01.01.15, 20:51
chce miec labradora lub owczarka niemieckiego... ale nie chce psa z ogloszenia tylko z hodowli, mozecie kogos polecic? bo wujek google pokazuje duzo, ale nie chce od pseudohodowcy, ktory mnozy psy jak kroliliki, tylko od kogos, kto o nie dba (dla mnie to tez ma byc inwestycja bo chce suczke)
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: miec psa 01.01.15, 21:14
      Prosze, pomysl o psie ze schroniska zanim zaczniesz szukac u hodowcow.
      • turmalinka Re: miec psa 01.01.15, 21:22
        myslalam bardzo dlugo, szukalam, ale ja od 20+ lat marze o konkretnym psie i w schroniskach takich nie maja, a zamiast nabijsc kase pseudohodowcom to chce go wziac od kogos rzetelnego.. jak mnie kiedys bedzie stac i bede miala warunki mieszkaniowe na dwa to wezme jakiegokolwiek ze schroniska....
        • glasscraft Re: miec psa 01.01.15, 21:30
          :-( prosze szukaj jeszcze troche, bo tyle jest psiakow ktore ludzkie scierwo porzuca. Zwlaszcza po swietach,jak sie prezent gwiazdkowy nie udal.
          Ja marze o wilczarzach irlandzkich, ale nie da sie ich pogodzic z moja praca, wiec dopoki na loterii lenistwa nie wygram, mam koty :-)
          Skontaktuj sie z RSPCA albo Dogs Trust, moze sie okazac ze maja takiego konkretnego dla Ciebie.
          • turmalinka Re: miec psa 01.01.15, 21:49
            bede na pewno szuka i sie kontaktowac, bo tu zawsze byl moj priorytet, najwczesniej zwierza mozemy wziac w marcu wiec czas jescze mamy, ale chce sie tez zorientowac w hodowcach zeby miec jakies zaplecze... nie chce psa z ogloszenia, bo nie wiem jak tu, ale w PL sa tacy co mnaza psy ile sie da i i raz, ze suke wykanczaja przy tym, a dwa, ze szczeniaki slabsze zdrowotnie... jak mam kupic i zaplacic ok 1000 to chce plalicic komus, kto w to wklada serce
            • glasscraft Re: miec psa 01.01.15, 21:59
              :-)
              Powodzenia!
              • turmalinka Re: miec psa 01.01.15, 22:07
                dzieki :)

mam nadzieje ze sie uda, od kiedy jako dziecko k9 obejrzalam to marzylam, zeby takiego psa miec (labradoro to opcja bo Marley sie podobal ;)) i w koncu mam warunki zeby takiego psa posiadac :)
    • jaleo Re: miec psa 01.01.15, 22:51
      Jak juz wyzej napisano, powaznie zastanow sie nad adopcja - sa organizacje specjalizujace sie w konkretnych rasach - wpisz w wyszukiwarke "rescue + nazwa rasy". Ale jesli na pewno nie chcesz adoptowac, to poszukaj hodowli zarejestrowanej w Kennel Club.
      www.thekennelclub.org.uk/services/public/acbr/Default.aspx
      Nie jest to absolutna gwarancja perfekcyjnej hodowli, ale na pewno wieksza pewnosc, niz "z ogloszenia".
    • oolijull Re: miec psa 02.01.15, 00:02
      Jesli myslisz o labku, to dobra hodowla powinna przedstawic Ci wyniki badan rodzicow szczeniat, a nawet dziadkow. Laby niestety czesto choruja na dysplazje, wiec szczegolnoe jesli myslisz sama o hodowli jest to mega wazne. Wyniki na biodra, lokcie, oprocz tego oczy i chyba sluch? No i Twoj szczeniak musi byc zdrowym psem jesli chcesz rozmnazac.
      Naszej suce lekarz odmowil badan, bo nie widzial wskazan. Powiedzial ze zrobilby gdybysmy mysleli o rozmnazaniu. Ale nie planowalismy, suka jest po sterylce.
      Osobiscie bardziej podobaja mi sie labki z polskich hodowli, sa masywniejsze, w uk sa zazwyczaj mniejsze, smuklejsze, takie mam wrazenie.
      Aha, w dobrych hodowlach czesto psy biora udzial w wystawach, maja jakies wyniki. W Polsce to obowiazkowe, tu raczej nie. Ale sie zdarza. Dobry hodowca nie ukrywa ile suka miala miotow, nie powinna miec ich duzo. Powinna byc w miare mloda. Jedziesz i patrzysz w jakich suka i mlode mieszkaja warunkach, czy jedza dobra karme a nie szajsowata marketowke. Jest sporo detali ktore pomagaja ocenic hodowle.
      • iza.40 Re: miec psa 02.01.15, 19:38
        ja znalazlam 10 mies. labradora w schronisku, więc trzeba dobrze poszukać
        • porzeczka666 Re: miec psa 02.01.15, 21:19
          Mam labradora z rodowodem od nie hodowcy zarejestroaany w KC.Kosztowal 350 bo mieszkamy w Walii.Typ angielski biszkoptowy duzo futra b.spokojny jako szczeniak.Bardzo polecam.Nie zalujemy gdyz jest to rasa starajaca sie dostosowac do wlasciciela.Nasz to show type dog czyli jest bardziej laidback niz working type gundog w zwiazku z czymjego tryb dzienny to spanie jedzenie spanie spacer zabawa jedzenie spanie zabawa jedzenie spanie plus krotkie treningi podstawowych komend glownie gdy jest przeglodzony.Tym typem rzadzi zoladek wiec b.wazne jest nie przekarmianie laba bo latwo tyja i moze to indukowac dysplazje.Te pzy uwielbiaja towarzystwo ale jak zostanie na pare godzin w kracie po porzadnym spacerze z pelnym kongiem to jakos przezyje.Powodzenia.
    • plain-vanilla Re: miec psa 02.01.15, 21:44
      Na stronie DogsTrust po wpisaniu slowa labrador wyskakuje ponad 400 wynikow. Wiekszosc to moga byc zarezerwowane zwierzaki, ale na pewno mozna znalezc labradora w schronisku.
      • turmalinka Re: miec psa 03.01.15, 09:35
        bede szukac, chociaz bardziej skupiam sie na owczarku, bo to ma byc moj pies, a ja o owym od dziecka marzylam
        niestety duzo znalezionych psow, zeby nie powiedziec wszystkie maja info, ze potrzebuja domu, ale ze starszymi dziecmi, 10 +, przy jednym nawet 15+, a u nas dwulatka na stanie :(

• oolijull Re: miec psa 03.01.15, 10:45
          Adoptusie maja swoja historie,czazwyczaj niezbyt mila, czasem tragiczna. To wiaze sie z traumami, czasem. Stad te restrykcje.
          My zanim wzielismy psa, planowalismy dziecko. Plan byl taki, ze najpierw odchowamy psa, potem postaramy sie o dziecko. Dlatego tez wazny byl wybor rasy.
          Nie uwazam, ze wziecie psa z hodowli to zbrodnia. Zbrodnia jest wziecie szczeniaka z pseudo hodowli, szczeniaka nieznanego pochodzenia, kundla. To sprzyja powstawaniu pseudo i rozmnazaniu kundli. Ktore to najczesciej sa porzucane i trafiaja do schronu.
          Hodowle, te z prawdziwego zdarzenia promuja okreslone cechy dla rasy, i nie jest to zle. Okreslone rasy sa, choc to brzydko brzmi, wykorzystywane przez ludzi. Labki, co szczegolnie zauwazylam w uk czesto sa opiekunami osob niewidomych. Rasa ta jest rowniez dobra dla malych dzieci - i to sie sprawdzilo tez w przypadku naszej rodziny.
          Wziecie psa ze schronu jest bardzo szlachetne, i nie twierdze ze trafi sie na mala futrzana traume na czterech nogach. Ale przy malym dziecku moze byc to ryzykowne, po prostu.
          Owczarek ma rowniez cechy swojej rasy, jest to pies obronny. My nie mamy wystarczajaco silnych charakterow by wychowac psa z tak mocna psychika, ale to zalezy od czlowieka. Znam ludzi ktorzy i dobermany maja przy malych dzieciach, tu juz trzeba wiedziec jak panowac nad psem, bo stawka jest wysoka.
          Nasza labka od poczatku przepadala za dzieckiem, pozwala mu na wszyskto, choc i syn byl od poczatku uczony szacunku do zwierza.
          Warto po prostu poczytac, doedukowac sie. Wziecie psa., czy ze schronu czy z hodowli to jedna z waznoejszych zyciowych decyzji. Ale to raczej oczywiste jest :)
          • turmalinka Re: miec psa 03.01.15, 16:04
            Wiem, to jak decyzja o trzecim dziecku ;) Dlatego szukam, czytam i szczerze mowiac chyba jeszcze z rok lub dwa poczekamy, bo dwulatka jednak mala, a pies szybko urosnie i bedzie kilka razy ciezszy nic ona.
            Z tego co czytalam labrador, golden retriever i owczarek niemiecki to najbardziej polecane dla dzieci psy. A ja jak juz chyba wspomnialam, od kiedy w dziecinstwie k9 obejrzalam marzylam o takim pieknym Jerrym ;)
            Tez bym chciala moc wziac psa ze schroniska, no ale wlasnie to jest to, ze nie wiadomo na 100% jaka ten pies mial historie. Gdybym byla sama, to owszem, decyzja bylaby prosta. No ale mam dzieci. Chyba jednak wole szczeniaka, ktory raz, ze bedzie od malego przeze mnie wychowany, a dwa (i tu najwazniejsze) bedzie znal moje dzieci od poczatku, z nimi wyrosnie.
            No a znalezc szczeniaka tez okazuje sie nie lada wyczyn :( Ale moze to i lepiej, widac nie moj czas na psa jeszcze. Za to dostalam w prezencie czas ;) Mysle, ze nawiaze kontakt z jakas hodowla, zaprzyjaznie sie i bede sie uczyc, a za rok - dwa znow zaczne szukac.
            Dzieki za rady dziewczyny :)
            • marninor Re: miec psa 03.01.15, 16:18
              Ja rok temu wzielam psa. Szulalam w schroniku lub na gumtree- nie chciany, za darmo itp.
              I znalazlam roczna suke border collie. Wymagala duzo pracy, nauczenia chodzenia na smyczy, odglosow miasta , ludzi, przebywania w domu itd. Wszystkiego bo trzymana byla w ogrodku bez wychodzenia a ogrodek to 2m×3m moze. Po roku - nie ma bardziej wdziecznego psa, jest kochana i grzeczna. 12 i 7 latek sami z nia wychodza. Fakt - musialam ja nauczyc klatki kennelowej i tam jest zamykana na noc bo niestety bez klatki nie kontrolowalaby sikania. Klatka stoi w salonie i w ciagu dnia tam sobie sie relaxuje. Dla niej to nie kara.
              ja bym polecala poczekac az dziecko podrosnie i przygarnac psa.
              w pl mialam psa z hodowli i byl przeslodki ale reszta... hm... wydalam fortune na psiego psychologa i fryzjera i powiedzialam - nigdy wiecej!
              A naargonesie jak odebralam papiery psa to sie okazalo ze urodzila sie dokladnie w moje 30 urodziny woec widac przeznaczone sobie bylysmy ;)
              • 3-mamuska Re: miec psa 04.01.15, 19:12
                Jest strona pets4homes tam wrzucają ogłoszenia hodowcy psy/koty z papierami z rodowodem poszukaj napewno cos znajdziesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka