kin_gaa 19.01.13, 19:26 Mój maluch kończy 3 lata w marcu i idzie do nursery we wrześniu. Jest jakaś opcja aby poszedł wcześniej i mógł wykorzystać "15 hours of free early education"? Zaczynam dopiero przygodę z edukacją w UK... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina_zet Re: Nursery i 3 latek 19.01.13, 19:42 Dziecku przysluguja darmowe godziny dopiero od semestru po 3 urodzinach. MOj konczy 3 lata w styczniu a na darmowe czeka do kwietnia. Nabor w naszym przedszkolu jest we wrzesniu wiec albo zacznie przed 3 urodzinami i bede placic do kwietnia albo dopiero po 3 urodzinach we wrzeniu kolejnego roku i te darowe od kwietnia przepadna. Odpowiedz Link
justincase987 Re: Nursery i 3 latek 19.01.13, 19:46 jesli Twoje dziecko ma urodziny w marcu to przysluguja mu free 15 hours od 1 kwietnia, musisz poprostu poszukac przedszkola ktore ma miejsca, wtedy nie widze problemu z wykorzystaniem darmowych godzin juz od kwietnia. Warto sprawdzic w kilku roznych przedszkolach, bo z doswiadczenia widze ze kazde przedszkole ma inna policy w wykorzystywaniu 15 darmowych godzin. Odpowiedz Link
karolina_zet Re: Nursery i 3 latek 19.01.13, 21:28 nasze przedszkole jest bardzo oblegane z dluga lista oczekujacych, w tym rodzicow ktorzy sa w stanie placic calosc kosztow, dlatego tez wiem ze w kwietniu nie beda mieli miejsc. Oczywiscie bede miala reke na pulsie ( bo zreszta moj syn juz tam chodzi, tylko chcielismy zwiekszyc mu ilosc godzin jak wskoczy na te darmowe) ale jestem wlasnie po rozmowie z nimi i powiedzieli ze jesli ktos nie zrezygnuje w ciagu semestru to oni od wrzesnia maja full. Ale rzeczywiscie warto rozejrzec sie co oferuja placowki w Twojej okolicy. Odpowiedz Link
panixx Re: Nursery i 3 latek 19.01.13, 22:08 15 hrs dziecko moze wykorzystywacod poczatku semestru po 3 urodzinach, w Waszym przypadku bedzie to letni semestr, ktory zaczyna sie po Swieatch Wielkanocnych. Musisz poszukac placowek w swojejokolicy i popytac, czy maja miejsca i czy przyjma dziecko. Odpowiedz Link
nannyjo32 Re: Nursery i 3 latek 19.01.13, 23:00 moje koncza 3 lata w styczniu a zaczelismy szukac i aplikowac juz rok temu wiec sie pospiesz bo moze nie byc miejsca. Moje zalapaly sie od 7 kwietnia tylko na 3 x w tygodniu a od wrzesnia na 5 x w tygodniu. Odpowiedz Link
kjan76 Re: Nursery i 3 latek 19.01.13, 23:33 Dokladnie tak jak dziewczyny pisza, pojdzie od kwietnia. W przedszkolach przyszkolnych bedzie chodzil na 3 godz. dziennie albo rano, albo po poludniu (zalezy od szkoly, niektore maja tylko rano sesje), natomiast w prywatnych jest roznie tak jak Justyna juz pisala. Moja od lutego bedzie chodzila dwa dni w tygodniu po 7,5 godz i moge ja przyprowadzic o ktorej mi sie podoba i zabrac po tych 7,5 godz. Bedzie chodzic tylko term time, a jak chce zeby chodzila w ferie czy wakacje to musze placic. Powodzenia w szukaniu, mam nadzieje ze uda ci sie znalezc fajne przedszkole i synek zaaklimatyzuje sie bez problemow. Odpowiedz Link
eutyfrona Re: Nursery i 3 latek 19.01.13, 23:42 Z tego, co wiem, w niektorych rejonach darmowe 15 godzin przysluguje juz 2,5 latkom. Odpowiedz Link
justincase987 Re: Nursery i 3 latek 19.01.13, 23:54 u nas sa juz nawet sesje dla 2 latków ale zakwalifikowanie sie na darmowe godziny jest zalezne od dochodow rodzinnych. Odpowiedz Link
podkocem Re: Nursery i 3 latek 22.01.13, 11:43 Moja młoda skończyła 3 lata w grudniu i poszła do przedszkola od stycznia, więc można. Trzeba się tylko dogadać z dyrektorem placówki. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Nursery i 3 latek 22.01.13, 11:49 Tu nie ma nic do dogadywania, dziecko idzie do przedszkola w nastepnym semestrze po 3 ur, wiec jesli ur sa w grudniu, to idzie w styczniu. A jesli w styczniu ur, to idzie od kwietnia. Odpowiedz Link
eutyfrona Re: Nursery i 3 latek 22.01.13, 19:10 Moj syn urodzony w styczniu, zaczal chodzic do przedszkola w styczniu, ale do kwietnia placilismy za przedszkole. Tak samo drugi, urodzony w listopadzie, zaczal od wrzesnia, a od stycznia mial za darmo. Odpowiedz Link
lianis Re: Nursery i 3 latek 22.01.13, 16:12 No a co jesli mlody konczy 3 lata 7 kwietnia? Semestr letni zaczyna sie w tym roku od 15 kwietnia, ma szanse na zalapanie sie na te darmowe godziny od semestru letniego czy musimy czekac do wrzesnia? Ja tez poczatkujaca w kwestii szkolnictwa :), mlodego strasznie ciagnie do dzieci, a ja nie wiem co i jak. Odpowiedz Link
nannyjo32 Re: Nursery i 3 latek 22.01.13, 16:16 mojej znajomej jest z 20 kwietnia i zaczyna we wrzesniu. Trzeba poprostu isc i sie zapytac. Odpowiedz Link
karolina_zet Re: Nursery i 3 latek 22.01.13, 16:19 jak znajdziesz miejsce bedziesz miala od semestru letniego. Odpowiedz Link