05.09.13, 13:07
Dziewczyny, najprawdopodobnie kupie autko, które nie ma motu i road taxu.
Jak mam wykupic road tax i zarejestrowac auto na siebie, gdy nie ma juz dowodu rejestracyjnego?
O ubezpieczeniu auta wiem- wystarczy je miec, zeby kupic road tax (razem z mot)
Dzięki
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: SORN 05.09.13, 13:24
      Jak nie ma dowodu rejestracyjnego? Zastanow sie co to za samochod, skoro zero papierow ma.

Jak kupiujesz, to sprzedajacy wysyla dowod rejestracyjny do DVLA (urzad ktory sie tym zajmuje) z Twoimi danymi, a Ty dostajesz taki maly zielony pasek papieru, ktory sluzy Tobie jako dowod rejestracyjny do czasu przyjscia nowego. SORN tu nie ma nic do rzeczy (to oswiadczenie, ze samochod nie korzysta z drog).
      • karolajna83g Re: SORN 05.09.13, 13:36
        No w sumie nie wiem, czy ma...kurcze nie zapytałam o to, sprzedajacy jest moim kolegą z pracy.
        I tak mi sie jakos wydaje,ze gdybym ja chciała wyrejestrowac auto, zeby np zwrócono mi częsc tego podatku, to chyba musze wysłac dowód do DVLA?
    • plain-vanilla Re: SORN 05.09.13, 13:45
      Auto moze nie miec motu ani taxu, ale log book czyli V5 musi miec. Bez tego nie wiesz, kto jest zarejetrowanym wlascicielem auta. Moze byc kradzione, moze byc z kredytem. Chyba ze kupujesz od swoich rodzicow albo od dealera, wtedy jeszcze mozna sie zastanawiac. Na twoim miejscu bym nie kupowala auta bez V5 od obcej osoby.
      • plain-vanilla Re: SORN 05.09.13, 13:56
        Do zrobienia deklaracji SORN nie trzeba odsylac V5, tylko aplikacje i tax disc. Kolega powinien miec V5, spytaj go.
        • karolajna83g Re: SORN 05.09.13, 14:05
          Tak, nagle mi cos przeleciało przez głowe, ze wysyła sie deklaracje i tax disc, zeby auto wyrejestrowac a nie V5.

Jutro sprawdzimy, czy auto wogóle nadaje sie do jazdy i czy odpali, bo stoi na parkingu od chyba marca...
          Ale dzieki za pomoc.
          • jofin Re: SORN 05.09.13, 14:25
            Ja bym na Twoim miejscu nie kupowala samochodu bez MOT, bo mozesz sie naprawde niezle zalatwic. MOT kosztuje raptem cos ok.£40-£50 i przynajmniej masz pewnosc, ze nadaje sie do uzytkowania na drodze. Kupowanie bez tego, to jak kupowanie kota w worku. Zaplacisz za samochod malo, ale moze sie okazac, ze doprowadzenie go do stanu takiego, by bezproblemowo dostal MOT moze Ciebei kosztowac majatek.
            O innych sprawach juz dziewczyny pisaly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka