Dodaj do ulubionych

koldra dla dziecka: welna, pierze czy sztuczna?

23.04.12, 14:06
tak sobie z nudow chyba problemy szukam...

slowem wstepu: bardzo dlugo juz spimy pod koldra puchowa, dziecko z nami. Ale wkrotce syn przeprowadza sie do swojego lozka i pojawil sie problem z koldra.

dzisiaj kupilam koc welniany ( 140x200), powleke w poszewke i na lato git!
Ale co na chlodniejsza pore? nie chce puchowej, bo mimo ze pikowana puch zawsze sie nierownomiernie rozklada, poza tym syn jest alergikiem ( raczej pokarmowym, a nie wziewnym),
a wiadomo roztocza, kurz ... a taka koldre ciezko wyprac.

myslalam potem o antyalergicznej moze, ale to choinka sztuczne wszystko jak diabli, a tego nie lubie. no ale super sie pierze!

no i zostaje koldra welniana. tylko czy to ma sie jakos do alergii? niby mozna prac, ale chyba nie tak latwo, recznie?
no i jeszcze sa koldry welniane takie jak koce tylko podwojne i takie jak z pierza, pikowane a w srodku wypelniane puchem welnianym ( tansze od tych a'la koc).

co polecacie?
Obserwuj wątek
    • karolkowa1 Re: koldra dla dziecka: welna, pierze czy sztuczn 23.04.12, 16:04

Welniana na lato "git" ? Ugotuje sie dziecko.
      Spimy pod sztucznymi koldrami i nie wyobrazam sobie zeby bylo inaczej.Puchowych sie poprostu brzydze.Sztuczna mozna latwo wyprac i wysuszyc.Tak samo z poduszkami.Tylko sztuczne bo jak sobie pomysle co siedzi w puchowych to az ciary mnie przechodza.W tych sztucznych to tylko wklad jest sztuczny, reszta to 100% bawelna.
      • karolina_zet Re: koldra dla dziecka: welna, pierze czy sztuczn 23.04.12, 16:37
        mielismy welniana dla corki z mothercare Cot Bed Acclimatiser Duvet i byla to porazka -cienka. croka zle pod nia spala i do nas w nocy przychodzila, zdalismy sobie sprawe z problemu gdy kiedys przyszlo nam pod nia spac. Teraz ma puchowa i jest super- moze sie cala nia otulic, jest miekka i ciepla. Lubi pod nia spac. Raz na rok oddajemy ja do czyszczenia.
        • wiwi1 Re: koldra dla dziecka: welna, pierze czy sztuczn 23.04.12, 17:56
          Karolkowa, raczej sie dziecko pod welniana nie ugotuje, bo welna ma takie cudowne wlasciwosci, ze latem chlodzi a zima grzeje.
          My na razie spimy pod puchowymi koldrami mam wersje letnia i zimowa. Piore je w pralce, susze na zewnatrz w lecie a zima w suszarce.
          Dzieci spia z nami, ale jesli beda sie przeprowadzac do wlasnych lozek to myslalam o welnianych koldrach wlasnie. Tylko zwroc uwage na to, zeby dalo sie taka koldre prac normalnie a nie w pralni chemicznej.
          Sa tez naturalne koldry z innym niz welniane wypelnienie, zobacz sobie na te linki:
          www.dojoeco.co.uk/products/kids
          www.greenfibres.com/product/53/duvets.htm
          www.naturalmat.co.uk/product.asp?strParents=270&CAT_ID=271&P_ID=1081
          Pozdrawiam:)
          • cherrie Re: koldra dla dziecka: welna, pierze czy sztuczn 23.04.12, 18:51
            a czy jest inny sposob pozbycia sie "zyjatek" w puchu niz pralnia chemiczna?
            sa takie "czyszczace" lampy uva- moze tym?
            albo takim recznym urzadzeniem co czysci para pod cisnieniem?
            ktos przerabial moze?

troche sie boje, ze welniana ciezka bedzie.
            • mamurzyca Re: koldra dla dziecka: welna, pierze czy sztuczn 23.04.12, 18:57
              ogladalam jeden program na ten temat i podobno w zamrazarce mozna zamrozic zyjatka na amen.
      • mamurzyca Re: koldra dla dziecka: welna, pierze czy sztuczn 23.04.12, 18:40
        ja piore poduszki z pierza w pralce- normalnie i susze na powietrzu. odkad mielismy pare wpadek gdzie dzieci wylaly mleko na poduszke - i je upralam w pralce nie widze problemu, poduszki z pierza spisuja sie spoko. koldry mamy sztuczne bo lekkie i rownomiernie sie rozkladaja.
        • ssabaudia Re: koldra dla dziecka: welna, pierze czy sztuczn 23.04.12, 20:34
          ja mam sztuczne kołdry - ze względu na "wylewność" ;) dzieci.
          Moje dzieci (szczególnie syn) mocno się pocą, czasem coś "uleją", popuszczą itp, itd., - wrzucam kołdrę do pralki i juś! A jak się zniszczy to nie żal wyrzucić.
    • karolina_zet pranie 23.04.12, 21:18
      dziewczyny poszukajcie lokalnych pralni, gdyz pranie kolder i poduszek puchowych z pierza w warunkach domowych moze byc klopotliwe. My nasze pralismy niedawno i za podwojna koldre, pojedyncza koldre i dwie poduszki zaplacilam £40. Pamietam ze w Johnsons pytalam i bylo duzo drozej.
      • cherrie Re: pranie 23.04.12, 21:36
        tak, pranie moze byc klopotliwe, ale suszenie moze byc niebezpieczne!
        pierze, puch ciezko wysuszyc w warunkach domowych, z wierzchu niby suche, a w srodku
        tworzy sie chorobliwa plesn, takze uwazajcie na to.
        • karolina_zet Re: pranie 23.04.12, 21:41
          i smierdzi strasznie....
          • mamurzyca Re: pranie 25.04.12, 19:40
            mozna wysuszyc w warunkach domowych, albo na podworku. trzeba ubijac i przemieszczac pierze w poduszcze - nie wiem jak to powiedziec, mnie jeszcze nie smierdzialo, suszylam i w domu i na sloncu.
    • kalasotka Re: koldra dla dziecka: welna, pierze czy sztuczn 25.04.12, 21:59
      Wedlug mnie welniana posciel (jak i ten koc) moze uczulac/podrazniac corke, skoro ma sklonnosci alergiczne. Welna bardzo uczula. A alergia pokarmowa z wiekem moze sie przemienic w wziewna.
      Ja sama majac egzeme nie moge nosic welnianych swetrow, swedzi mnie potem cale cialo.
    • saram0na Re: koldra dla dziecka: welna, pierze czy sztuczn 25.04.12, 22:03
      ja mam z kaczego pierza 2 w 1 jedna cienka druga grubsza a razem tworza bardzo ciepla koldre, jestem bardzo zadowolona, piore w pralce susze na ogrodzie, bez problemu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka