Dodaj do ulubionych

diagnoza ZA

13.02.12, 01:06
czy ktos diagnozowal dziecko w Londynie w kierunku Zeapolu Aapergera lub autyzmu? jezeli tak to w jakim wieku dostalyscie diagnoze? jak to wygladalo? gdzie sie udalyscie?
ja juz.nie wiem gdzie szukac pomocy.
early years center skierowalo do psychologa po obserwacji w domu. przedszkole nie widzi albo nie chce widziec problemu. gp pomaga ale psychiatra dzieciecy odsyla do early years center. gdzie jeszcze uderzyc. pomocy i dziekuje z gory.
Obserwuj wątek
    • golfstrom Re: diagnoza ZA 13.02.12, 10:39
      Hej

Jesli chcesz znac swoje prawa zacznij od przeczytania SEN guide for parents and carers (latwo znalezc w sieci).Tam jest rozdzial o diagnozowaniu dzieci w wieku przedszkolnym. Potem SEN Code of practice.

Jesli nie masz czasu, zeby czytac, mozesz zadzwonic do IPSEA choc ich infolinia jest bardzo oblegana, wiec moze szybciej bedzie zaczac czytac.
      Oni maja tez dobre materialy na stronie, m.in case studies (np. szkola twierdzi, ze nie ma problemu).

Czy masz raport od psychologa?
      Czy masz raport po obserwacji dziecka w domu przez Early Years Centre.
      Masz prawo do tych dokumentow.

Zacznij zapisywac dlaczego uwazasz, ze dziecko ma ZA - przyklady, problemy itp. Najlepiej z datami.

Wiem, ze to slabe pocieszenie, ale wielu rodzicow sie z tym zmaga i czuje sie zagubionch w systemie.
      Przeczytaj, jesli masz czas, podobna historie familyfootings.org/stories.aspx?Subj=1&Id=7

Daj znac na maila, gdzie mieszkasz w Londynie.
    • derka1 Re: diagnoza ZA 13.02.12, 10:42
      Dzieci, ktore ja znam zostaly zdiagnozowane w wieku okolo 3 lat, przez pediatre. A ten psycholog, do ktorego zostalas odeslana - co powiedzial? Zadzwon do National Autistic Society, nr tel znajdziesz na ich stronie internetowej (www.autism.org.uk) - tam znajdziesz odpowiedz na wiele pytan.

Jezeli Twoje dziecko jest jeszcze w wieku przedszkolnym, po otrzymaniu diagnozy, mozesz uczestniczyc w programie EarlyBird - ktory bardzo polecam. Napisz, jesli mozesz dokladnie skad jestes. W Londynie (i okolicach) jest kilka osrodkow, ktore ten program prowadza.
    • derka1 Re: diagnoza ZA 13.02.12, 10:47
      O to moze Ci sie bardziej przyda :-)

www.autism.org.uk/directory.aspx
      • joanna28112 Re: diagnoza ZA 13.02.12, 12:26
        dzieki. strony sprawdze wieczorem. opinia z EYC po obserwacji w przedszkolu nie wykazuje zadnych zaburzen. po obserwacji w domu jeszcze nie otrzymalam. na psychologa czekamy. pediatra po godzinnej zabawie stwierdzila ADHD niestety nie miala juz czasu na wysluchnie.
        • joanna28112 Re: diagnoza ZA 13.02.12, 15:47
          mieszkam na battersea.
    • derka1 Re: diagnoza ZA 13.02.12, 16:32
      Ale to na jakiej podstawie stwierdzasz, ze Twoje dziecko ma ZA? - tak z ciekawosci pytam.
      • joanna28112 Re: diagnoza ZA 13.02.12, 16:55
        ja nie stwierdzam. szukam diagnozy. pomocy. ZA neurolog i psycholog w Polsce podejrzewa ( zreszta mi sie wydaje ze bardzo slusznie ) diagnozowaniw kompletne mamy w sierpniu w Pl. ja bardzo chcem tylko nakierowania jak postepowac z moim synem gdyz wszelkie dotychczasowe dzialania i porady nie przyniosly zadnych efektow.
    • derka1 Re: diagnoza ZA 13.02.12, 17:00
      Wysle dzis wieczorem do Ciebie maila. Czy adres gazetowy jest aktualny?
      • joanna28112 Re: diagnoza ZA 13.02.12, 17:15
        nie, jak mozesz to na joanna.86@hotmail.co.uk
    • derka1 Re: diagnoza ZA 13.02.12, 21:18
      Napisalam, wyslalam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka