natina0 03.03.10, 18:54 czy ktoś może wie czy dostanę tu glukozę i jak się nazywa po angielsku? moja 5 tyg córeczka ma nadal żółtaczkę i muszę ją przepoić glukozą.z góry dziękuę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiak36 Re: glukoza 03.03.10, 19:19 Glukozy w takiej sytuacji sie nie podaje bo moze wrecz opoznic przejscie zoltaczki. Dziecku potrzebne jest czeste ssanie jesli karmiona jest piersia, bez smoczkow, butelek, i sprawdzenie techniki ssania czy dobrze ssie. Jesli butelka, owszem mozna dopoic troszke ale woda. Bilirubina wydala sie z pokarmem, nie z zaslodzona woda, i czeste karmienia to podstawa. Odpowiedz Link
kingaolsz Re: glukoza 03.03.10, 19:50 I dodam jeszcze duzo slonca, na spacer i odslonic ile sie da ( akurat slonce ostatnio czesciej sie pokazuje to sa okazje). Odpowiedz Link
unkaunka Re: glukoza 07.03.10, 11:05 mój synek była bardzo żółty, ale żółtaczki nie miał. Heart Visitor kazała mi bardzo często przystawiać do piersi i stawiać przy odsłoniętym oknie i często na dwór wychodzić, żeby go "naświetlać" słoneczkiem:) Po jakiś 3-4 tygodniach wszystko przeszło. Nie wiem czy to długo czy nie... Odpowiedz Link
zurekgirl Re: glukoza 07.03.10, 11:13 Moja coreczka byla lekko zolta, ale za to baaardzo dlugo. Dopiero okolo 2 miesiaca zaczelo jej znikac. Najpierw byla naswietlana w szpitalu, potem kazano mi czesto ja karmic (piersia) i jak najwiecej spacerowac, niekoniecznie w pelnym sloncu, ale nie zakladac czapki i nie zacieniac jakos wyjatkowo uparcie. O glukozie nikt nic nie wspominal. A glukoza to glucose albo daxtrose. Pewnie bedzie w aptece. Odpowiedz Link
dru.ga Re: glukoza 07.03.10, 11:55 Moze sie jeszcze wstrzymaj z ta glukoza? Moja miala kolorek do prawie 10 tyg. Nie wiem jak karmisz ale karmienie piersia powoduje dluzsze utrzymywanie sie zoltaczki ale nie jest to niebezpieczne dla dziecka / o czym zapewnily mnie 2 rozne health visitor i GP/ Jesli sie martwisz popros o dodatkowe badanie na poziom bilirubiny. Duzo wystawiaj na swiatlo dzienne. resmedica.pl/archiwum/zdart70110.html Odpowiedz Link