Dodaj do ulubionych

Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak...

29.10.12, 11:40
bigos :)
ktos w watku o slowcookerze pytal o bigos wiec melduje, ze sie udal, zaraz po ugotowaniu czegos mu brakowalo ale na drugi dzien byl juz bez zarzutu, sie poczulam jakby swieta byly, bo ja go tylko na swieta robie, a wlozylam wszystko do gara (wczesniej mieso obsmazylam, grzybow suszonych nie mialam wiec nie bylo co moczyc) i 10 godz sie gotowal,
zrobilam takze bulion z kuraka teraz musze obmyslec jak moje wybredne dzieci go spozyja i zrobilam takze gruszki w winie, byly smaczne ale sie rozgotowaly za bardzo, wiec nie wiem po co je w slow cookerze robic, lepiej zwyklym sposobem,
Obserwuj wątek
    • marninor Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 29.10.12, 13:57
      gratuluję! poczekaj chwilę bo czekam na dostawę mojego więc napewno tez będę gotowała w nim 24/24 bo podjarana jestem strasznie;) więc i będę wówczas bardziej wygadana;) narazie czytam ;)znalazłam takie przepisy , wyglądają interesująco:
      www.bbcgoodfood.com/content/recipes/favourites/slow-cooker/
      • miwah Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 29.10.12, 14:49
        bigos robie czesto i rzeczywiscie smakuje jak bigos :)
        Tylko wazne by kapusta dobra byla>
        Ostatnio nabylam Dawtony (?) i niestety, chyba jest zakwaszana octem ( zreszta nazwa `kwaszona` a nie kiszona i podejrzane sformuowanie listy skladnikow tez wiele wyjasniaja) i juz nie bylo to samo co z porzadnej fermentowanej bez pomocy
        Jesli ktos wie ktora kapusta ( i ogorki) nie sa zakwaszane octem ( ktorej formy z tych dostepnych na jukejowskim rynku) to bede wdzieczna>
        Z ogorkami mianowicie ten sam problem, z tym ze te `podrasowane` latwo rozpoznac bo po zamieszaniu plyn nie metnieje ( a przy kiszonych naturalnie powinien) .
        Dawtonowskie niestety tez nie metnieja.
        Z Kapusta juz trudniej.
        • miwah Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 29.10.12, 14:51
          ps
          z tym nie eksperymentowalam ale sernik ponoc swietny ze slowcooker
          i kilka innych deserowych
          www.yummly.com/blog/2012/09/crock-pot-cheesecake-and-other-slow-cooker-desserts/
        • marninor Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 29.10.12, 15:31
          ups no to ja będę musiał sama najpierw ukisić? skisić? ;) kapuste bo u mnie tylko ta dawtona jest w słoikach...
          jak sądzicie pozwolą easy jet w bagażu podręcznym przywieźć 5 kg kaputy i 2 kg wołowiny bo tutejsza mi zalatuje kompostem? a no i grzyby suszone ,a mama jedzie do mnie na święta ;)))
          • miwah Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 29.10.12, 16:24
            marninor, wiesz, no wyszedl ten bigos niby.
            Ale smak byl inny
            Mniej aromatu niz z takiego gdzie kapusta rzeczywiscie kiszona.
            No nie to samo, niestety
        • lucasa Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 29.10.12, 15:43
          miwah napisała:
          > Jesli ktos wie ktora kapusta ( i ogorki) nie sa zakwaszane octem ( ktorej for
          > my z tych dostepnych na jukejowskim rynku) to bede wdzieczna>

ja kupuje ta w Tesco
          www.bocian.co.uk/produkt/246/17747.html
          sprawdze w domu co tam ma wymienione na etykiecie.
          Krakus tez robi ogorki.
          A
          • szprotka6 Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 29.10.12, 15:51
            Ja kapuchę kiszoną kupuję tylko z Krakusa, jest pyszna, robię z niej nawet surówki. Morissons ją ma np. Na amazonie tez jest, ale w 6-cio pakach. www.amazon.co.uk/Krakus-Sauerkraut-460-Pack/dp/B007ZQ9HKQ/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1351522123&sr=8-2

A ogory kiszone-Victus, u mnie tylko w polskim sklepie, naaaajlepsze (twarde, nie przesolone i smakują jak prawdziwe kiszone).
            • lucasa Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 29.10.12, 20:03
              szprotka6 napisała:

> Ja kapuchę kiszoną kupuję tylko z Krakusa, jest pyszna, robię z niej nawet surówki.

Ja sprawdzial Krakusa - i w skladzie ma kapuste i sol.
              Ogorki Krakusa i w occie i kiszone. te kiszone sa metne :), octu nie maja,
              A
            • mamurzyca Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 31.10.12, 11:06
              mam nadzieje ze dobra ta kapucha bo wlasnie zamowilam z linka!!!! :D mniammmmm!! jaka wygoda nie musze do polskiego sklepu sie wybierac :) dzieci beda zachwycone!!!
          • miwah Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 29.10.12, 16:22
            O! No wlasnie tesco moje tez chyba wczesniej mialo krakusa bo kupowalam i bez zarzutu.
            A teraz tylko Dawtona.
            Szprotka, dzieki za link. Moze rzeczywiscie zamowie.
            M dzis ma zajrzec do polskiego sklepu bo nie wiem co tam maja
            I pozostaje mi jeszcze litewski ktory ma wybor ekhem... wybitnie tradycyjny :D, ale niestety, nigdy nam po drodze do niego i specjalna wyprawa.
            Kiedys w ASDA byly chyba takie w woreczkach ( ogorki) i woda rzeczywiscie metna.
            Nawet w zeszlym tyg zajrzalam ale na ogorkowej polce pustki akurat
    • marninor tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 16:58
      kuchcikarek.blox.pl/2010/02/Kiszenie-kapusty-jak-kisic-kapuste.html
      • miwah Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 17:04
        jak kisic to ja wiem :) bo w moim domu rodzinnym sie od pokolen kisilo.
        W wielkiej beczce rzecz jasna, ktorej nie posiadam ( i w tym szkopul bo nic innego mnie w sumie nie powstrzymuje :) )
        • marninor Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 17:20
          u jest film ;)
          kulinaria.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-domowa-kiszona-kapuste
          nie potrzebna beczka ;)
          idę po kapuste do tesco bo jak mam zamówić 6 słoików po 480g za 8 f a kg kapusty w tesco kosztuje 0,68p, to ja najpierw spróbuje swoich sił;) jak mi wyjdzie to będę self employed od kapusty ;))
          • wiwi1 Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 18:49
            Ja jeszcze slowcookera nie zamowilam, ale bede zamawiac ten ladny:)
            Kapuste kiszona kiedys szukalam i Biona robi chyba jakas niezla, nie probowalam jeszcze. Tu jest link do roznych kapust kiszonych i tam linki do sklepow, gdzie mozna je dostac (na dole strony):
            www.naturalfoodfinder.co.uk/fermented-products
            Ja bede chciala wyprobowac ta Bione wlasnie
            Ostatnio zastanawialam sie nad kiszeniem roznych rzeczy i taki pojemnik do kiszenia mnie zainteresowal:
            ceramicboleslawiec.com.pl/index.php?dzid=55&did=61
            Moze sobie zamowie z Polski
            Pozdrawiam:)
            • glasscraft Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 18:59
              Podobne sa na amazonie

www.amazon.co.uk/s/ref=a9_sc_1?rh=i%3Aaps%2Ck%3Arumtopf&keywords=rumtopf&ie=UTF8&qid=1351533502#/ref=nb_sb_noss_2?url=search-alias%3Daps&field-keywords=fermentation+pots&rh=i%3Aaps%2Ck%3Afermentation+pots
              • sznupkowie Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 19:49
                W Londynie i w Glasgow jest hurtownia chińska, ktora ma najlepsze polskie produkty. Kapuste, ogórki kiszone, sledzie w wiaderkach. Więc jezeli ktoś z tych rejonów to moze zajrzec. Nie wiem czy w Londynie tez mają ,ale w Glasgow tak..:) Bo ta Dowtona z Tesco to dobra na surówkę, al ena bigos to juz nie za bardzo..:(

www.seewoo.com/home
                • glasscraft Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 20:09
                  Troche ode mnie do Greenwich daleko (a do Glagsy :-) jeszcze dalej) zeby po sloik kapusty kiszonej jechac... U mnie w Tesco tez tylko Dawtona :-(
                  • marninor Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 20:23
                    trzeba do Tesco napisać że to szajs ta dawtona i domagamy się jako polska społeczność tej dobrej co na amazonie 8f-6słoików;)
                    AniaHeasley- może zadziałasz? ;)
                    • marninor Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 20:27
                      ja już garnek do kiszenia kapusty oglądałam na allegro;) jest ;) i bańki po 150 l tez;) ale odpuszczam ;) po wstępnym obejrzeniu filmu , obgadaniu tematu z teściową- moją pierwsza kapustę kisić będę w czyms takim lub podobnym tylko nowy kupie :
                      www.diy.com/nav/rooms/indoor-cleaning-laundry/bins-cleaning-supplies/mops___buckets/NCD-Black-Polythene-Builder-s-Bucket-3-Gallons-12207539?skuId=12738246
                      przykryje dużą pokrywka i już!
                      • glasscraft Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 20:37
                        Recenzja prosze, jak sie ukisi, bo albo sie sama skusze na kiszonki, albo bede Cie namawiac, zebys sie za kiszonkowy biznes zabrala!!!
                      • miwah Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 22:46
                        moją pierwsza kapustę kisić będę w czyms takim lub podobnym tylko nowy
                        > kupie :
                        > rel="nofollow">www.diy.com/nav/rooms/indoor-cleaning-laundry/bins-cleaning-supplies/mops___buckets/NCD-Black-Polythene-Builder-s-Bucket-3-Gallons-12207539?skuId=12738246
                        > przykryje dużą pokrywka i już!

o ile mnie pamiec nie myli, to wszelkie tego typu jesli w kontakcie z zywnoscia,
                        musza byc tzw food grade wiec jesli ww nie jest to nie polecam w tym kisic.
                      • izabelski Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 23:54
                        a czy ten plastik z B&Q jest atestowany do przechowywania zywnosci?

czy zamiazt tego zaserwujesz rodzinie i sobie nieznany koktail chemikalii bo kapusta w kiszeniu wytwarza kwas + dodajesz sol

jak dla mnie to niebezpieczne doswiadczenie
                • mamurzyca Re: tylko dla zdesperowanych ;) 31.10.12, 11:10
                  gdzie ta hurtownia w Glas? bo ja chetnie sledzia bym zjadla!!!! ojj ale mi smaka robiszzz!!!
            • marninor Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 20:01
              > Ja jeszcze slowcookera nie zamowilam, ale bede zamawiac ten ladny:)
              ;) mój "w drodze", szykuje mu powitanie;)
            • miwah Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 22:57
              no Biona wlasnie.. Dzieki za przypomnienie. Mam chyba w lokalnym sklepie. Musze sie etykietce przyjrzec.
          • miwah Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 22:44
            marninor napisała:

> u jest film ;)
            > rel="nofollow">kulinaria.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-domowa-kiszona-kapuste
            > nie potrzebna beczka ;)

marninor, no wiesz, komu nie potrzeba to nie potrzeba ;-)
            Ja mam 8 ludu w domu i wszyscy calkiem dobre apetyty
            Probowalam w kamiennym garze, probowalam w slojach.
            Dla mnie bez sensu w takich ilosciach.
            W sloikach tez jakos mi nie podchodzi.
            Wole w czyms wiekszym pod kamieniem
            A w sloiku to kimchi najwyzej bo zbyt duzych ilosci nie pochlaniamy :)
            • glasscraft Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 22:46
              Jejku, jak ja bym sie z Toba zamienilana ilosc luda :-(
              • miwah Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 23:07
                glass :) my to musimy sobie w koncu jakis East Kent zlot zorganizowac :)
                Moze sie nawet mijamy i o tym nie wiemy :)

BTW, ostatnio na koncercie grupy Mocarta w C-bury jezyk ojczysty slyszalam masowo i przyszlo mi do glowy ze moze ktos z forum przypadeczkiem tez sciagnal.
                • glasscraft Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 23:12
                  :-) ja sie przymierzalam do festiwalu w Cbury, ale nie udalo mi sie znalezc czasu - a w piatek byl mozart z zakrestasem :-(
                  No bedziemy musialy!!!
                  • miwah Re: tylko dla zdesperowanych ;) 29.10.12, 23:24
                    no byl i fajnie bylo!
                    Dzieciecia nawet zdjecie pamiatkowe w dostojnym towarzystwie fuksem maja ;-)

Szkoda zesmy sie nie dogadaly ale mnie dopiero juz na miejscu oswiecilo. W sumie jeszcze na pare dni przed nie wiedzielismy czy bedziemy i tak jakos, no nie pomyslalam.. :-/
    • marninor Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 30.10.12, 10:08
      boziu nikogo truć nie będę ;) "w czymś takim lub podobnym" chodziło mi bardziej o wiadro;)
      nasze prababki jak kisiły to takich dylematów nie miały ;) a to ekologia a to atest a to coś ;) kupie może takie plastikowe na zabawki ;) bo jak dopuszczone do kontaktu z dziećmi to z żywnością pewnie też ;) wczoraj mi się rozpadało więc po kapuste nie poszłam ale dziś zaraz ruszam. poszukam dużego czegoś z atestem do kontaktu z żywnością ;)
      • botu Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 30.10.12, 10:23
        > nasze prababki jak kisiły to takich dylematów nie miały ;)

Jednak używały drewna lub kamionki, choć plastik już pewnie istniał.

Poczas kiszenia zachodzą specyficzne reakcje chemiczne, więc tworzywo, nawet zatwierdzone do przechowywania np. sypkiej żywności (a tym bardziej zabawka - projektowana ewentualnie do polizania a nie długotrwałego traktowania kwasem) może reagować w sposób nieprzewidywalny.
        • izabelski Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 30.10.12, 11:20
          podpisuje sie pod tym
          w Polsce btly onegdaj beczki plastikowe jednego rodzaju do kiszenia przemyslowego
          nadal szklo najbezpieczniejsze

ale wolnosc w tym kraju polega na tym, ze ci zwracamy uwage a nie zakazujemy
          w koncu to twoja sprawa co jesz czy podajesz na swoim stole
          aczkolwiek obecnosc/brak atestow jest faktem malo znanym
          • marninor Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 30.10.12, 13:27
            na wiadrze, miskach nie znalazłam żadnej info pod spodem, no więc 4 główki kapusty które kupiłam i już posiekałam stoją sobie na parapecie w kuchni ;)
            -duża miska Trygg ikea
            - 2 pionowe pojemniki plastikowe ok 15 cm z serii ikei z zieloną pokryką i ;)...
            -wazon, taki bardzo duży ze 30 cm wysokości i dość szeroki ;))
            siekałam, warstwow sypałam sól i dociskałam ;)
            trzymajcie kciuki, kisi się;)))
            • marninor Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 30.10.12, 14:59
              kapusta trochę zmiękła wiec podociskałam no i 2 pojemniki zredukowałam do miski i wazonu ;) fotorelacja w zdjęciach na moim profilu ;)
              • wiwi1 Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 30.10.12, 22:16
                Miwah tutaj mozesz sobie zobaczyc sklad kapusty kiszonej Biona:
                www.biona.co.uk/page-217.html?id=217&cform_is_valid=1&cf_pager_page=2
                albo niepasteryzowana kapusta kiszona:
                www.rawhealth.uk.com/product-562-7.html
                Nie jadlam zadnej z nich. Daj znac jesli ktoras kupisz jak sie sprawdzi.
                Ja polskich produktow nie kupuje po tych wszystkich aferach z sola i jajkami w Polsce.
                Pozatym czytalam kiedys, ze Czechy wprowadzily zakaz importu niektorych polskich produktow, ze wzgledu miedzy innymi uzywania wlasnie chyba w kiszonkach kwasu mrowkowego, zakazanego w Czechach.
                • wiwi1 Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 30.10.12, 22:18
                  Ta raw health mozna kupic w Goodness direct.
    • andgie Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 31.10.12, 15:24
      Dzieki. Tez ugotowalam bigos w slowcookerze i byl smaczny, choc nieco suchy. Nastepnym razem dodam wiecej wody.
      • wiwi1 Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 01.11.12, 11:42
        Ocado tez ma jakas kapuste kiszona niemieckiej firmy:
        www.ocado.com/webshop/product/Gundelsheim-Kuhne-Sauerkraut-Barrel/11887011?from=search&tags=%7C20000¶m=sauerkraut%7Cy&parentContainer=SEARCHsauerkraut_SHELFVIEW
        • nadave na czym polega dzialanie slowcookera? 01.11.12, 13:39
          Czym rozni sie od szybkowara?
          • glasscraft Re: na czym polega dzialanie slowcookera? 01.11.12, 14:02
            Jak nazwa wskazuje - szybkowar gotuje szybko (pod cisnieniem), a wolnowar :-) wolno i na malym "ogniu"...
            • wiwi1 Re: na czym polega dzialanie slowcookera? 15.11.12, 23:09
              Stoi jeszcze w pudle nierozpakowany moj nowiutki slowcooker, ten ladny zamowilam, wiec dolaczam do grona posiadaczy:) Pewnie w weekend rosol zrobie a wlasciwie moj maz, bo on jest od rosolow;)
              Razem ze slowcookerem przyszla mi jogurtownica, ktora zamowilam "do kompletu", wiec bede sie oswajac z nowymi urzadzeniami. Jak tam wasze slowcookery? Czy oprocz tego, ze ladnie wygladaja to sprawdzaja sie?:) Co dobrego zrobilyscie w nich ostatnio?
              • marninor Re: na czym polega dzialanie slowcookera? 15.11.12, 23:37
                no więc mój równie ładny jak Twój sprawuje się super;) rosół piękny, mięsa pyszne ;)
                w szale slow pościągałam aplikacje na androida;)) tak tak rzuciło mi sie na mózg bo myślę także o hodowaniu 2 kur;)))
                no nic wszystko co robiłam wyszło przepyszne ale to co zrobiłam wczoraj było hitem, a mianowicie:
                cebula pokrojona na dno ,potem żeberka , sos bbq heinz smooth&sweet, kilka ziemniaczków pokrojonych w kostke. na high 5 godz, gdzies w połowie wymieszałam żeby ziemniaki się pokryły sosem lepiej i dogotowane były... kg żeberek zjadłam ja i moi 5 i 9 letni synowie ;) brzuchy pękły;))oczy chciały jeszcze ;)) zrobie znowu we wtorek na powitanie teściowej;)
                • moncik32 marninor 16.11.12, 11:45
                  glodna sie zrobilam ,
                  wpisujcie dziewczyny swoje pomysly .
                  ja sie do slow cookera tez przymierzam ,do tego ladnego oczywiscie.
                  • marninor Re: marninor 16.11.12, 12:59
                    dzis mój piekny gotuje własnie
                    1kg częsci kurczaka bez kości i skóry
                    w tym samym co wyżej pisałam sosie bbq ( butelka 500ml starcza na 2 gotowania po kg mięsa)
                    do tego myślę sobie że na półtorej godz przed końcem wrzuce gnocchi
                    do stołu podam z ogórkiem konserwowym ;)
                    • marninor Re: marninor 16.11.12, 13:10
                      z tego co robiłam , też było dobre:
                      (instrukcja na opakowaniu jest)
                      no więc puszka pomidorów w sosie wymieszna z www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=268003771
                      cebulka na dno i kg miesa w kostke może być gulaszowe, karkówka , łopatka -kto co ma/woli
                      ja to podałam z makaronem jednego dni, drugiego zrobiłam bagietkę opieczoną z masełkiem czosnkowym- moje dzieci były zadowolone;))
                      • moncik32 Re: marninor 16.11.12, 14:26
                        marnior moge sie do Ciebie przeprowadzic ??????? bede sprzatac ,prasowac ,smieci wynosic .
                        piekny zamowiony z Johny Lewisa bo daja 2 lata gwarancjii
                        • marninor Re: marninor 16.11.12, 14:54
                          > marnior moge sie do Ciebie przeprowadzic ??????? bede sprzatac ,prasowac ,smiec
                          > i wynosic .
                          zapraszam! sprztam na bierząco, śmietnik w ogródku więc się nie nachodzisz;) nie prasuje;) i nie miałabym sumienia kogokolwiek zmuszać ;)) ale jeśli umiesz chodować zioła ;) bynajmniej nie te do palenia ;))) i wiesz coś o kurach to jaknajbardziej!!! będziesz cennym nabytkiem ;))

piekny zamowiony z Johny Lewisa bo daja 2 lata gwarancjii
                          gratuluje! napewno nie bedziesz zawiedziona! to dobrze wydane pieniądze ;)
                    • marninor Re: marninor 16.11.12, 18:51
                      gnocchi wystarczy pół godz na high , więc godz na low ;) danie mniam!
    • miss_scary Re: Slow cooker - bigos zrobilam i smakuje jak... 17.11.12, 11:51
      Poniewaz polskiego rosolu szczerze nienawidze to robie wszystkie inne buliony, ostatnio taki hinduski z wieloma przyprawami i nogami indyka, wyszedl bardzo smaczny i przemycam go dzieciom w podstepny sposob a mianowicie gotuje w nim marchewke a na koniec daje makaron chinski noodles on bardzo tym bulionem nasiaka i dziecko co tylko sam suchy makaron zawsze jadlo teraz nie wiedzac z bulionem pozera w duzych ilosciach :) proponuje tez sprobowac ten przepis www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wolowina/gulasz_wolowy_z_pieczarkami/przepis.html to obecnie moj gulasz nr1
      na pewno zrobie te zeberka i dawajcie dziewczyny kolejne przepisy i pomysly!
    • marninor gołąbki 25.11.12, 14:51
      kapusta York z Lidla
      kg mielonego z indyka
      sos pomidorowy z czosnkiem i ziołami do makaronu ;)
      szklanka ryżu białego zalana 2 szklankami wody- ugotowane oddzielnie
      kapuste sparzyć, mięsko przyprawić wg uznania sół pieprz plus ryż, dalej tradycyjnie zawinąć gołąbki, na każdą warstwe polać tym sosem ze słoika- myslę że pomidory w kawałkach z sokiem też będą ok- na high 5 godz- mniam
      te proporcje to pełny garnek ten ładny ;) 4,7 l. zabrakło kapusty na 4 klopsy wrzuciłam bez kapusty do gara ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka