Dodaj do ulubionych

Co i czy wogole czytacie?

01.09.11, 10:39
..oprocz tego forum oczywiscie?;-)
zeby sie nie rozmieniac 'na drobne' podam link:
wyborcza.pl/0,75517.html

ja ma Kindla, ale wole stare dobre ksiazki papierowe, i wlasnie mam zamiar zamowic 'Help'

Teraz 'mecze' 'Room' ale mimo tych wszystkich zachwytow innych czytelnikow, ja jakos nie jestem ta ksiazka zachwycona.

a wy co czytacie?
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 10:42
      Tez mam Kindla.
      Czytam roznosci - ostatnio Brysona i kupe ksiazek o wychowaniu dzieci. Do tego zapisalam sie wreszcie tydzien temu do biblioteki, wypozyczylam 2 czytadla i 3 ambitniejsze ksiazki.
      Prawie zawsze czytam co najmniej 2-3 ksiazki na raz. W chwili obecnej czytam Christophera Hopa 'Seperate Development', What every parent needs to know, how to talk so that kids listen (...), Plain Truth i to chyba wszystko :)
    • miss_paradox Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 10:51
      obecnie 'Contented little baby book' Giny Ford, jako, ze na dniach spodziewam sie dziecka.

• masha_qrella miss_paradox 02.09.11, 12:23

> obecnie 'Contented little baby book' Giny Ford, jako, ze na dniach spodziewam s
        > ie dziecka.
        >

ojoj, trudno o gorsza lekture! No, oczywiscie obok Tracy Hogg
        nazywanie tak trenowanych dzieci 'contented' powinno byc zakazane prawnie; to klamliwy 'marketing;)

siegnij po Ksiazki dr Sears'a, "Three in Bed" Deborah Jackson
        www.amazon.co.uk/Attachment-Parenting-Book-Sears-Library/dp/0316778095/ref=pd_sim_b_2
        www.amazon.co.uk/Continuum-Concept-Arkana-Jean-Liedloff/dp/014019245X/ref=pd_sim_b_1
        www.amazon.co.uk/Three-Bed-Benefits-Sleeping-Your/dp/0747565759
        a internetowo o chomikuj.pl/bojasaga/Ci*c4*85*c5*bca+i+dziecko/Margot+Sunderland+-+M*c4*85drzy+rodzice,255262572.pdf
    • zurekgirl Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 11:14
      Nie przepadam za klasyka, to co poznalam w szkole mi wystarczy, choc moze mi sie odmieni na starosc. Lubie ksiazki zabawne, czesto malo ambitne, serie dla kobiet, ksiazki historyczne, dokumentalne, mlodych autorow. W zasadzie wszystko poza autorami lektur szkolnych chetnie czytam. Ostatnio znalazlam dosc stara ksiazke "A year in the merde" Stephena Crarke'a- plakalam ze smiechu w metrze ku uciesze reszty pasazerow.
      • mrs.t Re: Co i czy wogole czytacie? 02.09.11, 12:09
        zurek
        Merde Actually Oddam w dobre rece jak chcesz :)
    • glasscraft Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 11:36
      Ja tez kindlowa :-)
      Wczoraj sciagnelam "Sleeping With the Enemy: Coco Chanel, Nazi Agent", jestem w trakcie "That Woman: The Life of Wallis Simpson" przerywane "Living in the Shadow of the Freud Family"...
    • jaleo Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 11:47
      "A Year in the Merde" ma rowniez sequel, "Merde Actually", tez smieszny :-D

W tej chwili czytam dwie ksiazki na raz: "Where White Men Fear to Thread" Russella Meansa i "The Shadow of the Wind" Carlosa Ruiz Zafona

Z powiesci bardzo polecam "1000 White Women: The Journals of Mary Dodd" Jima Fergusa, swietna ksiazka
      • jaleo Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 11:50
        W najblizszych planach mam biografie Davida Millara "Racing Through the Dark", ale ta jest niszowa, wiec polecam tylko, jesli sie ktos interesuje kolarstwem ;-)
      • gypsi Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 16:17
        Ma 2 sequele - drugi o USA, nie pamietam tytulu.
    • d.hassenpflug Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 11:52
      wszystko co wpadnie w rece i da sie czytac ;) w wersji papierowej ;)
      • magda_rn Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 13:03
        ło matko ale jestem prostym babolem:) w internecie przeczytałam kawał Fifki bloga, nie wiem czy się zdecyduję na resztę, bo mam przez nią ciągle opluty monitor:D
        W internecie czytam jeszcze pogodę:)) reszta to sieczka...
        Normalnie na co dzień męczę makulaturę, kilka w miesiącu, ale niestety nic ambitnego, najlepiej przechodzi Palmer, Gerrittsen i takie tam krwawe rzeźnie, Jak cos spowoduje śmiech, też się nada. nie mam nic ulubionego, staję przed półką w księgarni i kartkuję...
        Nie dostnę eksmisji z grupy? :D Niedługo i pisać przestanę, bo mi w tym złomie klawisze nawalają...
    • kingaolsz Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 13:36
      Jak nie czytam podrecznikow, to czytam: Tess Gerritsen, Alex Kava, Kathryn Fox, Ken McClure, Michael Palmer oraz ostatnio Harlan Coben ( ale to bardzo lekka lektura). Ogolnie uwielbiam medyczne kryminaly, cos o seryjnych zabojcach itp. Nie sa to najambitniejsze lektury, ale fajnie sie czyta, a przy medycznych cwicze troche slownictwa tutejszego w temacie ( zawsze jakies ciekawostki sie znajda w tych ksiazkach).
      Ogolnie ok. 2-3 h spedzam w metrze kilka razy w tygodniu, wiec zeby nie zwariowac to sobie czas umilam ;)
    • 7oz Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 15:18
      ta_ruda napisała:

> ja ma Kindla, ale wole stare dobre ksiazki papierowe, i wlasnie mam zamiar zamo
      > wic 'Help'
      >
      > Teraz 'mecze' 'Room' ale mim tych wszystkich zachwytow innych czytelnikow, ja
      > jakos nie jestem ta ksiazka zachwycona.
      >
      > a wy co czytacie?

Teraz to głównie książki dla 4 latków ;)
      "Help" dostałam na Gwiazdkę i pochłonęłam w kilka dni, teraz czytam trylogię Milenium (po polsku dla odmiany), nie powaliła mnie z nóg ale ja raczej ogólnie za kryminałami nie przepadam, przeczytałam z ciekawości, po tym jak się koleżanka bardzo zachwycała. I mam jeszcze stos innych książek przygotowanych do czytania tylko czasu brakuje.

Polecam jeszcze "Złodziejkę Książek" rozumię, że to książka, która nie każdemu może się spodobać ale dla mnie rewelacja.
    • fifka01 Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 15:46
      Dżizas, jak sie przyznam, to juz nikt mi nie pomoze tutaj, jak zadam jakies pytanie wynikające z nieznajomości języka.... Bo ja ten tego, ja za leniwa jestem, zeby sie wysilić i z języka podciągnąć, więc tylko po polsku czytam.
      • illegal.alien Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 22:59
        dlatego Kindle jest fantastyczny :) od razu ze slownikiem - najezdzasz na slowo i wyswietla Ci sie definicja :)
    • monstroteratum.furiosum Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 16:07
      Glownie lekkie, latwe i przyjemne fantasy i SF :) Przeplatane historia i okazjonalna biografia - czyli zdaniem pan bibliotekarek takie meskie ksiazki (!?). Z polskich ksiazek wybieram losowo z tego co akurat "rzucili" na polce w biblitece. Wlasnie koncze "Zeszyty don Rigoberta" Mario Vargas Llosa, moze byc:) Ja jestem z tych co jak juz nie ma nic do czytania to i etykietki poczytam :)
      • kjan76 Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 16:42
        Koncze wlasnie "The Book Thief" (7oz polecala polska wersje), jak przeczytalam pierwsza strone to sobie pomyslalam ze dobrze ze mam inna w kolejce bo mi jakos sf podlatywala a ja z tych co nie przepadaja za tym typem lektury, po czwartej stronie nie moglam sie juz oderwac.

Nastepna ktora czeka to "The slap".

Ostatnio przerobilam kilka pozycji zwiazanych z forced marriages m.in. Daughters of Shame, Disgraced ale to tylko dlatego ze moj M pochodzi z kraju gdzie te praktyki sa na porzadku dziennym.

Polecam rowniez Hosseini "Thousand splendid suns" i "Kite Runner" oraz Azar Nafisi "Reading Lolita in Tehran"

Czytam jak mi mloda zasypia, zajmuje jej to ok pol godziny teraz ale zdarzalo sie nawet godzine. I zawsze przed spaniem, chyba bym nie zasnela gdybym jednej kartki chociaz nie przeczytala. I ja tez z tych co etykiety czytaja ;) (dlatego wlasnie pracuje w bibliotece;))
        • illegal.alien Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 23:01
          A thousand splendid suns jest niesamowita - tez czytalam.

I tez czytam przy usypianiu dziecka - dlatego mam aplikacje Kindla w iPhonie :)
    • gypsi Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 16:23
      W internecie - forum branzowe angielskie, portale informacyjne - lokalna Chronicle, MEN, BBC, z polskich gazeta.pl. Kilka blogow - polskich i angielskich.
      Kindle - aktualnie "Room with a View".
      Papier - "Looking for Alaska" i serie literatury rosyjskiej wydana przez "Polityke".
    • bettina40 Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 22:56
      Czytam przeważnie w pociągu, w drodze do i z pracy, jedną książkę tygodniowo. Jeśli jest pasjonująca, to czytam wieczorem, bywa, że do późna w nocy. Ostatnio tylko po polsku, bo biblioteki, do których należę mają naprawdę pokaźne regały zapełnione książkami w języku polskim, a czytanie po polsku sprawia mi większą przyjemność niż czytanie po angielsku. Zdarza się, że wypożyczę zwykłe czytadło, ale bywa, że natrafię na perełkę. Ostatnio przeczytałam "Pokój", ale nie zrobił na mnie ogromnego wrażenia. Natomiast nie mogłam długo się otrząsnąć po przeczytaniu "Drogi" Cormaca McCarthy'ego.

Jeśli chcesz coś osiągnąć, szukasz sposobu,
      jeśli nie chcesz, szukasz wytłumaczenia.
      • ta_ruda Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 23:03
        Pokoj tez mi nie idzie, mecze ale jakos trudno mi sie w nia 'wczytac'.
        Natomiast 'Droge' polknelam jednym lykiem, swietna ksiazka.

bettina40 napisała:

Ostatnio przeczytałam "Pokój", ale nie zro
        > bił na mnie ogromnego wrażenia. Natomiast nie mogłam długo się otrząsnąć po prz
        > eczytaniu "Drogi" Cormaca McCarthy'ego.
        >
        > Jeśli chcesz coś osiągnąć, szukasz sposobu,
        > jeśli nie chcesz, szukasz wytłumaczenia.
        • jaleo Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 23:11
          ta_ruda napisała:

> Pokoj tez mi nie idzie, mecze ale jakos trudno mi sie w nia 'wczytac'.
          > Natomiast 'Droge' polknelam jednym lykiem, swietna ksiazka.
          >

A jaki jest tytul w ogyginale? Bo Droga to zgdaduje "The Road" - nie czytalam, ale film mi sie bardzo podobal.

McCarthy'ego czytalam tylko "No Country for Old Men", i prawde powiedziawszy srednio mi sie ta ksiazka podobala, jest napisana dziwna maniera, jak by to jakis polglowek pisal. Film widzialam potem, i jest to jeden z tych nielicznych przypadkow, wg mnie, kiedy ekranizacja jest lepsza niz ksiazka.
    • izabelski Re: Co i czy wogole czytacie? 01.09.11, 23:22
      wlasnie zaczynam - the discovery of heaven - Harry MulsCh

i

100 places that made Britain (ksiazka o interesujacych historycznie miejscach w GB) DAVID mUSGOVE
      • panixx Re: Co i czy wogole czytacie? 02.09.11, 00:02
        -Jestem fanka K Atkinson i wlasnie skonczylam ''Started early, took my dog'' (no moze byc, ale nie rewelacyjna.
        - Wlasnie zaczynam ''Sister'' R. Lupton (jeszcze nie mam opinii)
        - ''Book thief'' - bardzo podobalo mi sie
        - przez przypadek wpadlo mi w rece: ''The Immigrant'' M. Kapur (ale to o kbiecie emigrujacej z Indii do Kanady, ciekawe).
        A inne lektury to juz chyba w podobnym watku polecalam.
        • annika13 Re: Co i czy wogole czytacie? 02.09.11, 09:16
          "Sister", calkiem niezla ksiazka, ja obecnie czytam "Slummy mummy" Fiony Neill,
          lubie ksiazki Jodi Picoult.
    • aniaheasley Re: Co i czy wogole czytacie? 02.09.11, 09:19
      Nie wyobrazam sobie zasypiania bez czytania, albo leniwych weekendowych porankow w lozku przy pierwszej kawie bez ksiazki :)

Na ogol czytam jedna ksiazke popularno-naukowa i jedna lub dwie powiesci.
      W tej pierwszej kategorii czytam nowosci i nowinki z mojego hobby zawodowego, czyli jezykoznawstwa, i z historii, wlasnie skonczylam Through the language glass G. Deutschera,
      i Civilisation N. Fergusona.

A z beletrystyki to ostatnio czytam lektury mojego syna, czyli po raz drugi klasyki angielskie i amerykanskie, w tej chwili A handful of dust E. Waugh i Slonce tez wschodzi Hemingwaya.

No i mam swoje slabostki, na przyklad nigdy nie przepuszcze nowego J Archera, wlasnie skonczylam jego najnowsze dzielo, Only time will tell.
    • justmaga Re: Co i czy wogole czytacie? 02.09.11, 09:58
      wszytsko czytam co mnie zainteresuje. Do biblioteki biegamy regularnie ,zawsze u nas gdzies lezy otwarta ksiazka
    • miwah Re: Co i czy wogole czytacie? 02.09.11, 14:46
      Bez czytania nie wyobrazam sobie dnia, wieczoru. Jestem uzalezniona od slowa pisanego :)
      Czytam duzo, za duzo zeby wymieniac tytulami.
      Latwiej to czego nie czytam. Nie lubie romansidel, SF, krwawych kryminalow, i roznej masci thrillerow. L. wspolczesna tez srednio do mnie przemawia ( acz trafia sie czasem perelka)
      Lubie biografie, literature faktu,ksiazki historyczne, siegam po klasyke dziecieca i mlodziezowa ktorej mi sie nie udalo w stosownym czasie przeczytac ;)
      Przymierzam sie do nabycia Kindle ale to bardziej na intencje nabywania i przechowywania roznych tutorials niz takich typowo do poduszki ktore wole z biblioteki czy na roznych fairs jednak wykopac.
      • martolina77 Re: Co i czy wogole czytacie? 05.09.11, 00:37
        kolejka książek do przeczytania ciągle rośnie, wlasnie dzis zorbilam przegląd i odgrodzilam pozycje "do przeczytania" i "przeczytane". obecnie czytam "bel canto" ann patchett, a skonczylam trzy pozycje Mariny Lewyckiej. no i namietnie czytam o wampirach ... ech (biczem mnie potraktowac,mąż się smieje, a ja nie mogę się opanować). druga otwarta ksiega to "wywiad z wampierm", ktory zawsze chcialam przeczytac, az w koncu z polski przywlekłam. i chyba trochę cieszę się, że jesień przychodzi, bo to oznacza wieczory w łóżku z książkami...
    • golfstrom Re: Co i czy wogole czytacie? 05.09.11, 00:47
      Ja od czasu skonczenia studiow mam wielka niechec do fikcji :/ Ksiazki mnie po prostu nie agazuja.

Za to uwielbiam ksiazki typu self-help: od nauki rysowania, przez budowanie stron internetowych, rozwiazywanie problemow do stylistyki :)
      • wiwi1 Re: Co i czy wogole czytacie? 05.09.11, 09:34
        Ja czytam biografie, znanych i nie znanych, ksiazki historyczne.
        Moj maz zarazil mnie miloscia do ksiazek Terry Pratchetta:)
        Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka