londynwarszawaparyz 10.10.14, 14:34 Czy w anglikanskim kosciele chrzest wyglada tak jak w katolickim? I komunia- tez z biala sukienka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
steph13 Re: kosciol anglikanski komunia i chrzest 10.10.14, 18:07 O ile sie orientuje, moge byc w bledzie, Church of England nie ma ceremonii Pierwszej Komunii. Jest Chrzest, a potem mozna zrobic Confirmation jesli ktos pragnie. Odpowiedz Link
mama-123 Re: kosciol anglikanski komunia i chrzest 10.10.14, 19:35 Wydaje mi sie, ze jednak jest komunia. Mojej znajomej (dalsze) corka zdaje sie miala tam komunie sie. Jak to wygladalo, jaki stroj niestety nie wiem. Odpowiedz Link
dorcian Re: kosciol anglikanski komunia i chrzest 10.10.14, 20:10 Chrzest bardzo podobnie. Komunia jest opcjonalna, moze byc - moja corka miala, bylo pare spotkan przygotowujacych. Stroj byl dowolny, jedna z dziewczynek byla w dzinsach I swetrze. Odpowiedz Link
londynwarszawaparyz Re: kosciol anglikanski komunia i chrzest 10.10.14, 21:43 bardzo dziekuje. tak wlasnie myslalam ze stroj jest dowolny bardziej chodzi o aspekt duchowy. Dziekuje slicznie. Odpowiedz Link
mazda76 dorcian 10.10.14, 21:45 dorcian, czy wasza rodzina 'nalezy' do kosciola anglikanskiego czy katolickiego? czy te koscioly 'uznaja' swoje sakramenty w swoich kosciolach? tak sie pytam z ciekawosci na przyszlosc, bo moja corka jest CoE school i tak juz mysle o komunii na zapas... Odpowiedz Link
steph13 Re: dorcian 10.10.14, 22:15 Moja w katalickim duchu wychowana I ochrzczona corka brala miesiac temu slub w anglikanskim kosciele. Oprocz aktu chrztu nie potrzebowala zadnych papierow, dowodow na uczeszczanie do jakiegokolwiek kosciola, bez spowiedzi I komuni, powazna I jednczesnie radosna ceremonia. Super. Odpowiedz Link
mama-123 Re: dorcian 10.10.14, 22:51 Odpowiem, bo akurat tu troche sie znam. Ogolnie to jest tak, ze kosciol anglikanski przyjmie kazda owieczke, uzna katolickie sakramenty, udzieli slubu itp. W druga strone nie tak latwo, tzn chrzest jest chrztem i on jest uznawany jako wazny, bo w sumie kazdy moze Cie ochrzcic. Komunia zdaje sie jest troche inaczej traktowana, a juz slub na pewno. Gdyby na przyklad ktos wzial slub w kosciele anglikanskim, to zeby on byl uznany pelnoprawnym w kosciele katolckim, musi byc przeprowadzony process uwaznienia, a juz na pewno jakas mala ceremonia w kosciele (mowa o katoliku, ktory wstapil w zwiazek malzenski w kosciele anglikanskim). Odpowiedz Link
steph13 Re: dorcian 10.10.14, 23:03 W wypadku mojej corki, anglikanski ksiadz zaproponowal sprowadzenie katolickiego ksiedza do wspolnego przeprowadzenia ceremonii gdyby jej na tym zalezalo ale nikt nie odczuwal takiej potrzeby. Przed slubem spotkal sie z mlodymi kilka razy na drinka, zaprosil na kolacje do swojego domu, z jego zona I doroslymi dziecmi, rozmawiali o malzenstwie ale rowniez o podrozach, ksiazkach, karierach, I w sumie dniu slubu byl nie tylko ksiedzem ale niemalze przyjacielem. Naprawde bylam pod wrazeniem osobistego zaangazowania. Odpowiedz Link
zurekgirl Re: dorcian 11.10.14, 07:32 Steph, pamietam jak z rok temu pytalas o pomysly na polski akcent na weselu. Zdasz krotka relacje, jak wyszlo? Odpowiedz Link
londynwarszawaparyz Re: dorcian 11.10.14, 10:54 oo, tak Steph, napisz prosze tez ciekawa jestem :) co do chrztu w kosciele anglikanskim jest wszedzie tak samo honorowany czyli w katolickim kosciele tez. Dokladnie jak mama 123 napisala komuniiaoze byc uznana ale nie musi przez katolicki kosciol. Natomiast slub z anglikanskiego jakby sie nie liczyl gdyz anglikanski kosciol nie uznaje tych samych sakramentow co kosciol katolicki (chrzest, komunia, biezmowanie, namaszczenie chorych, slub) tylko uznaje chrzest jako najwazniejszy. Slub nie jest tak istotny nie jest sakramentem swietym w kosciele anglikanskim Odpowiedz Link
steph13 Re: dorcian 11.10.14, 19:27 hm, zapewne nie jestem obiektywna, ale z Thank You cards, ktorych dostalam ponad 60 I dalej przychodza, goscie mowia : magical day, perfect day, elegant and classy, beautiful venue, tasty food, Marriage Service to remember'. Oczywiscie rowniez pelno komplementpow dla panny I pana mlodego. Dla mnie I malzonka, wspaniale wspomnienia I uczucie calkowitej dumy z corki. Szkoda, ze juz po wszystkim. Odpowiedz Link
pho.ebe Re: kosciol anglikanski komunia i chrzest 11.10.14, 13:58 Wlasnie tydzien temu oczestniczylam w chrzcie w kosciele anglikanskim. Cala uroczystosc trwala okolo 30-40 minut. Przy wejsciu kazdy otrzymywal spiewnik i program mszy, w ktorym bylo dokladnie napisane co mowi kaplan a co wierni. Zaproszeni byli ubrani elegancko (garnitury etc.) Po uroczystosci wszyscy byli zaproszenie do jakiegos lokalnego klubu sportowego na maly poczestunek. Odpowiedz Link