karolajna83g 12.11.12, 23:57 Chciałam kupić kawał mięcha, żeby sobie zmielić na kotlety mielone, spaghetti i takie tam. Co najlepiej kupić? Chodzi o mięso wieprzowe. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina_zet Re: Mięso mielone 13.11.12, 11:40 pewnie odpowie Tobie ktos znajacy sie bardziej na gotowaniu i rodzajach miesa niz ja. Ja ide do miesnego, wybieram mieso ktore mi na oko pasuje i kaze zmielic. Jako ze ten sklep jest kawalek od mojego domu kupuje wiecej, facet rodziela mi na porcje i pakuje w mniejsze worki. Odpowiedz Link
mrs.t Re: Mięso mielone 13.11.12, 12:01 ja miele shoulder (karkówka? ) nie wiem czy to najlepsza część do mielenia ale nam odpowiada Odpowiedz Link
marninor Re: Mięso mielone 13.11.12, 13:09 to łopatka... ale karkówka do zmielenia też sie nadaje... idz do sklepu wybierz ładny kawałek mięsa i tyle;) Odpowiedz Link
karolajna83g Re: Mięso mielone 13.11.12, 22:15 No właśnie, ja wiem, że najlepsza jest łopatka- tak mi mama mówiła, ale ja nie wiem, jak to wygląda; nawet w PL bym nie rozpoznała. Znam się tylko na częściach kurczaka. No włąsnie0 jak będzie 'łopatka' po angielsku? Nasza karkówka to właśnie shoulder Odpowiedz Link
mrs.t Re: Mięso mielone 13.11.12, 22:26 j o wlasnie jest jeszcze lopatka! moze lopatka wlasnie to shoulder, a karkowka to neck a roznice (/ewentualna nie-dostepnosc) wynika moze z innych metod krojenia? w kazdym razie w sklepie shoulder wyglada jak karkowka i chocby nia nie byla (a byla lopatka) to smakuje dobrze i dobrze sie mieli :) a "neck" nigdzie nei widzialam... a tez tylko naocznie to stwierdzam nie lingwistycznie - karkowka wyglada jak shoulder (Ale z drugiej strony nie wiem jak wyglada lopatka!) Odpowiedz Link
glasscraft Re: Mięso mielone 13.11.12, 22:33 Roznice jak najbardziej wynikaja z tego, ze w PL i UK inaczej kroi sie miesa. en.wikipedia.org/wiki/File:British_Pork_Cuts.svg pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Schwein-Ganz.svg&page=1&filetimestamp=20060906162938 Odpowiedz Link
alki_80 Re: Mięso mielone 13.11.12, 15:09 Ja mielę "boneless leg of pork" (czy jak to się pisze ;)) i to jest chyba szynka. Shoulder też mielę i też myślałam, że to karkówka bo nawet tak dla mnie wygląda, ale ja miałam w Pl małe doświadczenie z mięsami surowymi, bo to była specjalność mojej mamci ;) wracając do mielenia shoulder mielę bardzo sporadycznie bo chyba ostrza mi się stępiły i te błonki białe się na nich owijają i muszę czasem odkręcić i czyścic :( Odpowiedz Link
mrs.t Re: Mięso mielone 13.11.12, 21:27 nie kloce sie, aczkolwiek poddaje pod watpliwosc.. www.inclemas.com/pp1[1].gif ? rademenes7.bloog.pl/id,1596504,title,Swinia,index.html?ticaid=6f853 ? neck wcale nie wystepuje, [przynajmniej na tej fotce a shoulder odpowiada miejscu karkowki ale jak mowie , nie wiem nie sprzeczam sie tylko wnikam i dociekam :) Odpowiedz Link
alki_80 Re: Mięso mielone 13.11.12, 21:52 No właśnie dlatego ja myślałam, że to karkówka bo mi się shoulder kojarzy z plecami i wygląd taki jak w Polsce karkówki. Ładne mięsko z białymi błonami pomiędzy, ale jak pisałam też się nie znam, ale co by to nie było po zmieleniu smaczne ;) Odpowiedz Link
marninor Re: Mięso mielone 13.11.12, 22:11 boze ja nie wiem gdzie to jest na zwierzu ;) ale jestem pewna co do nazwy;) Odpowiedz Link