Dodaj do ulubionych

allerief 2mg/5 ml

27.06.11, 22:09
Czy któraś z was stosuje? Mój 9 mies.syn dostał od GP, ale na ulotce jest napisane, że podaje się dzieciom powyzej roku. Młody potwornie się drapie w nocy i nie może spać, zadne maści nie pomagają.
Obserwuj wątek
    • derka1 Re: allerief 2mg/5 ml 27.06.11, 23:29
      Nam GP tez to przepisal - mlodzieniec mial wtedy chyba 5 czy 6 miesiecy. Przeczytalam ulotke i pognalam do apteki bo mnie ten "rok" rowniez wystraszyl. Farmaceuta uspokoil, ze skoro lekarz zalecil to powinno byc dobrze. Jakis czas pozniej widzialam sie z inna lekarka, ktora w naszej przychodni specjalizuje sie w dermatologii i ona powiedziala, zeby odstawic bo takim maluchom nie powinno sie jednak podawac tego leku. Polecenie wykonalam bo bardziej jej ufam. Pierwszy GP byl na zasadzie "emergency", normalnie bym do niego nie poszla.

Nie wiem co Ci na drapanie poradzic. Nam chyba pomogl dermol i "chlod" w sypialni mlodzienca.
      • erga4 Re: allerief 2mg/5 ml 28.06.11, 00:49
        też mi GP przepisał jak Młoda miała 9 miesięcy i też mnie ten rok troszkę zastanowił, ale dałam bo coś wyjątkowo mocno ją obsypało.
        na codzień stosujemy kremy nawilżające, płyny do kąpieli oilatum lub balneum, no i dietka (jeśli to alergia pokarmowa)
        w PL pediatra mi przepisał AERIUS - syrop. wlasnie na to swędzenie.
    • gypsi Re: allerief 2mg/5 ml 28.06.11, 17:42
      Allerief = Piriton = chlorphenamine

CHLORPHENAMINE MALEATE
      Licensed use
      syrup not licensed for use in children under 1 year; tablets not licensed for use in children under 6 years; injection not licensed for use in neonates
      Indications and dose
      Symptomatic relief of allergy such as hay fever, urticaria

By mouth
      Child 1 month–2 years: 1 mg twice daily
      Child 2–6 years: 1 mg every 4–6 hours, max. 6 mg daily
      Child 6–12 years: 2 mg every 4–6 hours, max. 12 mg daily
      Child 12–18 years: 4 mg every 4–6 hours, max. 24 mg daily

Powyzsze oznacza, ze ponizej 1 r.z. uzywanie chlorphenaminy jest dozwolone, choc nie ma licencji - producent sie o nia z jakiegos powodu nie postaral. Jednoczesnie BNF podaje dawkowanie od 1 m-ca i od tego wieku lek moze byc zapisywany przez lekarzy.

Tak naprawde zaden lek p/swiadowy nie ma licencji ponizej 1 roku zycia, czy tu czy w Polsce.
      Mozna probowac innych metod, podac lek albo nadal patrzec jak sie dziecko drapie - to juz decyzja rodzica.
    • domama Re: allerief 2mg/5 ml 28.06.11, 23:07
      Dzięki dziewczyny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka