Dodaj do ulubionych

Dobry program do nauki słówek i wyrażeń. I słownik

09.12.12, 17:52
Czy któraś z Was mogłaby mi polecić jakiś dobry, sprawdzony, najlepiej darmowy ;) program do nauki słówek i wyrażeń angielskich? English-Polish, nie English-English. Taki, w którym mogę sobie odznaczać nauczone słówka, co jakiś czas do nich wracać, sprawdzać znajomość losowych słówek? Z bogatym zasobem słówek i fajnymi bajerami przydatnymi w nauce? ;)

Szukam też dobrego słownika online, Polsko- Angielskiego i vice versa. Ten, którego używałam do tej pory zaczyna mnie wkurzać - nie dość że zasób słownictwa ubogi, połowy szukanych wyrażeń nie ma, to czasem tłumaczenia wzięte z księżyca, starodawne lub nieaktualne, dużo amerykanizmów - jednym słowem średnio przydatny w UK :(

Idealnie, jakby oba powyższe miały przykładowe zdania z użyciem słów i wyrażeń i nagraną wymowę.
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: Dobry program do nauki słówek i wyrażeń. I sł 09.12.12, 18:39
      a probowalas google translate?
    • ukasia Re: Dobry program do nauki słówek i wyrażeń. I sł 09.12.12, 19:46
      Jak tu przyjechałam to też szukałam dobrego programu do nauki słówek. Wypróbowałam wiele z nich ale najlepszy, o niebo lepszy niż wszystkie inne razem wzięte okazał się Profesor Henry. Dzięki niemu nauczyłam się kilku tysięcy słów. Możesz sobie wybrać kategorię słówek albo program zrobi to za Ciebie. Z tym programem uczysz się nie tylko pisowni ale i wymowy.
      Program wykorzystuje przeróżne metody sprawdzania, np. słyszysz słowo i musisz wybrać odpowiednie z kilku podanych, albo masz podane słówko po polsku i musisz wybrać jedno pasujące z kilku podanych i wiele innych.
      Najwazniejsze podczas nauki jest to żeby siadac do komputera codziennie, najpierw się uczysz 10 nowych słówek a w kolejnych dniach uczysz się innych i robisz powtórki ze starych. Jak nie masz czasu, to robisz tylko powtórki. ważne jest to, żeby nie robic za długich przerw, bo potem ilość powtórek przerasta. Możesz sobie ustawić po ilu powtórkach program przeniesie słówko do nauczonych - wtedy powtórki z tych słówek są dużo rzadsze. Możesz sobie też oznaczyć słówko, które już umiesz sama. Masz tam statystyki nauczonych słówek i wiele innych. Naprawdę super program, każdemu znajomemu który o to pyta zawsze goraco polecam.
      Przestałam się uczyć z tym programem jak byłam w wysokiej ciąży, nie mogłam już usiedzieć przed komputerem, ale nauczyłam się naprawdę wiele.
      Używałam Profesor Henry Słownictwo 1& 2, ale jest też gramatyka czy idiomy.
      Tutaj możesz poczytać o programie, możesz też pobrać demo albo zobaczyć przykładowe ekrany:
      www.jezykiobce.pl/profesor-henry-60-slownictwo-poziom-1-i-2,605.html
      Co do słownika on-line, ja używam www.megaslownik.pl i rzadko się zdarza, ze nie ma tam słowa którego szukam. Jak już się to zdarzy wtedy szukam danego słowa w angielskim słowniku i czytam angielskie wytłumaczenie, żeby mieć pojęcie o co chodzi.
      • ukasia Zapomniałam 09.12.12, 19:51
        Do kazdego wyrazu, którego się uczysz masz tez podane zdanie, które zawiera to słowo. Możesz się uczyć słówek albo zdań, wtedy wpisujesz brakujące słowo, do którego masz podpowiedź. Wtedy uczysz się całych, prawidłowo zbudowanych zdań.
        • robart76 Re: Zapomniałam 10.12.12, 09:23
          Zgadza się. Profesor Henry jest bardzo dobry.
          Google translate niestety nie nadaje się, bo nie tłumaczy kontekstowo i niezbyt gramatycznie.
          • polka84 Re: Zapomniałam 10.12.12, 12:07
            Ja miałam Profesora Pierre'a do francuskiego i potwierdzam, że ta seria jest naprawdę dobra!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka