Dodaj do ulubionych

Mięso mielone

12.11.12, 23:57
Chciałam kupić kawał mięcha, żeby sobie zmielić na kotlety mielone, spaghetti i takie tam. Co najlepiej kupić? Chodzi o mięso wieprzowe.
Obserwuj wątek
    • karolina_zet Re: Mięso mielone 13.11.12, 11:40
      pewnie odpowie Tobie ktos znajacy sie bardziej na gotowaniu i rodzajach miesa niz ja. Ja ide do miesnego, wybieram mieso ktore mi na oko pasuje i kaze zmielic. Jako ze ten sklep jest kawalek od mojego domu kupuje wiecej, facet rodziela mi na porcje i pakuje w mniejsze worki.
    • mrs.t Re: Mięso mielone 13.11.12, 12:01
      ja miele shoulder (karkówka? )
      nie wiem czy to najlepsza część do mielenia ale nam odpowiada
      • marninor Re: Mięso mielone 13.11.12, 13:09
        to łopatka... ale karkówka do zmielenia też sie nadaje... idz do sklepu wybierz ładny kawałek mięsa i tyle;)
        • karolajna83g Re: Mięso mielone 13.11.12, 22:15
          No właśnie, ja wiem, że najlepsza jest łopatka- tak mi mama mówiła, ale ja nie wiem, jak to wygląda; nawet w PL bym nie rozpoznała.
          Znam się tylko na częściach kurczaka.
          No włąsnie0 jak będzie 'łopatka' po angielsku?

Nasza karkówka to właśnie shoulder
          • mrs.t Re: Mięso mielone 13.11.12, 22:26
            j

o wlasnie jest jeszcze lopatka!
            moze lopatka wlasnie to shoulder,
            a karkowka to neck
            a roznice (/ewentualna nie-dostepnosc) wynika moze z innych metod krojenia?

w kazdym razie w sklepie shoulder wyglada jak karkowka i chocby nia nie byla (a byla lopatka) to smakuje dobrze i dobrze sie mieli :)
            a "neck" nigdzie nei widzialam...

a tez tylko naocznie to stwierdzam nie lingwistycznie - karkowka wyglada jak shoulder (Ale z drugiej strony nie wiem jak wyglada lopatka!)
            • glasscraft Re: Mięso mielone 13.11.12, 22:33
              Roznice jak najbardziej wynikaja z tego, ze w PL i UK inaczej kroi sie miesa.
              en.wikipedia.org/wiki/File:British_Pork_Cuts.svg
              pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Schwein-Ganz.svg&page=1&filetimestamp=20060906162938
    • alki_80 Re: Mięso mielone 13.11.12, 15:09
      Ja mielę "boneless leg of pork" (czy jak to się pisze ;)) i to jest chyba szynka. Shoulder też mielę i też myślałam, że to karkówka bo nawet tak dla mnie wygląda, ale ja miałam w Pl małe doświadczenie z mięsami surowymi, bo to była specjalność mojej mamci ;) wracając do mielenia shoulder mielę bardzo sporadycznie bo chyba ostrza mi się stępiły i te błonki białe się na nich owijają i muszę czasem odkręcić i czyścic :(
      • marninor Re: Mięso mielone 13.11.12, 15:36
        karkówka to neck
        • mrs.t Re: Mięso mielone 13.11.12, 21:27
          nie kloce sie, aczkolwiek poddaje pod watpliwosc..
          www.inclemas.com/pp1[1].gif
          ?
          rademenes7.bloog.pl/id,1596504,title,Swinia,index.html?ticaid=6f853
          ? neck wcale nie wystepuje, [przynajmniej na tej fotce a shoulder odpowiada miejscu karkowki

ale jak mowie , nie wiem nie sprzeczam sie tylko wnikam i dociekam :)
          • alki_80 Re: Mięso mielone 13.11.12, 21:52
            No właśnie dlatego ja myślałam, że to karkówka bo mi się shoulder kojarzy z plecami i wygląd taki jak w Polsce karkówki. Ładne mięsko z białymi błonami pomiędzy, ale jak pisałam też się nie znam, ale co by to nie było po zmieleniu smaczne ;)
          • marninor Re: Mięso mielone 13.11.12, 22:11
            boze ja nie wiem gdzie to jest na zwierzu ;) ale jestem pewna co do nazwy;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka