izabelski
14.02.11, 00:47
www.education.gov.uk/performancetables/Statement-of-Intent-2010-Addendum.pdf
wiem, ze w wielu szkolach sa wieczory z Options dla y9
opinia jest taka (wsrod niektorych rodzicow), zeby dzieciaki nie wylkuczaly z GCSE geografii i historii, bo one wlasnie sa na liscie przedmiotow baccalaureate, uniwersytety najprawdopodobniej beda na to zwracaly uwage przy przyjeciach
nie mam pojecia, czy powinno sie wybrac oba przedmioty czy tylko jeden z tej listy
czesto szkoly zmuszaja dzieci do wziecia latwiejszych przedmiotow w obawie o oceny (i nie chodzi im o uczniow ale o League tables)
w linku w ktorym podalam sa wymienione przedmioty, ktore licza sie w baccalaureate
przegloadnijcie, pytajcie szkoly - nie dajcie sie zbyc
ja jestem na prawde zdziwiona jak wiele szkol nie oferuje wszystkich trzech Science na GCSE (triple science), jesli ktos ma zdolnosci lub zamiar pojcia na studia inzynieryjne brak fizyki lub chemii moze mu zamknac droge - oczywiscie ze moze je zdac pozniej, ale bedzie to juz opoznienie
nie mowie juz nawet o tym, ze niewiele 6th form przyjmie ich na A level z tego przedmiotu
zakadam oczywiscie, ze mlody czlowiek ma ochote studiowac przedmioty akademickie, nie mam pojecia o innych jak Drama czy Art (oczywoisciem ze jak chce pojsc do Art college to musi miec Art w GCSE)
mysmy mieli latwiej
nie musielismy w wieku 14 lat decydowac o naszych studiach...
na szczescie my dopiero w y8 :)