Dodaj do ulubionych

CHERRIE :) Maternity Allowance

27.10.12, 00:12
Witaj,
Mam pytanie odnosnie Twojego posta ponizej:

,,Re: trudne troche pytanie o Maternity Allowance
cherrie 10.01.09, 21:25 zarchiwizowany
Ja jednak nie moge sie z tym zgodzic. Jezeli to co piszesz jest
prawdą to znaczy, ze jezeli ktos zarabia 50f/tydzien i oplaca
NIC's , to otrzymywalby 117 f/ tydz. MA! To raczej tak nie jest!

Poza tym na tej samej stronie jest informacja:

"Period for calculating average weekly earnings
Your earnings are averaged over any 13 weeks in your test period.
The 13 weeks do not have to be in a row and you may choose the
weeks with the most earnings to help you get more MA. Earnings from
all your jobs (if you have more than one) and earnings you are
treated as having from self-employment will be used to work out
your average weekly earnings. If your average is at least equal to
£30 a week you will get MA."

I jak można to rozumiec? Potrafi to ktos wyjasnic, bo jest tu wiele
roznych interpretacji tego problemu?,,.

Bede aplikowac za jakis czas o MA (jestem self-employed),zarabiam niewiele ok £70 tyg. (malo godzin pracy ze wzgledu na pierwsze dziecko), jak to w koncu wyglada?Jestem zarejestrowana jako samozatrudniona od 3lat,place skladki tez ok 3lat (wiec ten test period 66tyg. mam zaliczony jak i ciaglosc pracy 26tyg.),z jakiego okresu oni wyliczaja srednia zarobku, mam tygodnie gdzie nic nie zarobilam (poniewaz bylam w domu z chorym dzieckiem), mam tygodnie gdzie zarobilam £100, ale nie wplacam regularnie na konto tylko zbieram i wplacam co miesiac lub dwa.Tak wiec nie wiem jak oni beda wyliczac srednia z 13tygodni z lepszym dochodami (taka wzmianke znalazlam ze to 13tygodni jest).A moze oni biora srednia z calego roku, tylko tego rozliczeniowego czy rok do daty zlozenia wniosku.Zglupialam juz, siedze od paru godzin i nic nie znalazlam.Jakbys znalazla czas co by mi ta kwestie wyjasnic bede zobowiazana. Z gory dziekuje :)

Obserwuj wątek
    • justincase987 Re: CHERRIE :) Maternity Allowance 27.10.12, 00:18
      przeciez wszystko jest napisane w zacytowanym przez Ciebie fragmencie w jez.ang.
    • betaeta Re: CHERRIE :) Maternity Allowance 27.10.12, 00:26
      Ale przy ma dla self-employed nie biorą pod uwagę dochodu- sprawdzane są tylko składki w test period - w ostatnich 66 tygodniach musi być wpłacone co najmniej 60 czy 65 funtów. Nie wysyła sie przecież faktur ani self asessment - tylko employed wysyła 13 payslipow, w całej formie nie ma pytania o dochód z se. Jeden a sytuCja Jaka mi przychodzi do glowy to isobars mall zarabiajaca se ktora am small earnings exemption certificate caulk zarabiajaca na rock mine noz 5000 z malym hakiem I w zwiazku z tym nie placaca skladek - ale to już decyzja tej osoby- nikt ci nie narzuci small earnings exempt cert - wtedy chyba sie dostaje coś ok 35-40 tygodniowo.
      • betaeta Re: CHERRIE :) Maternity Allowance 27.10.12, 00:27
        O matko, przepraszam za moja poprzednia wypowiedz - autokorekta poczynila cuda.
        • damianka5 Re: CHERRIE :) Maternity Allowance 27.10.12, 00:36

Dziekuje, wlasnie chodzilo mi czy self-employed wylicza sie srednia zarobkow do MA.Skladki place od trzech lat wiec to oznacza ze mimo ze zarabiam srednio £70 to i tak dostane standardowe MA, bodajze £135 ? Troche nie chce mi sie w to uwierzyc ale ...nie bede sie klocic :)
          • betaeta Re: CHERRIE :) Maternity Allowance 27.10.12, 00:40
            Moim zdaniem tak.
            • betaeta Re: CHERRIE :) Maternity Allowance 27.10.12, 00:41
              If you are self-employed and do not have a small earnings exception certificate, for any week covered by a Class 2 NI contribution you will be treated as having enough earnings to result in the standard rate of MA, payable at the end of the week covered by a Class 2 NI contribution.
              • damianka5 Re: CHERRIE :) Maternity Allowance 27.10.12, 00:53
                Wszystko pieknie ale z moimi dochodami £70 na tydzien, pomnozyc to przez ilosc tygodni w roku czyli 52, to rocznie wychodzi £3640.Najwiekszy dochod roczny mialam £4500.Mialam Small Earnings Exception ale po paru miesiacach stwierdzilam ze lepiej placic te ,,az,, £10 funtow miesiecznie bo to ma duzy wplyw na przyszlosciowe sprawy i nie mylilam sie. Wiec place NI 2 dobrowolnie od 2 lat.Mam nadzieje ze ,,dobrowolne,, tez sie wlicza :)
                • cherrie Re: CHERRIE :) Maternity Allowance 27.10.12, 07:17
                  z perspektywy czasu stwierdzam, ze .... to jest mozliwe:-)
                • karolajna83g Re: CHERRIE :) Maternity Allowance 27.10.12, 09:58
                  A moge spytać, czym się zajmujesz jako firma?
                  • damianka5 Re: CHERRIE :) Maternity Allowance 27.10.12, 11:14
                    Moja FIRMA - dumnie to brzmi, przedluza albo maluje paznokcie, czasami sprzata a jeszcze czasami opiekuje sie dziecmi, to zalezy co potrzeba :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka