Dodaj do ulubionych

pieczenie chleba w domu

17.05.12, 09:36
dziewczyny zastanawiam sie nad kupnem maszynki do pieczenia chleba
macie uzywacie?
czy to sie w ogole oplaca?
a moze macie w domu sprzet godny polecenia
czytam opinie i niektorzy mowia ze strata pieniedzy
zeby raczej zainwestowac w dobry robot kuchenny do wyrobu ciasta i piecz chelb w piekarniku
a co wy mowicie

pozdrawiam
dzieki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • ta_ruda Re: pieczenie chleba w domu 17.05.12, 09:49
      nie mam maszyny do chleba bo uwazam ze to strata pieniedzy.
      pieke taki chleb bez maszyny i jest przepyszny: www.bbcgoodfood.com/recipes/10121/bread-in-four-easy-steps

e_elena napisała:

> dziewczyny zastanawiam sie nad kupnem maszynki do pieczenia chleba
      > macie uzywacie?
      > czy to sie w ogole oplaca?
      > a moze macie w domu sprzet godny polecenia
      > czytam opinie i niektorzy mowia ze strata pieniedzy
      > zeby raczej zainwestowac w dobry robot kuchenny do wyrobu ciasta i piecz chelb
      > w piekarniku
      > a co wy mowicie
      >
      > pozdrawiam
      > dzieki za odpowiedzi
    • jaleo Re: pieczenie chleba w domu 17.05.12, 10:17
      Ja mam maszyne Panasonic, juz chyba z szesc lat. To jeden z najlepszych zakupow, jaki kiedykolwiek zrobilam. Uzywam tej maszyny do pieczenia chleba, wyrabiania ciasta na bulki i pieczenia roznych ciast - w ksiazeczce zalaczonej do maszyny jest duzo roznych przepisow. bardzo wygodna jest opcja ustawienia pieczenia na godzine, przygotowujesz wieczorem i budzisz sie rano do zapachu swiezego chleba!
      • moccabristol Re: pieczenie chleba w domu 17.05.12, 10:51
        Jeden z lepszych zakupów, chociaż najrzadziej piekę ...chleb:). Używam za to ciągle do wyrabiania rożnych ciast- drożdżowych , proszkowych, na pierogi czy pizze. Samego pieczenia w niej nie uskuteczniam, bo lepiej na blaszce nadaje się kształt wszystkim wypiekom ale ważne jest dla mnie , ze w maszynie ciasto mi rośnie, aż do momentu pieczenia.
        Mam Morphy 48280 kupiłam go tak na próbę, z drugiej ręki za 8Ł . Teraz nie wyobrazam sobie wyrabiania bez tego. Od trzech lat niezawodny sprzęt.
    • glasscraft Re: pieczenie chleba w domu 17.05.12, 10:54
      Mam Panasonica. Odkad mam, chleba w sklepie prawie wcale (chyba, ze mi akurat zabraknie maki) nie kupuje.
      • gnusmas12 Re: pieczenie chleba w domu 17.05.12, 11:09
        Jeśli ktoś ma czas i ochotę wrabiać ciasto ręcznie kilka razy w tygodniu, to rzeczywiście strata pieniędzy. Dla mnie maszyna to ogromne ułatwienie i oszczędność czasu. Wrzucam tylko składniki a wyjmuję gotowy, ciepły chleb, w tym czasie mogę zająć się czymś innym. Zanim kupiłam maszynę próbowałam wyrabiać ciasto chlebowe ręcznie, ale to mordęga. Trzeba dużo siły i jednak trochę to trwa jeśli chce się osiągnąć dobry efekt. Gdybym nie miała maszyny to pewnie kupowałabym chleb w sklepie, a tak mam domowy. No i jak przedmówczynie napisały służy nie tylko do chleba, ale też ciasta drożdżowego, robienia dżemów i konfitur, ciasta na pizzę, pierogi itp. Np jak robię pierogi to maszyna robi za mnie ciasto, a ja w tym czasie mogę przygotować farsz - spore ułatwienie. Polecam. P.S nie trzeba od razu kupować najdroższego modelu, większość funkcji może okazać się nieprzydatna. Ja odziedziczyłam maszynę po teściowej, ale wiem że można też kupić jakiś tani model w Argosie czy Tesco i też się sprawdzi.
    • josella35 Re: pieczenie chleba w domu 17.05.12, 11:02
      Ja uzywam maszyny do chleba tylko do wyrabiania ciasta, pieke w piekarniku, z maszyny mi po prostu nie smakuje. Czyli w moim przypadku lepiej bylo kupic robot kuchenny, ale i tak nie zaluje bo nie wyobrazam sobie znowu wyrabiania ciasta :)
    • ciocia_ala Re: pieczenie chleba w domu 17.05.12, 11:55
      Mialam, urzywalam przez jakis czas, a potem wywalilam na smietnik. Jemy duzo chlena i musialabym piec codziennie, a to kosztowaloby chyba zbyt duzo i czasu i pieniedzy. ps. Jak tylko wywalilam, to mialam faze pieczenia ciast drozdzowych i musialam sie meczyc recznie...
    • 7oz Re: pieczenie chleba w domu 17.05.12, 11:57
      Mam, używam bardzo często, chleba w sklepie już nie kupuję. Wyrabiam w nim też ciasto na bułki i drożdzowe ciasta. Uwielbiam swoją maszynę mi ułatwia życie a moje dziecko je zdrowe pełnoziarniste pachnące pieczywo z domku bez żadnych śmieciowych polepszaczy i to jest dla mnie największy plus. Kupiłam Panasonica bo chciałam mieć możliwość pieczenia 100% razowego chleba i tę opcję akurat często używam więc było warto wydać więcej. Szkoda tylko, że dobrego chleba na zakwasie nie da się upiec w maszynie.
      • mama-123 Re: pieczenie chleba w domu 17.05.12, 12:09
        Moze warto wyprobowac te mieszanki chlebowe z Lidl-a. Nam one podchodza.
    • miwah Re: pieczenie chleba w domu 17.05.12, 12:32
      mialam, uzywalam przez wiele lat.
      Z czasem jednak zapotrzebowanie na chleb wzroslo plus zaczelismy piec na zakwasie i po prostu latwiej bylo wyrabiac robotem ( Kenwood z hakiem jest w tym temacie swietny) i piec hurtowo na pol tygodnia, tudzien w piekarniku za jednym zamachem.
      Mam tez wielka suszarke do warzyw z opcja wyrastania chleba wiec tym bardziej maszyna okazala sie zbedna
      Teraz nie jadamy chleba, za do sporo wytrawnych niekonwencjonalnych pieke wiec maszyna zupelnie odpada, natomiast 6litrowy Kenwood sie sprawdza.
      Poszla w swiat calkiem sprawna nadal

No ale to od potrzeb i okolicznosci zalezy.
      Maszyn jest na rynku mnostwo, rowniez uzywanych za grosze ( ja druga kupilam za jakies 2L). Warto sie rozejrzec za taka, zwlaszcza jesli chcesz na probe najpierw.

• princesswhitewolf Re: pieczenie chleba w domu 17.05.12, 12:50
      Ja tez w klubie Panasonic. Dodam, iz na programie Dough rewelacyjnie sie on nadaje tez do wrabiania ciezkich ciast drodzowych bo utrzymuje ciepla temperature tudziez do ciasta na pizze. Niezle ciasto babkowe w nim tez wychodzi. Nie polecam natomiast do pieczenia chleba na zakwasie tylko ( i to mowa o recepturze bez dodatkow drozdzy- sam zakwas jako podstawa) Lepiej wychodza te w piekarniku, ale wyrabianie go tez najlepiej w Panasonic.
    • elle-joan Re: pieczenie chleba w domu 17.05.12, 14:53
      Mam Russell Hobbs. Jestem bardzo zadowolona. Chleb i ciasto wychodzą pyszne. Lubię pracę kuchenne, ale za pieczenia chleba bez maszyny na pewno nie brałabym się tak często, jak teraz. Fajnie się wrzuca składniki i czeka. Tyle, że chleb wychodzi mały, tzn. wagowo taki jak ze sklepu, ale nie jest taki nadmuchany, więc wygląda mniejszy. Dla nas za mały żeby wystarczało bez dokupywania a kolejny piekłby się nastepne 3 godz.

Ps. Na ciasto mam tylko jeden przepis (orzechowe). Jak widziałyście gdzie w internecie (bo nie śmiem prosić o wklepywanie z instrukcji) jakieś inne ciekawe, najlepiej babkowe, a nie drożdzowe, to dajcie znać.
      • saram0na przepis na bulki 18.05.12, 01:45
        podzielcie sie prosze :)))
        • e_elena Re: przepis na bulki 18.05.12, 21:29
          przylaczam sie do prosby rowniez na ciasto na pierogi i drozdzowe
          juz nie moge sie tej maszynki doczekac swoja droga jaki model polecilybyscie
          na co zwrocic uwage przy wyborze

dzieki serdeczne
          pozdrawiam

• moccabristol Re: przepis na bulki 18.05.12, 21:49
            zajrzyj do naszej Dorotuś, a zacznij od tego:
            mojewypieki.blox.pl/2009/11/Maszyna-do-pieczenia-chleba-pomagamy-wybrac.html
            • bialasek75 Re: przepis na bulki 19.05.12, 19:03
              Mam maszynę, chleba w niej nie piekę, bo mi jedzie drożdżami. Za to robię rewelacyjne ciasto na pizzę. Jest pyszne. Wstawiam rano, ustawiam timer, wieczorem przychodzę, wykładam na blaszkę, układam co lubię i piekę. Cała rodzina się zajada. Robiłam kiedyś jakieś ciasta, ale nie było rewelacji.
              Dla tych co mają więcej czasu polecam blog:
              chleb-i-inne-przepisy.blogspot.co.uk/
              • wiwi1 Re: przepis na bulki 19.05.12, 22:42
                Ja mam Panasonic SD 257. Zanim kupilam czytalam opinie na amazonie i duzo opini na tym forum na temat Panasonica. Moj maz twierdzil jednak, ze kupimy ta maszyne i bedzie stala i sie kurzyla i ciezko bylo mi go przekonac az w koncu powiedzialam, ze chce ja w prezencie pod choinke;) Mam ja juz poltora roku, moj maz nastawia chleb czesciej, nie wyobrazam sobie bez tej maszyny (znaczy wyobrazam sobie chleb recznie wyrabiany na zakwasie na przyklad i za to tez sie pewnie wezme), ale jest to duze ulatwienie. Ktos pisal wczesniej o tym, ze mozna sobie nastawic maszyne wieczorem a rano budzi nas zapach swiezutkiego chleba.
                Ja najbardziej lubie orkiszowe, moj maz biale chleby, mozna piec zytnie, granary, brioche, z ziarnami. Chleb ze sklepu wydaje mi sie jakas abstrakcja teraz.
                Pozdrawiam:)
                • e_elena Re: przepis na bulki 19.05.12, 23:27
                  dzieki dziewczyny za wpisy
                  podobnie jak u ciebie wiwi maz moj przekonany jest ze maszynka bedzie sie kurzyc( nie moze mi wybaczyc tej sokowirowki 2 lata wciaz w pudle)
                  ale ja nie zniose dluzej chleba ze sklepu
                  poczytam blogi ktore polecacie
                  juz nie moge doczekac sie zapachu chlebka w domu

pozdrawiam serdecznie
                  • wiwi1 Re: przepis na bulki 19.05.12, 23:49
                    hehe mi sokowirowki udalo sie uniknac, chociaz bylam juz bardzo blisko kupienia;) A mojemu mezowi czesto wypominam, ze nie chcial tej maszyny a teraz sam kombinuje jaki by tu chleb upiec. Super jest to, ze sobie wybierasz to na co masz akurat ochote, poprostu musisz miec tylko rozne rodzaje maki i drozdze.
                    Pozdrawiam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka