Dodaj do ulubionych

przyjecie urodzinowe dla 5-latka ??

06.12.12, 12:33
urządzacie przyjęcia dzieciom w tym wieku ? chodzi mi oczywiście o przyjecia zorganizowane, z zapraszaniem kolegów itd. Napiszcie jak to u Was wygląda, ile dzieci zapraszacie, gdzie to przyjecie sie odbywa i jakie są mniej-wiecej koszty. Kto organizuje zabawe dzieciom ? (Wy-rodzice, wynajeta osoba czy dzieci same sobie :p)

Nie mam kompletnie pojęcia jakie są zwyczaje.. dopiero rozgladam się w temacie i tak naprawdę srendio mi się to widzi, wydaje mi sie, że to jeszcze za małe dzieci, syn nie powie mi dokładnie kogo chciały zaprosić, ma tylko jednego "ulubionego" kolege. Starsze dzieci to chyba (tak myśle) prędzej powiedza co chcą.. Jak dotąd syn miał jedno zaproszenie od kolegi na urodziny (ten kolega zapraszał cała klase jak leci - są w reception). Poza tym były jakieś cukierki czy żelki rozdawane w szkole na urodziny ze 2-3 razy, czyli ktos tam jeszcze urodziny miał (ale czy mieli onie przyjecia, tego nie wiem)
Czy wszystkie dzieci maja organizowane wielkie przyjecia z wynajmowaniem sal itd. ?

Najgorzej to mi sie nie widzi zajmowanie sie jakims tuzinem dzieci, ja swoje dwójke ledwo ogarniam :P jesli juz bym miała robic przyjecie to wole zapłacic ale niech ktoś te dzieciaki zabawia.
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: przyjecie urodzinowe dla 5-latka ?? 06.12.12, 12:59
      Ekhym. Organizuje w sobote przyjecie mojej dwulatce. Gosci wybrala sama (3 dzieci moich znajomych, 2 dzieci ze zlobka). Cieszy sie jak nie wiem, ze bedzie miala gosci, wymienia kto przyjdzie, doczekac sie nie moze.
      Zabawy ja im zorganizuje (dzieciaki beda w wieku 2 lata, 3 lata i 6 lat, wiec trzeba cos, co sie wszystkim spodoba), albo puszcze ich wolno po mieszkaniu i niech sie ganiaja :)
      Koszt? To zalezy, co chcesz na takim przyjeciu podac :) Czy pelen bufet, czy tylko przekaski :) No i gdzie sie w to zaopatrzysz :)
      aha, u nas w zlobku nikt do tej pory nie organizowal przyjec (albo przynajmniej moja cora nie byla zaproszona :P). Nie przeszkadza mi to i nie oczekuje zaproszenia od innych tylko dlatego, ze ja ich zaprosilam.
      • agg3 Re: przyjecie urodzinowe dla 5-latka ?? 06.12.12, 14:33
        1,2,3,4 urodziny organizowalam w domu. Mamy spore grono dzieci znajomych wiec takie rozwiazanie bylo najlepsze. Do tego dzieciaki mogly sie razem pobawic, a my poplotkowac :)
        od tego roku bede organizowac urodziny w playhouse (5 juz byly w pazdzierniku). Jak zwykle bylo kilku straych, zaprzyjaznionych kolegow i kolezanek + 2 nowe dziewczynki ze szkoly, ktore corka sobie wybrala. koszt za os to ok £7-10.
        zelki do szkoly w dniu urodzin dla obu klas.
    • karolina_zet Re: przyjecie urodzinowe dla 5-latka ?? 06.12.12, 15:05
      corka 5 lat miala na samym poczatku wrzesnia, zanim zaczela reception, wiec zrobilismy party zapraszajac dzieci z przedszkola i sasiadow. Corka sama zrobila liste gosci. Bylo jeszcze cieplo wiec zrobilismy w domu + w ogrodzie. Ulozylam program, zabawy, kupilam angielskie jedzenie i duzo balonow i mysle ze fajnie bylo. Corka byla zachwycona, goscie i obecne mamy tez byly zadowolone.
      Mysle jednak ze to bylo ostatnie party corki w domu ( zaprosila 12 osob). Trudno taka grupe zajac i ogarnac. Poza tym zima ( bez ogrodu) bym sie na party (dla dziecka w wieku 5 lat) w domu nie zdecydowala.
      • panixx Re: przyjecie urodzinowe dla 5-latka ?? 06.12.12, 17:28
        Syn bedzie mial 5-te urodziny w lutym. Do tej pory przyjecia byly w domu, tylko najblizsi znajomi. I tak najchetniej bym dalej robila, ale poniewaz klasowe dzieci robia duze przyjecia i syn ma wielu nowych kolegow, to wybralam kompromis i zrobie przyjecie na ok 15 dzieci w centrum sportowym. Trener przez ok godzine zabawia dzieci, sa rozne gry sportowe. Potem do malej sali na poczestunek, ktory mozemy sami zorganizowac lub zamowic na miejscu.
        • espionka Re: przyjecie urodzinowe dla 5-latka ?? 06.12.12, 18:10
          Mysmy otrzymywali listy ze szkoly z prosba aby dzieci nie rozdawaly slodyczy w dniu urodzin. W zamian proponowano naklejki, kolorowanki itp. Niestety rodzice nie za bardzo sie do tego stosowali :( i zelki na okaglo byly do szkoly przynoszone.
          • erga4 Re: przyjecie urodzinowe dla 5-latka ?? 06.12.12, 19:33
            urodziny od 1-4 były kameralne w domu- czyli najbliźsi znajomi/dzieci. dosłownie kilka sztuk. 5 urodziny organizowałam ostatnio i były w sali zabaw i zaproszone były również niektóre dzieci ze szkoły. w sumie kilkanaście sztuk. teraz przede mną 3-cie urodziny więc też będą w domu ;)
            • erga4 Re: przyjecie urodzinowe dla 5-latka ?? 06.12.12, 19:42
              o tak - te żelki ze szkoły też już mnie drażnią.. mam wrażenie że co drugi dzień je przynosi.
              jesli twój syn ma tylko jednego dobrego kolege to na twoim miejscu nie robilabym wielkich urodzin na siłę. Mój syn miał obiecane duzo wczesniej bo sam chciał - ale zna dużo dzieci jeszcze z nursery i chodził na takie urodziny organizowane. wiedział kogo chce zaprosic. i listę nawet musiałam skrócic - ale on bardzo towarzyski jest. nie każdy robi przyjęcie dla dzieci ze szkoły. chyba czesciej są te kameralne imprezki w domu.
              • gosia7813 Re: przyjecie urodzinowe dla 5-latka ?? 06.12.12, 21:09
                Moja mala ma urodziny na poczatku stycznia, tez konczy 5 lat. Urodziny bedzie miala w McDonaldzie. Dzieci ok.14, a cena za jedno dziecko jest £7. Jest tam osoba, ktora przez dwie godziny zqjmuje sie dziecmi, tanczy, organizuje konkursy itp.
                Jak dzieci byly mniejsze to robilam w domu, ale teraz to tylko na zewnatrz. Przynajmniej balaganu nie mam i tego calego zamieszania.
                • benignusia Re: przyjecie urodzinowe dla 5-latka ?? 07.12.12, 10:24
                  średnio na 4 5 lub 6 urodziny robimy duze party,zapraszamy całą klase,przychodzi okolo połowa,i jest to bouncy castle party :)
                  Dla mnie stres ale dzieci przeszczesliwe,my tez jestesmy zapraszani co chwile wiec chodzimy.
                  To życzenie moich dzieci średnio w tym wieku.Teraz na 7 urodziny córki zamierzamy zaprosic tylko 2 najblizsze kolezanki,i isc do pizza hut czy gdzie wybiorą.Młodsze dzieci chcą party :)
              • karolina_zet zelki 07.12.12, 10:41
                no wlasnie dlaczego ciagle sa te zelki a nie lizaki badz ckolowiek innego - wie ktos?
                • yskyerka Re: zelki 07.12.12, 11:25
                  karolina_zet napisała:

> no wlasnie dlaczego ciagle sa te zelki a nie lizaki badz ckolowiek innego - wie
                  > ktos?

Bo dzieciaki żelki uwielbiają? :) A przynajmniej spora ich część.

U nas w dniu urodzin też zawsze jest w szkole mała paczuszka ze słodyczami, choć żelki były tylko raz. Tak to jakieś herbatniki, gwiazdeczki czekoladowe itp.

4. urodziny robiliśmy córce w sali zabaw z piłeczkami - na 10 osób. Dla nas to była okazja, żeby poznać niektórych rodziców i z nimi pogadać. Dzieciaki szalały przez godzinę, potem było jedzenie i tort, a potem jeszcze pół godziny szaleństwa. Ja miałam tylko przynieść tort.

W tym roku zrobimy imprezę dla całej klasy, bo tak jest tutaj organizowana większość urodzin dla 5-latków. Albo cała klasa, albo wszystkie dziewczynki/chłopcy. Za to pewnie połączymy siły z innymi rodzicami, co też jest dość popularne, dzięki czemu poniesiemy tylko połowę łącznych kosztów. :>
    • makacjam25 Re: przyjecie urodzinowe dla 5-latka ?? 07.12.12, 11:53
      Robilam przyjecie dla cory juz 3 razy, zawsze w domu, sama wybiera ktore dzieci chce zaprosic.
      Ostatnio bylo ich w sumie 10-cioro ;)
      Wypisujemy zaproszenia, rozdajemy dzieciakom minimum tydzien wczesniej, impreza zawsze 2 godziny, oczywiscie bez rodzicow, bo wtedy jest najwieksze zamieszanie, temu kawke, tamtemu herbatke, a dzieciak uwieszony na mamie, bezsens.
      Na poczatek tort, juz Ci schodzi okolo 20 minut, potem otwieranie prezentow, kolejne 20, potem robisz 2-3 konkurencje, wiecej nie zdazysz, u mnie najwicej frajdy bylo jak kupilam metrowe slomki i pili przez nie ;) W nagrode jakies duperelki typu gumki, olowki, bransoletki, kupisz to za grosze, zawsze tez kupuje plakat z osiolkiem, przypinamy mu ogonek, wszyscy chca po 2-3 razy, naprawde czas leci, nie ma co sie bac. Nie pozwalam wchodzic na gore. Po imprezce wszystkie plastiki do kosza, odkurzam i jakby tej dziesiatki w ogole nie bylo.
      Koszt minimalny, dzieciaki cos skubna tylko w biegu, tort, wstawiam frytki, mam zawsze litrowe lody i bita smietane. Dzieciakom duzo nie potrzeba. Dekoracje najwazniejsze, duuuuzooo balonow, serpentyn i calego tego badziewia. Od nas kazdy wychodzi z balonem i robie jeszcze takie mini paczuszki, gdzie wrzucam slodycze i jakies pierdolki.
      • karolina_zet Re: przyjecie urodzinowe dla 5-latka ?? 07.12.12, 12:21
        dodam jeszcze ze mozesz zrobic im tatuaze: wybieranie plus robienie kazdemu po kolei= 20 min:) dzieciaki bardzo sie ekcytuja.
        W ogrodzie zabawa z bankami mydlanymi tez dobrze sie sprawdza.
        • w_iika Re: przyjecie urodzinowe dla 5-latka ?? 07.12.12, 17:53
          W ub roku moja corka miala 5 lat, zaprosila 4 najblizszych znajomych, kuzyna i rodzenstwo - przez 2 godz zabawialam dzieci, rodzicom zapowiedzialam, ze sama sie dziecmi zajmuje, wiec prosze tylko dziecko przyprowadzic i potem odebrac. Bylo fajnie. W tym roku mala chce miec urodziny, ale nieszcegolnie marzy o wielkiej imprezie, wiec chyba znowu zrobie w domu, do 10 dzieci sama ogarne, grunt to miec opracowany plan imprezy. Moj 4latek ma 1 dobrego kolege, nie widze wiec powodu,zeby zapraszac pol klasy i organizowac wielkie przyjecie.
          Do szkoly niose owoce zamiast cukierkow, slodycze sa zabronione.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka