Dodaj do ulubionych

gas central heating - a przeróbki

06.01.14, 14:58
oglądamy domki z zamiarem kupienia i przeważnie grzejniki są w takich miejscach, gdzie mi nie pasują ;) ostatni dom, który oglądaliśmy miał przez to tak nieustawny salon, ale żal tylko z tego powodu odrzucać (bo i lokalizacja ok i układ domu mi się podobał)
i teraz pytanie - czy można taką instalacje zmieniać/modyfikować/likwidować/ przenosić? jeśli tak to czy któraś orientuje się jaki koszt takiej zabawy? czy trzeba mieeć na to jakieś pozwolenia itp?
Obserwuj wątek
    • karolina_zet Re: gas central heating - a przeróbki 06.01.14, 15:24
      oczywiscie ze sie da.
      O koszty mozesz zapytac fachowca zanim kupisz dom - umawiasz sie z nim i z agentem - omawiasz swoja wizje i nasz wycene :)
      • lucasa Re: gas central heating - a przeróbki 06.01.14, 23:23
        karolina_zet napisała:

> oczywiscie ze sie da.
        > O koszty mozesz zapytac fachowca zanim kupisz dom - umawiasz sie z nim i z agen
        > tem - omawiasz swoja wizje i nasz wycene :)

Tez mi sie wydaje, ze to najbardziej sensowna opcja. Tym bardziej, ze hydraulik spojrzy na junkers i cala instalacje i powie CI w jakim jest stanie. My wprowadzilismy sie w pazdzierniku, w listopadzie padl junkres (taki przedpotopowy, ktorego juz nikt nie chcial naprawiac) i na dzien dobry musielismy nowy instalowac.

Co do cen to pewnie bedzie zalezalo jak stara jest instalacja i jak daleko chcesz przenosic te grzejniki (i czy w ogole te same, czy nowe).
        U nas np pan - poprowadzenie nowych rurek (z junkresa na gorze, rurki pod podloga, a potem wzduz sciany na parter) - wycenil na £300 (a to tylko do jednego grzejnka!). Troche drogo. Poki co nie robimy tego, wiec nie bralismy jeszcze innych wycen.
    • trifti Re: gas central heating - a przeróbki 06.01.14, 16:40
      My zmienialismy grzejnik na inny i samo jego polozenie tez. Kupilismy nowy grzejnik, a fachowiec (akurat polski hydraulik, ale z ang pozwoleniami) przyszedl i go zamontowal. Nie podam Ci ceny, bo to byla kompleksowa robota - zmienial polozenie rurek gazowych w kuchni, montowal plyte gazowa i jeszcze pare innych drobnych rzeczy. Wiem, ze maz go chwalil - zarowno za jakosc wykonania jak i cene.
      • e-vil Re: gas central heating - a przeróbki 06.01.14, 17:13
        a gdzie szukać takiego fachowca? czy te przeróbki muszą być zatwierdzone ZANIM kupię dom? czy bank ma tutaj coś do powiedzenia? (wiem, że znajomy musi mieć pozwolenie banku by przerobić strcyh?)
        • yumemi Re: gas central heating - a przeróbki 06.01.14, 18:24
          Bank to raczej wydaje pozwolenie na zwiekszenie kredytu, nie na planning permission.
          Z przerobkami wiekszymi trzeba po prostu zrobic projekt i do lokalnego biura planowania.
          My kupilismy dom ktory pozniej przerobilismy calkowicie, kazda sciane, instalacje, etc, plus rozbudowalismy mocno, moj maz jest architektem wiec zrobil projekt itp. A bank nam tylko pozyczke zwiekszyl:)
        • kurczakwanda Re: gas central heating - a przeróbki 07.01.14, 00:12
          Skad jestes? Moj maz jest inzynierem gazowym, mozesz z nim pogadac,
        • trifti Re: gas central heating - a przeróbki 07.01.14, 11:07
          My akurat mielismy tego fachowca z polecenia. Robilismy te przerobki jak juz dom byl nasz, nikogo nie informowalismy o zmianie polozenia grzejnika. Jednak przed zakupem domu szukalismy kogos, kto nam sprawdzal czy instalacja gazowa jest sprawna i wtedy korzystalismy z googla po prostu - wpisalismy nazwe fachowca plus miejsce naszego zamieszkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka