Dodaj do ulubionych

Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase

01.07.11, 14:53
Sprzedalalm mieszkanie w Polsce, pieniadze sa na koncie mojego taty, zastawilam mu wszystkie upowaznienia. Jak najkorzystniej przelac te pieniadze na moje konto w UK? Musze otwierac konto walutowe w PL? Wybaczcie glupie pytanie ale jestem zielona w temacie:(
Obserwuj wątek
    • clonek13 Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 01.07.11, 15:06
      ja zielona rowniez wiec moze zle sie wypowiadam tu :) ale czy masz dostep online do konta w PL? bo ja robie przelewy mbanku na barclays`a online, bank mi sam przelicza funta,,,,
      z tym ze pewnie za mieszkanie kwota spora,nie wiem jaka bylaby prowizja banku, ja za przelew 8000 lub 10000 PLN do barclays place 25PLN z mbanku , dwa dni i kasa jest na moim koncie
      • dorotus76 Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 01.07.11, 15:15
        Jeśli nie musisz z nich korzystać, to najlepiej otworzyć konto w Pl. Mają lepsze oprocentowanie, ponadto nie tracisz na przeliczaniu waluty.
        • mama_vinca Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 01.07.11, 15:23
          Pieniadze te chcialam sobie wplacic tutaj na konto kredytu ktory mam na dom, zawsze to odestki od kapitalu beda mniejsze:) wiec w tej sytuacji nie oplaca mi sie trzymac tej kwoty w PL.
      • mama_vinca Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 01.07.11, 15:21
        Nie mam dostepu online do polskego konta.
        No wlasnie, biorac pod uwage kwote to chyba niezla prowizje sobie pobiora a na dodatek nie wiem czy przelicza kwote po w miare korzystnym kursie...
        Moze ktos jeszcze sie wypowie sluzac rada:)
        • liley11 Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 01.07.11, 15:31
          To ja podpowiem, ze lepiej placic odsetki od kredytu tutaj - i tak na koniec, jak juz splacicie dom, to bedzie on wiecej warty niz ten caly kredyt z odsetkami, ktory zaplaciliscie. Wplacajac pokazna kwote, aby zmniejszyc teraz kredyt i odsetki z tym zwiazane - to moim zdaniem strata finansowa.

A nie pomyslals, aby za te pieniadze kupic cos w Polsce i wynajmowac? Dlaczego sprzedalas mieszkanie?
          Albo wykorzystac te pieniadze i kupic cos tutaj pod wynajem?

Jak juz koniecznie chcesz przetransportowac zlotowki do UK, to poprzeliczaj sobie ile bedzie Cie to kosztowalo w kilku wariantach (koszt przelewu + roznica na kursach)
          Moze okaze sie taniej po prostu przewiesc te pieniadze w kieszeni samolotem? Pamietaj, jak wieziesz ponad 10000 euro musisz sie wytlumaczyc formalnie skad posiadasz taka gotowke. Potrzebne do tego bedzie na pewno swistek z banku, ze wyplacone zostaly te pieniadze, z kantoru (jesli bedziesz wymieniac na funty) i nie wiem czy akt sprzedazy mieszkania bylby tez potrzebny? ja bym wziela tez.
          • agunia1978 Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 01.07.11, 18:27
            przelewalam z konta Inteligo, tez pieniadze ze sprzedazy mieszkania - bez roznicy jaka kwota - przelew kosztuje 50pln. no i oczywiscie kurs funta z danego dnia.
        • pyza_uk podatek /off topic 01.07.11, 15:32
          w temacie nie pomoge, ale mam rowniez pytanie - czy w momencie przelania tej kwoty na konto angielskie w tutejszym banku bedziesz musiala zaplacic podatek (capital gains tax)? Ja zamierzam sprzedac nieruchomosc w PL i zastanawiam sie jak bedzie wygladac transakcja od strony podatkowej.
          • jaleo Re: podatek /off topic 01.07.11, 17:30
            Jesli ten dom sprzedany w Polsce to nie jest Twoje jedyne mieszkanie tzw "main residence" (tzn masz tu w Uk tez mieszkanie, w ktorym normalnie mieszkasz), to owszem, podpada pod CGT. Z tym, ze CGT sie placi od zysku, a nie od sumy sprzedazy, no i wszystkie podatki zaplacone w Polsce przy wczesniejszym zakupie i pozniejszej sprzedazy tej nieruchomosci mozesz sobie odliczyc od ewentualnego CGT jako tzw foreign tax credit. No i jesli chodzi o CGT, to masz tez prog wolny od podatku (jesli nieruchomosc byla we wspolwlasnosci, to kazdy z udzialowcow ma swoj osobisty prog) no i istnieje tez cos co sie nazywa rollover relief jesli kupujesz za te kwote inna nieruchomosc.
            Do tego sa jeszcze niuanse dotyczace statusu twojej rezydencji podatkowej w UK oraz tego, czy srodki ze sprzedazy beda przeslane do UK, czy pozostana w Polsce.

W sumie dosc skomplikowane, ja tez nie jestem specjalista od CGT tylko od innych podatkow, wiec radze sie dokladnie wypytac u doradcy finansowego.
            • pyza_uk Re: podatek /off topic 01.07.11, 17:52
              Dzieki Jaleo - jak juz nam sie uda sprzedac to napewno zasiegniemy fachowej porady. Tymczasem dzieki za rozjasnienie tematu.
              • wanilia25 Re: podatek /off topic 01.07.11, 18:29
                Jezlie mieszkasz w Londynie, to wiem ze w centrum sa polskie banki PKO SA albo PKO BP..... poszperaj w necie albo w PL gazetach, napewno znajdziesz adresy a tam juz ci udziela fachowej porady....
                Wtedy by latwo bylo otworzyc konto w UK i tylko przelac pieniadze :)

Powodzenia
            • golfstrom Re: podatek /off topic 02.07.11, 14:26
              > (tzn masz tu w Uk tez mieszkanie, w ktorym normalnie mieszkasz)

"Masz" w sensie posiadasz, czy "masz" w sensie ze mieszkasz?
              • jaleo Re: podatek /off topic 03.07.11, 22:06
                golfstrom napisała:

> > (tzn masz tu w Uk tez mieszkanie, w ktorym normalnie mieszkasz)
                >
                > "Masz" w sensie posiadasz, czy "masz" w sensie ze mieszkasz?

Dokladnie to jest tak (cytat ze strony HMRC):
                When you sell or dispose of your own home you don't usually have to pay any Capital Gains Tax - as long as for all the time that you've owned it both of the following apply:
                • it's been your only home or main residence
                • you've used it as your home and nothing else

Tak wiec jesli w tym domu/mieszkaniu nie mieszkalas od jakiegos czasu (lub co gorsze, wynajmowalas komus), to przy sprzedazy podlegasz pod CGT, nawet jesli ten dom to byla jedyna nieruchomosc, jaka mialas na wlasnosc. W praktyce, HMRC nie zawsze to sprawdza, ale znam przypadki, kiedy sie przyczepili, i sobie zazyczyli CGT z odsetkami i grzywna, tak wiec, jak zawsze powtarzam, zalezy, czy wyzej sobie cenisz spokojny sen czy te kilka tys £ :-D
                • golfstrom Re: podatek /off topic 04.07.11, 01:12
                  No to mnie nie pocieszylas...

Ale dzieki za odpowiedz :)
                • pyza_uk Re: podatek /off topic 04.07.11, 09:17
                  Jaleo - a moze wiesz jak to wszystko ma sie do tzw. podwojnego opodatkowania? Czy ta zasada - placi sie podatek tylko w jednym kraju (Polska zdaje sie podpisala umowe w tej kwesti z UK jakis czas temu) odnosi sie rowniez do dochodow od sprzedazy nieruchomosci? Jak nie wiesz, to zignoruj moje zapytanie, bo tak jak pisalam, bede sie dowiadywac u doradcy w swoim czasie... :)
                  • jaleo Re: podatek /off topic 04.07.11, 10:03
                    pyza_uk napisała:

> Jaleo - a moze wiesz jak to wszystko ma sie do tzw. podwojnego opodatkowania? C
                    > zy ta zasada - placi sie podatek tylko w jednym kraju (Polska zdaje sie podpisa
                    > la umowe w tej kwesti z UK jakis czas temu) odnosi sie rowniez do dochodow od s
                    > przedazy nieruchomosci? Jak nie wiesz, to zignoruj moje zapytanie, bo tak jak p
                    > isalam, bede sie dowiadywac u doradcy w swoim czasie... :)

Porozumienie o unikaniu podwojnego opodatkowania nie oznacza, ze placi sie podatek tylko w jednym kraju, ale, ze podatek zaplacony w jednym kraju moze byc odliczony od podatku naleznego w drugim kraju (foreign tax credit o ktorym pisalam wyzej).
                    • pyza_uk Re: podatek /off topic 04.07.11, 10:20
                      aaaa..., ok, rozumiem teraz! czarna magia te podatki!
                • golfstrom Re: podatek /update 04.07.11, 12:18
                  Hej

Zadalam swoje pytanie na justanswer.com.

Tu jest odpowiedz
                  bit.ly/mUfavf
                  Jaleo, wedlug nich ten link, ktory podalas jest wylacznie dla przypadkow, kiedy ktos posiada wiecej niz jeden dom.
                  Zastrzegaja, ze to nie jest wiazaca opinia :/

• mama_vinca Re: podatek /update 04.07.11, 14:53
                    Czyli nie trzeba sie martwic o podatek:)
                    • golfstrom Re: podatek /update 04.07.11, 20:01
                      Nie jestem pewna, jak jest w Twoim przypadku. Jesli dobrze zrozumialam, ze rownoczesnie w pewnym momencie mialas dom tutaj (za ktory splacasz kredyt) i mieszkanie w Polsce, to bym to dokladnie sprawdzila.
                  • jaleo Re: podatek /update 04.07.11, 20:04
                    Hmm, nie jestem ekspertem od CGT, ale nieobca mi jest frazeologia HMRC i ja nie rozumialabym tego cytatu jako odnoszacego sie tylko do osob posiadajacych dwa domy - zwroc uwage, ze nie pisza tam nic o posiadaniu domu/mieszkania, tylko o mieszkaniu w nim. Poza tym, ten fragment jest kluczowy "it has been your main residence and nothing else" - jesli ten dom wynajmowalas komus, to jednak zmienia to status nieruchomosci.
                    Tak jak pisalam, sa znane przypadki ludzi, ktorym naliczono CGT od nieruchomosci, bo HMRC sie dopatrzylo, ze oni w tym domu nie mieszkali. Z tym, ze Ty moglabys podpadac pod "working abroad" - patrz reszta informacji na stronie HMRC - wiec malo prawdopodobne, zeby sie domagali CGT.
                    • golfstrom Re: podatek /update 04.07.11, 22:48
                      Jesli beda sie domagac, to chyba sie poplacze.
                      • jaleo Re: podatek /update 05.07.11, 08:47
                        golfstrom napisała:

> Jesli beda sie domagac, to chyba sie poplacze.

Ale i tak pewnie wszystkie podatki zaplacone w PL (o ile sie nie myle, w Polsce sie placi tez podatek przy zakupie nieruchomosci) przewyzszaja ewentualny CGT, zwlaszcza po wzieciu pod uwage progu. No chyba, ze jakis ogromny zysk mialas na sprzedazy.
    • mama_vinca Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 02.07.11, 10:48
      Dziekuje za wszelkie sugestie. Nie mam odwagi na noszenie takiej gotowki w kieszeni do kantora a pozniej na podroz z takimi pieniedzmi w kieszeni, wiec najlepiej jednak bedzie zrobic normalny przelew na konto angielskie. Sa wakacje wiec kurs funta stoi w miare nisko, wiec chyba nie bede zbyt dlugo zwlekac.Co do podatku, to pojde do banku i porozmawiam z konsultantem, dopytam szczegolow zeby pozniej nie miec problemow.
      • marninor Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 02.07.11, 12:42
        najlepiej idz na rozmowę do dwóch banków i porównaj wersje...
        • mama_vinca Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 02.07.11, 13:01
          Myslisz, ze wersje moga sie roznic?
          Pojde do banku w ktorym mam konto.
          • marninor Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 04.07.11, 14:06
            myśle że lepeij miec pewność , sama na własnym przypadku- w jednym banku, w tym samym oddziale , trzy różne wersje w zależności od osoby... nie wierzę więc w banki w uk i osobiście bym poszla do dwóch
      • golfstrom Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 02.07.11, 14:17
        Ja tez ostatnio sprzedalam. Kasa poszla na konto mojej mamy, ktora miala upowaznienie do sprzedarzy.

Kurs w banku byl taki sobie, wiec mama znalazla kantor, ktory dal jej lepszy kurs. Ona przelala im zlotowki, oni przelali jej funty. Dzieki temu nie stracilismy okolo £700.

Mama musiala otworzyc konto walutowe pod swoim kontem zlotowkowym.

Koszlowalo ja to 250 zl, bo robila przelew w oddziale. Internetowo byloby chyba 50 zl.
        Musze jeszcze posprawdzac te oplaty, ale chyba takie byly kwoty.

Konto ma w ING.

Tez nie mialam ochoty wozic takiej gotowki w walizce. Kasa wyslana w srode, w piatek rano byla na naszym koncie.

Mam nadizeje, ze po moglam :)
        • mama_vinca Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 04.07.11, 10:51
          Pomysl z kantorem ktory oferuje dobra cene jest super. Ja jestem jednak bardzo strachliwa i mam zawsze czarna wizje;) Balabym sie, ze moge im przelac zlotowki a oni nie przeleja mi funtow.
          • golfstrom Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 04.07.11, 10:52
            Mozesz ich poprosic o fakture - wtedy masz "podkladke"
            • mama_vinca Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 04.07.11, 11:53
              A no tak:) Dzieki:)
        • golfstrom Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 04.07.11, 20:02
          No wiec ani 250 ani 50 zl, tylko dokladnie 40 zl kosztowal nas przelew z ING do Lloydsa.
    • zosik15 Re: Sprzedalam mieszkanie w PL, jak przelac kase 03.07.11, 21:46
      Znajoma miała podobna sytuację, poszła z kasa do kantoru, dali jej dużo lepszy kurs niz w banku. Potem funty wpłacili bezposrednio w banku na brytyjskie konto w Lloyds chyba. Cała operacja kosztowała 60 zł przy przelewie 70tys funtów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka