Dodaj do ulubionych

Albumy zdjec w internecie

29.03.13, 23:06
Czy zamieszczacie gdzies swoje fotki w necie? Poza facebook-iem?

Mamy nasze albumy w Picasie, ale ostatnio coraz bardziej mnie denrwuje Google+ i zastanawiam sie, czy nie wyemigorwac gdzies indziej.
Najbardziej odpowiadalo by mi takie miejsce, gdzie mozna zablokowac zdjecia przed ogolna publika i udostepnic je np tylko rodzinie. Poniewaz babcie, ciotki maja juz swoje lata, musi to byc latwy dostep. Np wyslac im link raz na zawsze i udostepnic haslo.

Mozecie cos polecic?
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: Albumy zdjec w internecie 30.03.13, 00:17
      ja nic nie u mieszczam - jak cos wpuscisz w czyjs serwer to nawet jak wykasujesz to i tak juz poszlo w eter i maja kopie. ani przez moment nie mam watpliwosci ze zbieraja kazda informacje o uzytkownikach - niezaleznie od serwisu.

panixx napisała:

> Czy zamieszczacie gdzies swoje fotki w necie? Poza facebook-iem?
      >
      > Mamy nasze albumy w Picasie, ale ostatnio coraz bardziej mnie denrwuje Google+
      > i zastanawiam sie, czy nie wyemigorwac gdzies indziej.
      > Najbardziej odpowiadalo by mi takie miejsce, gdzie mozna zablokowac zdjecia prz
      > ed ogolna publika i udostepnic je np tylko rodzinie. Poniewaz babcie, ciotki ma
      > ja juz swoje lata, musi to byc latwy dostep. Np wyslac im link raz na zawsze i
      > udostepnic haslo.
      >
      > Mozecie cos polecic?
    • saphira Re: Albumy zdjec w internecie 30.03.13, 09:25
      Podepne sie pod pytanie, troche w innym kontekscie. Mamy mnostwo zdjec na takim zapasowym twardym dysku i te starsze zaczynaja po prostu znikac. Po prostu juz sie nie otwieraja albo sa jakies tak urwane w polowie. Nie jestem w stanie tych tysiecy zdjec wydrukowac i teraz juz nie bardzo wiem jak przechowywac zdjecia cyfrowe. Jakies podpowiedzi?
      • under.fire Re: Albumy zdjec w internecie 30.03.13, 23:00
        To i ja sie podepne w temacie przechowywania zdjec bo zaprzata to czesto moja glowe. Technika poszla do przodu, mamy cyfrowe aparaty tysiace zdjec tylko jak bezpiecznie przechowac je dla potomnosci?
        • xiv Re: Albumy zdjec w internecie 12.04.13, 11:19
          under.fire napisała:

> To i ja sie podepne w temacie przechowywania zdjec bo zaprzata to czesto moja g
          > lowe. Technika poszla do przodu, mamy cyfrowe aparaty tysiace zdjec tylko jak b
          > ezpiecznie przechowac je dla potomnosci?

Wywalić połowę. Szczerze mówię. Potomność nie będzie zainteresowana dziesięcioma ujęciami tego samego motywu.

Reszta na zewnętrzny dysk.

A jak już bardzo chcesz być bezpieczna - NAS z podwójnym dyskiem.
      • xiv Re: Albumy zdjec w internecie 12.04.13, 11:17

Może być stary dysk - zdjęcia nie powinny znikać. Podłącz go do PCeta i zapuść jakiegoś Disk Checkera albo Disk Defragmantor.
    • plain-vanilla Re: Albumy zdjec w internecie 30.03.13, 11:39
      Ja mam zdjecia na picasie. Wysylam linka w emailu tylko do rodziny, zaznaczam opcje, ze tylko ci, ktorzy maja linka moga zdjecia ogladac. Babcie klikaja w linka i maja od razu prezentacje (slideshow) zdjec na ekranie, zadnego wpisywania hasel. Dodam, ze na zadnym portalu spolecznosciowym zdjec dzieci nie umieszczam. Co do bycia paranoidalnym w kwestii zdjec, to ciezko, bo jak zdjecia mam cyfrowe a chcialabym rodzinie przeslac, to niby jak to zrobic bez puszczania ich w siec? Wysylam emailem, tez zle, zeby wydrukowac online musze zrobic upload na jakiejs stronie, ktora drukuje, wiec tez te zdjecia wkladam w siec. Ja tam sie tym az tak nie przejmuje. Na zadnym ze zdjec wysylanych rodzinie nie ma golizny ani intymnych czesci ciala dzieci.
    • podkocem Re: Albumy zdjec w internecie 30.03.13, 15:32
      Nie. Kiedys mialam zamknietego bloga na haslo (znala tylko rodzina) ale przestalam dodawac zdjecia bo mi sie znudzilo.
      • ha-ya Re: Albumy zdjec w internecie 30.03.13, 19:57
        Podepne sie, bo i mnie temat interesuje. Chce wrzucac zdjecia dzieci, ale do wgladu tylko dla rodziny.
        Pod kocem - gdzie mialas taki zamkniety blog? Na blogerze?
    • nottymoni Re: Albumy zdjec w internecie 30.03.13, 20:11
      no ale przeciez google+ ma taka opcje. album jest albo public albo mozna udostepnic komus za pomoca linka, nawet hasla nie musza miec.
      • panixx Re: Albumy zdjec w internecie 11.04.13, 23:45
        Czyli za kazdym razem gdy dodam nowy album, to musze wyslac czlonkom rodziny linki?
        A jak babcia chce codziennie obekrzec sobie te zdjecia, to codziennie musi wchodzic do swojej skrzynki pocztowej i klikac na link?
        A jak ja mam juz ze 100 albumow publicznych i nagle chcialabym wszystkie je zamknac, to musze zrobic to 100 razy?
        Prosze poradzic,bo troche sie gubie
        • plain-vanilla Re: Albumy zdjec w internecie 12.04.13, 00:01
          Nie jestem ekspertem od picasy, ale z tego, co mi wiadomo, to linki wysylasz do albumow. Babcia linka sobie moze zapisac w ulubionych, wtedy nie musi wchodzic do skrzynki pocztowej. Zeby ogladac zdjecia musi miec uruchomiony komputer i dostep do internetu tak czy siak. Ja nie mam zadnych albumow publicznych, wiec nie wiem, jak sie je zamyka. Wydaje mi sie, ze wystarczy wejsc w kazdy album po kolei, kliknac Actions - Album properties i zmienic Visibility z Public na Only you albo Limited (anyone with the link). W ten sposob nie musisz tych albumow likwidowac. Jeszcze prosciej mozesz to zmienic - jestes w zakladce My Photos, przy nazwie Albums masz w nawiasie ich liczbe i Edit Visibility. Otwiera sie okno ze wszystkimi albumami i mozesz za jednym zamachem zmienic te opcje przy wszystkich albumach.
          • panixx Re: Albumy zdjec w internecie 12.04.13, 10:47
            Dzieki! Zasiade dzis wieczorem i posprawdzam wszystkie opcje.
            • bialasek75 Re: Albumy zdjec w internecie 12.04.13, 11:12
              Ja mam ogólnie dostępne zdjęcia na garnku www.garnek.pl/biala75 Tam każdy może wejść i obejrzeć. Do tego mam prywatny album na photobucket s9.photobucket.com/ Tam można ustawić hasło do całego albumu, można udostępnić cały album, albo udostępnić tylko tym osobom, które mają linka. Jest sporo opcji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka