Dodaj do ulubionych

plesc w pralce

12.06.12, 19:15
mam fiola na punkcie czystosci pralki i od poczatku kiedy ja mamy, czyli od 5 lat po kazdym praniu wyjmuje szuflade na proszek aby wyschlo i drzwiczki sa otwarte. mimo to zalagl sie grzyb w tej gumie przy drzwiczkach i w otworze w krotym splywa woda z proszkiem. Czy jest jakis sposob na wyczyszczenie tego i pozbycie sie, czy pralka jest juz do wyrzucenia? Pralka Bosh, kosztowala ok £500 i jeszcze pierze ok, tylko mi pranie plesnia smierdzi!
Obserwuj wątek
    • murasaki33 Re: plesc w pralce 12.06.12, 19:59
      Nalej octu i wlacz puste pranie na 90 stopni.
      • liley11 Re: plesc w pralce 12.06.12, 21:06
        Sprobuje jutro i dodam jeszcze sody. Mam max 60 stopni tylko. Dzis juz zapuscilam tabletke odkamieniajaca. Troszke mniej smierdzi...
        Czy jest jakis sposob aby zatrzymac ta plesn?
    • lianis Re: plesc w pralce 12.06.12, 22:57
      Plesni nie mam wiec nie pomoge, ale mam klopot z szuflada. Uzywam plynu do prania ktory wkladam bezposrednio do bebna i plynu zmiekczajacego do szuflady. W szufladzie ciagle robi mi sie cos jakby czarny kisielowaty nalot. Myje, czyszcze i wraz z uzywaniem pojawia sie od nowa. Obrzydliwe. Nie wiem jak sie tego pozbyc na stale. Malzonek twierdzi ze to od wody, bo w tej czesci szuflady przeznaczonej na pranie wstepne z ktorego nie korzystam prawie wcale, jest czysto. Ktos jeszcze to ma?
      • mamurzyca Re: plesc w pralce 12.06.12, 23:10
        ja tez mam to czarne cos w szufladzie.. jak sie pozbyc na stale niewiem!! czekam na pomysly!
      • liley11 Re: plesc w pralce 12.06.12, 23:11
        Wlasnie dlatego wyjmuje szufladke, wylwam resztke wody i susze po kazdym praniu, zeby mi sie ta galareta nie robila i " nie zarastala" ta szufladka i kieszen do niej. To pomaga. Tyle ze ta czarna plesn wlazla glebiej! A w domu mamy sucho...
        • robak.rawback Re: plesc w pralce 12.06.12, 23:20
          ja tyle moge powiedziec ze zawsze trzymam szufladke bardzo wysunieta i drzwi od pralki szeroko otwarte zeby byl przeciag i nic sie nie kisilo. zamykam tylko wtedy gdy piore. nic nie smierdzi.
    • eutyfrona Re: plesc w pralce 12.06.12, 23:47
      Jakis czas temu kupilam specjalny srodek do mycia pralek, bo mi smierdzialo z pralki, a szulfadka byla pokryta czarnym nalotem. I drzwiczki i szulfadke zamykam ze wzgledu na dzieci. Po uzyciu tego srodka zdecydowanie przestalo nie ladnie pachniec. Ale nie mam pojecia, czy dzila na plesn.
      • ilonka45 Re: plesc w pralce 13.06.12, 14:03
        Dziala, trzeba namoczyc szufladke w tym plynie rozcienczonym goraca woda. Reszte plynu wlewa sie do pralki i wlacza na 60 chyba, nie pamietam moze na 90. Kupialm kiedys w Robert Dyas.
        • liley11 Re: plesc w pralce 13.06.12, 14:19
          Piore dzis sode z octem na 90 stopni:) znalazlam ze tez taka temperatura prania jest:)
          A dowiedzialam sie od pani przedszkolanki, ze raz w miesiacu dobrze jest taki zabieg zrobic, wtedy nie ma tego czarnego nalotu.
          • ssabaudia Re: plesc w pralce 15.06.12, 22:33
            AHA! Przypomniało mi się cos - jak potraktujesz pralkę octem - lepiej na dwa, trzy następne pranie nie nastawiac białego - a juz brońCięPanieBoże NIE FIRANY!!!!
            Jak masz opcję dodatkowego płukania to sobie ustaw - u mnie po pierwszym takim zabiegu wylatywały takie małe, czarne farfocelki, których z firan ni w cholerę nie umiałam usunąć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka