Dodaj do ulubionych

koldra puchowa

05.09.12, 21:34
odnawiam watek, bo zeszloroczny juz w archiwum :)

przgotowuje sie juz do zimy hihi :D
chce kupic jakas fajna, ciepla, puchowa koldre.
na pewno musi miec 13.5 lub 15 tog.
ale zauwazylam tez % we wsadzie, tzn x% kaczego pierza i y% gesiego. no i
wlasnie czym sie roznia od siebie i jakie ma to znaczenie?
znacie sie na tym, mozecie cos polecic?

biore pod uwage M&S
www.marksandspencer.com/Duck-Feather-Down-10-5-Duvet/dp/B004QQEH08?ie=UTF8&ref=sr_1_10&nodeId=42966030&sr=1-10&qid=1346872342&pf_rd_r=0BHNMCSB34G9Y8VVSYH3&pf_rd_m=A2BO0OYVBKIQJM&pf_rd_t=301&pf_rd_i=0&pf_rd_p=321381407&pf_rd_s=center-3BHS
www.bhs.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?langId=-1&storeId=13077&catalogId=34096&productId=5144951&categoryId=472088&parent_category_rn=471668

i www.duvetandpillowwarehouse.co.uk/product/Duvets/Range/Duck-Feather-_-Down/Size/Double/Warmth/Winter-(13.5-Tog)

prosze doradzcie! x
Obserwuj wątek
    • karolina_zet Re: koldra puchowa 05.09.12, 21:48
      mamy wlasnie M&S 10.5 ale w skladzie 70% down i 30% feather.
      Kupowalismy 3 lata temu - nie wiem czy jeszcze ta sa w sprzedazy.
      Jestesmy mega zadowoleni - sa miekkie, cieple - ach. Troche glosne i z pocztaku smierdza.
      Dzieciom od razu tez takie kupilismy. Oddajemy do pralni raz na rok.
      POduszki jednak kupilismy z wieksza zawaroscia pior gdyz te dla nas bylyby za miekkie.
      • jadwiga_r Re: koldra puchowa 05.09.12, 22:27
        Podobno nie wolno łaczyć piór/puchu kaczego z gęsim.
        Dlaczego, tego nie wiem, ale starsza pani mówiła, aby nie łączyć, a ja jej wierzę.
      • izabelski Re: koldra puchowa 06.09.12, 15:33
        im wiecej pierza tym tansza i ciezsza
    • jaleo Re: koldra puchowa 06.09.12, 09:41
      Im wiecej % puchu, tym lepsza koldra (no ale i cena wyzsza)

John Lewis sprzedaje koldry 90% puchu, z tym, ze one kosztuja od £100 w gore za double 10.5 tog (ja jestem straszny zmarzlak i musze wiec najcieplejsza koldre caly rok).

Ludzie tez bardzo zachwalaja koldry welniane - one sa ciensze od tych z puchu, ale podobno lepej reguluja temperature, i nie sa tak podatne na dust mites jak te z puchu. No i na puch/pierze niekotrzy maja uczulenie, a na welnie nie.

W zeszly weekend bylam na British Wool Week w Harrogate i tam sie pare firm wystawialo, ktore robia te welniane koldry - w dotyku one sa bardzo milusie i lekkie. Tu jest link do jednej z tych firm, ktora mi sie najbardziej podobala:
      www.baavet.co.uk/
      Te koldry mozna prac w pralce, no i podobno to jest zakup "na cale zycie".
      Ceny podobne do 90% puchowych.
    • lili76 Re: koldra puchowa 06.09.12, 13:04
      Ja swoje kupowalam w zeszlym roku tutaj www.duvetandpillowwarehouse.co.uk/ i jestem baaardzo zadowolona z jakosci i ceny. A kolder szukalam ze 3 miesiace (sprawdzajac namacalnie prawie w kazdym sklepie, az doszlam do wniosku jaki wsad mi odpowiada)
    • marninor Re: koldra puchowa 06.09.12, 13:31
      dziś w tk maxx widziałam duży wybór kołder , te z pierzem z rpp 125 były po 59,99...
      • liley11 Re: koldra puchowa 10.09.12, 22:02
        Kupuje od nich. Jestem bardzo zadowolona z produktow i obslugi. No i ceny, bo oni sa wytworca.
        www.greensofbournemouth.com/
        • ameliasmum Re: koldra puchowa 11.09.12, 13:12
          Im wiecej puchu w koldrze tym cieplejsza i lzejsza koldra, jesli oszczedzasz na cenie za koldre puchowa koldra bedzie z gorszej jakosci puchu i bedzie smierdziala.... co nie jest raczej mile jesli mamy pod ta koldra pasc koldry puchowe sa bardzo cieple i lekkie jesli sa dobrej jakosci to najlepsza koldra jesli lubimy wyplenienie naturalne koldry mieszane puch + pierze to strata pieniedzy gdyz sa ciezkie i wcale nie takie cieple wiec albo wydajemy wiecej i mamy super koldre albo oszczedzamy i mamy szajs;) jesli juz wybieramy opcje oszczedna to juz lepiej kupic koldre silikonowa albo welniana- ale z tania welniana jest jak z tanim puchem- smierdzi;), przed wyjazdem do Uk pracowalam w Polsce w sklepie z bielizna poscielowa dlatego znam temat, Pozdrawiam;)
          • jacinda Re: koldra puchowa 11.09.12, 14:57
            Ja kupilam koldre w Polsce. Cala z puchu gesiego. Kornenberg, czy cos takiego. Ciepla jak nie wiem - zima mozemy spac nago (a temp w naszej sypialny najczesciej jest 18 stopni).
            • jacinda Mam ta: 11.09.12, 15:00
              www.jysk.pl/4/31/39/4112585/a/catalog
              • cherrie Re: Mam ta: 11.09.12, 16:30

Ja kupilam koldre welniana, bo bylam bardzo zadowolona z koca (200x220cm), ktory sluzyl nam za koldre letnia i byl swietny.
                Ale welniana koldra jest niestety ciezka! Poza tym, w domu "lata" toche welnianych wloskow;-(
                Jesli chodzi o sam zapach, to minal szybko, a przy tym byl raczej naturalny niz nieprzyjemny.
                Teraz zamierzam kupic koldre puchowa, ale widze, ze w PL ludziska pisza, ze puchowa, a wiadomo, ze ma domieszke pierza -tylko nie wiadomo ile.

• agg3 Re: koldra NIE puchowa 23.09.12, 23:33
      no wlasnie. bo ja tu sobie z gory zalozylam, ze puchowa/pierzasta ma byc i wciaz sie miotam bo nie wiem co wybrac...
      w miedzyczasie poczytalam troche i duzo osob sobie chwali wypelninie hollowfibre.
      ma ktoras, uzywa?
      • cherrie Re: koldra NIE puchowa 24.09.12, 08:21
        dla mnie musi byc naturalna. syntetyczna to jakbym spala pod foliowym workiem zrobionym z plastikowych butelek
        • wiwi1 Re: koldra NIE puchowa 24.09.12, 11:25
          Jaleo, dzieki wielkie za namiary na ta firme:) Zamowilam u nich dwie pojedyncze i jedna podwojna koldre, wypralam, szybko wyschly. Sa mieciutkie, lekkie i cieple.
          Dlugo sie zastanawialam nad koldrami welnianymi, ale ceny troszke mnie stopowaly, do tej pory mielismy porzadne koldry puchowe, ale ja chcialam dla siebie i dzieci welne.
          Ta firma baavet ma bargain box, po lewej stronie menu i tam maja przecenione koldry, ktore maja jakas wade. Te wady wcale nie przeszkadzaja w uzytkowaniu. Moja koldra ma troche nierowny scieg, druga koldra ma troszke zaciagniety material a trzecia chyba miala jakas plamke z dlugopisu, ale po upraniu tego nie widac.
          Najlepiej do nich zadzwonic i znajda jakas koldre, z niewielka wada i z duza obnizka.
          Ja zaplacilam za te trzy koldry razem z przesylka £187.
          Jaleo bardzo dziekuje za namiary:)
          Pozdrawiam:)
          • jaleo Re: koldra NIE puchowa 24.09.12, 13:02
            Nie ma za co, ciesze sie, ze Ci dobrze sluza. My tez sie przymierzamy do kupienia welnianej koldry. Ta firma, ktora Ci podalam, jest naprawde rodzinna - bardzo mile malzenstwo ja prowadzi, oboje byli na tej wystawie, o ktorej pisalam, i ciekawie sie z nimi rozmawialo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka