Dodaj do ulubionych

Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne.

30.01.13, 13:22
Czy ktoras zalatwiala? Dostalam propozycje wyjazdu do Chin na 3 dni doslownie. Kiedys mi odmowiono Visy do Nowego Yorku i bardzo sie boje teraz.

Szukam i czytam ale nic nie widze bo tylko widze wpisy jak zalawtwiaja z polski ale jak sie zalatwia stad? Chodzi mi czy trudno dostac tak samo jak do US?
Obserwuj wątek
    • polka84 Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 30.01.13, 13:56
      z tego co wiem płacisz i dostajesz. przyjaciółka mieszka w PL, ale akurat była w UK i załatwiła chińską wizę szybko i bezproblemowo w Londynie. napisz na gazetowego jak chcesz - dam Ci jej kontakt i się dopytasz, chociaż ona do tych Chin juz własnie lada dzien leci :)
      • anika_key Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 30.01.13, 14:37
        O dzieki, zaraz napisze :)

znalzlam strone i wszystkie wymagania. Wyjazd z uniwerku wiec wszystkie dane dostane, i vise tez pewnie zalatwie tylko wlasnie chcialam sie dowiedziec czy tak wlanie bezproblemowo czy jak US robia problemy bo ja mialam niezbyt przyjemne doswiadczenie z US gdzie to tylko wycieczka szkolan byla podbnie jak w tym przypadku.
      • anika_key Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 30.01.13, 14:38
        Hey pokazuje mi ,ze nie masz aktywowanego profily czy adres bezie w takim ukladzie Twoj nick plus @gazeta.pl? czy jakas inna koncowka typu forumgazeta.pl??
        • sznupkowie Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 30.01.13, 21:38
          Turystyczną wize dostajesz od ręki , zadnych wymagań tylko zdjecie i wypełnienie kwestionariusza gdzie na ile i po sprawie. Ja w locie wyrabiałam wize do Chin będąc w Wietnamie, czekałam 2 dni i wtedy była za darmo.
          sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
          • onmytoes Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 30.01.13, 23:38
            Od reki to bez przesady to juz nie te czasy. Zajmuje sie wizami zawodowo i o wize nalezy ubiegac sie w kraju stalego pobytu. W ciagu ostatnich miesiecy Chiny wprowadzily bardzo wiele obostrzen dla obywateli EU.
            Otrzymanie wizy w Londynie zajmuje obecnie 4 dni robocze, 3 dni express service.
            Nie sklada sie juz aplikacji w ambasadzie lecz w Visa Application Centre.
            Zbliza sie chinski nowy rok, wiec ambasada bedzie zamknieta przez kilka dni. Potem jak otworza to bedzie masakra przez tydzien, wiec najlepiej tego okresu unikac.

Sama procedura jest prosta, nie ma takich cyrkow jak z US, trzeba tylko wypelnic formularz.
            Tu masz wszelkie info, lacznie z formularzami, godzinami otwarcia itp
            www.visaforchina.org/LON_EN/
            Nie wiem czy jestes z Londynu, ale w Manchesterze tez Konsulat i tam tez mozna ubiegac sie o wize. W Manchesterze wize biznesowa mozna dostac w ten sam dzien, ale turystycznej raczej nie.
            No i koszt to obecnie £30.00 za single entry + £30.00 +VAT dla Processing Centre za normal service. £45.00 + £40.00 +Vat za express service.

Jest mnostwo agencji wizowych, ktore sie tym zajmuja (min moja, ale nie reklamuje ;)
            Plus skorzystania z agencji jest taki, ze nie musisz brac wolnego z pracy i stac w kolejkach zeby zlozyc aplikacje a potem 4 dni pozniej kolejny dzien by odebrac. Sprawdza Ci dokumenty zanim je zloza do ambasady, odesla paszport do domu ze sprawdzona wiza.
            • sznupkowie Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 31.01.13, 01:12
              onmytoes napisała:

> Od reki to bez przesady to juz nie te czasy. Zajmuje sie wizami zawodowo i o wi
              > ze nalezy ubiegac sie w kraju stalego pobytu. W ciagu ostatnich miesiecy Chiny
              > wprowadzily bardzo wiele obostrzen dla obywateli EU.
              > Otrzymanie wizy w Londynie zajmuje obecnie 4 dni robocze, 3 dni express service
              > .
              >To mówisz, ze teraz nie mogę się ubiegac o wize do Chin będąc w Hanoi? To trochę bez sensu , bo co z tymi turystami co przez wiele miesięcy podróżuja po Azji? Nikt nie wyrabia wizy wcześniej, bo nie wiadomo gdzie i kiedy wiatr zawieje. Ja w Singapurze wyrabiałam wize to Tajlandii , W Tajlandii do Wietnamu, a w Wietnami wizę chińską. I wiem ze ludzie dalej tak robią i wiem ze bez problemu mozna wyrobić w HONGkONGU czyli nie musi być w kraju stałego pobytu? Troche to upierdliwe jak bym musiała wyrabiać wizę w Londynie czy Manchesterze..:(
              • onmytoes Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 31.01.13, 08:25
                sznupkowie napisał(a):

> onmytoes napisała:
                >
                > > Od reki to bez przesady to juz nie te czasy. Zajmuje sie wizami zawodowo
                > i o wi
                > > ze nalezy ubiegac sie w kraju stalego pobytu. W ciagu ostatnich miesiecy
                > Chiny
                > > wprowadzily bardzo wiele obostrzen dla obywateli EU.
                > > Otrzymanie wizy w Londynie zajmuje obecnie 4 dni robocze, 3 dni express s
                > ervice
                > > .
                > >To mówisz, ze teraz nie mogę się ubiegac o wize do Chin będąc w Hanoi? To
                > trochę bez sensu , bo co z tymi turystami co przez wiele miesięcy podróżuja po
                > Azji? Nikt nie wyrabia wizy wcześniej, bo nie wiadomo gdzie i kiedy wiatr zawie
                > je.

No moje doswiadczenie jest raczej odwrotne, jak chce gdzies pojechac to sprawdzam czy i gdzie moge zalatwic wize, zanim kupie bilet lotniczy. I bardzo wielu naszych klientow robi tak samo, planujac podroz biora to pod uwage.
                Pewnie, ze sa tacy co ida na zywiol i sie tym nie przejmuja i im sie udaje. Ale mozna sie niezle rozczarowac i nie raz mi sie zdarzylo, ze klient gdzies utknal i musial paszport wysylac Fedexem do UK, zebysmy mu zrobili wize i potem paszport z wiza odeslali. O kosztach takiej imprezy nie wspomne. I czesto to sa wlasnie ci turysci, ktorzy sobie wymarzyli kilkumiesieczna podroz pt gdzie wiatr ich zawieje, wiec znam to z troche innej strony.

Ja nie mowie, ze jest to niemozliwe, bo sporo krajow rzeczywiscie nie ma z tym problemu, ale to raczej wyjatki niz regula, ktore warto sprawdzic zanim sie wsiadzie do samolotu.
                • sznupkowie Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 31.01.13, 11:00
                  Ja nie mówię, że nie sprawdzałąm przed wyjazdem i ze przed następnymi wyjazdami sprawdzać nie będe, każdy kto sobie organizuje takie wyjazdy jest przygotowany pod tym względem i raczej nie utknie , bo zwyczajnie pojedzie w druga stronę jezeli nie uda się do danego kraju wjechać . Ja się pytałm ciebie jako specjalisty czy nie m atakiej możliwość zebym wyrobiła wizę do Chin, będąc na przykład w Bangkoku? Bo o to mi chodzi, skoro mówisz, ze wprowadzili zaostrzenia to podpytuje Ciebie..;)
                  • onmytoes Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 31.01.13, 15:24
                    No wlasnie nie kazdy, bo sporo ludzi jednak najpierw kupuje sobie wakacje a potem mysli o wizie. Dla mnie codziennoscia sa klienci, ktorzy na dzien przezd wylotem sobie przypominaja o wizie, albo dzwonia z lotniska, bo ich na poklad samolotu nie chca wpusicic. Wiec moze mam troche skrzywione patrzenie ;)

No i nie zawsze jest tak, ze mozna sobie po prostu w druga strone pojechac. Nie tak dawno mialam dwie dziewczyny, Brytyjke i Australijke, ktore wlasnie tak utnkely gdzies w Tajlandii. Polecialy sobie w podroz po Azji a bilet powrotny do domu mialy z Indii. Tylko, ze do tych Indii nie mogly sie dostac bez wizy. Zrozpaczone mailowaly do nas na pare dni przed data lotu, ze nie maja juz kasy na zmiane biletow i nie maja jak sie dostac do Delhi na swoj samolot.
                    Albo gosciu, ktory chcial z RPA wracac droga ladowa przez Afryke pln. Mocno sie rozczarowal, gdy sie okazalo, ze do wiekszosci krajow na trasie wizy nie dostanie w trakcie podrozy i ma do wyboru albo wyslac paszport do UK i czekac kilka tygodni, albo zawrocic w polowie drogi i wsiasc w samolot do domu.

Jako specjalista :P to Ci odpowiem, ze my nigdy nie doradzamy wyrabiania sobie wiz poza krajem zamieszkania, i wiekszosc firm ma podobna polise. Jest po prostu za duzo zmiennych i nie chcemy miec potem na karku klienta, sadu i odpowiedzialnosci za czyjes stracone loty, kar nakladanych na linie lotnicze za deportacje pasazera bez wizy itp.
                    Przepisy wizowe moga sie zmienic w kazdej chwili, czesto bez uprzedzenia i potem klient zostaje z reka w nocniku.
                    Poza tym nawet ubieganie sie o te sama wize ale w roznych krajach moze wygladac zupelnie inaczej. Np Ambasada Francji w RPA bedzie miala inne zasady wydawania wiz do Francji niz Ambasada Francji w Londynie. Ambasada Indii w Londynie wymaga innych dokumentow niz Ambasada Indii w Nowym Yorku itp.
                    My wspolpracujemy z ambasadami w UK i doradzamy tylko w tym zakresie. Jak klient upiera sie, ze chce sobie zrobic wize do Chin w Tajlandii to odeslemy go bezposrednio do Ambasady Chin w Tajlandii by probowal szczescia.

Zaostrzenia przejawiaja sie np tym, ze kiedys do wizy biznesowej wystarczyl zwykly list zapraszajacy. Teraz w liscie musi byc mnostwo szczegolowych informacji np o odpowiedzialnosci finansowej za aplikanta. Kiedys roczna czy dwuletnia wiza nie byla problemem, wystarczylo sobie zaznaczyc na formularzu. Teraz dostaniesz max double entry na 6 miesiecy, 1 year multi tylko w wyjatkowych przypadkach, a dwuletnich wiz juz prawie wcale nie widujemy. Kiedys mozna bylo uzyskac wize do Chin w jeden dzien, teraz dla niektorych EU i US nationals nawet 3 dniowy express nie jest mozliwy.

...
                    Nie kazdy chlop z widlami to Posejdon

:: my ceramics ::
                    • anika_key Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 31.01.13, 15:35
                      Hej dzieki wielkie,

Ja wlasnie mieszkam w Manchesterze, nie widzialam na ich stronie ,ze daje wizy tutaj.

Generalnie wiza turystyczna, jade jako reprezentantka uniwersytetu wraz z moim nauczycielem. Na 6 dni, z czego 3 jest wliczone jako podroz.

Mialam wczesniej wlasnie ogromne rozczarowanie bo tez do US ejchalam z wycieczka szkolna i w ambasadzie odmowili mi. Sracilam nie mala kase wtedy. Stad teraz chce sie dowiedziec jakie mam szanse dostania sie.

Co potrzebuje na potwierdzenie stalego pobytu? Co najlepiej wziac? Mieszkam w UK od 6 lat, ale nie pobierajam zadnych benefotow wiec jedyne powtwierdzenie beda payslipy z pracy badz wczesniejsze umowy najmow. Nic z councilu nie mam jako tako, a wydaje mi sie,ze wczsniejsze rachunku za council wywalilam przy przeprowadzce.

Chce byc mega przygtowana.

Na ich stronie wyczytalam,ze potzrbuje zaproszenia z Chin wiec chyba dostane list jakis z uniwerku(wystraczy?) pewnie dadza mi dane lotu i hotel itp.
                      Paszport mam wazny do 2017 wiec jest git. Nie chce nic pominac :)
                    • sznupkowie Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 31.01.13, 15:51
                      dziękuję za odpowiedż.....:) Z mojego doświadczenia wyglądało to prosto , zresztą ambasady były bardo ładnie przygotowane - oddzielne okienka dla turystów do przyjmowania druczków i zdjęc na wizę, pobieranie opłaty i po 1-3 dniach odbieranie wizy. Dla takich ambasad to największy zarobek w tych krajach, bo zazwyczaj w kolejce ustawiało się kiladziesiąt plecakowiczów i paru miejscowych - więc szkoda byłoby rezygnować z takiego zarobku. Co do Indii to wogółe jestem w szoku, bo na KhSan Road w kazdej agencji turystycznej można było wyrobic turystyczną do Indii w ciągu 48h. Muszę faktycznie posprawdzać jak to wyglada..:)
                      • robak.rawback Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 31.01.13, 17:01
                        sie porobilo - wszystkie azjatyckie tygrysy poczuly sie jak hamieryka.
                        a moze tez w sumie robia w stylu zab za zab - uk obostrza przepisy to i oni w odpowiedzi tez.
                        • onmytoes Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 01.02.13, 00:24
                          robak.rawback napisała:

> sie porobilo - wszystkie azjatyckie tygrysy poczuly sie jak hamieryka.
                          > a moze tez w sumie robia w stylu zab za zab - uk obostrza przepisy to i oni w o
                          > dpowiedzi tez.

Dokladnie, jest to zab za zab i reakcja na aktualny klimat polityczny.
                          Jak rzad Francji wypowiedzial sie w sprawie Tybetu to nagle Francuzi ubiegajacy sie o Chinskie wizy musza przedstawic szczegolowy, dzien po dniu plan pobytu w Chinach.
                          Jak UK oglosilo ograniczenie liczby wydawanych pozwolen na prace dla non EU nationals to India wprowadzila drastyczne ograniczenia w wydawaniu wiz biznesowych dla Brytyjczykow. Polowa aplikacji byla odrzucana i kazano sie ludziom ubiegac o work permits. Wiele miedzynarodowych korporacji mialo z tym problem, bo mnostwo Brytyjczykow siedzialo i de facto pracowalo w Indiach na wizach biznesowych, ale do tej pory przymykano na to oczy.

To w sumie fascynujace jak powoli zmienia sie uklad sil.
                          • robak.rawback Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 01.02.13, 01:15
                            mnie sie zdaje ze to uk jest cherlawe w bronieniu swoich granic - co by sie stalo jakby rzeczywiscie sie postawili i powiedzieli nie wpuszczamy nikogo np z eastern europe czy azjii - chyba ze ma prace albo jest rzeczywiscie przydatny lokalnej ekonomii - podejrzewam ze nic - po wstepnym rwaniu szat i ochlodzeniu inne rzady musialyby to przelknac. bogatym krajom by to nie przeszkadzalo i nie wprowadizlyby obostrzen dla brytyjczykow a biedne kraje i tak nie maja nic do powiedzenia. usa sie nie opiernicza w tym wzgledzie - a na brak chetnych jak nie narzekalo tak nadal nie narzeka ale w sumie tez chyba jest mocno zalezne od chin ??

np nagle indie by sie obrazily i wypiely na uk na wieki? nie sadze.
                            moze z chinami byloby inaczej bo pewnie 3/4 firm w uk tam wyrabia swoje produkty i uzywa lokalnych niewolnikow wiec byc moze sa bardziej zalezni od chin i musza sie z nimi bardziej liczyc. nie wiem.
                          • anika_key onmytoes 01.02.13, 01:30
                            A bylabys tak mila i przeczytala co wczesniej napisalam i napisala co o tym myslisz? Widze ,ze masz troche dosiwadczenia a ja tutaj naprawde panikuje ;(
                            • robak.rawback Re: onmytoes 01.02.13, 01:49
                              zapomnialam dodac ze ubieganie sie o wize do ameryki jest jednak bardzo specyficzne i jak dluga historia gatunku pokazuje ludzie ktorzy byli wlasciwie na zdrowy rozum uziemieni w polsce nie dostawali wizy w zupelnie niezrozumialy sposob, podczas gdy ludzie ktorzy potencjalnie kwalifikowali sie na pierwszorzednego nielegalnego imigranta dostawali wize bez mrugniecia okiem - czyli decyzje od czapy.

i generalnie nie porownywalabym dostawania wizy do ameryki z ubieganiem o zadna inna wize. bo to jednak ma tradycyjnie inne podteksty w american dream i jak to wyeksploatowac z punktu widzenia aplikanta.
                              o chinese dream i innych dreams raczej nie uslyszymy.
                            • onmytoes Re: onmytoes 01.02.13, 10:02
                              A przeczytalas info na ich stronie ;) Bo tam jest wszystko prosto i dokladnie opisane, naprawde polecam. Nie ma co panikowac i porownywac do US, bo oni rzeczywiscie maja mocne przegiecie na tym punkcie.
                              Jak bedziesz miala wszystkie dokumenty to nie ma powodu, zeby Ci odmowili, no chyba, ze jestes jakims bylyb terrorysta lub masz grozna chorbe ;)

W linku, ktory Ci podalam sa opisane dokladnie wszystkie dokumenty, ktore musisz miec. Nie wiem gdzie slyszalas o payslipach czy benefitach, to akurat nie ma tu nic do rzeczy.
                              Potrzebujesz paszport, zdjecie, visa application form i zaproszenie LUB potwierdzenie lotow i hotelu. Na ich stronie jest wyszczegolnione co musi byc zawarte w zaproszeniu, to naprawde warto przeczytac, bo jak czegos w zaproszeniu bedzie brakowac to aplikacje odrzuca. Wiele firm czy organizacji w Chinach nie chce pisac o finacial responsibility i upiera sie, ze to nigdzie indziej nie jest potrzebne. No ale w UK jest potrzebne i w zaproszeniu musi byc.

Wypelnil dokladnie visa applicaiton form + suplementary form, odpowiadajac na wszystkie pytania, bo to tez czesty powod odrzucania aplikacji, ze ludzie zostawiaja puste miejsca i nie odpowiadaja na pytania.
                      • myszka_d Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 01.02.13, 18:06
                        oj Sznupciu dalej tak jest, spokojnie można sobie wyrabiać wizę w krajach ościennych, na bank :) przecież my też wyrabialiśmy wizy na Penang (malezja) do Tajlandii, w Taj do Wietnamu a i do Chin czy Indii też można :) czasem trwa to kilka dni czasem wyrabia się na granicy, sama wiesz jak jest i nic się nie zmieniło, na pewno nie w Azji.
                        A co do przytoczonych historii to jasne jak majowy turysta chce wsiąść do samolotu do Indii czy Australii bez wizy to go nie wpuszczą i wtedy zdziwienie, pozdrawiamy
              • aniaheasley Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 01.02.13, 10:06
                Sznupkowie, jak to w Honkkongu mozna wyrobic wize do Chin?
                A Hongkong to nie Chiny od 1997 czy jakos tak? ?
                • onmytoes Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 01.02.13, 10:29
                  jakos tak ;)
                  Hong Kong zostal Chinom "zwrocony" ale dla celow imigracyjnych i wizowych jest specjalna odrebna jednostka. Wiec Brytyjczycy wciaz nie potrzebuja wiz do Hong Kongu ale potrzebuja ich do Chin.
                  • aniaheasley Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 01.02.13, 14:24
                    A do Macao?
                    • jaleo Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 01.02.13, 14:49
                      aniaheasley napisała:

> A do Macao?
                      >
                      Jak sie dostac do Macao to najlpiej Deosa zapytac (zza kratek). BTW, nie wiem, czy znasz ostatnie donesienia, ze nasz Deos odsiaduje 3 lata z hakiem?
                      • glasscraft Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 01.02.13, 14:51
                        Deos w pudle? Nie zebym sie dziwila tak naprawde :-P, trefnie zawsze pisal
                      • aniaheasley Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 01.02.13, 15:06
                        Nie mow?! Czyli jednak...
                        Napisz cos wiecej...?

A o Macao pytalam bo byliam w HK pare lat temu I planowalismy wypad do Macao I jakos nikt o wizach nie myslal ze bylyby potrzebne....
                        • jaleo Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 01.02.13, 16:36
                          www.yorkshireeveningpost.co.uk/news/latest-news/top-stories/leeds-conman-ordered-to-hand-over-170-000-1-5281666
                          Wyglada na to, ze odsiaduje 3 lata, ale moze dostac wiecej jak nie zwroci lupow.
                          Pamietam, jak go pare lat temu pierwszy raz namierzyli, bo zona zaplacila w hotelu kradziona karta, wtedy sie tlumaczyl, ze rezerwacje zrobila agencja kradziona karta (?), ale jak sie okazalo, policja nie byla az tak glupia, i drazyla sprawe dalej.
    • jaleo Re: Visa do Chin, na marzec turystyczna. Pilne. 01.02.13, 19:13
      marninor napisała:

> czyżby to był jakiś użytkownik naszego forum? ;)

Nie tego forum akurat, on dzialal jako "wujek dobra rada" na "Wielkiej Brytanii i Irlandii", porady byly w stylu Tommy'ego DeVito z "Goodfellas", wiec to, ze go w koncu wsadzili do pierdla nie bylo raczej dla nikogo zaskoczeniem.
    • anika_key Visa juz w paszporcie. 06.03.13, 03:52
      Tak chcialam tylko dodac, ze vise dostalam :)

Moze komus sie kiedys ta wiedza przyda :) nie to ,ze ja dostalam,ze ze mozna oczywiscie ;p
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka