Dodaj do ulubionych

Kody podatkowe

01.05.12, 22:23
Dziewczyny, nie rozumiem kwestii kodów podatkowych. Chodzi o mojego R.
Przyszedł dziś z pracy i powiedział, że szef kazał podać mu kod podatkowy na ten rok 2012, który powinien był dostać z Revenue.

W jakimś wątku z 2007 roku wyczytałam, że co roku kody podatkowe się zmieniają i w związku z tym zmienia się kwota wolna od podatku. Kolega mojego R. dostał już parę razy listy z Revenue z innym kodem podatkowym (nie wiem, czy w ciągu roku).
I teraz głowna kwestia:
1.Dlaczego kolega dostał list a mój R. nie?

2.Czy na te kody podatkowe ma wpływ kwota z WTC i CTC i innych benefitów, które kolega na pewno otrzymuje a nie chce się przyznać?

3.Czy również na te kody podatkowe ma wpływ dochód? Ja jedynie mogę podejrzewać, że tak, bo kolega zarabia więcej.

4.I może z innej beczki: Zawsze mnie zastanawiało, ile rodzina 2+2 może otrzymywać CTC- więcej niz 60 funtów tygodniowo?

Dzięki.
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Kody podatkowe 01.05.12, 22:42
      Najpierw sie wyzlosliwie :-) szef Twojego meza powinien zatrudnic kogos, kto ma pojecie o payroll'u. Przeciez to takie podstawy, ze az boli :-)
      Szef powinien sam wiedziec, jaki kod podatkowy pracownik ma, bo albo dostaje instrukcje z IR (jezeli kod podatkowy jest inny od zwyklego kodu dla wiekszosci podatnikow, np z tego powodu, ze dany pracownik ma drugie zrodlo dochodu) albo daje pracownikowy standartowy kod podatkowy. Na rok 2012/13 ten kod jest 810L. Jezli Twoj maz mial w poprzednim roku kod 747L i nie dostal listu od IR z innym kodem niz 810L, to 810L jest wlasciwym dla niego kodem. Jezeli mial inny kod z litera L na koncu, to szef powinien mu dac kod bedacy suma numeru z zeszlego roku i 63 (czyli jezeli mial kod 510L to w tym roku powiniem miec 573L).

Kolega dostal list, bo IR musial mu zmienic kod podatkowy (nie wiem oczywiscie z jakiego powodu, mozliwe ze nadplacil albo niedoplacil podatek w poprzednim roku, ma dodatkowa prace, ma inny opodatkowany dochod, ma taxable benefit - lista dluga) inaczej niz przez dodanie 63 do kodu podatkowego z poprzedniego roku. Jezeli zmiana jest automatyczna, to listu sie nie dostaje.

Kod podatkowy wplywa na dochod net - im wyzszy numerek tym mniej podatku sie placi. Czyli ktos z kodem 810L bedzie placic mniej podatku niz ktos z kodem 350L (bo numer opisuje kwote roczna wolna od podatku, czyli 810 daje £8105 a 350 £3505). Wyjatkiem sa kody K (numer jest po K), im wyzszy numer, tym wiecej podatku sie placi.
      • onmytoes Re: Kody podatkowe 01.05.12, 23:09
        glasscraft napisała:

> np z tego powodu, ze dany pracownik ma drugie zrodlo dochodu)

glasscraft podepne sie pod pytanie bo widac zes obeznana w temacie kobita ;o)

czy to oznacza ze np obowiazkiem pracownika jest poinformowac pracodawce o dodatkowym zrodle dochodow? czy tez IR sam to wylicza, zmienia kod podatkowy i informuje o tym pracodawce?

a co jesli "dodatkowe zrodlo dochodow" nie przynosi jeszcze dochodow?
        czy juz samo zarejestrowanie sie jako self employed ma wplyw na tax code u pracodawcy?

>
        > Jezeli zmiana jest automatyczna, to listu sie nie dostaje.
        >

Ja co roku dostaje informacje o zmianie tax code, choc moje okolicznosc jak do tej pory byly bez zmian. Czy to moze oznacza, ze payroll w mojej firmie tez nie ma pojecia co robi? (co wcale by mnie nie zdziwilo! hehe!)
        • glasscraft Re: Kody podatkowe 01.05.12, 23:26
          Dwie rozne sprawy - jezeli w umowie o prace masz wymog, ze musisz dostac od pracodawcy pozwolenie na wykonywanie dodatkowej pracy, to powinnac go o tym poinformowac (chyba, ze mowimy o czyms takim, jak moje dzialanie bizuteryjne, ktore ani mnie po nocach nie trzyma i powoduje, ze padam na twarz w dzien i normalnie pracowac nie moge, ani nie jest konkurencyjne dla mojego zawodu). Jezeli chodzi o strone podatkowa tego, to IR sam informuje pracodawce o zmianie kodu podatkowego z powodu tego, ze masz dodatkowy dochod podlegajacy opodatkowaniu. Jezeli Twoja dzialalnosc nie przynosi dochodu i IR nie ma nic do opodatkowania, to Twoj kod podatkowy u pracodawcy bedzie taki sam, jak kazdej innej osoby, ktora nie ma dodatkowych dochodow.

List o zmianie kodu podatkowego jest wysylany do pracownika i odpowiednik tego (albo papier albo elektronicznie) do pracodawcy. Pracodawca nie powinien zmienic kodu pracownikowi, jezeli nie dostal swojej kopii.

Nie wiem dlaczego dostajesz list, jezeli nic sie nie zmienia. Czy robisz na koniec roku Self Assessment? Moze dlatego, nawet jezeli zmiany nie sa spowodowane dodatkowym dochodem.
          • onmytoes Re: Kody podatkowe 01.05.12, 23:39
            dzieki za info.
            mowimy o czyms podobnym jak Twoje, czyli moje dzialania ceramiczne.
            Co prawda czasem tez potrafia mnie po nocy trzymac ;o)

Self Assesment do tej pory nie robilam, dopiero w tym roku bede robic po raz pierwszy, bo firme zarejestrowalam w listopadzie.
            • glasscraft Re: Kody podatkowe 01.05.12, 23:54
              Moj kontrakt ma klauzule na temat innego zatrudnienia. Wszyscy wiedza, ze w srebrze dlubie, moja glowna szefowa tez, nikt slowem nie wpomnial, ze musze na to od nich dostac pozwolenie. Mysle, ze takie "zatrudnienia" jak nasze :-) nikomu snu z powiek nie spedza :-)
          • mypolkipl Re: Kody podatkowe 05.05.12, 14:26
            Pierwsze słyszę żeby kod podatkowy wogóle wiązał się z prowadzeniem działalności gospodarczej a o tym chyba w tej chwili mówiłyście? Prowadzę działalność, do tego normalnie pracuję na etacie, zawsze mam, jak to nazywacie "normalny" kod podatkowy poza przypadkami kiedy IR ( a robi to średnio raz na rok) przyśle mi pismo ze złym kodem podatkowym:) Usilnie mi wmawiają, że pracuję na dwóch etatach ( w firmie w której obecnie pracuję i w firmie w której pracowałam 3 lata temu) i ciagle muszę to wyjasniać, także radzę sprawdzać od czasu do czasu czy na payslipach macie dobry kod podatkowy.
            • glasscraft Re: Kody podatkowe 05.05.12, 14:38
              Mowilysmy o sytuacji, kiedy IR sciaga podatek za dochod z tytulu dzialalnosci szeroko pojetej i bez definiowania legalnej struktrury tej dzialalnosci (akurat u mnie bardzo specyficznie przynoszacej albo zero albo prawie zero dochodu) przez kod podatkowy z etapu, wrzucajac caly dochod do "jednego garnka".
              Wiec generalnie prowadzenie dzialalnosci jako takiej nie wiaze sie z posiadaniem kodu podatkowego.
      • karolajna83g Re: Kody podatkowe 01.05.12, 23:48
        Kolega dostal list, bo IR musial mu zmienic kod podatkowy (nie wiem oczywiscie
        > z jakiego powodu, mozliwe ze nadplacil albo niedoplacil podatek w poprzednim ro
        > ku,

Kolega powiedział mi, że ma podatek nadpłącony i dlatego kod podatkowy ma inny.

Teraz jego kodem podatkowym bedzie K12cośtam. Czyli teoretycznie, powinien dostać mniejszą wypłatę.

Glass, dzięki za szybką odpowiedź.
        Swoją drogą firma działa, jak działa, za te niedociagnięcia, które miały miejsce w zeszłym roku, powinni zostać poddani audytowi zewnętrznemu (ciekawe jak wyugląda ścieżka edukacji audytora w Anglii); firma w ciągu roku zmieniła nazwę, na koniec roku podatkowego mój mąż otrzymał dwie formy P60 w przeciągu paru dni- jedna ze starą nazwą, druga z nową ALE dochody były takie same. Jak dla mnie, na moją logikę dochód powinien być podzielony na ilość miesięcy z nazwą firmy X i kolejna forma z kolejnym dochodem z firmy Y. Tak upraszczając. I wychodziłoby, że to dwa dochody, tak?
        • glasscraft Re: Kody podatkowe 02.05.12, 00:00
          K12** oznacza, ze ma niedoplacony podatek z poprzedniego roku/lat. Wiec tak - przy takich samych zarobkach z Twoim mezem, zakladajac, ze maz ma kod 810L a kolega wlasnie K12cos tam, kolega bedzie placic wiecej podatku, czyli dostawac mniej netto.

Zalezy od tego, co sie wydarzylo od strony prawnej, czy firma z nowa nazwa przejela pracownikow itp, czy tylko byl to "kosmetyczny" zabieg.
          Pod warunkiem, ze to co na P60 zgadza sie z wyplatami z payslipow, teoretycznie nie ma wiekszego znaczenia.
          • karolajna83g Re: Kody podatkowe 02.05.12, 00:13
            Aha, czyli niedopłacony....Ale nadal nie rozumiem, jak to się mogło stać? Chyba przez te zmiany w kodach, które kolega otrzymywał np w ciągu roku (jeśli to oczywiście możliwe)

Od strony prawnej, chyba siostra weszła w spółkę, którą miał brat i ojciec. I właśnie payslipy nie pokrywaja się ze sobą, bo wychodzi, jakby mój M pracował w dwóch firmach i zarobił np po 12K rocznie. To nawet nie była żadna korekta P60, tylko nowa forma.
          • onmytoes Re: Kody podatkowe 04.05.12, 12:02
            glasscraft, mowisz, ze 747L to standardowy kod, i tak cos mi sie kojarzy ze taki wlasnie mialam do tej pory.

Aczkolwiek pare dni temu dostalismy P60 i zauwazylam, ze kod jest teraz 725L.
            Co to oznacza? Skoro kod podatkowy odzwierciedla sume wolna od podadku, to wyglada, ze te sume zmniejszyli.

W miedzyczasie firma przeszla (jak sadze) "kosmetyczny zabieg zmiany nazwy.
            Sorry za te wszystkie pytania, ale technicznie nie mamy payroll na miejscu a szef i ksiegowa bardzo niechetnie odpowiadaja na wszelkie tego typu pytania.
            Za pewne ze wzgledu na sytuacje firmy o ktorej pisalam na "lejdies" ;o)

PS. Moj pracodawca nie wie o mojej firmie ceramicznej, zreszta zarejestrowalam ja dopiero w listopadzie 2011.
            Poza tym moje okolicznosci za bez zadnych zmian..
            • glasscraft Re: Kody podatkowe 04.05.12, 12:06
              Skoro ma P60 masz 725L to znaczy, ze gdzies w trakcie roku zmniejszyli sume wolna od podatku. Powinni byli wyslac list z opisem dlaczego. Jezeli nie dostalas, to ja bym dzwonila do IR i poprosila o kopie.
              • onmytoes Re: Kody podatkowe 04.05.12, 12:35
                ha, dzieki, tak zrobie.

Czy w przypadku ew nieprawidlowosci roznice wyrownuje/dostaje pracodawca czy ja?
                Wiem, ze moj szefo zalega z platnosciami wielu waznych spraw dla HMR (troche nie chce podawac tu szczegolow) - domyslam sie ze w razie czego pracownikom nic nie grozi, prawda?
                • glasscraft Re: Kody podatkowe 04.05.12, 12:44
                  Roznice zawsze dostajesz/placisz Ty. Albo wyrownuja to przez uzycie innego kodu podatkowego (jezeli jest wystarczajaco duzo czasu w roku podatkowym), albo jezeli jest to duza suma i nie daloby sie latwo przez kod podatkowy to wysylaja czek/prosza o zaplate czekiem.
                  Sciaganie podatku i zaplata tego do IR jest obowiazkiem pracodawcy, wiec jezeli z Twojego wynagrodzenia podatek zostal zabrany (i masz payslip na to), a pracodawca siedzi na pieniadzach, to on jest winny i on za to dostanie kare. Problemem jest to, jezeli dostaje instrukcje z IR, zeby zmienic kod podatkowy pracownikowi i tego nie robi, bo moze to prowadzic do niedoplaconego podatku.
                  • onmytoes Re: Kody podatkowe 04.05.12, 12:54
                    huh, scary stuff :-/
                    jeszcze raz dzieki za rozjasnienie ciemnej glowie!
                    • glasscraft Re: Kody podatkowe 04.05.12, 12:56
                      Nie ma za co :-)
    • gnusmas12 Re: Kody podatkowe 01.05.12, 22:43
      Za wiele w temacie nie pomogę, ale mogę podpowiedzieć, że kod podatkowy znajdziesz też na p/45 p/60 który mąż powinien dostać od pracodawcy po 6 kwietnia.
      • glasscraft Re: Kody podatkowe 01.05.12, 22:47
        P45 dostaje sie od pracodawcy na odchodne z pracy, P60 na koniec roku podatkowego :-)
        Jezeli dostalo sie od pracodawcy P45, to nie dostaje sie od tego samego pracodawcy P60
        • gnusmas12 Re: Kody podatkowe 01.05.12, 23:08
          Wydało mi się to na tyle oczywiste, że mogłam nie napisać jasno: oczywiście P45 ALBO P60
      • karolajna83g Re: Kody podatkowe 01.05.12, 23:38
        gnusmas12 napisała:

> Za wiele w temacie nie pomogę, ale mogę podpowiedzieć, że kod podatkowy znajdzi
        > esz też na p/45 p/60 który mąż powinien dostać od pracodawcy po 6 kwietnia.

No właśnie, jeszcze nie dostał P60.
        • glasscraft Re: Kody podatkowe 01.05.12, 23:51
          To niech sprawdzi na ostatnim payslipie, ktory dostal w poprzednim (2011/12) roku podatkowym, kod tez tam powinien byc.
          P60 musi byc przekazane pracownikowi przed koncem maja, wiec troche czasu jeszcze maja :-)
          • karolajna83g Re: Kody podatkowe 01.05.12, 23:59
            747L na payslipie z 30 marca 2011. Pierwszego payslipa jeszcze nie dostał.

Podejrzewam, że w firmie księgowy jest zdezorientowany i nie wie, jaką wypłatę ma mu naliczyć, bo nie wie, jaki kod podatkowy być powinien.

Kurcze, jestem na AAT i już wczesniej interesował mnie temat payrollli, tylko, że w szkole nie uczą naliczać a księgować tylko.
            Może to na którymś z kursów będzie?
            • glasscraft Re: Kody podatkowe 02.05.12, 00:04
              Jezeli ostatni payslip pokazuje 747L, to kod podatkowy na ten rok powinien byc 810L.
              Instrukcja "globalna" (czyli o tym, zeby dodac 63 do poprzednich kodow w roku 2012/13) do pracodawcow jest wysylana przez IR gdzies w okolicach lutego, jezeli ma sie skomputeryzowany payroll, to ta zmiana odbywa sie automatycznie po zamknieciu poprzedniego roku podatkowego.
    • carmelaxxx Re: Kody podatkowe 01.05.12, 22:46
      co do wysokosci benefitow to jest tax credit calcuolator i tam mozna sobie wyliczyc.
      Moj maz nie dostaje listow z kodem podatkowym, pracuje w jednej firmie i nie zmienia pracy ani nie ma dodatkowych dochodow. kody nie maja wplywu na benefity tylko kwota zarobiona w ciagu roku podatkowego.
      • karolajna83g Re: Kody podatkowe 01.05.12, 23:53
        carmelaxxx napisała:
        kody nie maja wplywu na benefity
        > tylko kwota zarobiona w ciagu roku podatkowego

Tak, święta racja, zapomniałam o tym. WTC i CTC nie mają wpływu na dochód, bo nie dostajemy z tego payslipów.

Co do kalkulatorów, to owszem i są, ale my podejrzewamy, że oni chyba coś kręcą z tymi benefitami. Kiedyś kolega się przez przypadek wygadał, że jakies 2 stówki mu wpłynęło oprócz wypłaty i być może coś mataczą odnośnie naliczania benefitów. Ale generalizować nie chcę. To tylko nasze domysły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka