziano nawet kontrole rządowe. Tutaj np. niejednoznaczna wypowiedź członka RN ZUSu tiny.pl/hqdbl który z jednej strony mówi: "Ludzie, którzy unikają płacenia ZUS, nie są cwaniakami, tylko zwykłymi złodziejami" a z drugiej: "Dziś przedsiębiorca, czy ma zysk, czy nie, co miesiąc musi zapłacić prawie 900 zł. Dla drobnych przedsiębiorców, zwłaszcza w trudnej sytuacji gospodarczej, jaką mamy teraz, to bardzo dużo. Ktoś zarabia 2 tys. i 900 zł oddaje na ZUS. Koszmar" "Osoby o niskich dochodach płacą w Polsce cztery razy więcej składek i podatków niż w Irlandii!" I jeszcze ciekawostka z wypowiedzi dziennikarza "Profesor jednej z belgijskich uczelni, kiedy się dowiedział o polskich przedsiębiorcach, którzy omijają płacenie składek, od razu poprosił ZUS o szczegóły. Teraz omawia je na wykładach ze studentami. Mówi, że w całej Unii nikt nie wpadł na podobny pomysł." Odpowiedz Link