Dodaj do ulubionych

science- program nauczania dla secondary school

06.02.12, 17:59
Możecie doradzić gdzie znaleźć program nauczania dla secondary school? Chodzi mi przede wszystkim o science. Chodzi o to, aby troszkę wyprzedzić to co robią w szkole. Mamy książki oczywiście WHSmith i inne podobne i znamy strony internetowe z róznymi zadaniami, ale chciałabym jakiś zestaw tematów/zagadnień obowiązujących w punktach.
Obserwuj wątek
    • espionka Re: science- program nauczania dla secondary scho 06.02.12, 18:26
      chodzi ci o national curriculum?
      www.education.gov.uk/schools/teachingandlearning/curriculum/secondary
    • aniaheasley Re: science- program nauczania dla secondary scho 06.02.12, 20:21
      Szczerze odradzam proby wyprzedzania programu zanim jeszcze corka zacznie szkole. Jezeli potem koniecznie bedziesz chciala rozszerzac i wykraczac poza program, to zawsze bedzie na to czas, ale poczekaj, zobacz jak szkola ten program wprowadza, jak corka sobie z tym radzi.
    • carmelaxxx Re: science- program nauczania dla secondary scho 06.02.12, 20:34
      szczerze odradzam wyprzedzanie programu z science. Science jest bardzo ciekawym przedmiotem, na ktorym sa wykonywane rozne cwiczenia i eksperymenty, nie warto odbierac dziecku przyjemnosci odkrywania tych nowosci w domu zwlaszcza ze szkoly dysponuja odpowiendim sprzetem. Nastepny powod to to ze jesli dziecko wyprzedzi program to sie po prostu bedzie nudzic na lekcjii. Moj syn sie interesuje science i duzo sam sie uczy ale nie wg programu nauczania ale wg tego co go akurat intreresuje wiec nawet jesli cos wie to nie wie wszystkiego co moze sie w szkole dowiedziec.
      • aniaheasley Re: science- program nauczania dla secondary scho 06.02.12, 21:10
        he he carmela, zaczelysmy odpowiedz od tych samych slow :)
    • elle-joan Re: science- program nauczania dla secondary scho 06.02.12, 21:10
      Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Trochę niejasno się wyraziłam. Nie mogę się przystosować do tego systemu tutejszego, że dzieci nie mają podręcznika, który byłby dla mnie jakimś odniesieniem. Poza tym te podziały na różne poziomy mnie martwią. Na angielskim i matematyce jest b. wysoko, ale na science jest na niskim, więc chciałabym z nią robić to, co jest na tych wyższych. Nauczyciele cały czas odsyłają do tych stron internetowych, a tam jest przemieszane dla całego KS3 a ja chcę wiedzieć dokładnie czego uczą się dzieci w jej wieku tyle, że na najwyższym poziomie. Wyprzedzeniem jest to o tyle, że co jakiś czas dzieci przeskakują na wyższe poziomy i ona tam pewnie dotrze, ale ja chcę trochę podgonić.
      • elle-joan Re: science- program nauczania dla secondary scho 06.02.12, 21:14
        Na razie rysuje karmniki dla ptaków, a przecież czeka ją GCSE. (teraz jest w year 8)
        • aniaheasley Re: science- program nauczania dla secondary scho 06.02.12, 21:38
          Karmnik tez wazny!
          Elle-joan, zobacz sobie w WHSmith podreczniki z serii GCSE revision do scienc to zobaczysz, ze to naprawde nie jest _rocket_ science :)
    • carmelaxxx Re: science- program nauczania dla secondary scho 07.02.12, 14:13
      to ja bym zagadala z nauczycielem zeby wypuisal mniej wiecej tematy na dany semestr na kartce, bo jak chyba wiesz nauczyciele tutaj nie jada temat po temacie jak w Pl , wg ksiazki. Wtedy bedziesz miala wieksza mozliwosc przygotowania corki do lekcjii.
    • mama-123 Re: science- program nauczania dla secondary scho 07.02.12, 14:30
      Polecalabym CGP Science KS3 albo level 5-8 revision guide. Mozna tez sprawdzic bardzo dobra strone s-cool.co.uk - wybierz konkretny przedmiot. Mozna tez Bitesize Science KS3 albo Bitesize Science GCSE revision.
      Gdybym chciala pomoc mojemu dziecku, to po prostu omawialabym konkretne tematy, ktore sa omawiane w szkole anizeli wyprzedzala material szkoly.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka