Dodaj do ulubionych

wątek gin ;)

16.07.11, 21:45
za miesiąc mam wizyte u ginekologa i chciałabym założyć spirale. które z Was miały to robione w uk? czy nie zakłada się jej podczas miesiączki? czy jest kontrolne usg? jak to się tu odbywa? trochę się denerwuję i zastanawiam czy z tego wszystkiego nie lepiej na pigułkach zostać...
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: wątek gin ;) 16.07.11, 21:48
      O, a ja myslalam, ze bedziemy o ginie dyskutowac ;-) #disappointed
    • galadriella Re: wątek gin ;) 16.07.11, 22:21
      Spiralę można założyć w Family Planning Clinic, nie trzeba czekać miesiąc na ginekologa.
      Niektóre praktyki GP też to robią.
      IMHO w UK ginekolodzy leczą z chorób a nie zajmują się profilaktyką, nigdy nie słyszałam żeby GP do niego kierował na założenie spirali...
      Chyba że idziesz prywatnie, to uznaj moje zdziwienie za niebyłe.
      • marninor Re: wątek gin ;) 16.07.11, 22:26
        poszłam do gp że chce spirale/ w styczniu/, zaproponował zorganizowanie tego przedsięwzięcia w praktyce ale ja bardzo nie ufnie podchodzę i grzecznie podziękowalam prosząc o wizyte u ginekologa... w tyg dostałam list zeby zadzwoniła i umówiła spotkanie a dziś dostałam potwierdzenie że 23 sierpnia... w szpitalu, nie prywatnie... chciałabym się zbadać i zrobić cytologię przy okazji
        • marninor Re: wątek gin ;) 16.07.11, 22:31
          ta cytologia to o ile nie zaklada sie spirali w czasie miesiączki oczywiście... ale nie wiem ja tu to wygląda zupelnie
          • galadriella Re: wątek gin ;) 16.07.11, 22:50
            Cytologię to już na 100% pobiera zwykła pielęgniarka, nie lekarz. W każdej przychodni według mojej wiedzy.
            I jeśli nie masz żadnych objawów chorobowych to oni Ci wyznaczają temin (od ukończenia 25 lat co trzy lata) i przysyłają do domu list żeby się umówić na pobranie w przychodni.

W znanych mi FPC kiedy jest potrzebne zganie wizyty z miesiączką proszą o telefon w jej pierwszy dzień i wtedy umawiają. Naprawdę mocno wątpię żeby tak to się odbywało w przyszpitalnych przychodniach ginekologicznych.

Nie chcę już naprawdę wnikać czy masz jakieś problemy i stąd to skierowanie - ale nastawiłabym się na zdziwienie ginekologa kiedy mu powiesz że przyszłaś tylko po spiralę i cytologię... Oni tu naprawdę leczą choroby - profilaktykę załatwia się siłami mniej wykwalifikowanymi.
            A ginekologicznych badań profilaktycznych po prostu w UK nie ma, o czym na forum było już wiele dyskusji.
            • marninor Re: wątek gin ;) 16.07.11, 22:58
              pytam bo w uk mieszkam od niedawna, czytałam na tym forum też to co znalazłam o ginekologach itd.cytologii, profilaktyce... nie ma tu nic zagadkowego, nie jestem chora i było dokładnie tak jak opisuje... gp zaproponował mi alternatywnie założenie w praktyce gp ale podziękowałam i dostalam skierowanie do ginekologa w szpitalu... czekałam od stycznia...chciałabym tylko dowiedzieć się jak wygląda sprawa spirali z doświadczenia... tych co ją tu zakładały...
              • dariazv Re: wątek gin ;) 16.07.11, 23:22
                Mialam zakladana spirale kilka miesiecy temu i przy okazji cytologie. Wszystko u GP.
    • gypsi Re: wątek gin ;) 16.07.11, 23:41
      Standardowo USG nie ma (niepotrzebne, chyba ze sa watpliwosci czy sie nie wysunela do szyjki albo prywatny ginekolog chce wziac za wizyte wiecej, bo z USG), ale powinna byc wizyta kontrolna 3-6 tygodni po zalozeniu.

Odbywa sie tak, ze najpierw jest badanie gin, potem wziernik, sondowanie macicy (juz to moze byc troche nieprzyjemne), a potem zaklada sie spirale (moze byc bardziej nieprzyjemne).
      Niektorzy uzywaja standardowo zel znieczulajacy (nie dziala), inni znieczulenie miejscowe szyjki (takie samo jak u dentysty, dziala), a inni robia bez niczego - i tu wszystko indywidualnie. Jesli pacjentka zrelaksowana, idzie blyskawicznie. jak sie zepnie, czasem nie da sie zalozyc w ogole. Zdarza sie, ze kanal szyjki podrazniony sondowaniem obkurczy sie na wysokosci ujscia wewn i jest ciasno i bolesnie. Zdarza sie, ze kanal trzeba rozszerzyc kolejno wkladanymi coraz szerszymi precikami.
      Nawet u tej samej kobiety moze byc roznie - raz bezproblemowo, innym razem z klopotami.

Niby latwiej zakladac kobietom, ktore juz rodzily, jeszcze latwiej pod koniec/zaraz po miesiaczce albo po porodzie.
      Ale jedna z moich "treningowych" pacjentek byla mloda dziewczyna, nierodka i z wielkim zaskoczeniem okazalo sie prosto, szybko i bezbolesnie.

W UK spirale zakladaja GP, ginekolodzy oraz pielegniarki - to naprawde nie ma znaczenia, kim jest ta osoba, tylko jakie ma doswiadczenie i ile spiral juz zalozyla.
      Osobiscie wolalabym doswiadczona pielegniarke niz poczatkujacego w ginekologii stazyste - ktory nie musi byc mlody wcale, bo tu czesto studiuje sie medycyne pozniej albo zmienia specjalizacje.

Pamietaj, zeby na wizyte isc po lekkim posilku, od dwoch godzin do godziny przed mozesz wziac paracetamol albo ibuprofen p/bolowo, zawsze troche zdazy zadzialac.
      • marninor dziękuję za odpowiedź 16.07.11, 23:54
      • galadriella Re: wątek gin ;) 17.07.11, 11:38
        > W UK spirale zakladaja GP, ginekolodzy oraz pielegniarki

I rzeczywiście kierujesz do gina tylko na założenie spirali? I kontrola wtedy też u niego jest?
        No to nie miałam racji powyżej, człowiek się uczy całe życie...
        A z ciekawości - dużo jest takich pacjentek które decydują się czekać na to np. 8 miesięcy byle zrobił to ginekolog?
        • marninor Re: wątek gin ;) 17.07.11, 11:47
          ja mogę mówić za siebie: nie wiedziałam ile będę czekała, ale nie miało to dla mnie znaczenia gdyż do czasu założenia spirali biore pigułki/mam tylko jedne które toleruję/... nie twierdzę, że jak nie ginekolog to zrobi coś źle , poprostu będę spokojniejsza, być może nie oswoiłam się jeszcze z tutejszymi realiami... których uczę się każdeo dnia...
          galadriella- więcej wiary w ludzi ;)
          • galadriella Re: wątek gin ;) 17.07.11, 11:50
            > galadriella- więcej wiary w ludzi ;)

Ale co ma wiara do tego, bo znów nie chwytam?
        • gypsi Re: wątek gin ;) 17.07.11, 14:32
          Bardzo rzadko, tylko jesli:

1. jest jakis inny problem, np. obfite miesiaczki u 40+ i chce, zeby zrobili biopsje najpierw albo sa miesniaki i chce, zeby omowili z pacjentka dalsze leczenie jesli spirala nie zadziala

2. byly problemy w przeszlosci i pacjentka nastaje na zalozenie spirali w znieczuleniu ogolnym - gdyby nie ogolne, to kierowalabym najpierw do Family Planning lokalnej

Kontrola roznie - zalezy jaki problem, moze byc u nas, czasami musi byc u nich.

Do Poradnii Kolposkoowej kieruje jeszcze tez, jesli mamy problem z pobraniem cytologii - szyjka gdzies zakrecona i dyskomfort przy manipulowaniu wziernikiem albo kolejne wyniki wracaja jako "inadequate".
          Pacjentek, ktore prosza o skierowanie do ginekologa, bo chca zalozyc spirale, nie mam w ogole - rejon jest malo imigrancki, wiec towarzystwo wie z czym do kogo sie chodzi. Nie chca u nas, to ida do Family Planning.
          Aha, u nas sie nie czeka 8 m-cy do gina, tyle ze takie skierowanie jak autorki watku w ogole by nie przeszlo - od grudnia grupa lokalnych GP przeglada wszystkie skierowania i niewlasciwe sa zwracane do kierujacych do uzupelnienia albo przekierowania.
          • galadriella Re: wątek gin ;) 17.07.11, 14:49
            Dzięki gypsi za obszerne wyjaśnienie, bo już zwątpiłam w swoje obeznanie NHSowej rzeczywistości :-)
    • mama_vinca Re: wątek gin ;) 17.07.11, 11:44
      A ja sie zastanawiam nad implantem.
      • gypsi Re: wątek gin ;) 17.07.11, 14:34
        Tez niezla metoda, pod warunkiem, ze akceptujesz nieprzewidywalnosc czestosci i dlugosci krwawien.
    • murasaki33 Re: wątek gin ;) 17.07.11, 17:25
      Gypsi, podlacze sie pod watek, bo chyba pozegnam sie z moim implantem przed czasem, ale...
      Jakis czas temu oprocz implantu wzielam dodatkowe tabletki na uregulowanie okresu. Niestety po 3 opakowaniach problem wrocil, w sumie mam okres co 2 tyg, moze minimalny, ale jest. Jak bedzie, jak moze byc z wkladka? Wiem, ze kazda znas jest inna, ale ogolnie jak to widzisz? Osobiscie "lubie" implant, wkladka nie pasuje mi mentalnie:))) Czy gra warta zachodu, czy przyzwyczaic sie do tych minimalnych czestych krwawien, w sumie ostatnio-przed tabletkami, czulam sie juz fatalnie, oslabiona wlasnie, tak jakby anemicznie.
      • gypsi Re: wątek gin ;) 17.07.11, 21:32
        Z niehormonalna miesiaczki beda regularne, ale moga byc dluzsze/bardziej obfite/bolesne.
        Z hormonalna - na poczatku podobnie jak z implantem (ten sam typ hormonu, tylko ze spirali dawka mniejsza), czyli nieregularne, przedluzajace sie krwawienia (choc po ok. 6 m-cach coraz mniej obfite). Po roku od zalozenia wiekszosc kobiet prawie nie meisiaczkuje, tylko plami nieregularnie.
        • murasaki33 Re: wątek gin ;) 17.07.11, 22:19
          Hmmm troche lipa z tymi wszystkimi metodami, i tak zle i tak niedobrze:) Przemysle sprawe...
        • fariba Re: wątek gin ;) 19.07.11, 10:13
          Mialam obydwie wyzej wymienione spirale,niestety przy jednej i przy drugiej po okolo dwuch latach,pojawialy sie straszliwe bole plecow i brzucha,moj organizm nie lubi ciala obcego,po wyjeciu ulga jak po wyrwaniu zbolalgo zeba.Przy pierwszej krwawilam mocno,a nawet miedzy miesiaczkami,przy drugiej mialm slabe bardzo rzadkie miesiaczki.Jedno co bylo dobre to wysokie libido,czego podczas brania pigulek brak .
    • plain-vanilla Re: wątek gin ;) 19.07.11, 11:46
      Miałam zakładaną przez ginekologa w klinice Sandyford. Na wizytę czekałam 2 tygodnie. Bardzo dobrze wspominam. Zapytano mnie przez telefon, czy nie mam nic przeciwko, że będzie ginekolog mężczyzna. Na USG czy badanie nie licz. Cytologia co 3 lata i dostaniesz list od swojej praktyki GP. Cytologię pobiera pielęgniarka. Na założenie spirali weź lek przeciwbólowy i podpaskę ze sobą. Bądź zrelaksowana i rozluźniona. Aha jeszcze napiszę, że miałam możliwośc założenia spirali przez GP, ale nie wybrałam tej opcji. Miałam większe zaufanie do ludzi pracujących w specjalistycznej klinice.
    • czarny_uk_anka Re: wątek gin ;) 24.07.11, 23:35
      miesiac temu zalozyli mi spirale miedziana zwykla na moje zyczenie, jako emergency contraception :)Poprostu poszlam do family planning clinic i poprosilam o zalozenie tlumaczac sytuacje.Nie mialam okresu, zalozenie trwalo 5minut i nie bolalo wcale-moze poprostu sie tak nastawilam psychicznie ze bolec nie bedzie.Po zalozeniu mialam bole brzucha i krwawienie przez kilka dni niewielkie, zabieg szybki, nastepnego dnia poszlam do pracy.Jestem zadowolona i nie zaluje-mam spokoj na 5 lat:)
      • berlin30 Re: wątek gin ;) 25.07.11, 15:00
        Mialam zakladana Mirene pare dni temu, bol niewielki- juz mialam kiedys zakladana wiec mialam odniesienie. Aha mi nie zakladali w trakcie miesiaczki tylko w srodku cyklu. Teraz lekkie plamienie i bol podbrzusza, ale to po paru dniach mija.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka