Dodaj do ulubionych

Koszty brokera

30.04.14, 18:39
Czesc.
Jesteśmy po wizycie w banku i wiemy na jaki kredyt nas stać. nie mniej jednak chcemy skorzystać z porady brokera, bo jesteśmy całkowicie zieloni w temacie, a dochodzi dodatkowo sprawa zorientowania sie w "Help to buy"... I teraz pytanie: ile sie płaci za usługi brokera? Muszę sie przygotować jakby to miał być duży koszt;)
Dziękuje za wszelkie info:)
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Koszty brokera 30.04.14, 19:27
      Dobry broker znajdzie Ci najkorzystniejszą ofertę (jaką ma w portfolio) za darmo, bo jeżeli tę ofertę wybierzesz, on dostanie prowizję od banku.
      Szukaj więc brokera, który współpracuje z największymi bankami. Oraz koniecznie go uprzedź, w których bankach już byłaś i jaką ofertę dostałaś - z dwóch powodów:
      - po pierwsze broker nie może Ci przedstawić oferty banku, z którym już rozmawiasz
      - po drugie, znając ofertę albo Ci powie, że lepszej nie znajdzie, albo będzie szukał lepszej choćby za cenę negocjacji z bankiem.
      • onmytoes Re: Koszty brokera 30.04.14, 23:17
        Nie zawsze broker dostaje prowizje od banku.
        Poza tym taki ktory dostaje prowizje od okreslonego banku nie bedzie mial interesu zaoferowac innego produktu z innego banku, nawet jesli bedzie on korzystniejszy dla klienta. Moim zdaniem absolutnie nie ma sensu korzystanie z takiego brokera jesli chcesz miec najlepsza oferte na rynku.
        Sa banki, ktore w ogole nie oferuja swoich produktow przez brokerow, tylko w sprzedazy bezposrednio do klienta.
        Sa brokerzy, ktorzy oferuja produkty tylko okreslonych bankow, a sa tacy, ktorzy oferuja tzw "whole of the market".
        Sa tacy, ktorzy swoja oplate pobieraja jako prowizje banku a sa tacy, ktorzy oplate pobieraja od klienta.
        Wiec pierwsze pytania do brokera to ustalenie tych dwoch faktow.

Jakies dwa lata temu myslalam o skorzystaniu z brokera, gosc byl z polecenia i rzekomo bardzo dobry. Spiewal sobie wtedy £750 (Londyn)
        Tymczasej jednoczesnie sama znalazlam bardzo korzystny mortgage, ktorego ten moj broker nie mial w ofercie. Ten bank mial wlasnych mortgage advisors, za ktorego nie trzeba bylo placic nic i koniec koncow to tam wzielam mortgage.

Moje doswiadczenie z brokerem bylo takie, ze przedstawial caly proces jako bardzo trudny i skomplikowany, byl niemal pewny, ze bez niego mortgage nie dostane (co z pewnoscia usprawiedliwialoby koszt jego uslugi).
        Tyle, ze ja wczesniej mialam juz mortgage, cala procedura wtedy przebiegla bardzo sprawnie i nie bylo najmniejszych problemow z uzyskaniem kredytu. Wiec to w jaki sposob ten pan malowal sytuacje mocno mnie zniechecilo.
        Poza tym moj znajomy byl przez dobrych pare lat brokerem, troche sekretow zawodu zdradzil i ja wiedzac to co wiem wiecej z zadnego brokera z pewnoscia nie skorzystam :P
        • sfornarina Re: Koszty brokera 01.05.14, 08:27
          > Nie zawsze broker dostaje prowizje od banku.
          > Poza tym taki ktory dostaje prowizje od okreslonego banku nie bedzie mial inter
          > esu zaoferowac innego produktu z innego banku, nawet jesli bedzie on korzystnie
          > jszy dla klienta. Moim zdaniem absolutnie nie ma sensu korzystanie z takiego br
          > okera jesli chcesz miec najlepsza oferte na rynku.

Oczywiście że nie zawsze. Dlatego napisałam dobry broker:)

Dobry broker współpracuje ze wszystkimi dużymi bankami plus ma spory wybór mniejszych = generalnie pokrywa 80-90% procent rynku. Prowizje od banku zbytnio się nie różnią (zazwyczaj operują z każdym bankiem na podobnym kontrakcie) dlatego brokerowi finansowo nie robi różnicy, do którego banku wyśle klienta. Ważne, by klient był zadowolony (bo wróci albo poleci innym).

Pracowałam kilka lat w brokerce (rok w rok byliśmy brokerem roku w UK), choć obsługiwaliśmy firmy, a nie klientów indywidualnych. Pokrywaliśmy niemal 100% rynku (jeśli z jakimś bankiem nie pracowaliśmy, to dlatego, że my go nie chcieliśmy, a nie odwrotnie) i w naszym interesie było znaleźć klientowi najlepszą ofertę - pieniądze z prowizji do nas spływały przez cały czas trwania kontraktu z klientem. Jeśli klient znalazł sobie lepszą ofertę, nam zakręcał się kurek, więc robiliśmy wszystko, by najlepszą miał od nas.

Jeśli klient przyszedł do nas i podał nam szczegóły obecnej oferty, byliśmy w stanie indywidualnie negocjować z innym bankiem, by tę ofertę przebił i dał klientowi lepszą niestandardową.
          • espionka Re: Koszty brokera 01.05.14, 10:53
            ja tez korzystalam z uslug brokerow i zaden nie przebil oferty, ktora dostalismy w first direct - po prostu nic lepszego niz to co sami znalezlismy brokerzy nie byli mi stanie zaproponowac.
            Warto jednak sprawdzic i ta opcje i wybrac dla siebie najbardziej korzystna.
          • onmytoes Re: Koszty brokera 01.05.14, 14:21
            Sfornanina, ale nawet dobry broker nie będzie w stanie sprzedać klientowi produktu, którego bank nie chce przez brokerów sprzedawać bo taka ma politykę. I w tym rzecz, ze nawet ci, którzy twierdza ze są "whole of the market" to tak naprawdę nie są. Wiec tak naprawdę i tak warto zrobić własny research.

To w zasadzie było jednym z czynników, które doprowadziło mojego znajomego, byłego już brokera, do rezygnacji z zawodu i przekwalifikowanie się. Po prostu w pewnym momencie banki zaczęły robić ostra konkurencje brokerom, oferując atrakcyjne produkty tylko w sprzedaży bezpośredniej. Mi kiedyś w Halifax przy kasie próbowali wcisnąć ichny mortgage, dostępny tylko w oddziałach i dla określonych klientów. Po co klient ma korzystać z brokera jeśli lepszy kredyt dostanie bezpośrednio w banku.

Na przykład Jeszcze dwa lata temu mortgage na shared ownership dawaly tylko trzy banki. Jeśli jeden z tych banków nie oferuje usług przez brokera to wybór klienta nagle mocno się zawęża.

Ja oczywiście nie mowię, ze broker to zło i absolutnie nie warto :)
            Jesli ktoś nie ma czasu samemu szukać lub bierze pierwszy mortgage to broker może być ogromnie pomocny żeby to wszystko jakoś ogarnąć.
    • dag_dag Re: Koszty brokera 01.05.14, 14:35
      Daruj sobie brokera. Poszukaj moze wsrod znajomych kogos, kto ma glowe na karku. Sama umow sie na na spotkania w bankach.
      • espionka Re: Koszty brokera 01.05.14, 15:18
        korzystalam z kalkulatorow na stronach bankow, nie chodzilam po bankach :)
        W first direct wszystko odbywa sie przez telefon.
    • e-vil Re: Koszty brokera 01.05.14, 19:06
      rozumiem, że rozmawiamy o hipotece? my korzystamy z usług doradcy - nie najtańszy - jego honorarium to ok 300 funtów - ale sprawdzony przez znajomych, którzy byli bardzo zadowoleni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka