Dodaj do ulubionych

Czy u Was w okolicy

07.10.11, 13:10
tez przewaga psow to psy waleczne? Moze nie ma moim osiedlu, ale parki, ulice. Mam wrazenie ze popularnosc tych psow ma odwrotnie proporcjonalnie to inteligencji ich wlascicieli (nie chce nikogo obrazic) ale jak widze te te psy i ich wlascicieli to naprawde boje sie o swoje dzieci. Puszczone samopas, biegaja w parku. Naprawde mnie to wkurza. Nie wierze w historie "bo moj pies jest lagodny, muchy by nie skrzydzil" Dadam, ze jestem wielbicielka psow, wychowalam sie z psem, ale nie rozumiem dlaczego ludzie nabywaja glownie stuffies, ktore sa niebezpieczne i brzydkie. O co w tym chodzi? A moze to tylko moje miasto?
Obserwuj wątek
    • agaciha Re: Czy u Was w okolicy 07.10.11, 13:50
      Mieszkam w Surrey i tutaj tych psiakow az tak duzo nie ma. Przewazaja labradory ale psy, o ktorych piszesz w 95% maja z wygladu agresywnych wlascicieli. Rok temu rozwazalismy wziecie psa ze schroniska i na stronie RSPCA najwiecej psow do adopcji jest wlasnie z tych groznych ras. Smutne to, ze ludzie sa tak nieodpowiedzialni, biora takiego a potem nie daja sobie z nim rady i wywalaja jak pluszaka :(
      Tez sie boje tych psiakow puszczonych luzem bo zwierze jak dziecko- nie wiadomo co do glowy strzeli :)
      Z gory przepraszam jesli jest tu jakis wlasciciel groznej rasy- wierze, ze sa ludzie, ktorym sie ta rasa po prostu podoba i potrafia z takim psem postepowac. Trzeba miec silny charakter ale i duzo czasu na spacery bo wydaje mi sie, ze u takich psow kiszenie sie w domu poteguje ich agresje. Zadbany, dobrze wychowany i wybiegany psiak jest zupelnie inny od takiego co to na siusiu 2 razy dziennie po 5 minut wyskoczy.
    • jaleo Re: Czy u Was w okolicy 07.10.11, 13:53
      Dobrze zauwazylas, ta rasa cieszy sie duza popularnoscia wsrod okreslonego typu ludzi - to nawet nie jest klasa spoleczna tylko "typ". Stad wiecej tych psow na osiedlach komunalnych, inner city itp.
      Mimo, ze tez jestem milosniczka psow (sama mam dwa psy) to tej rasy nie lubie. I co by ludzie nie mowili, ze "wszystko zalezy od wychowania itp", to jedak kazda rasa ma pewne wrodzone predyspozycje, np English Springer Spaniel (moje psy) to jest rasa wyhodowana do wyplaszania ptakow z wysokiej trawy, i zebys nie wiem, jak howala ESS od szczeniaka, to zawsze bedzie mu sie podobalo buszowanie w wysokiej trawie i ploszenie ptakow. A rasa SBT powstala z hodowli dla tzw blood sports, czyli walk psow itp.
      W zwiazku z popularnoscia tej rasy wsrod ludzi, ktorzy niestety nie grzesza ani wyksztalceniem, ani spolecznym uswiadomieniem, jest teraz dodatkowy ogromny problem porzuconych szczeniakow SBT - schroniska pekaja w szwach od tej rasy.
      • magdal-ena78 jaleo 07.10.11, 14:05
        Masz Springery? Wychowalam sie z tym psem, sa wspaniale. Az mi sie lezka w oku kreci :)
    • kalasotka Re: Czy u Was w okolicy 07.10.11, 14:27
      Nie dalej jak tydzien temu siedze w parku z dziecmi nad jeziorkiem z kaczkami i rozsiadla sie grupka typkow spod ciemnej gwiazdy (w tym 2 kobiety, jedna w ciazy) i 2 psy-wlasnie te agresywne. Jeden koles zaczal rzucac te psy do jeziora, trwalo do z godzine. Potem sami zaczeli skakac do wody, a na koniec wrzucili jedna z tych kobiet:/ wtf?
      Psy biegaly bez smyczy i same sie rzucaly na siebie (pewnie to te co walcza ze soba), a ja sie balam wyciagnac dziecko z wozka.
      Kilka razy psy otoczyly mojego starszego lub chcialy mu zabrac pilke z reki. On sie bardzo boi psow i zazwyczaj ucieka i krzyczy. Co jak wiadomo moze jeszcze bardziej zachecic psy, zeby za nim biec. I zawsze ten sam tekst wlascicieli: he's friendly ...Nosz ku...

Ja nie rozumiem, sa tabliczki, ze psy maja byc na smyczy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka