15.12.14, 18:07
wybieramy sie w przerwie swiatecznej na zwedzenie stonhenge, i lwasciwie myslalam ze bedziemy skazani na ogladanie zza plotu ale widze ze sa sprzedawane bilety wiec chyba mozna sie bezposrednio zblizyc do obiektu. Bylyscie? Warto?
Obserwuj wątek
    • kalpa Re: stonhenge 15.12.14, 21:11
      Carmelaxx, ja byłam tam latem i powiem szczerze, że nie zrobiło to na mnie wrażenia. Wracalismy z wyprawy do Szkocji i postanowilismy zjechac i zobaczyc słyny Stonehenge. Dla mnie to miejsce z kategorii- trzeba było zobaczyc, wiec zobaczyłam odhaczyłam i wiecej nie pojade ;)
      Jak jedziesz z dziecmi weź dużo jedzonka bo tam nie ma sklepow w poblizu, a ichniejsza kantyna jest masakrycznie droga ;)
      • rose_shabby_chic Re: stonhenge 16.12.14, 00:29
        Ja byłam, bardzo dawno, jakieś 8-9 lat temu. Do samych kamieni nie podejdziesz nawet jak kupisz bilet, wokół obiektu jest wyznaczona ścieżka, a teren odgrodzony sznurem. Te kamienie, to tylko część "instalacji", reszta poukładana jest nieopodal i tam nie ma ani ogrodzeń ani biletów. Oczywiście nie są już tak spektakularne jak te słynne, ale w/g mnie przyjemne dla oka. Uważam, że "atrakcja" jest przereklamowana i nastawiona na wyciąganie grubej kasy, jak większość takich przybytków w Anglii. W wiosce obok jest pub i mały sklepiczek z pamiątkami, niestety nie dane nam było wejść, ponieważ sprzedawca usłyszawszy nasz język był łaskaw zamknąć nam drzwi przed nosem? Przez te lata oczywiście mogło się tam wiele zmienić, ale kamienie jak stały, tak stoją i jak tamtędy przejeżdżamy, to widzę, że "oglądacze" nadal krążą z daleka od obiektu :)
        • robak.rawback Re: stonhenge 16.12.14, 01:58
          zrob sobie najpierw wycieczke na google maps - wszystko obejrzysz i dojdziesz do wniosku ze nuda i nie warto.
    • sfornarina Re: stonhenge 16.12.14, 09:36
      Widzialam zza plotu. Planowalismy kupic bilety i zwiedzic, ale widok zza plotu wystarczajaco nas zniechecil. Duzo mniejsze niz sie wydaje ze zdjec, ceny z kosmosu, ludzie wedruja wokol kamieni w rzadku niczym w komunistycznym muzeum.
      Nie wiem, kto jest odpowiedzialny za zarzadzanie stonehenge, ale to, co z tym pieknym miejscem zrobiono, powinno byc zwyczajnie karalne.
      • almamag Re: stonhenge 16.12.14, 11:56
        po ostatnich zmianach miejsce zdecydowanie zyskalo,
        w cenie biletu masz wejscie na wystawe, zwiedzanie wioski neolitycznej z ciekawymi prezentacjami nie tylko dla dzieci,
        z parkingu mozesz dojsc do kregu, albo dojechac autobusem
        dostajesz tez audioprzewodnik

sfornarina napsalas "ludzie wedruja wokol kamieni w rzadku niczym w komunistycznym muzeum"
        nie wiem jak inaczej wyobrazasz sobie zorganizowanie zwiedzania tak cennego obiektu przez ogromna ilosc turystow,
        nikt Cie w srodku nie pogania, mozesz sobie zrobic przerwe, spokojnie odsluchac kolejnych punktow opowiesci o Stonhenge, nie wiem czego jeszcze mozna tam oczekiwac

bylismy tam kilka razy i pewnie jeszcze nie raz bedziemy, polecam zwlaszcza w cieplejszych porach, wtedy mozna sobie dodatkowo piknik zrobic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka