Dodaj do ulubionych

licencja tv w uk

27.05.10, 15:42
Proszę o poradę, jak to jest z płaceniem licencji TV w UK?? wynajmuje studio flat w domu, oprócz mnie jest 5 osób wynajmujących pokoje. Ostatnio dostaliśmy list (list przyszedl na nazwisko właściciela domu) z informacja o zapłaceniu za licencje TV. Właściciel oznajmił nam ze mamy to zapłacić ponieważ każdy z wynajmujących posiada odbiorniki Tv bądź laptopy, dodam ze przy wynajmie nic nam nie mówił ze będą dodatkowe koszta tego rodzaju.
czy w takim przypadku wszyscy wynajmujacy musza sie zebrac i zaplacic czy jest to w obowiązku właściciela?
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: licencja tv w uk 27.05.10, 15:43
      Wy ogladacie, Wy placicie.
      • migotka_bober Re: licencja tv w uk 27.05.10, 16:09
        zrobcie zrzute i zaplaccie na pol roku lub rok z gory, w wiekszosci mieszkan
        gdzie wynajmowalam pokoj tak wlasnie robilismy, bo wlasciciel domu tez olewal
        sprawe i umywal rece, a potem ludzie nachodza w domu za nieplacenie TV( sam list
        na czerwono ze finalna data zaplaty itd to jest pikus w porownaniu z niemilym
        gosciem ktory przychodzi w nocy o polnocy do domu, i gdy otworzysz drzwi to
        blokuje noga , gadane ma i wymienia ile to anten na dachu widzial, krzyczy
        wrecz, ciezko sie go pozbyc z domu, przychodzi nawet w nocy,wieczorem, gdy sie
        nie spodziewasz nikogo z urzedu, wiec chocby dla tego swietego spokoju i strachu
        przed otwieraniem obcym drzwi, warto zaplacic)
    • dru.ga Re: licencja tv w uk 27.05.10, 16:24
      zimnaela27 napisała:

Właściciel oznajmił nam ze mamy to zapłacić ponieważ każdy z wynajm
      > ujących posiada odbiorniki Tv bądź laptopy, dodam ze przy wynajmie nic nam nie
      > mówił ze będą dodatkowe koszta tego rodzaju.

Dziwne masz podejscie. Nie mowil bo jest to oczywiste ze skoro ty chcesz ogladac
      tv to ty placisz /sama czy ze wspollokatorami/ - tak samo sprawa wyglada np. z
      internetem - nie slyszalam zeby Landlord komus pokrywal te koszty.
      Troche dziwi mnie tez fakt ze licencja jest na nazwisko wlasciciela domu.Ja
      wynajmuje i od zawsze licencja tv jest na moje nazwisko a przeprowadzalam sie
      juz 3 razy.
    • 7oz Re: licencja tv w uk 27.05.10, 16:27
      You must be covered by a valid TV Licence to watch or record television programmes as they're being shown on TV if you’re a tenant or lodger. This includes the use of devices such as a TV, computer, mobile phone, games console, digital box and DVD/VHS recorder.
      If you live in self contained accommodation such as a separate flat or annex, then you need your own TV Licence.

If you have a separate tenancy agreement for your room Each tenant needs their own TV Licence if they watch or record TV. This licence will also cover the communal areas.

If you have a joint tenancy agreement one TV Licence may cover the whole house. However, there may be other reasons why you need your own separate licence, such as whether or not you have exclusive access to a toilet or washing facilities.

Czyli wg prawa wszystko zależy od umowy jaką macie z landlordem ale z tego co piszesz rozumie, że ty sama musisz zapłacić.

www.tvlicensing.co.uk/check-if-you-need-one/for-your-home/tenants-and-lodgers-aud2/
      • zimnaela27 Re: licencja tv w uk 27.05.10, 17:07
        wprowadzajac sie do mieszkania zastalismy juz telewizor po kilku miesiacach
        zdecydowalismy sie na zakup polskiej telewizji satelitarnej, oplacamy abonament
        po polskiej stronie ale nikt nas nie informowal ze musimy placic jeszcze tutaj
        za to ze jest tutaj telewizor. Bardzo mnie dziwi ze licencja przyszla na
        nazwisko wlasciciela domu - on oznajmił ze mamy "zrobic zrzute" i mu dac kase a
        on zaplaci .........
        • szczur.w.sosie Re: licencja tv w uk 27.05.10, 17:12
          Możesz zawsze pozbyć się telewizora i po kłopocie. Ja poprosiłam landlorda, by
          zabrał tv, bo nie mam ochoty płacić. W komputerze też nie mam.
          Ale na poprzednim domu przychodziło wezwanie do zapłaty na "the occupier" i
          wtedy pisałam, że nie posiadam odbiornika. I tyle.
    • ewula_cool Re: licencja tv w uk 27.05.10, 17:31
      Licencje trzeba placic nawet jesli sie ma tylko polski dekoder lub
      antene. Nie ma to znaczenia.
      Natomiast mozna miec telewizor i oswiadczyc, ze sie go nie oglada
      (pod warunkiem, ze jest odlaczony) i wowczas licencji nie trzeba
      placic.
      W kazdym wypadku trzeba wziac pod uwage, ze jezdza po ulicach
      samochody z "detektorami" i na tej podstawie wiedza czy faktycznie
      telewizji nie ogladasz.
      • benignusia Re: licencja tv w uk 27.05.10, 18:23

nierozumiem co tu dla Ciebie jest dziwne.Przecież właściciel
        niebedzie płacił za Was bo nie on tam mieszka.niewazne czy masz
        polską czy brytyjską tv,nieważne ze płacisz w polski abonament,jeśli
        chcesz mieć TV,komputer(podłączony do internetu chyba)to musisz
        płacic.może własniciel was nie poinformował,ale może powinniście
        sami się dowiedzieć o całkowite koszt wynajmu,tzn jakie dokładnie
        rachunki bedą do płacenia...jedyne co moge poradzić to zapłaccie
        rocznie,lub półrocznie-bo wychodzi taniej,co tydzien wychodzi drozej
        (razy dwa...)
        • westlondon Re: licencja tv w uk 27.05.10, 18:38
          Zaplacic i miec z glowy i spokoj. To tylko jakies 2 i pol funta miesiecznie.
          • kingaolsz Re: licencja tv w uk 27.05.10, 18:52
            westlondon napisała:

> Zaplacic i miec z glowy i spokoj. To tylko jakies 2 i pol funta miesiecznie.

raczej £12 miesiecznie
            • westlondon Re: licencja tv w uk 27.05.10, 22:18
              Mieszka tam szesc osobi, wiec to nawet mniej niz 2.1 funta miesiecznie na osobe :)
              • mama5plus Re: licencja tv w uk 28.05.10, 16:11
                westlondon napisała:

> Mieszka tam szesc osobi, wiec to nawet mniej niz 2.1 funta
                miesiecznie na osobe
                > :)

zalezy czy kazdy ma wlasna umowe wynajmu czy wspolna. Jesli osobno-
                patrz cytowany wyzej fragment-placi kazdy sobie.
                • westlondon Re: licencja tv w uk 28.05.10, 16:51
                  Tak czy owak nie jest to jakas oszalamiajaca kwota, dla ktorej warto ryzykowac
                  tysiacfuntowa kare i sie zastanawiac, kto puka/dzwoni do drzwi
        • ewula_cool Re: licencja tv w uk 28.05.10, 09:41
          Sprostowanie- za komputer nie trzeba placic chyba, ze sie ma w nim
          wmontowana karte telewizyjna i oglada sie programy tv na zywo.
      • landora Re: licencja tv w uk 03.06.10, 19:40
        Po prostu dzwonisz tam i im mówisz, że nie masz telewizora i nie oglądasz tv -
        ja tak zrobiłam i więcej listów nie dostawałam.
        A te detektory to ponoć urban legend. Może ktoś za to przyjść do domu i
        sprawdzić - ale nie masz obowiązku go wpuścić.
        • ciocia_ala Re: licencja tv w uk 03.06.10, 23:21
          Moja kolezanke sprawdzali juz dwa razy, ma na domu antene do obiotu TV
          po bylych wlacicielach i nie placi bo nie ogladaja. Obejrzeli chalupe,
          TV brak i sobie poszli. W lokalnej gazecie w rubryce "sprawy sadowe"
          czesto czytam o karach za brak licencji. I czesto przewijaja sie
          polskie nazwiska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka