Dodaj do ulubionych

Niska hemoglobina

07.11.13, 18:40
Własnie dostałam wyniki badania krwi i hemoglobina jest za niska- 8,7. Tyle, że pielęgniarka nie dała mi tych wyników, powiedziałam żeby zapisać się na wizytę u lekarza. Poprosiłam żeby zapisała mi tylko ten wynik, żeby sobie w międzyczasie poszukać informacji. Tyle, że nie wiedziałam, że mierzy się w róznych jednostakch. Może wiecie jakich używa się w Anglii? Wiem, co trzeba jeść na podniesienie poziomu, ale ciekawa jestem czy tu w UK lekarze zalecają suplementy, żelazo itp w takich przypadkach.
Obserwuj wątek
    • londynwarszawaparyz Re: Niska hemoglobina 07.11.13, 18:52
      ja dzis odebralam wyniki badan i mam 10.4 - jestem w ciazy i dostalam recepte na zelazo- pewnie tak samo dostaniesz, zeby to leczyc i sprawdzac co jakis czas postepy. jest to tak samo jak w Polsce, jednostki sa takie same wszedzie na calym swiecie.

Hemoglobina

Norma: K: 12-16 g/dl, M: 14-18 g/dl

Opis: hemoglobina jest białkowym składnikiem krwinek czerwonych. Jej zadaniem jest transport tlenu i dwutlenku węgla od i do komórek naszego organizmu. Hemoglobina jest podstawowym parametrem, który służy do rozpoznawania niedokrwistości. Stężenie tego związku zależy od wieku i płci. Najwyższe jest u noworodków. Później nieznacznie obniża się, aż do osiągnięcia 6. miesiąca życia, by następnie ponownie rosnąć.

Powyżej normy: wartości hemoglobiny powyżej zalecanej normy mogą wystąpić wskutek odwodnienia (biegunki, wymioty, poty), w nadkrwistościach pierwotnych (czerwienica prawdziwa) oraz w nadkrwistościach wtórnych (przewlekłe choroby płuc, wady serca, nowotwory nerek). Wzrost wartości hemoglobiny może wynikać również z powodu niedotlenienia (np. podczas przebywania w wyższych partiach gór).

Poniżej normy: wartości hemoglobiny poniżej zalecanej normy mogą wynikać z niedokrwistości i przewodnienia.
      • ann.38 Re: Niska hemoglobina 07.11.13, 19:00
        No ale patrz, w tym artykule jest mowa o róznych jednostkach i są podane rózne normy w zależności od tego.
        www.doz.pl/newsy/a9310-Jak_interpretowac_morfologie
        Bo aż mi trudno uwierzyć żebym miała aż tak słaby wynik. Blada to z natury jestem, ale hm... z budowy, to mało anemiczna. A Tobie jak jesteś w ciąży lekarz nie zaleca raczej w naturalnej postaci żelaza- buraczki, pokrzywa?
        • ann.38 Re: Niska hemoglobina 07.11.13, 19:01
          A i jak pamiętam Ty chudzielec jesteś (no może nie teraz;) ) to możesz ciemną czekoladę zajadać.
          • londynwarszawaparyz Re: Niska hemoglobina 07.11.13, 19:48
            ja to zmeczenie zwalalam na garb ciazy nie sadzilam ze mi tak hemoglobina spadla, no ale tragedii uwazam nie ma :) recepta od lekarza i zelazo w tabletkach, nie pic kawy i herbaty tylko soki, jesc to co ma zelazo (oprocz watrobki w ciazy i ryb)-to mi zalecila polozna. Czekolady jem duzo, w ciazy akurat, bo za slodyczami nie przepadalam wczesniej i moglam nie jesc latami, ciemnej nie lubie, ale chyba zmodyfikuje sobie diete troche zeby tego zelaza wiecej bylo, tylko ciezko tak kawy i herbaty nie ruszac. Witamina C pozwala latwiej zelazo przyswajac. W artykule jest;
            "Hemoglobina (HGB) to czerwony barwnik krwi. Norma dla kobiety – 6,8–9,3 mmol/l lub 11,5–15,5 g/dl, a dla mężczyzny – 7,4–10,5 mmol/l lub 13,5–17,5 g/dl. Za mało hemoglobiny to wyraźny symptom anemii. Za dużo HGB może świadczyć o odwodnieniu organizmu"
            Gdzie pod uwage bierzesz drugi wynik (dla K 11.5-15.5 g/dl) i to jest ten standardowy dawany na kartce od lekarza z wynikami badan, tu i Polsce. Dlaczego?
            "Przelicznik mg/mmol
            Glikemia, czyli wartość stężenia glukozy we krwi wyrażana jest w różnych jednostkach – w mmol/l lub mg/dl. Celem przeliczenia wartości glikemii z jednych jednostek na drugie stosuje się przelicznik:

1 mmol/l = 18 mg/dl" tak samo odpowidnio dla krwi jest to tylko jednostka przeliczana, na badaniach nie podajemy jej jednak w molach. mam nadzieje ze ulatwilam :)
            • yadrall Re: Niska hemoglobina 07.11.13, 21:11
              Glikemia, czyli wartość stężenia glukozy we krwi wyrażana jest w różnych jednos
              > tkach – w mmol/l lub mg/dl. Celem przeliczenia wartości glikemii z jednyc
              > h jednostek na drugie stosuje się przelicznik:
              >
              > 1 mmol/l = 18 mg/dl" tak samo odpowidnio dla krwi jest to tylko jednostka przel
              > iczana, na badaniach nie podajemy jej jednak w molach. mam nadzieje ze ulatwila
              > m :)

Ale to sie tyczy glikemi (czyli poziomu cukru),a nie hemoglobiny! To dwie zupelnie rozne sprawy! I przelicznik mmol na mg w wypadku glukozy i hemoglobiny bedzie inny,bo to dwa zupelnie rozne zwiazki chemiczne-ten przelicznik zalezy od masy molowej (czyli masy wszystkich atomow w danym zwiazku).
              • londynwarszawaparyz Re: Niska hemoglobina 08.11.13, 09:13
                Oczywiscie ze tak, ja tak na szybko wkleilam tylko, zeby rozjasnic w glowie czemu sa dwie rozne jednostki.przelicznik jest inny ale to samo we wzorze odnosi sie i do hemoglobiny, chodzi tylko o inne jednostki. Autorka watku nie pytala jak to przeliczyc wiec wyjasnilam tylko pojecia :)
                • ann.38 Re: Niska hemoglobina 08.11.13, 09:42
                  To, że są różne jednostki to mnie nie dziwi. Tak bywa. Pielęgniarka zapisala mi tylko wynik liczbowo bez jednostki, dopiero w domu szukając informacji zorientowalam się, że są stosowane rózne. Chodzilo mi tylko o to, która jednostka jest podawana tutaj. Ale juz wiem, że niestety ta, wg której moj wynk jest marniutki. A mnie nic nie jest, poszłam na badania, bo dostałam zaproszenie kierowane do osób w stosownym wieku w celu przebadania się i ustalenia ryzyka zachorowania na rózne tam choroby. A tu taka niespodzianka.
    • effie1980 Re: Niska hemoglobina 07.11.13, 19:27
      lekarz Cie pewnie wysle na poziom zelaza, ja mialam sprawdzany, bo chyba przyczyny moga byc rozne. Jest jakis syrop- naturalny wyciag, ktory ma latwo przyswajalne zelazo. Nie pamietam jak sie to nazywalo, ale bylo dosc skuteczne. Faktycznie masz niski wynik, ale nie tragedia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka