Dodaj do ulubionych

a ja o GCSE i baccalaureate

14.02.11, 00:47
www.education.gov.uk/performancetables/Statement-of-Intent-2010-Addendum.pdf
wiem, ze w wielu szkolach sa wieczory z Options dla y9

opinia jest taka (wsrod niektorych rodzicow), zeby dzieciaki nie wylkuczaly z GCSE geografii i historii, bo one wlasnie sa na liscie przedmiotow baccalaureate, uniwersytety najprawdopodobniej beda na to zwracaly uwage przy przyjeciach
nie mam pojecia, czy powinno sie wybrac oba przedmioty czy tylko jeden z tej listy

czesto szkoly zmuszaja dzieci do wziecia latwiejszych przedmiotow w obawie o oceny (i nie chodzi im o uczniow ale o League tables)

w linku w ktorym podalam sa wymienione przedmioty, ktore licza sie w baccalaureate
przegloadnijcie, pytajcie szkoly - nie dajcie sie zbyc

ja jestem na prawde zdziwiona jak wiele szkol nie oferuje wszystkich trzech Science na GCSE (triple science), jesli ktos ma zdolnosci lub zamiar pojcia na studia inzynieryjne brak fizyki lub chemii moze mu zamknac droge - oczywiscie ze moze je zdac pozniej, ale bedzie to juz opoznienie

nie mowie juz nawet o tym, ze niewiele 6th form przyjmie ich na A level z tego przedmiotu

zakadam oczywiscie, ze mlody czlowiek ma ochote studiowac przedmioty akademickie, nie mam pojecia o innych jak Drama czy Art (oczywoisciem ze jak chce pojsc do Art college to musi miec Art w GCSE)

mysmy mieli latwiej
nie musielismy w wieku 14 lat decydowac o naszych studiach...

na szczescie my dopiero w y8 :)
Obserwuj wątek
    • aniaheasley Re: off 14.02.11, 08:12
      Iza, Wy juz w y8??? Ale czas leci. Niesamowite!
    • gypsi Re: a ja o GCSE i baccalaureate 14.02.11, 12:45
      Wychodze z zalozeia, ze jak ktos nie wie w wieku lat 14 co chce robic, to powinien wybrac to co lubi, ew. cos co moze kiedys sie przydac. Baze w postaci English, maths, science i jez. obcego bedzie mial wszakze.
      Jedno moje dziecko wzielo na GCSE 2 jezyki, art i business studies, a na A-levels maths, further maths (z ktorej ze wzgl. logistycznych musiala zrezygnowac), RE, philosophy i art i wybiera sie na fine art, ale co bedzie w zyciu robic to nadal nie wiadomo. Wie tyle, ze po studiach skonczy sie sponsoring od mamusi;)
      Drugie na GCSE wzielo 2 jezyki, dance i food tech, a co bedzie z A-levels, to kompletnie jeszcze nie wiemy.

Nie wiem jak w innych szkolach, ale w naszej publicznej "secondary" sporo czasu spedzaja nad pracami domowymi, jesli do wymaganego przez szkole jezyka obcego wzielyby 3 klasyczne akademickie przedmioty na GCSE, to juz nie ma zycia.
      Bo pol soboty zajete na dodatkowe GCSE/A-level z polskiego - tez przedmiot akademicki wszak, a o A czy A* z niego zdecydowanie latwiej niz z np. geografii:)

Proponuje przejrzec wymagania 6th form z interesujacych Was przedmiotow i zobaczyc jaki zestaw trzeba miec, zeby to pociagnac u nich.
      • izabelski Re: a ja o GCSE i baccalaureate 14.02.11, 14:55
        w szkole corki sa obowiazkowo 3 science, j.obcy i reszta jak wszedzie
        oraz obowiazkowo jedna technologia, bo szkola ze specjalnoscia inzyniryjna
        poki co wyglada, ze wybierze geografie
        szkoda,ze nie lubi historii, ale zmuszac jej nie bede :)
        • aniaheasley Re: a ja o GCSE i baccalaureate 14.02.11, 15:55
          Moj syn zdaje historie i geografie. Wlasnie dlatego ze w 9 klasie nie mogl sie zdecydowac ktory z tych dwoch przedmiotow wybrac. Teraz sytuacja sie wyklarowala zupelnie, historie bedzie kontynuowal w 6th form. On teraz jak patrzy wstecz to nie moze sie nadziwic, dlaczego dwa lata temu tego nie widzial, bo teraz to jest wybor oczywisty.
          Plus zdaje tez dwa jezyki na GCSE, jeden w 10 klasie zdawal, drugi teraz w 11, ale w 6th form pozwalaja mu ciagnac tylko jeden, z czego szczerze mowiac nie jestem zbyt zadowolona. Wolno im wybrac tylko 4 przedmioty na A level
      • aniaheasley Re: a ja o GCSE i baccalaureate 14.02.11, 15:51
        Gypsi, a czy Twoja starsza bedzie robic 4 A2s czy tylko 4 AS, a potem 3 A2s?
        I czy polski robi/robila na A level?
        I jezeli robi A level z polskiego, to mozesz napisac dlaczego sie zdecydowala? Przy takim nawale roboty znaczy sie. Bo mnie ostatnio pare osob powiedzialo, ze ten polski A level to i tak do niczego sie nie przydaje, i dodatkowych brownie points sie za niego nie dostaje przy podaniach na studia.
        • gypsi Re: a ja o GCSE i baccalaureate 14.02.11, 20:53
          Aniu, dowiedz u zrodla (Principal) ile mozna AS wziac, bo w naszym publicznym 6th tez niby mozna bylo max 4, a mloda te Further Maths jako 5. przedmiot bez problemu dostala (zalezalo od stopni z GCSE tylko), po prostu dopisalysmy na dole tabelki jak Principal doradzil.
          Po kilku miesiacach (jakos przed Bozym Narodzeniem) musiala odpuscic, poniewaz:
          1. byla raczej w dolnej czesci grupy
          2. program FM jest nastawiony na kontynuacje raczej na studiach inzynierskich, politechnicznych
          3. nie miala w tygodniu zadnego bloku wolnego (zajecia sa w 3 kilkugodzinnych blokach codziennie), wiec nie miala kompletnie czasu na art (oczekuje sie od uczniow, ze beda przychodzic do pracowni w czasie tzw. wolnym) i zaczynala tam sie obsuwac
          Summa summarum zrzucila te FM i dobrze.
          Zostala z 4 AS i kontynuuje je do 4 A2 plus ten piaty polski, ktory NB ma juz zdany na koniec Year 12.

Z tego co mi mowila (a ja nie sprawdzalam, fakt) polski jest traktowany tak samo jak kazdy j. obcy - wiesz jakiego tu maja pier.. na punkcie jezykow teraz. Za A jest (podobno) 140 UCAS points, za A* 160.
          Ona sie nie zdecydowala sama - ja jej kazalam;)
          Zartuje, ale latwo w sobote z domu wyciagnac nie bylo/nie jest (mlodsza teraz AS zdaje, jest w Year 10 normalnie) - 3 wzgeldy zawazyly - usystematyzowana pomoc szkoly w historii/geografii/j.polskim, UCAS points i socjalizacja z rowniesnikami, zarowno urodzonymi w Polsce, jak i potomkami tzw. starej emigracji.
          • jaleo Re: a ja o GCSE i baccalaureate 14.02.11, 21:14
            Z wlasnego doswiadczenia, to tak:
            Czasami szkoly pozwalaja albo historie, albo geografie, ale nie obydwa. GCSE historia ma czasami bardzo waski program (zalezy w jakim roku, to sie zmienia co rok chyba). Np. tylko historia spoleczna XIX wieku. Nie kazdemu to sie usmiecha, nawet jesli uczen sie generalnie interesuje historia.
            W szkole mojego syna odradzano dwa GCSE z jezykow, chyba, ze ktos powaznie mysli o studiach jezykowych. Drugi jezyk bedzie kosztem innego, byc moze cenniejszego dla dalszej kariery, GCSE.
            • aniaheasley Re: a ja o GCSE i baccalaureate 14.02.11, 22:37
              Jaleo ale ja sie pytalam o wybory AS i A2. GCSE to moj zdaje z dwoch jezykow (jezeli liczyc polski to 3) jak zreszta sporo jego kolegow. Hiszpanski GCSE zdawal w year 10, a teraz w 11 chodzi na Spanish extension course i szkoda mu ten hiszpanski zostawic, tym bardziej, ze ten kurs ktory robi teraz to jest podobno 3/4 AS kursu, ktory mialby w przyszlym roku.

Gypsi, chyba jutro do samego Master uderze z tymi 5 przedmiotami na AS :)
            • gypsi Re: a ja o GCSE i baccalaureate 15.02.11, 01:41
              W naszej secondary wsrod 4 przedmiotow do wyboru jeden jezyk byc musi (a drugi juz jest razem z English, maths, science, RE i ICT) bo to "language college", tym sposobem wszyscy zdaja 2.
              • aniaheasley Re: a ja o GCSE i baccalaureate 15.02.11, 08:28
                A w naszej jeden jezyk zaczyna sie w klasie 7, drugi w 9. Maja tez chlopcy lacine, i niektorzy kontynuuja ja do konca 9 klasy, i wtedy drugi jezyk dopiero zaczynaja w 10 klasie, ucza sie go w przyspieszonym trybie tylko 2 lata. Z tym ze to raczej tzw. osoby uzdolnione jezykowo wybieraja. U mojego syna na lektoracie z niemieckiego sa w klasie 4 osoby, wiec super warunki do nauki. Dodatkowo, jak ktos juz bardzo chce sie pokazac jako poliglota do kwadratu, to jezeli pierwszy jezyk (ten od 7 klasy) zda w 10 klasie, taka opcja jest oferowana najlepszym uczniom, to w 11 klasie przez rok ma opcje nauki wloskiego intensywnie, i zdawania tego po roku nauki jako GCSE.
                • gypsi Re: a ja o GCSE i baccalaureate 15.02.11, 14:16
                  U nas oba jezyki od roku 9, z tym ze jeden jako kontynuacja, drugi od podstaw (do wyboru sa niemiecki, francuski, hiszpanski i ktorys chinski, chyba mandarynski) - roznie to z ta kontynuacja bywa, bo dzieci z roznych primary przyszly i czasami nie trafiaja w aktualnie wybrany zestaw, ale.

I tu musze powiedziec, ze mocno chyle czola przed moimi dziewczynami, ktore zaczely tu szkole w Year 8 i 5, wiec starsza rownlegle ciagnela 3 obce jezyki, a mlodsza 2, a po 2 latach tez 3.
                  Niestety, starsza, choc ma wpisane przez obu nauczycieli od jezykow "natural born linguist", nie chciala kontynuowac zadnego:(
                  Coz, moze jeszcze z czasem zmadrzeje... moze sie na to art dostanie, a tam wymiany rozne, moze ja to zmobilizuje (choc w jednym z uni jest wymiana na semestr do Krakowa - doskonalenie aktu - i po linii najmniejszego oporu moze sie starac o to, jak znam potwora;)
                  Ech, dzieci....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka