Dodaj do ulubionych

Rainbow cake

31.07.13, 15:46
Robiła któraś z Was?
Urodziny sa w sobote, czy jak je będę robic w piatek to wystarczy mi to wszystko czasu?

Z jakiego przepisu korzystałyscie? Jakies sugestie, co do smaku?
Ja póki co, sprawdzałam tylko stronę Dorotus.
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: Rainbow cake 31.07.13, 16:05
      Ja robilam :)
      IMHO wyszlo smaczne.
      Urodziny byly w sobote, pieklam w piatek wieczorem, w sobote zlozylam do kupy.
      Korzystalam z oryginalnego przepisu, zalinkowanego na stronie dorotus.
    • turmalinka Re: Rainbow cake 31.07.13, 16:06
      robilam ze strony dorotus, wyszedl super, dzieciaki zachwycone, w smaku szalu nie ma

wbrew pozorom robi sie szybko, kolorowe placki pieklam na tackach po 3 na raz

nie polecam barwnikow dr oetcer bo kolory sa troche jakby wyblakle, a moim zdaniem wyrazniejsze prezentuja sie lepiej
    • dariazv Re: Rainbow cake 31.07.13, 16:21
      Robilam na urodziny, przelozony smietana. Efekt byl super ale smakowo nie bardzo. Dzieciaki pozostawialy na talerzach. Doroslym tez nie za bardzo smakowal.
    • lucasa Re: Rainbow cake 31.07.13, 17:41
      ja robilam w dniu urodzin, placki wyszly zbite i wg mnie za twarde jak na torta, w smaku takie sobie, wywalilam i pojechalam do sklepu kupic gotowy biszkopt ktory na ostatnia chwile przystroilam bita smietana i marscapone.
      • szczur.w.sosie Re: Rainbow cake 31.07.13, 17:45
        Robi się szybko, piekłam wszystkie 7 kolorów na raz, bo szkoda czasu. Można kupić takie aluminiowe tacki.
        Barwiniki takie jak zaleca dorotus, z innymi miałam złe doświadczenia.
        Śmietanę też barwiłam, bardzo smakował wszystkim. Ja do przekładania ciast i tortów uzywam jednak śmietany double.
    • kingaolsz Re: Rainbow cake 31.07.13, 17:47
      Robilam 2 podejscia, pierwsze z 'plackami' z przepisu Dorotus i niestety porazka byla, za drugim zrobilam ciasto biszkoptowe tak jak to ie zwykle, podzielilam na 6 czesci, dodalam barwniki (w zelu) i wyszlo bardzo dobre. Wszyscy zachwyceni ,zniknal w calosci przy pierwszym podejsciu.
      • witch08 Re: Rainbow cake 31.07.13, 17:55
        Ja też robiłam w zeszłym roku synowi na urodziny. Wszystko wyszło super poza właśnie wyblakłymi kolorami. Barwniki kupiłam w asda, w buteleczkach i szczerze ich nie polecam.
        Również piekłam na tackach aluminiowych po 3 :)
        • nannyjo32 Re: Rainbow cake 31.07.13, 18:02
          ja tez szukalam juz przepisu na stronach anglojezycznych i czytalam ze wychodzi niedobry i kolory wyblakle. Ja chce piec dopiero w styczniu na urodziny, ale juz szukam dobrego przepisu/
          • aleksandrawu Re: Rainbow cake 31.07.13, 18:40
            Ja bardzo podbnie jak przedmowczynie: z przepisu doroty, barwniki, te ktore poleca, bo dr oetker musialam wlac cala tubke a i tak wyszly anemiczne kolory. Ciastem zachwycaly sie i dzieci i goscie (sami anglicy, wiec moze maja inne upodobania smakowe?:)). Nie zostalo ani kawalka, bo prosili, zeby rozdzielic wszystko do domow:) ALe moim zdaniem te spody sa gliniaste i niesamczen. Cora sobie zazyczyla to samo ciasto w tym roku, ale juz zrobie ze zwyklego biszkopta. Za to krem z mascarpone- PRZE-PY-SZNY!!! Smakuje jak lody waniliowe haagen dazs:)
            • karolajna83g Re: Rainbow cake 31.07.13, 22:13
              No dobra, to robię te z biszkoptem rzucanym. Formy kupilam w Tesco, ale wg mnie sa troche małe- maja chyba 23.5 cm srednicy.
              Jak 6 biszkoptow, to wyjdzie masakrycznie duzy nie?
              Mase robie kokosową, wg przepisu mojej siostry:)
              • eni7.08 Re: Rainbow cake 31.07.13, 22:38
                ja tez robilam w zeszlym roku z przepisu dorotus, barwniki tylko w zelu kolory wychodza ladne ( ladniejsze sa po upieczeniu niz przed) dzieci i rodzice zachwycone, smakowalo im, dla mnie szalu nie bylo ale robi wrazenie :-) moja corka ktora nie lubi tradycyjnych tortow do tej pory wspomina tamten :-) cos jak victoria sponge cake w smaku
              • bryanowa-1 Re: Rainbow cake 31.07.13, 22:41
                ja zrobilam z przepisu dorotus,tego pierwszego.ciasto lekko zakalcowate(ale takie wyszlo),barwniki dalam w zelu firmy wilton.dalam konkretnie bo przy pieczeniu kolory blakna(przynajmniej mnie) drugi raz robilam tez z przepisu dorotus ale te biszkoptowe ciasto ,wyszlo przepyszne.ja robie krem z thick cream 2x po 600ml+ mascarpone 250g i extrakt z wanilii.wszyscy zachwyceni zarowno smakiem jak i wygladem.
                • nannyjo32 Re: Rainbow cake 31.07.13, 23:06
                  podaj dokladny przepis albo strone do dorotus
                  • karolajna83g Re: Rainbow cake 01.08.13, 00:55
                    to ten rzucany:) www.mojewypieki.com/przepis/tort-teczowy-na-biszkopcie

www.mojewypieki.com/przepis/teczowy-tort-rainbow-cake
                    a tu ten, co taki ciezki do zrobienia, tzn "wymagający".

Ja kupiłam barwniki Sugarflair, ale jak mi wszytsko wyszło, napiszę w przyszłym tyg.
                    I z tego, co widzę ta masa z serka maskarpone to łatwa do zrobienia jest w porównianiu z tym przepisem na mase kokosowa mojej siostry, bo tak sniezke trzeba dodawac, miksowac, potem cos jeszcze dodawac......Ahhhh
                    • aleksandrawu Re: Rainbow cake 01.08.13, 10:44
                      Mowie ci- sprobuj zgrzeszyc z ta z mascarpone, nie pozalujesz;)
                      • karolajna83g Re: Rainbow cake 02.08.13, 13:59
                        Ok, mam mascarpone, ekstrakt z wanilii i double thick cream- czy z tego mi tez wyjdzie?
    • yskyerka Re: Rainbow cake 01.08.13, 22:13
      Robiłam w kwietniu. Wyszedł super. Ale wcześniej poczytałam komentarze i wiedziałam, że smak tortu według oryginalnego przepisu nie powala, więc piekłam według przepisu na biszkopt rzucany - też na blogu Doroty. Przekładałam bitą śmietaną.
      • karolajna83g Re: Rainbow cake 04.08.13, 22:38
        Juz po:)))
        Tort wyszedł przepyszny, niestety nie udał sie krem kokosowy, ale miałam na szczęscie mascarpone, thick cream i ekstrakt z wanilli, ale biskzopty nasaczyłam olejkiem smietankowym do ciasta i przekładałam mascarpone z crea i wiókami kokosowymi. Nie bylo ich czuc, za to czuc było ten olejek smietankowy.
        Wg mnie na forme 23.5 cm z Tesco wystarczyłyby te składniki na te mniejsza formę, tort byl ogromny, nie dałam jednej warstwy bo juz mi krem sie konczył.
        Ogólnie- wyszedł swietny, ja oczywiscie profesjonalistka nie jestem, wyszedł krzywy, krem z mascarpone zabarwiał mi sie od tych biszkoptów, ale tort byl kolorowy.

Polecam!!!!!
        • karolajna83g Re: Rainbow cake 04.08.13, 22:39
          Aaa i jesli chodzi o poziom słodkosci- wg mnie idealnie- bo ja nie lubie supersłodkich rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka