Dodaj do ulubionych

Opiekunka w UK

20.02.13, 09:14
Mam pytanie odnosnie opiekunek w UK. Na jakiej zasadzie sa one "przyznawane"? tzn slyszalam, że "przydziela" je tak jakby panstwo, należy mieć udekumentowana pracę aby ja dostać, ale co jeszcze trzeba spełnic i w jakim czasie jest ona przydzielana? jakie jej koszta? I co z opiekunką jaka musimy oplacić z wlasnych funduszy, jak jej szukać, jaki jest koszt? problem polega na tym, iz moje dziecko bedzie uczęszczalo do szkoly od września, przeprowadzkę planuje duzo wczesniej wiec opieke musze mieć zapewnioną na kilka miesiecy przed rozpoczexiem roku szkolnego i pytanie co wtedy..
I jeszcze jedno pytanie, czy sa to tylko angielki? porozumiewaja sie z dzieciaczkami tylko po angielsku? na ile godzin sa przydzielane?
Dziękuje z góry za wszelkie rady i odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Opiekunka w UK 20.02.13, 09:38
      Nie wiem, skad ty masz takie info? Opiekunke znajdujesz sama. Jesli dziecko chodzi do szkoly, to childminder. Wykaz zarejestrowanych opiekunek ma council. Oplacasz ja sama z wlasnych funduszy. W zaleznosci od dochodow dostaniesz CTC, WTC. W aplikacji zaznaczasz ze placisz na opieke na dziecko, ile tygodniowo, ile lat ma dziecko, podajesz numer opiekunki, bo musi byc zarejestrowana osoba. Jestem pewna, ze sa zarejestrowane childminder Polki, wiec jak chcesz, to mozesz poszukac. Nie slyszalam jak dlugo tu mieszkam, zeby panstwo jakies opiekunki przydzielalo. U mnie na prowincji childminer bierze kolo £35 za dzien opieki. Jak dziecko chodzi do szkoly, to chyba za godziny sa stawki, ale nie wiem ile.
    • yumemi Re: Opiekunka w UK 20.02.13, 10:27
      A skad informacje ze ktos komus opiekunke znajduje?:))
      Jesli chcesz opiekunke, to idziesz jej szukac i oczywiscie odpowiednio jej placisz (stawki za godzine za nianie sa od 9 do 12 funtow za godzine).
      Masz tez opcje childminder, co wychodzi taniej, ale pod opieka ma zwykle tez inne dzieci.

Oczywiscie placisz sama, jesli pracujecie, mozecie dostac czesc zwrotu z podatku przez childcare vouchers.

I jeszcze jedno pytanie, czy sa to tylko angielki? porozumiewaja sie z dzieciac
      > zkami tylko po angielsku? na ile godzin sa przydzielane?
      Niania moich dzieci to angielka i oczywiscie sama ja znalazlam:) I oczywiscie mowi tylko po angielsku.. Odbiera dzieci ze szkoly i zabiera na zajecia pozalekcyjne.
    • zurekgirl Re: Opiekunka w UK 20.02.13, 10:40
      W wiekszych miastach, a w Londynie z pewnoscia, nie bedziesz miala wielkiego problemu ze znalezieniem polskiej cHildminder. Jesli twoje dziecko nie mowi po angielsku, to fajnie by bylo, gdyby ta childminder miala pod opieka angielskie dzieci chociaz, zeby sie dziecko osluchalo. Polskich prywatnych nian (takich co nie maja kursow i nie sa sprawdzane przez ofsted, ale tez mozesz dostac czesciowy zwrot kosztow), jest baaardzo duzo, przynajmniej w mojej okolicy. Wszystkich szuka sie samemu. Ja polecam isc na jakas playgrupe i zapytac osoby prowadzace, czy znaja jakies opiekunki, ktora wydaje sie byc w porzadku itd. Koszt childminder w Londynie to ok 50 funtow za 8-9 godzin, niania ok 10 funtow za godzine, jesli ma wiecej niz tylko twoje dziecko to mozna nieco stargowac.
      • yumemi Re: Opiekunka w UK 20.02.13, 13:01
        Polskich prywatnych nian (takich co n
        > ie maja kursow i nie sa sprawdzane przez ofsted, ale tez mozesz dostac czesciow
        > y zwrot kosztow),

Tylko jesli niania ma voluntary registration z Ofsted. Plus pare innych warunkow trzeba spelnic.
    • yadrall Re: Opiekunka w UK 20.02.13, 11:01
      Bez zlosliwosci poradze Ci-zani sie zaczniesz pakowac do tego UK w poszukiwaniu lepszego zycia to dobrze sprawdz wszystkie posiadane do tej pory wiadomosci,bo jak narazie to jakies bajki ktos Ci naopowiadal. Zebys sie potem strasznie nie rozczarowala swoim nowym zyciem...

Ps. nie nikt nikomu opiekunek nie przydziela-samemu sie szuka opieki do dziecka,a dzieci chodza do szkoly od wrzesnia po ukonczeniu 4 lat,wiec to tez wez pod uwage. I szkola jest zwykle od 9 do 15 przez 39 tygodni w roku. Przy czym rok szkolny sie konczy w okolicach 20 lipca-wakacji jest tylko 6 tyg.
      • lianis Re: Opiekunka w UK 20.02.13, 13:03
        Oprocz tego ze jest tylko 6tyg wakacji to jeszcze jest tydzien wolnego od szkoly w pazdzierniku, 2-3 tyg w grudniu, 1 tydzien w lutym, 2-3 w kwietniu i 1 maj/czerwiec, i na ten czas trzeba dziecku zorganizowac opieke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka