26.04.11, 13:25
Witam serdecznie ;-)
Nie jestem jeszcze Matką Polką,ale ośmieliłam się odezwać na tym forum. Mam problem związany z paszportem. Wyszłam za mąż we wrześniu 2010. Nie wyrobiłam dowodu,ani paszportu na nowe nazwisko(paszport na panieńskie nazwisko stracił ważność już przed ślubem). Teraz planujemy wakacjie(Hiszpania), mogę jechać tam na dowód na panieńskie nazwisko?(nie wiem,czy dowód jest jeszcze ważny:/).
Chciałabym wyrobić paszport w Ambasadzie,ale mam ze sobą tylko ten nieszczesny dowód na panienskie nazwisko i akt ślubu, da radę?

pozdrawiam

Ps. do Ambasady wybieram się w czwartek,ale chciałabym wiedzieć,czy uda mi się coś załatwić,czy nie...:(
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: paszport 26.04.11, 13:56
      Czy slub bralas w Polsce czy w UK? Jezeli w UK, to najpierw musisz umiejscowic akt slubu w Polsce...
      www.londynkg.polemb.net/?document=31
      • dorothy_mills Re: paszport 26.04.11, 14:04
        ślub brałam w Polsce, zaraz po slubie wrócilismy do UK,wiec nie mogłam wyrobić tam ani dowodu ani paszportu.
    • aniaheasley Re: paszport 26.04.11, 14:36
      Przeciez nie ma obowiazku zmiany nazwiska na nazwisko meza po slubie, wiec dowod jest 'wazny' do daty waznosci jaka na nim widnieje (jezeli w ogole jest bo nie pamietam).

• pyza_uk Re: paszport 26.04.11, 14:52
      Nie wiem, czy musisz zmienic nazwisko w dowodzie, ale jesli planujesz podroz z dowodem, w ktorym jest twoje panienskie nazwisko to po prostu wakacyjne rezerwacje zrob na panienskie nazwisko rowniez. Ja w ten sposob wybralam sie w podroz poslubna. I podroznowalam nie z dowodem, ale z paszportem panienskim, ktory jak najbardziej byl wazny pomimo zmiany nazwiska (mialam ze soba certyfikat zawarcia zwiazku malzenskiego na wszelki wypadek).
      • dorothy_mills Re: paszport 26.04.11, 15:18
        Dowód po slubie jest ważny tylko przez 4 miesiące, u mnie to już ponad pół roku. Niestety.
        Nazwisko zmieniłam na nazwisko męża,więc takie powinnam mieć w dokumentach, jednak nie usmiecha mi się jechac na miesiąć do Pl :/
        Kurde, a może ryzykować i jechać na wakacje na starym dowodzie?
        • glasscraft Re: paszport 26.04.11, 16:12
          Na dowodzie chyba jechac nigdzie nie mozesz...

"Pytanie: Czy mogę przekraczać granicę w krajach unijnych na podstawie starego dowodu osobistego (książeczkowego)?

Odpowiedź: Nie. Od 1 stycznia 2008 r. nie ma możliwości przekraczania granic w ramach krajów Unii Europejskiej na podstawie tego dokumentu."
          • dorothy_mills Re: paszport 26.04.11, 16:28
            ale ja nie mam starego dowodu książeczkowego, tylko już ten nowy,wyrobiony w 2006 roku!
            • glasscraft Re: paszport 26.04.11, 16:48
              A to nie wiem, zle Cie zrozumialam :-)
        • pyza_uk Re: paszport 26.04.11, 17:09
          Ale dlaczego nie mozesz zrobic rezerwacji na nazwisko panienskie i wyjachac z paszportem panienskim?
          • dorothy_mills Re: paszport 26.04.11, 17:16
            pyza paszport panieński nie jest już ważny(stracił ważność jeszcze przed ślubem),ale mam panieński dowód( jeszcze terminowo ważny,jednak podobno nie ważny już ze względu na to,że od slubu upłynęły już 4 miesiące,a nazwisko panieński zmieniłam na nazwisko męża).
            Mam ten dowód a wakacje szykuję się na terenie UE, dokładnie Wyspy Kanaryjskie. Myślicie,że nie będzie problemu,jesli wybiorę się tam na panieński dowód(ze starym nazwiskie i bilety tez na stare nazwisko)?
            • pelagia_pela Re: paszport 26.04.11, 17:20
              Ja bym jechala na panienski dowod. Jezdzilam dlugo z paszportem na panienskie nazwisko (Tajlandia, turcja) wiec sytuacja podobna do Twojej.
              • dorothy_mills Re: paszport 26.04.11, 17:41
                pelagia_pela i nigdy nie miałaś przez to problemów? boję sie,że nie gdzieś zatrzymaja i mąż sam spędzi wakacje na plaży :D hihi
                • pelagia_pela Re: paszport 26.04.11, 17:47
                  Nie. Raz mialam, z wlasnej glupoty - rezerwacje zrobilam na nowe nazwisko, ale dalo sie odkrecic :). Nie ma systemu gdzie jest odnotowany fakt Twojego wyjscia za maz :). Rada - jesli nie wymienisz paszportu w ustawowym czasie to tracisz prawo do znizek na wyrobienie nastepnego.
                  slub wzielam w 2008, ostatni wyjazd na stary paszport (Turcja) w 2010 roku.
            • aniaheasley Re: paszport 26.04.11, 17:49
              Ja tu czegos chyba nie rozumiem ciagle. Jak, kto, w jaki sposob Ci sprawdzi, zwlaszcza tutaj w UK, na lotnisku przy wylocie/powrocie na w. Kanaryjskie, ze 'zmienila' nazwisko z panienskiego na nowe???

I w jakim sensie zmienilas nazwisko? To sie gdzies w jakims centralnym rejestrze Wielkiego Brata w PL zglasza? I potem urzednicy imigracyjni w UK czy w Hiszpanii maja dostep do tego rejestru??

W dowodzie masz stare nazwisko, jezeli zrobisz rezerwacje na stare nazwisko, i bedziesz sie okazywac waznym (datowo) dokumentem upowazniajacym do podrozy po krajach UE to gdzie jest problem??? Nie ma wedlug mnie w ogole.
              • havana28 Re: paszport 26.04.11, 18:25
                Są sytuacje, kiedy dowód osobisty może zostać unieważniony centralnie niezaleznie do daty jego ważności i nie wolno się nim posługiwać. Pytanie jest raczej czy dowód autorki pytania faktycznie został administracyjnie unieważniony i czy służby graniczne mają dostęp do bazy dowodow osobistych z krajów UE na takiej samej zasadzie jak do bazy (unieważnionych) paszportów. Problemem jest fakt, ze UK jest poza Schengen. Gdyby to była podróż pomiędzy Polską a Hiszpanią to dowód służyłby tylko do potwierdzenia zgodności danych pasażera z danymi na bilecie, wiec wystarczyłoby po prostu zarezerwowac bilet na nazwisko panienskie i wszystko by się zgadzało bo nie ma formalnych kontroli paszportowych i nikogo to nie obchodzi.
                • dorothy_mills Re: paszport 26.04.11, 19:00
                  Dziewczyny ja się własnie w ogóle nie orientuje co i jak. Czy w takim razie moge na panieński dowód wybrać się do Pl,by tam wyrobić paszport i dowód na nowe nazwisko??

no i nie wiem,czy gdybym chciala wyrobić paszort tymczasowy,zeby leciec na nim,a nie na panieńskim dowodzie, to czy to jest wykonalne,cze ważnego paszportu i dowodu na nazwisko panieńskie??
                  • glasscraft Re: paszport 26.04.11, 19:31
                    A nie latwiej wybrac sie do konsulatu i wyrobic nowy paszport z nowym nazwiskiem?
                    • dorothy_mills Re: paszport 26.04.11, 19:34
                      nie wyrobie tutaj paszportu bez ważnego dowodu;>
                      no chyba,że się mylę:>
                      • glasscraft Re: paszport 26.04.11, 19:44
                        Mylisz sie, ja wyrobilam paszport w lutym 2010 (nie posiadam dowodu od lat). Poszlam z poprzednim niewaznym juz paszportem i tyle. Pamietaj tylko, ze musisz im dac akt slubu i juz go nie dostaniesz. I ze akt slubu bedziesz musiala im dawac za kazdym razem jak bedziesz wyrabiac nowy paszport (ja wlasnie stracilam ostatni akt slubu w zeszlym roku).
                        • glasscraft Re: paszport 26.04.11, 19:46
                          A tutaj z pierwszej reki:

www.londynkg.polemb.net/index.php?document=39
                      • havana28 Re: paszport 26.04.11, 19:47
                        Musisz miec PESEL, dowod nie jest potrzebny. Szcegolowe info na stronie konsulatu
                      • galadriella Re: paszport 26.04.11, 19:53
                        > nie wyrobie tutaj paszportu bez ważnego dowodu;>
                        > no chyba,że się mylę:>

Mylisz się, Polacy zamieszkali za granicą w ogóle nie mają obowiązku posiadania dowodu osobistego. Mają za to _prawo_ go posiadać.
                        www.mswia.gov.pl/portal/pl/364/4534/Obowiazek__prawo_do_posiadania_dowodu_osobistego.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka