julia_uk 13.07.12, 14:14 Postanowilam sobie,ze zrobie direct debit na pomoc dzieciom z Afryki lub inne dzieci w potrzebie. Macie namiary na jakas uczciwa fundacje, ktora warto wspierac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniakorcz Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 13.07.12, 14:50 My każdego roku wspieramy fundację wspierającą rodziny dzieci z białaczką: www.childrenwithcancer.org.uk, mąż zwykle bierze udział w biegu Bupa London 10.000 co pomaga zebrać więcej funduszy. Czasami na stronie www.charitygiving.co.uk wyszukujemy osobę, która robi coś dla wybranej fundacji i wspieramy ją niewielkim datkiem. W tym roku nie musieliśmy szukać. Wspieramy, nie tylko finansowo, akcję charytatywną zorganizowaną dla Fundacji Lucky Charms przez mamę przyjaciółki mojej córki. Pomogliśmy jej przygotować stronę internetową, roznosimy ulotki, wysyłamy emaile itp, by jak najwięcej osób dowiedziało się i mogło wesprzeć zarówno ją jak i fundację Lucky Charms. www.luckycharmstherapycentre.co.uk sophiedoesthethreepeaks.co.uk Odpowiedz Link
pamplemousserose Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 13.07.12, 15:05 > Postanowilam sobie,ze zrobie direct debit na pomoc dzieciom z Afryki lub inne d > zieci w potrzebie. Macie namiary na jakas uczciwa fundacje, ktora warto wspierac? Wiem, jakiej nie warto: save the children. W momencie kryzysu finansowego zrezygnowałam z tej opcji i przestałam im co miesiąc płacić. Minął ponad rok, a mnie wciąż zadręczają telefonami od białego rana do wieczora (19-20:00). Wszy jedne. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 13.07.12, 15:18 Nie. Nie wierze w zadne fundacje chatytatywne. My pomagamy 'dzieciom w Afryce' bezposrednio, bo mamy tam rodzine. Przynajmniej duzo nie idzie na administracje ;) Jedyna fundacja, jaka znam, ktora wzbudza u mnie zaufanie (zupelnie bez racjonalnych podstaw, bo nie interesuje sie tematem i nie czytam na ten temat) to Bill and Mellinda Gates Foundation, ale nie wiem, czy oni bawia sie tylko za swoje pieniadze, czy zbieraja od innych tez. Odpowiedz Link
turmalinka Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 13.07.12, 16:02 kiedys czytalam, ze zeby do Afryki dotarl £1 to my musimy wyslac £5, bo tak duze sa koszty administracji Odpowiedz Link
illegal.alien Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 13.07.12, 16:25 Po czym ten jeden funt i tak czesto jest wydany glupio, albo trafia do kieszeni lokalnego polityka. Odpowiedz Link
gnusmas12 Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 13.07.12, 17:55 Mam direct debet ok. 8 funtów miesięcznie na RSPCA, nie odczuwam tego zupełnie a mam poczucie (mam nadzieję, że słuszne) że chociaż w niewielkiej części pomagam zwierzakom. Zresztą widać, że RSPCA coś robi, można na nich liczyć w przypadku zgłoszenia maltretowanych czy głodzonych zwierząt, pomagają też leczyć i sterylizować bezpańskie zwierzęta, a z tego co mi wiadomo utrzymują się tylko z datków, więc nie mam poczucia, że moja kasa idzie "na administrację". Co do legendarnych "dzieci z Afryki" to rozległy temat, dużo by gadać. Generalnie problem głodu i umieralności mógłby być już daaawno temu skutecznie rozwiązany, gdyby komuś naprawdę na tym zależało. Żal mi tych dzieciaków, bo one są tylko kartą przetargową i najbardziej cierpią, ale żadne fundacje w takiej formie jak obecnie nie pomogą, dopóki politycy faktycznie nie będą tego chcieli. Jeśli chcę pomóc dzieciakom, wpłacam kasę bezpośrednio na konto konkretnego przypadku. Kupuję w charity shopach "przy okazji", zdarza mi się kupić jakiś znaczek czy broszkę przy ladzie, jeśli synek chce. Tyle. Odpowiedz Link
bialasek75 Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 13.07.12, 21:11 Nie lepiej wesprzeć jakąś lokalną fundację? A może pracodawca wyjdzie jakaś inicjatywa, albo już coś organizuje? U nas jest projekt 'pennies from heaven', chętnym potrąca się pensy z wynagrodzenia. Nawet tego się nie zauważa, a w ciągu roku w całej firmie tych pensów się trochę nazbiera. Dodatkowo 3 razy w roku każdy z pracowników może wesprzeć jakąś fundację w akcji 'pound for pound'. Polega to na tym, że wystarczy pomóc w organizacji jakiejś imprezy i zebrać pewną kwotę, firma dopłaca drugie tyle (jednorazowo max. 750 funtów). W takich sytuacjach dokładnie wiem gdzie idą moje pieniądze i ile ich idzie. Odpowiedz Link
yskyerka Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 13.07.12, 23:52 My wspieramy tę: dlaafryki.org.pl/. Znamy ludzi osobiście i wiemy, że to nie przekręt. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 14.07.12, 09:53 A jak jest z tym pieniedzmi, ktore sie przesyla konkretnemu dziecku gdzies, powiedzmy w Afryce, na jego edukacje, ubrania itp, ono ma z osoba wspierajaca kontakt, pisze listy, dodaje do nich zdjecia. Moj szef w PL tak robil i z tego co pamietam, ta osoba realnie istniala, nawet byl tam w Afryce na spotkaniu z tym dzieckiem i wielu innymi dziecmi. Czy tu tez tak to dziala? Odpowiedz Link
mali-nki Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 14.07.12, 13:06 a moze przekazesz pieniadze na potrzebujace dzieci w PL? Np ja wspieram ta dziewczynke (MAja Braton): naratunekdzieciom.com.pl/specjalizacje/nasi-podopieczni Odpowiedz Link
elle-joan Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 14.07.12, 15:51 Nie daję nigdy tak sobie na fundację. I to nawet nie dlatego, że mam wątpliwości, co do uczciwości, bo raczej nie jestem podejrzliwa. Tyle, że moje pojęcie tego, kto jest biedny, kto potrzebuje pomocy jest czasami odmienne. Wolę pomóc bezpośrednio. Odpowiedz Link
steph13 Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 14.07.12, 20:12 Od bardzo wielu lat mam direct debit na Great Ormond Street Hospital. Zalapalam sie przy okazji jakiegos charity dinner, i chociaz nigdy ze szpitala nie korzystalam, Bogu dzieki, dalej wplacam te, mizerne juz dzisiaj, £10 miesiecznie. Odpowiedz Link
liley11 Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 15.07.12, 15:26 Wspieram bezposrednio noworodki (porzucone, biednych matek i niezadko alkoholiczsk lub narkomanek, ktorym szpital nie wydaje dziecka) i ich rodziny. Jest to szpital Matki Polki w Lodzi. Szpital jest tak biedny, ze polozne ze swojej marnej pensji musza kupowac pieluszki i srodki pielegnacji dla tych malenstw. Tam kazde 10 zl sie liczy. Posylam tez regularnie ubranka, kocyki. Srednio jest jedno malenstwo do adopcji miesiecznie ale musi "poczekac" w szpitalu przez 6 tygodni az pozalatwia sie wszystkie formalnosci. Czasami zdazaje czesciej. Ostatnio urodzily sie 4 w jednym tygodniu! Gdyby ktos byl chetny do pomocy, to serdecznie zapraszam, zwlaszcza ze teraz moja pomoc zrobila sie skromniejsza. Odpowiedz Link
duende1 Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 15.07.12, 21:51 Ja wspieram dwojke dzieci z zambii przez mala organizacje prowadzona wlacznie przez wolontariuszy - Odpowiedz Link
liley11 Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 17.07.12, 11:26 Duende1, napisalam na gazetowego z hotmaila. Odpowiedz Link
asialesiu Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 07.12.12, 23:26 Czesc.Czy mozesz mi podpowiedziec jakim sposobem przesylasz pomoc.Ja tez jestem zainteresowany przesylaniem dla nich pomocy.Z gory dzieki. Odpowiedz Link
sznupkowie Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 08.12.12, 10:49 Działąjmy lokalnie nie globalnie..:) Wszystkie te fundacje działąjące w Afryce i Azji , te papierkowe adopcję i wspieranie dzieciaka to niestety pic na wodę, największy przekręt jaki wymyśłono. No ale wspomagający dostaje zdjęcie i certyfikat i jest dumny,ze pomaga małemu murzynkowi- sierocie z Afryki...:( O wielkich organizacjach,których pracownicy za nasze dotacje imprezują w knajpach w Etiopii i rozbijają sie po bezdrożach Afryki w białych lśniących jeepach nie wspomne? Czy wolontariaty w Malawi dla bogatych dzieci, które chca zbawić świat. Dlaczego nie wspomóc lokalnego domu dziecka czy schroniska zwierząt? Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 08.12.12, 11:08 Kazdy wspiera taki cel, jaki chce I jaki jemu/jej wydaje sie warty wspierania. Kim Ty jestes, zeby pouczac innych I za nich decydowac na co maja wydawac wlasne pieniadze? Odpowiedz Link
sznupkowie Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 08.12.12, 11:51 glasscraft napisała: > Kazdy wspiera taki cel, jaki chce I jaki jemu/jej wydaje sie warty wspierania. > Kim Ty jestes, zeby pouczac innych I za nich decydowac na co maja wydawac wlasn > e pieniadze? Kim jestem? Takim samym forumowiczem jak ty. I nie pouczam, tylko wyrażam swoją opinie w temacie, który został zadany. Oczywiście, ze kazdy wyda pięniadze na to co chce i jak chce, co nie zmienia faktu, że moja opinia pozastanie taka sama. Uważam i będe uważać, że wiele ludzi dla zaspokojemia głodu własnego ego daje się wciągnąc w te pseudo fundację. Ty nie musisz się z nią zgadzac i zyc dalej według swoich zasad. Mogłabym ci zadać podobne pytanie. Kim ty jesteś ,zeby krytykować mój punkt widzenia? Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 08.12.12, 13:11 sznupkowie napisała: > Uważam i będe uważać, że wiele ludzi dla zaspokojemia głodu własnego ego daje się wciągnąc w te pseudo fundację. To samo mozna by powiedziec o kazdej osobie, ktora daje pieniadze na cele charytatywne - zeby sie lepiej poczuc i zaspokoic wlasne ego. I o ile pewnie iles tam osob tym sie wlasnie kieruje, to cos mi sie wydaje, ze zdecydowana wiekszoc po prostu chce pomoc i ich ego nie gra w tym zadnej roli. Odpowiedz Link
nannyjo32 Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 08.12.12, 13:15 ja zawsze wspierlam unicef ale sa bardzo natretni wysylaja listy itp. przytym jak zaczelam z nimi to jeszcze mi przychodza listy z innych fundacji. Denerwuje mnie to bo dam jak zechce nie trzeba mi przypominac. Wspieralam tez smiletrain, oni na szczescie sie nie upominaja. Pozatym ze wysylampaczki do domusamotnej matki w PL to ostatnio nic nie robie tzn. jak uslysze ze gdzies zbieraja pieniadze na operacje albo wspomagaja biedna rodzine to wtedy dam jakiespieniazki. Odpowiedz Link
kobylczusia Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 08.12.12, 15:45 liley,daj namiar Odpowiedz Link
nannyjo32 Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 08.12.12, 16:06 ten szpitalto super sprawa. Dziewczyny takich miejsc w Polsce jest duzo. Wpiszcie w wyszukiwarke domy samotnych matek itp. i znajdziecie w kazdej okolicy oni zawsze sa chetnina jakies rzeczy po dzieciach. Ja tak wysylam po moich ciuchy zabawki, ciuchy, buty. Z firma przewozowa mozna sie dogadac mi do 10kg niepobiraja oplaty. Odpowiedz Link
mrs.t Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 09.12.12, 09:27 lilej ? serio ? ? tez sie dolacze ! ! Odpowiedz Link
e-vil Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 08.12.12, 16:03 Ja właśnie nie lubię akcji charytatywnych jakie zobowiązują od darczyńcy comiesięcznych opłat. Jeśli poczuję potrzebę to wpłacę jakąś sumę i najchętniej anonimowo.. pamiętam kiedyś wpłaciłam coś jednorazowo na Oxfam przez paypal - od razu zaczęły się mejle, listy itp. Nie lubię być gnębiona i nie lubię by na mnie takie coś było wymuszane. Chcę wspomóc - to pomogę sama od siebie. Praktycznie teraz jedyne co wspieram to WOŚP, bo do nich mam największe zaufanie - chociaż uważam, że to państwo powinno wspierać służbę zdrowia a nie liczyć na tego rodzaju akcje. Gdzieś słyszałam, że jakiś polityk zażartował, że po co kupować sprzęt - Owsiak kupi. A propos akcji w Afryce to kiedyś widziałam reportaż .. przyjechała ekipa z misją charytatywną do pewnej wioski (już nie pamiętam gdzie konkretnie pojechali) budować im szkołę, zakładać kanalizacje itp. Plan był taki, żeby lokalna społeczność włączyła się do pomocy i kopała z nimi rowy, budowała z nimi.. oczom nie wierzyłam jaki bunt i jaka roszczeniowa postawa się utworzyła. Nikt nie chciał pracować za darmo (nie dali sobie powiedzieć, że to będzie dla nich - będzie im służyło) i czekali na gotowe. A ja jestem zwolenniczką pomocy typu 'daj wędkę i naucz łowić zamiast dawać rybę' - ja wiem, że to nie sprawdza się uniwersalnie - ale takie odczucie mam a propos Afryki. Pomoc jest moim zdaniem tam pompowana bezsensownie i zupełnie innego rodzaju pomoc jest tam potrzebna. Odpowiedz Link
onmytoes Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 09.12.12, 20:23 Polecam, juz nie pierwszy raz zreszta, ksiazke "Lords of Poverty". Skutecznie otwiera oczy na to jak dziala miedzynarodowa pomoc charytatywna, szczegolnie dla tej przyslowiowej biednej Afryki. Pomoc charytatywna w ciagu ostatnich 50 lat rozwinela sie w "przemysl" wart obecnie $60 bilion per year. Autor podaje mnostwo przykladow miedzynarodowej "pomocy" dla krajow trzeciego swiata z zycia wzietych, od ktorych wlos jezy sie na glowie, fundowanej przez rzady zachodnich krajow, Unicef, World Bank etc. Kilka glownych wnioskow Grahama Hancocka, z ktorymi trudno sie nie zgodzic: 1. International aid is a big bureaucracy more intent on keeping itself going than helping the poor. 2. International aid agencies spend money on big, wasteful projects that harm the poor and decimate indigenous societies. 3. Aid agencies hire expensive foreign 'technical experts' who lack local expertise; they bypass the concerns and wisdom of the local population. 4. International aid is actually a mean for subsidizing western businesses and securing them new markets. 5. International aid has allowed wicked despots to make themselves richer, and allowed ruling thugs to escape responsibility. Wiec osobiscie mam zerowe zaufanie do sprytnych i pieknie wypracowanych marketingowo akcji charytatywnych, organizacji przekazujacych sobie nawzajem moje dane osobowe i zasypujacymi listami czy telefonami abym tylko podpisala direct debit dla nich. Jestem za dawaniem wedki a nie ryby i uwazam, ze bezmyslne darownictwo wyrzadza ogromne szkody. Jak na przyklad agresywne akcje Nestle, promujace milk forumla w krajach rozwijajacych sie, gdzie woda zdatna do picia jest trudno dostepna, nie ma mozliwosci sterylizacji butelek. Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 11.12.12, 16:58 a ktos dawal cos wikipedii - od jakiegos czasu sie zastanawiam czy nie wplacic bo widuje te ich apele o pomoc - bo w sumie korzystam czesto i uwazam ze to dobry resource ale chcialam uniknac potem gnebienia o wiecej Odpowiedz Link
nannyjo32 Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 11.12.12, 19:40 tez owikipedi myslalam:) Odpowiedz Link
ally-t Mala Faustynka 29.12.12, 19:08 Pewnie wiele z Was juz o tej akcji slyszalo, ale wkleje pomimo to: sercefaustynki.pl/ Widzialam dzis na nk, weszlam na strone i ryczalam jak bobr... Odpowiedz Link
kulka_piastulka Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 31.12.12, 00:05 www.shelter.org.uk/ Pomaga bezdomnym w UK, Szkocji. Ja wsparlam ich christmas emergency dla bezdomnych dzieci, nikt mnie pozniej nie gnebil 'o wiecej'. Czesto wrzucam drobne do puszek roznych charity. Ogolnie bardziej wierze w pomoc bezposrednio, wolalabym dac pieniadze bezdomnemu do reki w sensie niz organizacji, ktora ma pomoc Odpowiedz Link
damianka5 Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 31.12.12, 01:12 Co jakis czas wplacam pieniazki na takie cele: oliwka-lisewska.blogspot.co.uk/search?updated-min=2012-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&updated-max=2013-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&max-results=35 Dzisiaj wplacilam pieniazki wlasnie dla Oliwki. W blogu sa dane do wplat z zagranicy. Dziewczyny pomozcie, pare funtow i pare minut na dokonanie wplaty to naprawde nie duzo w takiej sytuacji. Odpowiedz Link
brown_aurelia Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 05.01.13, 19:04 jeśli mogę, to wspieram działaniem - wolę coś zrobić konkretnego niż przelać pieniądze. w PL byłam wolontariuszką w dwóch fundacjach. tutaj w UK jeszcze się nie zorientowałam w lokalnych fundajach, ale jestem teraz w ciąży, więc na razie realne działania odpadają... Odpowiedz Link
megiagnes Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 11.03.16, 08:15 Ja działam jako wolontariuszka dla fundacji onkologicznej Alivia, więc prawie każdą wolną chwilę staram się im poświęcić. Zajmujemy się głównie zbieraniem środków finansowych na zakup lekarstw, których NFZ nie uwzględnił przy refundacji, a które to są niezbędne dla prawidłowego przebiegu leczenia chorych na raka. Stworzyliśmy ciekawy film pt: Wojna z rakiem", który zobaczyć możecie na youtube.com i do którego obejrzenia zachęcam: www.youtube.com/watch?v=pKnoavK9ctc Odpowiedz Link
yadrall Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 11.03.16, 15:10 Ja jako mama dwoch niestandardowych dzieci moge powiedziec jak wyglada rozdzielanie pomocy w kilku fundacjach w UK. - Nasza lokalna fundacja,ktorej zawdzieczamy najwiecej to: flutterbyfund.org.uk/ Dzieki nim moje dwa chlopaki maja prawdziwa terapie-taka jaka jest im potrzebna. Dzieki nim z mlodszym nie musze jezdzic na reha do PL,a starszy zrobil olbrzymie postepy-az sie w szkole nadziwic nie moga jak sie zmienil od czasu gdy ma zajecia z p. psycholog. Dodam,ze moje dzieci sa chyba najzdrowdze wsrod dzieci,ktore tam dostaja pomoc. Nie daja rodzicom pieniedzy-sami oplacaja terapie. - New Life- podobno dosc prezna fundacja, wielu rodzicow dostalo od nich pomoc. Ja w tej chwili jestem na etapie wypelniana dokumentow do nich. Wymagaja papierow od specow z NHS/Councilu potwierdzajacych,ze faktycznie taka pomoc jest potrzebna. Glownie finsnsuja specjalny sprzet dla dzieci-w naszym wypadku chce prosic o pomoc finansowa w zakupie lozka-specjalnego lozka robionego na zamowiene dla mlodszego syna-puki co spi ze mna na materacu na podlodze,a to co zaoferowana z NHS wygladalo jak klatka dla dzikiego zwierza-maly nie jest agresywny-jedynie ma problemy z motoryka,a i glowa nie pracuje prawidlowo,wiec lozko musi byc bezpieczne dla niego. Lozko bez materaca zostalo wycenione na 1050f-zwyczajnie mnie na ten zakup nie stac :( Mam nadzieje,ze pomoga. - Cerebra-tez wymagaja papierow od specjalistow, oczywiscie sprawdzaja dochody rodziny, rodzina musi partycypwac w zakupie (czesc placi rodzic/opiekun). Niestety maja bardzo dlugi czas oczekiwania-u nas byl to rok, przy niezbyt drogim zakupie-po drodze kupilam dana rzecz prywatnie z drugiej reki. Za to maja bardzo fajna wypozyczalnie zabawek dla dzieci niepelnosrpawnych (mozna wyprobowac rozne rzeczy) oraz prowadza sleeping clinic-super sprawa,bo wiekszosc dzieci niepelnosprawnych ma problem ze spaniem,a NHS czesto sie ogranicza do podawania lekow. Oni probuja pomoc rozwiazac problem u podstaw. - fundacja Mac Donalda-bardzo pomocna rodzinon,ktore maja dzieic w szpitalu w innej czesci UK. Szczegolnie tam gdzie chodzi o powazne i dlugie leczenie pomagaja byc rodzicom przy chorym dziecku bez wpadania w ruine. Nie wiem jakie sa koszty dzialalnosci tych fundacji,ale widze ich realna pomoc na codzien. Odpowiedz Link
szpil1 Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 12.03.16, 17:36 Fundacja, która wspieram zbiera też datki przez te stronę www.easyfundraising.org.uk/support-a-good-cause/ więc jak robie zakupy on line to najpierw wyszukuje sklepy przezEasy Fundraising. Nic mnie to nie kosztuje, płacą sklepy w których robie zakupy. Odpowiedz Link
emka_uk Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 13.04.16, 18:02 Poszukaj sobie info o fundacji Omeny Mensah. Odpowiedz Link
submarine18976 Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 05.07.17, 09:45 Ja polecam Fundację Szlachetny Gest - choć nazwa wskazuje inaczej pomagają dzieciom z różnymi chorobami, ludzi bardzo życzyliwi i niema problemów z refundacjami :) Odpowiedz Link
g0d_h1mself Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 05.07.17, 10:56 Ludziom nie pomagam. Ale pomagam WWF i 'adoptuje' zwierzęta. Odpowiedz Link
kalpa Re: Czy ktos wspiera co miesiac jakas fundacje? 13.07.17, 09:08 Wspieram Siepomaga- bo wiem, że pomagaja konkretnie i to działa. Widac , że chore dzieci dostaja to, co zostało uzbierane. Nie dziwi mnie, że administracja kosztuje, w końcu to jest koszt naturalny, ale wszystko ma granice. Co do dzieci w Afryce- mam zdanie podobne do wielu forumowiczek- w większośći te fundusze przepadają i niewiele do dzieci dociera. Właścicelka naszej firmy organizuje akcje chrytatywną polegająca na dożywianiu bezdomnych/biednych w Londynie. BYłam z nią na takiej akcji, widziałam ogrom pracy i wysiłku jaki wkłada owa grupka ludzi razem z nia na czele. To było realne- nie dokońca jestem może przekonana co do samej ideii, bo... ekm... większość z tych ludzi to zwyczajne leniwce pospolite, które wolą leżeć i płakać niz pracować, ale chciała mi pokazać co robi i zapytala, czy mam ochotę się włączyć i tez im pomagac. Wiec tę akcję dobroczynną przynajmniej mogłam zweryfikować. Odpowiedz Link