Dodaj do ulubionych

Bezrobotna

28.09.10, 17:58
Konczy mi sie macierzynski i zlozylam wniosek o zmiane godzin pracy-jutro ide na rozmowe i zobacze co mi zaproponuja,ale znajac warunki w firmie to moze byc roznie. No i moge zostac bezrobotna.
Wypowiedzenie zloze ja,wiec zasilek dla bezrobotnych mi pewnie sie nie nalezy,ale czy moge sie zarejstrowac w job centre,zeby uzyskac od nich jakas pomoc w szukaniu pracy?
Wiem,ze do ChB czy CTC tez trzeba zglosic,ze nie pracuje. Czy w tym wypadku moga mi zabrac ktorys z tych zasilkow? Zasilki sa na mnie,ale wszedzie figurujemy z mezem,a maz nadal bedzie pracowl na pelen etat. Bede szukac pracy (juz robie rekonesans,a dodatkowo robie kurs na childminder,wiec i to mam w zanadrzu),ale nie ukrywam,ze jezeli zostaniemy na jednej pensji to zabranie nawet CHB bedzie dla nas obciazeniem finansowym...
Wiecie co nas czeka jak zostane bezrobotna?
Obserwuj wątek
    • szczur.w.sosie Re: Bezrobotna 28.09.10, 18:38
      Wystarczy żeby jedno z was pracowało powyżej iluś tam godzin (16?) żeby pobierać TC. I raczej wam zwiększą, bo dochód się zmniejsza jeśli ty nie pracujesz.
      A CHB ma się nijak do tego, czy pracujesz czy nie.
      • yadrall Re: Bezrobotna 28.09.10, 19:52
        Dzieki.
        Nie wiem o co chodzi z ChB,ale jak dostalam decyzje o przyznaniu tego benefitu to tam byla uwaga,ze musze im zglaszac kazda zmiane adresu lub zmiane/rezygnacje z pracy,bo wtedy moja sytuacja jako rezydenta w UK sie zmieni i CHB moze mi byc wstrzymany/zabrany.
      • agg3 Re: Bezrobotna 28.09.10, 20:23
        a nie 39 godzin? (jak pracuje jedna osoba)
        poinformuj o zmianiach, ale nic nie powinni zabrac jesli maz pracuje. ewentualnie zmienia sie kwoty.
        • szczur.w.sosie Re: Bezrobotna 29.09.10, 09:22
          Nie 39, bo mój mąż pracuje 37.5 i mamy CTC.
    • paola_k2 Re: Bezrobotna 28.09.10, 23:54
      Na stronie IR jest kalkulator. Mozesz sprawdzic jaka wysokosc CTC dostaniecie jesli Ty nie bedziesz pracowac, a jedynie maz. Napewno CTC wzrosnie bo Wasze dochody sie zmniejsza. Co do ChB to nie wydaje mi sie, zeby mialo znaczenie czy Ty pracujesz czy nie, ale moze sie myle. Raczej nie sadze, ze mogliby Wam go zabrac skoro tu mieszkacie no i maz pracuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka