Dodaj do ulubionych

HB ponownie

01.02.14, 18:52
Dopiero co sama udzielalam sie w watku o doplacie na HB a teraz to zglupialam...wlasnie zadzwonila kuzynka, wynajela mieszkanie od landlorda i aplikowala o HB (jest mama z dzieckiem, pracuje na full time). Dom dzielony na pol, pol maja landlordzi, polowe ona, oni maja wejscie od frontu, ona od zaplecza czy inaczej- ogrodu. No i zaczely sie schody bo dzis landlady przyniosla list z councilu w charakterystycznej kopercie oznaczajacej ze ktos o ten benefit aplikowal, zaznaczajac, ze ona nie wyraza zgody na zaden HB poniewaz ona..placi jeden council tax za posiadlosc. A powinna wobec tego na dwie nieruchomosci, ale najwidoczniej urzad nie wie ze dom jest dzielony i wejscie od tylu oznacza wejscie do mieszkania kuzynki. No i teraz ta nie wie co ma zrobic- bo listy z councilu musza przechodzic przez dom landlordow jako ze jest jedna skrzynka pocztowa. Umowe ma normalnie, ale nie spodziewala sie problemow. Teraz ma obawy ze kolejny z list w charakterystycznej kopercie bedzie oznaczac jej poczatek problemow. Zastanawiam sie czy moze poinformowac council o sytuacji, ze landlord nie zgadza sie na HB a listy przychodza na wspolny adres, jaki dziela, i moze w zwiazku z tym podalaby adres inny (np moj) do korespondencji aby nie miec problemow i uniknac pytan wlascicieli? W koncu nie jej wina ze oni nie zglaszaja tego jak nalezy, zeby mniej placic za CT a ona potrzebuje zasilku na mieszkanie i sie kwalifikuje- jak to rozwiazac? Myslicie ze council zgodzi sie na zmiane adresu do korespondencji tak, aby landlordzi nie wiedzieli ze ona aplikuje? W koncu to jest poufne i wiedziec nie musza, mam racje?
Obserwuj wątek
    • murasaki33 Re: HB ponownie 01.02.14, 19:10
      Podstawowa rzecz - landlord zarzadza swoja wlasnoscia i jesli sie nie zgadza na HB, to w zasadzie koniec sprawy.
      • londynwarszawaparyz Re: HB ponownie 01.02.14, 19:27
        no wlasnie nie do konca bo o ile w ogloszeniach zapis no DSS jest stosowany to w umowie tego napisac juz nie mozna (niezgodne z prawem)? w kazdym badz razie ona tego zapisu w umowie nie ma, i dowiedziala sie teraz ze pobierac nie moze, choc chciala- musi zmienic mieszkanie? to bez sensu bo na rynku sa same ogloszenia ze bez DSS a ludzie jakos ten benefit biora. No i landlordzi nie wiedza, bo nikt nie musi ich informowac ze sytuacja ciezka/ council tez nie informuje przeciez.
        • moccabristol Re: HB ponownie 01.02.14, 19:30
          no ja nie mogę, znowu kombinatorstwo. Właściciel mówi nie ale ja mówię Tak!, Co tam właściciel , co tam, że wynajmuje mi dom. W ogóle się nie liczy. Ludzie na jakiej planecie wy żyjecie? Zakręcić, wyłudzić, okłamać i tak w kółko.
        • kytakytakyta Re: HB ponownie 03.02.14, 18:19
          skoro oni nie pozwalaja na hb to moze oni sami pobieraja?? powinna im placic mniej czynszu niech sie dowie w counsilu moze... na pewno da się to wyjasnić, wlasciciele jej nie wyrzuca chyba ze beda mieli nakaz sadowy...
          • murasaki33 Re: HB ponownie 03.02.14, 18:43
            >>wlasciciele jej nie wyrzuca chyba ze beda mieli nakaz sadowy...<<
            Ekspert czy wrozka?
            • kytakytakyta Re: HB ponownie 03.02.14, 19:06
              TY
              • murasaki33 Re: HB ponownie 03.02.14, 19:16
                >>TY<<
                Nie za bogaty twor jezykowy;)
                • kytakytakyta Re: HB ponownie 03.02.14, 19:19
                  taki ma byc ;)
          • turmalinka Re: HB ponownie 03.02.14, 19:46
            na pewno da się to wyjasnić, w
            > lasciciele jej nie wyrzuca chyba ze beda mieli nakaz sadowy...

nawet jesli, to mieszkanie jest w tym samym domu, jak sie wlasciciel wkurzy to i bez wyrzucania zycie bedzie potrafil uprzykrzyc... mi by sie nie chcialo mieszkac w takim domu

druga sprawa to tlumaczenie ze jest jeden CT na cala posiadlosc jest jakies dziwne, bo przeciez nic nie stoi na przeszkodzie zeby lokator za wynajmowane mieszkania sam CT placil... chyba ze wlasciciele nie zglosili podzialu domu czy cos (tak tylko gdybam...)
    • murasaki33 Re: HB ponownie 01.02.14, 19:38
      Niech szuka mieszkania, w ktorym HB jest akceptowany. Duzo agencji i osob prywatnych z gory zastrzega, ze nie chca takich wynajmujacych.
      Czego dowodzi idea checi korespondowania z councilem w tej materii za plecami landlorda??
      • londynwarszawaparyz Re: HB ponownie 01.02.14, 19:46
        no wlasnie ja nie wiem jak na to patrzeb- przeciez lanlordzi wiedzieli ze wynajmuja matce z dzieckiem, samej, mieszkanie. nic nie zastrzegali przed umowa ze zadnego HB. a teraz chyba dla nich sprawa sie rypla bo boja sie ze ktos odkryje ten CT (council)- o tym cos wspominala landlady i nie chca przypalu. Wiec jej powiedzieli dzis ze nie moze pobierac. Czyli co- ma pakowac graty co dopiero rozpakowala i znowu szukac, tulajac sie z dzieckiem? Kurcze no bez sensu dla mnie. Agencja jej powiedziala ze musi miec gwarantora i zarobki minimum 25 tys na rok zeby jej wynajeli- odpada.
        Moccabristol, alez to nie ona oszukuje - ona zwyczajnie nie wiedziala ze nie moze pobrac HB na mieszkanie- jezeli juz dla mnie to kreci sam landlord nie zglaszajac chaty na legalny wynajem. Kombinatorstwo w pierwszym wydaniu, ale nie z jej strony. Ja rozumiem ze landlord sobie nie zyczy, tylko czemu nie powiedzial przed faktem??
        • a74-7 Re: HB ponownie 01.02.14, 20:00
          lwp , mnie zastanawia ten kawalek :
          "bo dzis landlady przyniosla list z councilu w charakterystycznej kopercie oznaczajacej ze ktos o ten benefit aplikowal, "
          Xray vision czy cus ?
          • bea.mal Re: HB ponownie 01.02.14, 20:27
            bez żadnych złośliwości w Twoim kierunku LWP , ale musisz mieć straszne zdanie o kuzynce....
            przy Twoim podejściu do beneficiarzy
            • londynwarszawaparyz Re: HB ponownie 01.02.14, 20:54

> bez żadnych złośliwości w Twoim kierunku LWP , ale musisz mieć straszne zdanie
              > o kuzynce....
              > przy Twoim podejściu do beneficiarzy

jakie podejscie mam to wiadomo, pisalam juz o niej. a ogolnie jezeli chodzi o beneficiarzy i nia- no coz, jest samotna matka....
          • londynwarszawaparyz Re: HB ponownie 01.02.14, 20:53
            a74 te koperty z council sa charakterystyczne- z zielonym paskiem na kopercie i kazdy wie ze takie daja do HB. Oczywiscie ona tez glupia nie jest. Nie wiedziala co jest w srodku ale sie domyslila.
            • turmalinka Re: HB ponownie 01.02.14, 21:14
              no to ja glupia widocznie bo ja bym sie nie domyslila...

druga sprawa, landlord nieuczciwy, mieszkanie w tym samym budynku... dla swojej wygody wolalabym sie wyprowadzic niz ''walczyc o swoje''
    • jahns Re: HB ponownie 01.02.14, 20:25
      co do podania Twojego adresu do korespondecji, z tego co pamietam z dawnych czasow na kopertach, ktore wysylal do nas council bylo wielkimi literami napisane, PLEASE DO NOT REDIRECT. Nawet jakby sie na poczcie zmienilo caly adres do przychodzacej korespondencji (po przeprowadze np), to pocztowcy listow z councilu nie maja prawa przekierowywac na inny adres. Prosba w councilu o wpisanie adresu do korespondecji tez pewnie sie mija z celem. Jakies zabezbieczenie przed machlojkami to jednak jest. I skoro wlasciciele mieszkania sie nie zgadzaja, to chyba innego wyjscia nie ma, jak sie sie wyprowadzic.
      • londynwarszawaparyz Re: HB ponownie 01.02.14, 20:58
        jahns, wlasnie jest ten napis na kopercie, moze tez dlatego ona taka charakterystyczna jest :/ czyli z ominieciem adresu i podaniu do korespondencji innego lipa,zreszta tez ukrywac sie ona nie zamierza bo mieszka faktycznie pod tamtym adresem- chodzilo tylko o to zeby landlady nie zadawala zbednych pytan....no ciekawa jestem jak bedzie dalej, czas najblizszy pokaze. Mysle ze sie nie wyprowadzi dopiero co wprowadzila sie, a to tez koszta, no i szukac na nowo czegos tez ciezko. Zwlaszcza ze wiadomo ze samotne matki nie maja jakis mega dochodow i zwykle jakies tam benefity ciagna.
    • kaka-llina Re: HB ponownie 01.02.14, 21:06
      Z tego co wiem landlord nie musi wiedziec o tym, czy ktos pobiera HB, czy nie. Wydaje mi się, że spokojnie może pogadać w councilu.
      Z drugiej strony, jeśli nagle landlorka bedzie miała kontrolę i karzą jej drugi CT płacić to się domyśli....
      Ale też w sumie nie wiem w czym problem, bo jeśli wynajmuje tę część twojej kuzynce to ona będzie musiała CT płacić (no chyba, że landlorka nie ma stosownych zezwoleń na dzielenie domu...
      Ja bym pogadała w councilu, starała się o dodatek i powoli szukała nowego lokum.
      • kalpa Re: HB ponownie 01.02.14, 23:02
        Nie wdając się w opiniowanie i dyskusje na temat konkretnej osoby to napiszę, że nawet pracując full time nie zawsze jest się zapłacić wysoką cene wynajmu i dlatego council dopłaca, żeby ludzie mieli gdzie mieszkać. I to jest zgodne z prawem tego kraju. Wielu Polaków pobiera HB, dlatego, że wykonuja nisko opłacane pracce i stad ich zarobki sa niskie. Stąd Polacy mogą byc postrzegani jako grupa w duzym stopniu pobierajaca zasiłki. Gdyby ich stawki były wyższe lub czynsze niższe wtedy duża część Polaków nie korzystałaby z pomocy dofinansowań... nie wiem dlaczego niektórzy z Was tak jakoś źle się wyrażają o pobieraniu zasiłków? Większość z osób pobierajacych zasiłki to ludzie pracujący full time! I nie ma nic gorszacego w fakcie, że wykonuje się niżej opłacaną pracę.. ktos takie prace musi wykonać i sa- dzięki Bogu- ludzie, którzy to robią! Takim osobom państwo dopłaca i dzięki temu żyją godnie!
        Jesli chodzi o ten konkretny przypadek kuzynki LWP nie wiem, czy można ominąć kwestie landlady, bo ona jeśli wynajmuje mieszkanie ma obowiazek odprowadzić podatek od zarobku, wiec jeśli nie chce osoby na zasiłku to może być związane z tym, że sama robi to na lewo i nie chce żeby HMR się dowiedziało- wszak councile sa z HMR powiazane ...
        A może też byc taka sytuacja, że po prostu ktos z jakiegokolwiek innego powodu nie chce osoby na zasiłku i proba zrobienia tego za jej plecami może się dla kuzynki skończyć poważnym konfliktem ... jesli nie da się dogadać, to lepiej poszukać innego miejsca, bo mając dziecilepiej na udry z landlordem nie iść...ze wzgledu na to, że duża część landlordów nie chce osób na zasiłkach, lepiej na wszelki wypadek poinformować przyszłego wlaścicielao swojej sytuacji, własnie żeby uniknąć męczących konfliktów..
        Własnie dwie godziny temu byłam przy rozmowie mojej koleżanki z jej nowym landlordem, który w ogłoszeniu napisał, że nie chce osób na zasiłku a mimo to zgodził się koleżance pójść na rekę i wynająć jej dom mimo, że część czynszu dofinansuje jej council. jego obawy co do wynajmu "beneficiarzom" brały się z tego, że kiedys wynajął takiej rodzinie, która ze wzgledu na swoja głupia polityke fifnasowa wciąż nie potrafiła zapłacić na czas.
        Ale po rozmowie z moja koleżanką stwierdził, że mam podstawę żeby jej ZAUFAć i się zgodził.
        Uznał, że jest inna niż poprzedni wynajmujacy i odnosi wrażenie, że taka sytuacja nie bedzie miż miejsca.
        I już...
        Czasem warto pogadać... choc czasem nic to nie daje bo ktos nie chce i już.
        Generalnie
        • londynwarszawaparyz Re: HB ponownie 02.02.14, 01:02
          nie wiem, czy można ominąć k
          > westie landlady, bo ona jeśli wynajmuje mieszkanie ma obowiazek odprowadzić pod
          > atek od zarobku, wiec jeśli nie chce osoby na zasiłku to może być związane z ty
          > m, że sama robi to na lewo i nie chce żeby HMR się dowiedziało- wszak councile
          > sa z HMR powiazane ...

No wlasnie to mi sie najbardziej rzuca w oczy- nie nieuczciwi wynajmujacy a nieuczciwi landlordzi. I coraz bardziej widze ze nie tylko Polacy kombinuja tylko ludzie gdzies z Indii. Nie pierwsza taka sytuacja, sama kiedys mialam podobna. Tylko teraz to juz szlag trafia, na nowo szukac mieszkania, szorowac chalupe od gory po sam dol, zmieniac adres, brac wolne na przeprowadzke, wynajmowac vana- tylko dlatego ze jakis cholerny landlord jest nieuczciwy i chce sie dorabiac kosztem innych. Dodatkowo na ogrodzie stoi domek ktory chce wynajac jako one bedroom teraz sie dowiedzialam od kuzynki, tez zapewne nielegalnie, watpie zeby to nawet zgloszone bylo, pewnie w dokumentach to szopa na narzedzia :/
          Zmieniac mieszkanie tylko dlatego ze ktos nie chce zeby ktos, kto nie daje rady finansowo, nie bral zasilku, i go nie "wsypal" z powodu placenia CT na jedna nieruchomosc. A nie da sie podzielic tego CT na dwie nieruchomosci, ona zaplaci swoja, on swoja czesc i heja po problemie?
          • karinka77 Re: HB ponownie 02.02.14, 01:51
            Nieciekawa sytuacja.. Ja tez proponuje zmiane mieszkania,pomimo niewygodnej przeprowadzki.
            Dobrze,jesli ma sie kogo poprosic o pomoc.
            Mysle,ze nie bedzie dobrze szarpac sie z wlascicielem. Nic dobrego z tego nie wyniknie.
            Do czasu znalezienia nowego domu,chyba dobrze byloby przedyskutowac z nim kwestie czynszu.
            Skoro nie poinformowal zainteresowanych o warunkach wynajmu i ograniczeniach,to trzeba po fakcie ustalic jakis kompromis,do chwili wyprowadzki.
        • yumemi Re: HB ponownie 02.02.14, 15:45
          Gdyby ich stawki były wyższe lub czynsze
          > niższe wtedy duża część Polaków nie korzystałaby z pomocy dofinansowań... nie
          > wiem dlaczego niektórzy z Was tak jakoś źle się wyrażają o pobieraniu zasiłków?
          > Większość z osób pobierajacych zasiłki to ludzie pracujący full time! I nie ma
          > nic gorszacego w fakcie, że wykonuje się niżej opłacaną pracę.. ktos takie pra
          > ce musi wykonać i sa- dzięki Bogu- ludzie, którzy to robią! Takim osobom państw
          > o dopłaca i dzięki temu żyją godnie!

No pieknie tylko co maja powiedziec np ci ktorzy zarabiaja troche wiecej, ale troszke za duzo aby na ten HB sie zalapac, i sami musza placic te roznice za wynajem. Mamy dwie grupy ludzi, jedni zarabiaja malo i dostaja dofinansowanie, a obok moze mieszkac ktos kto rowniez pracuje ale np przez to ze sie dodatkowo iles lat uczyl, zarabia troszke wiecej i to troszke wiecej idzie na wynajem mieszkania bo dofinansowania HB nie dostanie.
          Dla mnie to sygnal: nie ma znaczenia co robisz, i tak ci damy zeby was wszystkich bylo stac na to samo.No fajnie, tylko gdzie tutaj jakas motywacja dla tych ktorzy dostaja HB aby zarabiac wiecej i nie kwalifikowac sie na HB?
          Dla mnie to oczywiste ze jesli mnie nie stac na wynajem, to szukam tam gdzie mnie stac. Nie kazdy musi mieszkac w Londynie, na przyklad.
          I nie mowie tutaj o Polakach tylko ogolnie o systemie. Idac do pracy, przechodze obok super fajnych domkow przy Farringdon, wszystko social housing, w lecie codziennie wszyscy siedza na schodkach i pala papierosy, wokolo leza smieci. Pewnie dostaja HB zeby moc tam mieszkac, wiec jaki sens cokolwiek wiecej robic i sie starac? Patrzac na kwoty jakie czasem HB osiaga - taki system sam w sobie tworzy naciaganie i problem.
    • karolajna83g Re: HB ponownie 01.02.14, 23:15
      Wydaje mi sie, ze w UK nie ma czegos takiego jak 'adres korespondencyjny'.
      • londynwarszawaparyz Re: HB ponownie 02.02.14, 00:53
        mi sie wydaje ze jest, nieraz na formularzach wiadac adres/ adres inny/poprzedni/do korespondencji. Tyle ze w przypadku tego zasilku to raczej lipa, bo raz ze zapis na kopercie, dwa ze na konkretny adres domu, pod ktorym sie mieszka, wiec ominiecie szczegolnie trudne. Moze niech czatuje na listonosza??:)
        • annika13 Re: HB ponownie 02.02.14, 10:25
          Landrod w tym przypadku jest nie uczciwy, bo prawdopodobnie sam pobiera HB a nie zglosil ze wynajmuje czesc mieszkania i ma z tego dochod i w tym przypadku dodatek do mieszkania mu sie nia nalezy.
          • kalpa Re: HB ponownie 02.02.14, 11:42
            Dokładnie tak może byc jak napisała anika... wśród tak sie przytrafiło. Czerech dorosłych i pracujących full time razem wynajmowalo dom 3-bed. Pan własciciel przebywał w Pakistanie. Kilak lat było ok, wszyscy happy, aż do momentu kiedy jeden z wynajmujących ciężko zachorował, miał operację i ponieważ nie mógł pracowac, to poprosił council o pomoc. Wtedy wyszła chryja , że pan landlord pobiera HB na cały dom... chyba nawet o tym kiedyś tu pisalam.
            Mimo wszystko nie wiem, czy ma sens szarpać się z właścicielką :(
            • londynwarszawaparyz Re: HB ponownie 02.02.14, 13:49
              dziewczyna postanowila sie nie wyprowadzac poki co i aplikowac o HB. Kwestia nieuczciwego landlorda pojawia sie po raz kolejny wiec ma juz dosc szukac mieszkania z legalnym HB bo takich na rynku bardzo malo, i wyprowadzek tylko po to by nie robic komus problemow. Moze landlord sam przejrzy na oczy jak bedzie musial sie tlumaczyc w councilu. Fakt jednak, ze niesmak pozostanie a nie wiadomo co dalej bedzie- moze dac jej wypowiedzenie.dziekuje za odpowiedzi.
              • karolajna83g Re: HB ponownie 02.02.14, 14:08
                No to jak da jej wypowiedzenie, to moze kuzynka postara sie o council house/flat?
                Tak na bruk wyrzucuc jej nie moze, niestety, z reszta z dzieckiem..to chyba bezprawne.

Powiedz kuzynce, zeby zbierala kase na remont mieszkania councilowskiego- tak w ogole- czemu jeszcze nie zlozyla podania o councilowski lokum?
                • jahns Re: HB ponownie 02.02.14, 16:49
                  No ale jezeli landlord sam pobiera HB na dane mieszkanie/dom to wlascicielem raczej nie jest tylko sam wynajmuje od kogos. I kuzynce nielegalnie podnajal czesc. I ta umowa najmu ktora zawarla kuzynka z nim nie ma zadnej mocy prawnej. Tak sobie gdybam tylko. Jezeli kuzynka nie poda do councilu wlasciwych/prawdziwych danych wlasciciela domu to HB chyba nie dostanie
                  • londynwarszawaparyz Re: HB ponownie 02.02.14, 20:34
                    Jezeli kuzynka nie poda do councilu wlasciwych/prawdziwych
                    > danych wlasciciela domu to HB chyba nie dostanie

Faktycznie na umowie widnieja inne dane niz imiona landlordow. Mozliwe ze dom jest na siostre wlascicielki, ale zapewne dane sa prawdziwe. Czyli oni moga obierac HB, ale raczej rozchodzi sie o council tax o ktorym wspominala landlady-placa jeden jakby za caly dom i sadze ze to bedzie problemem.
    • whitediamond Re: HB ponownie 03.02.14, 19:43
      zeby legalnie podzielic dom na dwa mieszkania trzeba miec planning permission, wtedy placi sie council tax za dwa mieszkania
      landlady prawdopodobnie takiego pozwolenia nie dostala/nie aplikowala I podzielila ten dom nielegalnie. za to groza ogromne kary (wystarczy to zglosic do councilu, oczywiscie jezeli kuzynka chce kobiecie robic pod gorke)
      inna sprawa to placenie podatkow za wynajmowane mieszkanie, zaloze sie ze pani nie placi rowniez
      twoja kuzynka ma dwa wyjscia, albo szukac mieszkania 'legalnego' na ktore bedzie mogla pobierac HB albo aplikowac o HB na to mieszkanie ale najprawdopodobniej zaszkodzi tej kobiecie I skonczy sie to tak ze pani bedzie musiala spowrotem 'polaczyc' oba mieszkania a kuzynka bedzie musiala sie wyprowadzic.
      • londynwarszawaparyz Re: HB ponownie 03.02.14, 21:53
        akurat przyszedl jej council tax do zaplacenia w liscie, odebrala landlady, kazala otworzyc list...wspolnie sie zastanowily jak to zrobic, kobieta miala sie naradzic z mezem jeszcze, zlozyc aplikacje ze to dwa mieszkania w jednym domu (czyli legalnie) a kuzynka wspomniala o HB...czeka na dalsze decyzje landlady i aplikowala o HB. Moze wszystko sie ulozy jakos bez problemow dla obu stron :) Grunt to legalny najem, umowa niby jest, ale okazuje sie ze to nie wszytsko.
        • kasiulka25 Re: HB ponownie 04.02.14, 10:43
          Po pierwsze - na aplikacji HB jest miejsce zeby podac dane landlorda, ale mozna tez zaznaczyc opcje ze nie zyczysz sobie, zeby council sie z nim kontaktowal.
          Po drugie - jesli kuzynka ma nieciekawa sytuacje, i HB jej sie nalezy, dodatkowo pracuje FT to dlaczego ma nie skorzystac z pomocy..?
          po trzecie - jesli landlord robi machloje, to jest jego problem a nie kuzynki, a od korespondencji wara, z councilu moze przychodzic ci milion innych rzeczy (chocby w sprawie free meal dla dziecka w szkole) niekoniecznie HB.
          po czwarte - skoro ona JUZ aplikowala o HB to musiala przedstawic umowe o mieszkanie, i tak czy owak jest juz za pozno, jak landlord zrobil przekret to i tak council juz dostal na to dokumenty (umowa) i tak.

czyli - olac i robic swoje chyba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka