Dodaj do ulubionych

maternity allowance

05.01.12, 15:11
tak sie zastanawiam, czy z chwila kiedy zasilek zostanie przyznany, to mam to zglosic do taxow?? na logike to powinnam, bo to jakis tam dochod bedzie. ale gdzies wyczytalam,ze do dochodu jako takiego maternity allowance sie nie wlicza-i jakos przestaje byc to dla mnie logiczne.
mozecie mnie oswiecic??
z gory dzikuje!
Obserwuj wątek
    • karolajna83g Re: maternity allowance 05.01.12, 16:09
      Bo się raczej nie wlicza jako dochód- to samo z CHB- jakiś list dostałam, że od teraz (podali jakąś datę) ten benefit nie zalicza sie jako dochód.
      Nie wiem, jak jest z CTC, payslipów nikt nie dostaje przeciez...?
    • aniaheasley Re: maternity allowance 05.01.12, 20:01
      Przy naliczaniu tax credit (rozumiem, ze o to Ci chodzi piszac o taxach...) bierze sie pod uwage tylko dochod podlegajacy opodatkowaniu. Poniewaz zasilek macierzynski Maternity Allowance nie podlega opodatkowaniu wiec nie jest wliczany do dochodow na potrzeby tax credit. Podonie nie jest wliczany Child Benefit jako dochod, ani wszelkie zasilki z DWP typu income-based czyli przyznawane na podstawie niskich dochodow. Zasilki typu Jobseekers' Allowance i Employment and Support Allowance sa albo income-based albo contributions-based.
      Zasilki typu contributions based (w oparciu o placone w przeszlosci skladki ubezpieczeniowe czyli NI contributions) podlegaja opodatkowaniu czyli dochod z tych zasilkow dolicza sie do dochodu na potrzeby tax credit.
      Podobnie inne taxable social security benefits takie jak np. carer's allowance.

Natomiast jezeli wczesniej pracowalas, a teraz przestalas i dostajesz tylko Maternity Allowance to radze zglosic to do tax credit, bo wiaze sie to ze zmniejszeniem Twojego spodziewanego dochodu na biezacy rok podatkowy (estimated income for the current tax year) co moze wplynac na zwiekszenie nalezacej Ci sie kwoty tax credit.
      • agniesia82 Re: maternity allowance 05.01.12, 20:53
        pracowalam do sierpnia, a 2 tygodnie po odejsciu z pracy okazalo sie ze jestem w ciazy. zglosilam fakt, ze nie pracuje do tax creditow.
        w tym momencie nie pracuje, nie pobieram zadnych zasikow oprocz CHb i CTC [w wys.10f/tydz]. od marca bedzie mi przyslugiwal maternity allowance- stad moje pyatnie, czy w kwietniu kiedy bede robic aktualizacje dochodu, to musze im mowic, ze pobieram maternity allowance :)
        uff, to mniej wiecej tak sytuacja wyglada :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka