Dodaj do ulubionych

Chusty lub nosidla ergonomiczne

03.12.10, 18:42
Moj synek ma 4 miesiace. Jest na etapie, ze chce byc tylko na rekach. Jest dosc ciezki i szczerze mowiac kregoslup mnie boli. Nigdy nie uzywalam chusty ani nosidla. Czy to nie jest za pozno na rozpoczecie? Czy maluch sie przyzwyczai? No i czy cos to da- odciazy troche?
Jeszcze jedno pytanie- gdzie tych rzeczy szukac i jak one sie nazywaja po angielsku?
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 03.12.10, 19:00
      no to zalezy od dziecka, moze sie pzywyczai moze nie.
      nad wiekszoscia dzieci mozna popracowac i zachecic do noszenia, - jak niechetnie chca byc w chuscie, najpierw trzeba wbrac dobry moment na noszenie, , oswoic dziecko z chusta i taka forma..

kupic mozna na bigmamaslings.co.uk , www.trulybumptious.com/
      albo jak najbardziej uzywane - zarejestruj sie na yahoo.co.uk i dolacz do sling swap
      groups.yahoo.com/group/UKbabywearingSWAP/
      tu co i jak
      www.slingsandbabycarriers.co.uk/Babywearingleaflet.pdf
      tu na trzeciej stronie masz nazwy konkretnie chust i nosidel.
      docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0BwVoQuyc0L0ZNmUyZjExNmQtNWQyNi00MWU5LWJmYmMtZjBlZThkNGQ3ZWZk&hl=en_GB
      jak wybrac?
      znajdz desen ktory ci sie podoba
      albo kup co sie trafi w dobrej cenie :)

czteromiesieczniak juz niedlugo (jak zacznie trzymac sie prosto do siadu) bedzie mogl byc noszony w nosidle - miekim- ergonomicznym - SCC - soft structured carrier./
      takie szybkie na klamry sa super (sleepy nico, angelpack z tego co pamietam, sa inne pewnie tez), wrzucisz dziecko na biodro, na brzuch, starsze jeszcze pare lat na plecach ponosisz.

chusta (tkana) natomiast jest super - bo i na biodrze zawiazesz (jak kolkowa), i w kieszonce maluszka na brzuchu, i na plecy (nawet ci najmniej odwazni - jak ja - tego sie moga nauczyc ;)) i za parawan na plazy i koc i hamak na pikniku ujdzie ;)

pytaj jakby co/
      • wiwi1 Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 03.12.10, 20:31
        Tu jest forum o chustach i nosidlach, moze Ci sie przyda:
        forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html
        Ja mialam ta chuste:
        www.naturalbabyshower.co.uk/close-parent-claire-scott/close-baby-carrier-from-close-parent.html
        Ja si nie moglam z nia dogadac za o moj maz radzil obie z nia swietnie.
        Teraz mamy takie nosidlo:
        www.ergobabycarriers.com/babycarriers/category/carrier/
        wersji organic i jest super
        Maja tez wkladke dla noworodkow ale nie probowalam
        Pozdrawiam:)
        • illegal.alien Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 03.12.10, 21:00
          Ja kupilam ta chuste Close, ale nie wiem jak sie sprawdza, bo nadal czekam na pojawienie sie jasnie panny ;) (znaczy sie cory, bo chusta doszla jakis czas temu ;)). Kupilam uzywana, zeby zobaczyc, czy nam w ogole bedzie jakos szlo - wydaje mi sie latwiejsza w obsludze niz cokolwiek, co trzeba samemu zwiazac, jak sie sprawdzi, to kolejna bedzie tkana :)
    • mrs.t Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 03.12.10, 20:51

• kobylczusia Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 03.12.10, 21:00
        Ja mialam wlasna chuste , przerobiona z jakiejs poszewki , takie zrobilam na 5 metrow i naprawde odciazylo mnie, nosilam dziecko do 1,5 roku
        • m.alisia Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 03.12.10, 22:24
          Jeśli chodzi o nosidło to radzę Ci najpierw przymierzyć czy Wam podejdzie. Ja kupiłam bez przymiarki Bondolino i nie jestem zadowolona:/, całe szczęście mąż się z nim polubił więc nie leży na dnie szafy:)) Ja zdecydowanie preferuje owijanie szmatą;)))

Pozdrawiam
          • urszulka_r Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 04.12.10, 13:23
            Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Jak bede miala chwilke, to sobie to wszystko posprawdzam. Pozdrawiam
    • kalasotka Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 04.12.10, 11:34
      Z jednym i drugim dzieckiem uzywalam chusty kolkowej Close. I powiem tak: poki dziecko lekkie to super sprawa, w domu mozna bylo zawiazac i ponosic robiac cokolwiek, ale teraz?
      Maly ma 4 m-ce i wazy 8kg! Barki bola po godzinie noszenia takiego klocka, a wiadomo, ze bedzie tylko gorzej. Moze lepiej zorganizowac cos dziecku na podlodze (lezaczek, mata). Dzieci w tym wieku zaczynaja juz sie interesowac zabawkami, muzyka.
      Ewentualnie dla dziecka w tym wieku proponowalabym nosidlo. Ale nie nastawialabym sie na dlugie noszenie w domu. Na spacery super.
      Kazde dziecko jest inne i mozliwe, ze Twojemu chusta nie podejdzie, wiec lepiej moze wyprobowac u kogos czy w sklepie.
      • mrs.t Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 04.12.10, 12:59

> Z jednym i drugim dzieckiem uzywalam chusty kolkowej

kolkowa obciaza jedno ramie
        nosidlo rozklada ciezar na barki, i biodra
        wiazana - na ramiona (oba)

mozna wypozyczyc nosidlo (chuste tez?) , kurcze wiem nawet ze polka w uk wypozycza... nie pamietam adresu, sptaj na kawalku szmaty albo moze ktos tu wpisz.e...
        • mrs.t Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 04.12.10, 12:59

> mozna wypozyczyc nosidlo (chuste tez?) ,

sa 'sling library'
        • kalasotka Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 04.12.10, 13:11
          Zalezy od kolkowej. Moja close obciaza obydwa ramiona. Nie jestem wielka fanka chust, wie nie wiem dokladanie, ale byc moze to wyglada cos jak kieszonka.
          • mrs.t Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 04.12.10, 13:29

> Zalezy od kolkowej. Moja close obciaza obydwa ramiona.
            sorry, nie sprawdzilam co za wynalazek ta close, teraz wszystko nazywa sie 'chusta' i rzeczywiscie mozna sie naciac.
            ring sling czyli kolkowa, to cos takiego
            www.google.co.uk/images?q=chusta+kolkowa&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-GB:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=en&tab=wi&biw=1636&bih=869
            • yadrall Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 04.12.10, 13:54
              Ja poszukalam co to za chusta Close-to juz zawiazany elastyk,a nie chusta kolkowa :)
              cgi.ebay.co.uk/CLOSE-BABY-CARRIER-INSTRUCTIONS-OLIVE-GREEN-/190475125925?pt=UK_Baby_Carriers&hash=item2c5933c4a5
              Nie wiem na jakiej zasadzie to sie dociaga i na ile jest elastyczne-nie jest to zle,ale dla poczatkujacych-dla noworodka mysle,ze ok,ale juz 8kg bobas jest do tego zdecydowanie za ciezki.

Wydaje mi sie,ze najlepiej samemu sprawdzic-ja najpierw nosilam malca w elastyku i bylo super. Potem przeszlismy na tkana dluga i bylo tak sobie-jeszcze 2x sie sprawdzalo,ale nic wiecej. Jak tylko maly zacza siedziec (mial 6mies) to kupilam nosidlo ergonomiczne i oboje kochamy je miloscia wieka :)
              Napisz gdzie mieszkasz-moze sa jakies mamy w okolicy i bedziesz mogla cos wyprobowac?
    • paola_k2 Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 04.12.10, 14:43
      Ja kupilam w TKmaxx chuste elastyczna, taka: www.simplygood.biz/151437 z dolaczana plyta, na ktorej lopatologicznie sa zademonstrowane wiazania. Ta chusta jest chyba identyczna jak moby, a tych jest mnostwo na ebay.
      U nas sie sprawdza. Synek ma teraz 5 i pol miesiaca. W lezaczku czy na macie spedza gora 15 minut. Jakis skok rozwojowy wlasnie przechodzi bo ma momenty, ze w ogole nie da sie odlozyc. Chysta wiec jest lepsza niz ciagle noszenie go na rekach. Polecam.
      • boo-boo Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 04.12.10, 14:56
        Ja mam nosidło ergonomiczne ONO -w PL kupione i sobie chwalimy. Zaczęłam nosić jak mały miał 4 miesiące- bardzo polubił. Owszem prawidłowo założone nosidło nie ciąży tak bardzo- bo jednak jakiś ciężar czujesz ale co najważniejsze ręce wolne i odciążone, kręgosłup nie wysiada od noszenia na rękach, a jak dzieć polubi to i drzemkę sobie utnie. Mój obecnie waży prawie 10 kilosków i z przodu jest mi najwygodniej go nosić- raz tylko na plecy go zarzuciłam ale nie będę ukrywać,że moje cyce mi kolidowały z wiązaniem :) ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.
        Chusty nie kupiłam z tego względu,że: mąż nie miałby cierpliwości do wiązania jej (zresztą ja też)- nosidło szybko i sprawnie się zakłada; po drugie nie wyobrażam sobie mojego dziecka tak zamotanego w chuście- mój to mały grzejnik i przewiew powietrza musi być no ręce musi mieć wolne :)
        • kobylczusia Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 04.12.10, 21:15
          Ja osobiście odradzam kółkową, bo faktycznie obciąża jedno ramie, a wiązana oba ramiona i też troche biodra. Ponadto mój mały o mały włos mi z kółkowej nie wypadł. Natomiast w wiązanej dziecko jest tak obwiązane że nie ma siły żeby wypadło.
          • urszulka_r Re: Chusty lub nosidla ergonomiczne 07.12.10, 16:18
            Dziekuje jeszcze raz za taki odzew. Wasze posty mi pomogly. Szczezrze mowiac nie spodziewalam sie, ze nosidla moga byc tak drogie... Chce jednak sprobowac.
            Moze mieszka ktos w poblizu Epsom, kto moglby pozyczyc na chwilke takie nosidlo lub chuste. Przekonalabym sie, czy mi pasuje no i czy moj synek by to polubil.
            Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka