Dodaj do ulubionych

Opłaty za studia

23.02.12, 22:06
Wiem, że to wszystko jest na stosownych stronach, już je przeglądałam. Tyle, że czasami trafiam na jakąś nieścisłoś. Wg tego, co przeczytałam, obywatele UE mogą ubiegać się o pożyczkę na czesne, a trzy lata zamieszkiwania w UK są wymagane tylko do dodatkowych możliwości pomocy finansowej- pożyczki na pokrycie kosztów utrzymania i granty bezzwrotne. Tyle, że w jednym kalkulatorze przy wpisanym pobycie krótszym niż 3 lata wyskoczyło, że nie ma jasności co do możliwości finansowania. Ktoś zna z własnego doświadczenia? Może czyjeś dziecko wybiera się na studia?
Obserwuj wątek
    • alamala4 Re: Opłaty za studia 24.02.12, 08:39
      Moj najstarszy zaczal wlasnie od tego roku, ale nie mielismy z niczym problemow bo jestesmy juz 6 lat tutaj.
      • margaretka_5 Re: Opłaty za studia 24.02.12, 09:12
        I tak od tego roku, który się rozpocznie są zmiany. My jesteśmy te wymagane trzy lata, ale chcę mieć jasność. A podczas załatwiania pożyczki na czesne nie zorientowaliście się czy wystrczy być z UE?
        • moccabristol Re: Opłaty za studia 24.02.12, 11:15
          Zajrzyj tu;
          www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/Typesoffinance/DG_171539
          studiawanglii.pl/article/61_pozyczka_studencka
    • spawacz.drewna Re: Opłaty za studia 24.02.12, 12:11
      trzy lata pobytu - klasyfikacja jako home student, pelna kasa, calkiem spora czasem nawet
      mniej niz trzy ale z UE - tylko zwrotna kasa na czesne ktore bedzie z 9k teraz ale prog podniesli od ktorego mozna zaczac splaca, cos kolo 22k czy 25k na rok nie pamietam
      kalkulatory sa stare i nie uwzgledniaja nowe prawo wiec sie nimi nie przejmuj
      ostatnia opcja to klasyfikacja jako home student juz po pol roku pobytu ale troche gimnastyki z tym jest
      • emigrantk_ja Re: Opłaty za studia 24.02.12, 17:46
        Jak ja aplikowalam o pozyczke wymagano 3 lat. Musialam pamietam tony papierow dokumentow zbierac. Co chwile listy dostawalam,ze a to tego czy tego im brakuje. Super juz teraz zaczelas bo nerwow i czasu troche stracisz nad tym. Ja studiuje na drugim roku i jestem tutaj 4 lata. Mimo tego,ze udokumentowalam ,ze tyle tu jestem itp. nie chcieli mi przyzac na poczatku poniewaz nie jestem zamezna ani dzieci nie mam. tzn. ja aplikowalam o wszystko i to co ne trzeba zwracac aby pokryc koszty dojazdow. Musialam wpisac mojego obecnego chlopaka jako mojego sponsora i on musuial udostepnic swoje dane finansowe.

Wydaje mi sie,ze musisz byc 3 lata jesli chcesz uzyskac pozyczke nie wazne czy z grantem czy bez.
        • margaretka_5 Re: Opłaty za studia 24.02.12, 19:57
          No właśnie z wielu informacji na stronach i ang. i pol. wynika, że każdy obywatel UE ma tę pożyczkę. A pożyczka na koszty utrzymania i grant dopiero dla wybrańców...
          • emigrantk_ja Re: Opłaty za studia 25.02.12, 17:33
            Najlepiej zadzwon zanim zaaplikujesz, powinni ci podac dokladne informacje. Numer musi byc gdzies na direct gov. Ja juz dzwonilam tam kilka razy x
          • spawacz.drewna Re: Opłaty za studia 26.02.12, 20:11
            dla jakich wybrancow? nawet specjalny team stworzyli zeby zajmowali sie tymi co sa krocej niz 3 lata a sa eligible do pelnego supportu
        • spawacz.drewna Re: Opłaty za studia 26.02.12, 20:10
          nie musisz byc 3 lata, przeciez pisze
          • margaretka_5 Re: Opłaty za studia 26.02.12, 20:16
            studiawanglii.pl/article/105_zasady_splaty_pozyczki
            Zobacz, na tej polskiej stronie piszą, że trzeba mieszkać 3 lata w Polsce. Dotyczy oczywiście aktualnie mieszkajacych w Polsce, ale dlaczego nie wystarcza, że są obywatelami UE ?
            • spawacz.drewna Re: Opłaty za studia 26.02.12, 23:28
              ale co sie krecisz i zakrywasz zeby? chcesz informacj to napisz do mnie na maila a jak nie to daj mi spokoj
              • margaretka_5 Re: Opłaty za studia 27.02.12, 09:32
                Jak piszesz na publicznym forum, to zawsze jest ryzyko, że ktoś odniesie się do Twojej wypowiedzi. Tak jak Ty odnosisz się do innych.
                • spawacz.drewna Re: Opłaty za studia 27.02.12, 19:43
                  ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka