Dodaj do ulubionych

Part-time a holiday entitlement

17.12.10, 21:44
Kochane, od stycznia wracam do pracy po macierzynskim, zdecydowalam, ze na razie na niepelny etat. I tu pojawia sie pytanie: co z urlopem? Bede pracowala 25 godzin tygodniowo, 5 dni w tygodniu (pon-pt, 8.30-13.30). Dotychczas przyslugiwalo mi 20 dni urlopowych na rok (nie liczac osmiu BH), zastanawiam sie co bedzie teraz. W sieci znalazlam informacje, ze osobom pracujacym w niepelnym wymiarze przysluguje odpowiednio mniej dni urlopowych(pro rata). Z drugiej strony osobom pracujacym 5 dni w tygodniu przysluguje minimum 28 dni urlopowych (lacznie z BH).No i teraz do ktorej grupy ja sie kwalifikuje? Ma ktoras moze podobna sytuacje, albo doswiadczenie w tym temacie? Bylabym dzieczna za pomoc, bo mam totalny mentlik w glowie ;) Aha, gdzies tez czytalam, ze w przypadku nieregularnych godzin pracy mozna wyliczyc urlop godzinowo, a nie 'dniowo', moze wiec tak bedzie w moim przypadku?
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Part-time a holiday entitlement 17.12.10, 21:57
      www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/Timeoffandholidays/DG_10034642
      • trifti Re: Part-time a holiday entitlement 17.12.10, 22:34
        Dziekuje za linka, ale przed napisaniem posta korzystalam wlasnie z tej strony i nie ma tam jako tako podanego przykladu podobnego do mojego, stad moje pytanie na forum czy ktos ma jakies doswiadczenia lub podobna sytuacje. Generalnie wyszlo mi, ze przysluguje mi 140 godzin urlopu rocznie, co po przeliczeniu na dni daje 28... Chcialam sie upewnic czty dobrze kombinuje ;)
    • lucasa Re: Part-time a holiday entitlement 17.12.10, 22:40
      kombinowanie zaczyna sie dopiero gdy pracujesz w niektore dni i masz rozne godziny pracy w te dni - wtedy urlop przeliczany jest na godziny.
      w Twoim przypadku jest prosto - nadal bedziesz miala 20 dni (plus BH), tyle, ze Twoj dzien urlopowy to bedzie 5 godzin :)
      A
    • basiak36 Re: Part-time a holiday entitlement 17.12.10, 22:51
      Jesli pracujesz np 60% etatu, to tak samo sobie odliczasz urlop. Czyli jesli jest 20 dni urlopu plus 8 dni BH to urlopu masz 0.6*28 dni, czyli 17 dni. Dla osoby pracujacej na pelen etat 28 dni to 5.6 tyg pracy, a dla Ciebie tez, tylko ze Ty w te tygodnie pracujesz mniej godzin:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka