Dodaj do ulubionych

Jaka znalezc prace po moich studiach?..

19.01.11, 21:58
Skonczylam w PL bardzo przydatne mi tutaj studia, a mianowicie filologie polska i drugi kierunek- filologie rosyjska...;)
Moj jezyk angielski nie jest na tyle dobry zebym mogla probowac na razie szukac pracy w szkolnictwie. Wiem,ze musze dokonczyc ESOL. Ale jak to wyglada jesli mialabym juz dosc dobry jezyk angielski (kto to oceni?).
Czego bym mogla tu uczyc, czy musialabym zrobic jakis kurs?
Marzy mi sie praca w przedszkolu, bo uwielbiam maluszki. Czy teraz z moim jezykiem, ktorym pozostawia wiele do zyczenia moglabym probowac pracowac wolontaryjnie np jeden dzien w tygodniu?
Czy jest jakas instytucja, ktora pomogla by mi w ogole rozpoczac moja droge ku wymarzonej pracy?Gdzie pytac?
Z gory wielkie dzieki za wszelkie rady.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Jaka znalezc prace po moich studiach?.. 19.01.11, 23:37
      nawet jesli mowilabys idealnie po angielsku to zapotrzebowanie na polski rosyjski w szkolach jest male. Jesli chcesz uczyc sie w szkole to powinnas isc na dodatkowe kursy/studia
      • dontteaseme Re: Jaka znalezc prace po moich studiach?.. 19.01.11, 23:56
        Mozesz zrobic kurs w college'u w zakresie childcare - jest kilka poziomow. Majac juz jako takie rozeznanie w temacie mozesz probowac zalapac sie w jakims przedszkolu jako trainee nursery assistant, tylko na pewno musialabys podciagnac jezyk. W prasie oraz na stronach www widuje sporo ogloszen tego typu, a niektore przedszkola sieciowe, np. kids unlimited maja chyba nawet specjalne programy szkoleniowe dla osob chcacych pracowac jako nursery assistant.
        Co do wolontariatu - mysle, ze mozesz sprobowac, w szkolach zawsze mile jest widziana pomoc, tylko musialabys miec CRB check i np. zglosic sie jako pomoc dla dzieci polskich, ktore slabo mowia po angielsku. Pomoc takich osob bywa nieoceniona, i dla dzieci, i dla nauczycieli, i dla rodzicow... zwlaszcza w przypadku 4 i 5 latkow, ktore mialy wczesniej praktycznie zerowy kontakt z angielskim.
        • robak.rawback Re: Jaka znalezc prace po moich studiach?.. 22.01.11, 22:25
          do oceny angielskiego - zdaj sobie powiedzmy jakis wszedzie uznawany kurs angielskiego - powiedzmy cpe.
          a jesli chodzi o rosyjski to nie narzekaj - bardzo dobry jezyk. jak podszkolisz angielski to popatrz czy nie potrzeba nauczycieli w szkolach jezykowych bo nie ma nic gorszego jak native speaker danego jezyka ktory sie na nim nie zna i udaje ze moze nauczyc. i potem w praniu wychodzi ze nie wie co powiedziec na zadane pytanie, wiec szanse sa jesli umiesz jezyka uczyc.

pytanie tylko czy na filologiach zrobilas odpowiednia ilosc godzin z przedmiotow zwiazanych z nauczaniem danego jezyka zeby byc uznana za nauczyciela.

zastanow sie moze nad praca jakiejs multilingual assistant?

udaci!
          • robak.rawback Re: Jaka znalezc prace po moich studiach?.. 23.01.11, 12:28
            aghr
            chodzi mi o zdanie testu cpe (a nie kursu oczywiscie), kurs tez mozesz zrobic jak chcesz of course. zeby miecjakis oficjalny papier co do znajomosci angielskiego. ale tez dobrze poczytac ksaizki do gramatyki angielskiej dla nauczycieli zeby znac roznice miedzy angieslkim i rozyjskim - i na co zwracac uwage w nauczaniu rosyjskiego. jakies kontrastywne - ang-rozyjskie etc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka