Dodaj do ulubionych

Child Benefit - pytanie

13.12.12, 12:37
Witam Wszystkich. Mam taki o to problem:
mieszkam z dzieckiem w Polsce, zaś tata dziecka w Anglii.
Tata, jeśli chodzi o płacenie na dziecko "nie jest wyrywny" pisząc kolokwialnie ;)
Mam też podejrzenia, że pobiera od kilku lat Child Benefit, kóry trafia na jego konto,
choć to ja wychowuję dziecko. Stówka F co miesiąc, za friko, dla pana taty.
Teraz moje pytanie - gdzie mogę się dowiedzieć czy pan XY pobiera Child Benefit?
Obserwuj wątek
    • lianis Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 12:44
      Zadzwon na child benefit helpline i zapytaj, przedstawiajac sytuacje
      • jednopytaniee Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 12:50
        Dziękuję za odpowiedź.
        Sądzisz, że to wystarczy?
        • lianis Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 13:42
          jezeli okaze sie ze pobiera child benefit, to mu wstrzymaja i pewnie kaza zwrocic wyplacona kase, ale pewnosci nie mam, niemniej jednak nie dowiesz sie jesli nie zadzwonisz
    • aniaheasley Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 15:50
      Na infolinii CHB nie udziela Ci zadnych informacji w sprawie czy pan X pobiera child benefit, bo na to im nie pozwala ochrona danych.
      Mozesz natomiast, jezeli dowiesz sie na pewno ze pan X pobiera CHB niezgodnie z przepisami zadzwonic na linie benefit fraud line, lub wypelnic przez internet formularz zglaszajac naduzycie zasilkowe. Beda tam pytali o jak najwiecej danych danej osoby, numer ubezpieczenia, aktualny adres zamieszkania, dane pracodawcy, date urodzenia, oraz rysopis.
      Podasz dane, oraz wytlumaczysz dlaczego uwazasz, ze dana osoba popelnia naduzycie/przestepstwo zasilkowe.
    • mamonia78 Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 15:59
      Jak juz sie dowiesz, to ja bym radzila dac panu tatusiowi wybor - albo oddje Tobie, albo dzwonisz i musi oddac z kara.
      Zeby sie dowiedzic musisz znac jego National insurance number, pytaja o adres, daty urodzenia. I wcale ci nie radze zeby na infolinie zadzwonil inny mezczyzna przedstawiajac sie jako pan tata, bo to nielegalne
      Alergie mam na cwaniaczkow...
    • jednopytaniee Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 16:17
      Tego się właśnie obawiałam, że ochrona danych, ble ble ble...
      Ciekawe jak mam zgłosić nadużycie, skoro nie mam pewności czy do niego dochodzi :(
      Jak trudno jest zatrzymać spiralę czyjegoś cwaniactwa...
      Dziękuję za odpowiedzi, jeśli ktoś wpadnie na jakiś pomysł będę wdzięczna.
    • mia.12 Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 16:26
      Jednak twoje podejrzenia nie wziely sie znikad.Jesli masz dane meza,chociazby najwazniejsze jak adres zamieszkania to oni sa w stanie to sprawdzic.Zadzwon na infolinie i powiedz o swoich przypuszczeniach.Informacji tobie zadnych nie udziela ale jesli pan nieuczciwie pobiera zasilek to bedzie mial klopoty.
      • jednopytaniee Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 16:29
        A mam taki pomysł - czy JA nie mogę wystąpić o ten zasiłek, z racji tego, że tata dziecka pracuje w UK, a dziecko jest przy mnie?
        Wówczas wyjdzie na jaw czy go pobiera czy nie.
        • agrafka13 Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 17:47
          Nie, bo mieszkasz na stałe w Polsce i w UK nie pracujesz. Podejrzewam, że nie masz NINo.
          Tobie natomiast przysługuja alimenty z funduszu alimantacyjnego i dodatek dla samotnej matki, o ile się nie mylę...
    • agg3 Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 18:01
      to placi on alimenty na dziecko czy nie?
      bo jesli nawet pobiera child benefit, a w jakikolwiek sposob doklada sie do utrzymania dziecka, to Tobie nic do tego. tym samym nie popelnia tez zadnego przestepstwa.
      zeby pobieral zasilek, potrzebny bylby mu akt urodzenia dziecka. posiadal takowy?
      • jednopytaniee Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 18:32
        "bo jesli nawet pobiera child benefit, a w jakikolwiek sposob doklada sie do utrzymania dziecka, to Tobie nic do tego"
        Hola hola - childe benefit jest dla rodzica, z którym dziecko mieszka, tak jest napisane na ich stronie.
        To, że płaci alimenty nie zwalnia go z tego, że benefit może zatrzymać sobie.
        Jak niby sobie to wyobrażasz? Płaci np 150 F, z czego dostaje childe benefit w wysokości 80 F na miesiąc. To by oznaczało, że tak naprawdę płaci 70 F alimentów, a 80 ma "zafundowane" przez UK.
        • pyza_uk Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 18:52
          Jesli ojciec dziecka placi alimenty na dziecko, to teoretyczne utrzymuje dziecko i moze wystapic o child benefit. Nie lamie w tym momencie prawa. Wysokosc alimentow nie ma tu znaczenia.

Znalazlam w sieci podobna dyskusje z linkami do roznych instytucji, przeczytaj, moze znajdziesz cos pomocnego.

forumprawne.org/wielka-brytania/164698-zasilek-rodzinny-z-londynu.html
          • jednopytaniee Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 18:56
            Wielkie, wielkie dzięki :))
          • agg3 Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 19:24
            dzieki pyza, wlasnie o to mi chodzilo.

niektore mamuski pozjadaly rozumy ;)

to, ze on dostaje to jego sprawa. pracuje w uk i takie jest tu prawo i Tobie NIC do tego.
            boli Cie to, ze panstwo tutaj pomaga rodzicom?

ze tak powiem, nie Twoja sprawa skad bierze pieniadze :D
            czy Tobie ex zaglada do portfela?

acha i dla scislosci to jest £80 m-c.
            • jednopytaniee Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 19:53
              "niektore mamuski pozjadaly rozumy ;)" - ups...
              "to, ze on dostaje to jego sprawa. pracuje w uk i takie jest tu prawo i Tobie NIC do tego."
              Mylisz się, ma to ogromne znaczenie, choćby dla Polskiego Sądu! Który dokładnie bada sytuację materialną rodzica zobowiązanego do płacenia alimentów.
              I jeśli rodzic ten w połowie opłaca alimenty z pieniędzy, które "funduje mu za friko" UK, to jest to fakt, który Sąd, z całą pewnością, bierze pod uwagę.
              Ale dzięki za wypowiedź ;)
              • steph13 Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 19:59
                jednopytaniee napisał(a):

> I jeśli rodzic ten w połowie opłaca alimenty z pieniędzy, które "funduje mu za
                > friko" UK, to jest to fakt, który Sąd, z całą pewnością, bierze pod uwagę.
                >
                UK nie funduje mu Child Benefit 'za friko', on tutaj pracuje i prawdopodobnie podatki placi. Czego nie da sie powiedziec o tobie.
        • steph13 Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 19:40
          Płaci np 150 F, z czego dostaje childe benefit w
          > wysokości 80 F na miesiąc. To by oznaczało, że tak naprawdę płaci 70 F alimentó
          > w, a 80 ma "zafundowane" przez UK.

A co tobie do tego skad on bierze te £80? Nawet jesli jest to Child Benefit to przekazuje ci go w calosci i doklada drugie tyle od siebie. Calkiem przyzwoity chlop.
          • moccabristol Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 19:44
            steph13 napisała:

> Płaci np 150 F, z czego dostaje childe benefit w
            > > wysokości 80 F na miesiąc. To by oznaczało, że tak naprawdę płaci 70 F al
            > imentó
            > > w, a 80 ma "zafundowane" przez UK.
            >
            > A co tobie do tego skad on bierze te £80? Nawet jesli jest to Child Benef
            > it to przekazuje ci go w calosci i doklada drugie tyle od siebie. Calkiem przyz
            > woity chlop.

No dokładnie tak. Ech, od początku tu jakieś drugie dno sprawy się odzywa :(
        • steph13 Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 19:46

> Hola hola - childe benefit ....... Płaci np 150 F, z czego dostaje childe benefit
          Ale fajnie! Nastepna z tych co przespelowac nazwy zasilku nie potrafi ale uwaza, ze ma prawo domagac sie go. W UK nie mieszka, w UK nie pracuje ale zaslyszala, ze BENEFIT jest dla matki z dziecmi. Poprawka, benefit jak nazwa wskazuje, jest dla dziecka, tego nieszczesnego CHILDE.
    • jahns Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 18:38
      a Ty nie pobierasz w pl zasilku rodzinnego na dziecko? jezeli tak, to "pan tata" nie moze pobierac CHB tutaj. tzn, nie zostalby mu przyznany.
      • jednopytaniee Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 18:39
        Nie pobieram. Co nie oznacza, że grzecznie się zgodzę na to, aby on pobierał coś dla dziecka i zatrzymywał dla siebie.
        • agg3 Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 19:29
          skoro placi Ci alimenty, to nie zatrzymuje dla siebie!
          nawet nie wiesz na pewno czy go otrzymuje :/

kurde kolejna baba, co to ja swierzbi nie powiem gdzie, bo tata dziecka dostaje pieniadze na dziecko, ktore mu sie naleza jak bsu buda... a nie trafiaja prosto do kieszeni mamy, ktorej sie one nie naleza.
        • turmalinka Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 21:04

> Nie pobieram. Co nie oznacza, że grzecznie się zgodzę na to, aby on pobierał co
          > ś dla dziecka i zatrzymywał dla siebie.

ale wredna baba :/
        • glasscraft Re: Child Benefit - pytanie 13.12.12, 21:15
          Czy sie zgodzisz, czy nie - jego prawo i to w swietle prawa. Jezeli pracuje, placi podatki i placi na dziecko, to ma prawo do CB i tyle.
    • jednopytaniee dziękuję za pomoc 13.12.12, 19:56
      dziękuję wszystkim za pomoc - tym co to lepiej wiedzą, że mnie "świerzbi" też ;)
      • mamonia78 Re: dziękuję za pomoc 13.12.12, 21:18
        Nie wiem jak wy, ale ja zrozumialam ze pan nie placi na dziecko, mimo ze prawdopodobnie pobiera CHB.
        Uwazam ze bez sensu naskakujecie na dziewczyne, a juz pretensja o zle spelowanie child benefit jest kompletnie nie na miejscu
        • porzeczka666 Re: dziękuję za pomoc 13.12.12, 22:27
          Popieram mamonie78, niepotrzebnie naskakujecie.

• agg3 Re: dziękuję za pomoc 13.12.12, 23:17
            przeciez napisala, ze dostaje £150.

gafe walnela w pierwszym poscie, ze ojciec sie nie kwapi do placenia...

to nie jest naskakiwanie, tylko wytlumaczenie kobiecie faktow, bo jak widac byla w bledzie.
      • lianis Re: dziękuję za pomoc 14.12.12, 10:13
        Czyli krotko mowiac, gdybys mieszkala z dzieckiem w UK i tu pracowala, Ty dostawalabys CHB, a pan musialby placic alimenty w calosci z zarobkow, a skoro nie mieszkasz i nie pracujesz tu, to nie mozesz pobierac CHB, za to moze go dostawac pan. Wiec w sumie skoro i tak Ty nie mozesz dostac tej kasy to powinno byc Ci wszystko jedno skad pan ja bierze jak dlugo dostajesz alimenty.
        • jednopytaniee reasumując 14.12.12, 10:37
          Nigdzie nie napisałam, że pan tata płaci 150 F.
          napisałam, że "np. płaci", aby unaocznić w czym problem.
          A problem jest, o czym pisałam w jednej wypowiedzi, ale chcę tu zsumować fakty.
          1. Dla polskiego Sądu ma to ogromne znaczenie ile ojciec dziecka zarabia i z jakich korzysta pomocy społecznych. Jest to brane pod uwagę podczas obliczania wysokości alimentów, to dość oczywiste ;)
          2. Ktoś napisał, że "on tam pracuje, płaci podatki więc mu się należy. Nie, benefit jest wypłacany niezależnie od tego, czy ktoś pracuje, a co za tym idzie-odprowadza podatki.
          Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
          3. Przyzwoitość nakazuje,aby dodatki na dziecko trafiało do rodzica, który ponosi wszelki trud wychowania. Trudno mi się zgodzić (i nie tylko mnie,jak widać po tym wątku), że ojciec, który widzi się z dzieckiem raz na rok, pobierał jakieś korzyści z tytułu bycia tatą...

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Nie dziwię się, że temat budzi tak duże emocje - krzyżują się interesy samotnych mam oraz mam, które są w kolejnych związkach z mężczyznami, którzy mają już dzieci z innych związków itp - wiadomo, że każda taka osoba inaczej spojrzy na problem ;)
    • agg3 Re: Child Benefit - pytanie 14.12.12, 15:10
      skoro dla polskiego sadu ma to tak OGROMNE znaczenie to czemu nie zlozy wniosku z zapytaniem czy pozwany pobiera zasilek? sad ma taka mac by uzyskac ta wiadomosc.
      jak juz pisalam, to nie powinna byc Twoja sprawa ani bol.

mnie nie obchodzi skad moj byly maz bierze kase na alimenty dla corki. ma placic i tyle w temacie.
      mnie sie nikt nie pyta czy mam i skad mam pieniadze na Jej utrzymanie :D
      m-ny koszt utrzymania wynosi xxx i kazde z rodzicow pnosi 50%.
      czy zarabiam £1000 czy £10000 nie zwalnia drugiego rodzica z lozenia na dziecko.

takze daj czlowiekowi zyc kobieto :) a jak ci malo placi lub nie placi wcale to zloz wniosek do funduszu czy gdzie tam trzeba, po zasilek dla samotnej matki/alimenty
      • macooocha Re: Child Benefit - pytanie 27.02.13, 20:55
        Właśnie, a większość szanownych mamusiek nic sobie nie robi z tego że obydwoje rodzice maja dawać na dzieci taką samą kwotę. Więc jeśli szanowny tatus ma zasądzone 500zł alimentów to niech mamusia ruszy pupunie do pracy żeby ona też dawała na swoje dziecko 500zł a nie szukała pieniędzy za granicą u tatusia który pracuje i płaci na dziecko w przeciwieństwie do mamusi.
    • ja8107 Re: Child Benefit - pytanie 19.01.13, 00:45
      zluz podanie o rodzinne w polsce i wtedy sie dowiesz czy juz jest pobierane.jezeli tak to tylko jedna osoba to moze oprucz ciebie
      • kai_30 Re: Child Benefit - pytanie 19.01.13, 10:08
        Żeby dostać zasiłek rodzinny w Polsce, trzeba mieć dochody na osobę w rodzinie nie wyższe niż 539 zł. Czyli w przypadku posiadania jednego dziecka wystarczy, że matka pracuje i zarabia najniższą krajową (1100zł), żeby już się nie "łapała" na rodzinne. Alimenty od ojca, rzecz jasna, również wlicza się do dochodu rodziny.
        • robak.rawback Re: Child Benefit - pytanie 27.02.13, 22:28
          nic nie rozumiem o co chodzi - przeciez nie powiedziala ile dostaje kasy od niego to skad wiecie ile on jej daje.
      • steph13 Re: Child Benefit - pytanie 01.03.13, 22:20
        ja8107 napisał(a):

> zluz podanie o rodzinne w polsce i wtedy sie dowiesz czy juz jest pobierane.jez
        > eli tak to tylko jedna osoba to moze oprucz ciebie

Rany, co za analfabetka to pisala?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka