Dodaj do ulubionych

świąteczny pudding

08.12.14, 10:30
Tak sobie pomyślałam, że skoro to nasze pierwsze święta w uk, to w ramach czegoś słodkiego zrobiłabym tradycyjny brytyjski pudding. Tak na dobrą wróżbę ;) problem w tym, że nigdy takowego nie jadłam, wiec nawet nie wiem jak powinien smakować :P potrzebuję zatem przepisu prostego, tradycyjnego i podstawowego. Takiego, który na pewno wyjdzie jak trzeba, będzie smakował i nie zrujnuje mi kieszeni. Święta spędzamy sami, wiec taką zwykłą porcję potrzebuję, nie jakąś większą. Możecie coś podpowiedzieć?
Obserwuj wątek
    • kaka-llina Re: świąteczny pudding 08.12.14, 11:00
      Trochę za późno już... Pudding powinien kilka tygodni leżakować. Poza tym za dużo z tym roboty kup gotowy...
      A ramach "dobrych wróżb" zrób coś innego tradycyjnego:-)
      • kjut Re: świąteczny pudding 08.12.14, 13:44
        Buuu...a ja myślałam, że to talii prosty deser, trochę jak budyń z dodatkami. Ze zrobię zamiast ciasta ;)

Może rzeczywiście kupię gotowy...

A jakiś inny prosty brytyjski deser może? :D
        • monstroteratum.furiosum Re: świąteczny pudding 09.12.14, 02:01
          Uwielbiam christmas puding :) Kolo budyniu to to nawet nie stało ;) może najpierw kup sobie taki malutki na spróbowanie.
    • plain-vanilla Re: świąteczny pudding 08.12.14, 11:12
      Kup christmas crackers. To jest tradycyjne i smieszne.
      • kjut Re: świąteczny pudding 08.12.14, 13:49
        A co takie kupowane mają w środku? Może lepiej samemu porobić w cukierki do środka wrzucić? Ale przyznam, że dopiero po Twoim poście Sprawdziłam co to takiego, wcześniej o tym nie słyszałam :)
        • mrs.t Re: świąteczny pudding 08.12.14, 15:55
          możesz tradycyjne mince pies zrobić
          Przepis na ciasto wrzucę z domu w międzyczasie kup w sklepie w słoiku mincemeat www.britishcornershop.co.uk/robertsons-luxury-mincemeat?gclid=CLmBlJvZtsICFWfkwgodf6cAdw

Ja christmas pudding jeszcze nie odważył am się spróbować ;)

Xmas crackers tez mozesz zrobić
          ale te kupne są oryginalne bo 'strzelaja" przy otwieraniu. .
          www.google.co.uk/search?q=how+to+make.christmas+crackers&oq=how+to+make.christmas+crackers&aqs=chrome..69i57j0l3.5776j0j4&client=ms-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&espv=1&ie=UTF-8
          • kjut Re: świąteczny pudding 08.12.14, 15:59
            Dzięki śliczne! A takie mince pies też musi odstać swoje czy robić przed samymi świętami?

Za Xmax crackers się rozejrzę :)
            • szczur.w.sosie Re: świąteczny pudding 08.12.14, 16:57
              A tu taki last minute. Myślę, że sama zrobię.

www.mojewypieki.com/post/christmas-fruit-cake---pieczone-na-ostatnia-chwile
        • mrs.t Re: świąteczny pudding 08.12.14, 15:55
          W krakersie się jest mikro prezencik ,papierowa korona i christmas joke
          • robak.rawback Re: świąteczny pudding 08.12.14, 20:17
            re: siwateczny pudding - moim zdaniem jak nie zrobisz to nic nie stracisz - paskudztwo jak dla mnie. wogole nie wiem czym tu sie zajadac. ta sama kategoria co makowiec.
            • robak.rawback Re: świąteczny pudding 08.12.14, 20:28
              juz predzej kup sobie brandy butter np:

www.google.com/search?q=Sainsbury%27s+Brandy+Butter+with+Courvoisier&rlz=1C1DSGQ_enGB493GB493&espv=2&biw=1455&bih=705&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=qPqFVMXKIcz1UvzrgugP&ved=0CAcQ_AUoAg#tbm=isch&q=fresh+Brandy+Butter+waitrose

do zjedzenia z pudelkiem mince pies - o ile pamietam jadalne byly z M&S np

www.google.com/search?q=mince+pies+marks+and+spencer&rlz=1C1DSGQ_enGB493GB493&espv=2&biw=1455&bih=705&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=DfuFVP_4KoG7Uc6IgPAP&ved=0CAcQ_AUoAg#tbm=isch&q=mince+pies+marks+and+spencers
              nie beda dobre to wyrzucisz a brandy butter zawsze do czegos mozna dodac - samo tez jest dobre.
              • robak.rawback Re: świąteczny pudding 08.12.14, 20:39
                moze sobie zrob albo kup jakas trifle:

tutaj pare slicznych:

www.google.com/search?q=christmas+trifle&rlz=1C1DSGQ_enGB493GB493&espv=2&biw=1455&bih=705&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Rv6FVK-kIcXoUuviAw&ved=0CAcQ_AUoAg
                www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/christmas-trifle
                www.dailymail.co.uk/home/you/article-2852894/Nigella-s-star-Christmas-2-boozy-British-trifle.html
            • e-vil Re: świąteczny pudding 09.12.14, 16:08
              zgadzam się! christmas pudding to straszne jest! bleeeh :P
              pomysł z tymi chistmas crackers to super :)

na moje pierwsze święta w UK kupiłam sobie małe żywe drzewko w M&S
    • kjut Re: świąteczny pudding 08.12.14, 20:48
      Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi i inspiracje! Jesteście boskie! :)

Póki co trifle wygrywa. To jest cudne! :D
      • ilonka45 Re: świąteczny pudding 09.12.14, 10:24
        Jak ma byc tradycyjnie to kup maly Christmas Pudding :) Przed podaniem na stol polej alkoholem i podpal :) Ja sobie nie wyobrazam Christmas bez pudingu.
    • hanai77 Re: świąteczny pudding 08.12.14, 22:54
      Moze male ptysie ze.smitana.w.srodku oblane czekolada ulozine jeden na drugim w ksztalt choinki. Stozek czyli ,a jescze polewam czekolada jak juz ustawie ..u mnie hicior :-)
      • mrs.t Re: świąteczny pudding 08.12.14, 23:27
        oo profiteroles, chyba że wszystkich wymienionych najnormalniejsze innajsmaczniejsze :)

Trifle ,fuj :p
        • robak.rawback Re: świąteczny pudding 10.12.14, 20:30
          szczerze powiedziawszy tez nie rozumiem zachwytow roznych nad profiteroles - to po prostu male eklerki/ptysie - nic nadzwyczajnego, wlasnie chyba przez to ze sa bardzo normalne to az za normalne hehe

btw jesli bys sie zdecydowala na brandy butter to niech ci sie w sklepie nie pomyli z brandy cream bo to zwykla slodka smietana o smaku brandy, i czesto w podobnych kubkach sprzedaja do brandy butter.
          tak, musze powiedziec ze lubie brandy butter - w sumie tez nie jest jakies udziwnione, proste skladniki sa
          • robak.rawback Jogurt Twekkelo 13.12.14, 20:09
            jeszcze chcialam dodac ze jak juz bedziecie mielio dosyc roznych ciast itp itd i bedziecie chcieli cos bardzo lekkiego na deser - kup sobie jogurt firmy Twekkelo - Apple & Cinnamon

www.google.com/search?rlz=1C1DSGQ_enGB493GB493&espv=2&biw=1455&bih=705&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SI6MVOPlOYLmUrfXg7AG&ved=0CAgQ_AUoAw&q=twekkelo%20Farmhouse%20Yogurt%20Apple%20Cinnamon#tbm=isch&q=%22twekkelo%22+%22Farmhouse+Yogurt%22+Apple+Cinnamon

sprzedaja w waitrose (ale pewnie gdzie indziej tez sie trafi - chyba widzialam w morrisons tez)
            jest to kubelek plastikowy kolo 500gram bardzo fajny aksamitny jogurt na wierzchu a pod spodem na dole taka slodka mieszanka jablek, rodzynek i cynamonu. ten bialy jogurt na wierzchu choc jest bialy to juz troszke delikatnie czuc w nim cynamon i jest na prawde pyszny - i sam bialy jak go jesz i jak pomieszasz z tym sosem/kompotem jablkowo cynamonowym - na prawde bardzo dobry deser, szczegolnei na swieta bo jest taki wlasnie swiateczny
            jest to bardziej deserowe niz jogurtowe danie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka