Dodaj do ulubionych

nowy (używany)samochod

22.02.15, 21:13
Tydzien temu zdalam prawo jazdy, jutro kupuję samochod, dzisiaj bylam ogladać, jest on 60 mil od mojego domu, bede wracala sama, nie wiem jak sobie poradze, tym bardziej ze bede wracala wieczorem kiedy nigdy na jezdzie wieczorem nie jedzilam, to bedzie moj test bojowy:) OK do sedna sprawy, kupuję samochod i co? musze miec ubezpieczenie i podatek drogowy, tak? czy jeszcze jakies oplaty???? czy ubezpieczenie wystarczy zrobić przez internet, czy trzeba gdzies dzwonic? zielona jestem w tym wszystkim okropnie
Obserwuj wątek
    • tisz Re: nowy (używany)samochod 22.02.15, 22:44
      Aby jezdzic legalnie to musisz miec oplacony podatek drogowy i wazne ubezpieczenie, np. aviva, confused, direct line itd. Oplaty mozesz dokonac przez internet. I w droge! :)
    • justincase987 Re: nowy (używany)samochod 23.02.15, 10:01
      Odwazna jestes. Czy samochod masz z pewnego zrodla? Nie masz kogos kto moglby z Toba pojechac? Jazda w nocy jest duzo trudniejsza szczegolnie po nowych drogach, 60mil to spory kawalek, mozesz sie poczuc bardzo zmeczona.

Gratuluje zdania prawa jazdy jak najbardziej ale mysle ze wybieranie sie sama w droge w tylu nowych okolocznosciach jest nierozwane.
      • tisz Re: nowy (używany)samochod 23.02.15, 11:30
        Tez bym sama nie kupowala, i to tak daleko od domu, balabym sie. Jak mozesz wez kogos ze soba. Ja kupilam samochod jakies 5 mil od domu, pomimo tego, ze chcialam innej marki i taki jaki mam w ogole nie bralam pod uwage, ale teraz jestem bardzo zadowolona z zakupu.

Jazda noca jest do ogarniecia dla poczatkowych kierowcow, choc super waskie drogi moga byc wyzwaniem..
        Sprawdz wszystkie dokumenty kilka razy, czy zgadza sie nazwisko na dowodzie rejestracyjnym, przeglad, itd. Samochod mozna tez za oplata sprawdzic na kilku stronach, czy np. nie byl kradziony, dokladny rocznik, kolor itd.

Moj samochod stal tydzien od momentu kupna nieuzywany, jak go zaparkowal sprzedajacy tak sobie stal i czekal, zanim sie zdecydowalismy na firme ubezpieczeniowa, w naszym przypadku aviva, road tax tez wykupilismy po 2 chyba dniach, bo wtedy trzeba bylo isc na poczte. Teraz jest prosciej i mozna zalatwic oplaty przez internet czy telefon, co znajdziesz na oficjalne stronie gov.

Szerokiej drogi i powodzenia!
        • spaola76 Re: nowy (używany)samochod 23.02.15, 14:52
          Samochod sprawdziłam na strone, wyglada ok. Bede jechala tylko autostradą, omijając londyn, ja jestem z kentu samochod jest w essex. Niestety nie mam nikogo kto sciągnie mi ten samochod, muszę poradzić sobie sama, nie mam innej możliwości.
    • jaleo Re: nowy (używany)samochod 23.02.15, 11:28
      Ja dodam gwoli scislosci, ze w UK podatek drogowy jest na samochod, a nie na osobe - zapytaj wlasciciela, do kiedy ma oplacony podatek, byc moze pare miesiecy jeszcze zostalo.
      Ubezpieczenie mozesz zalatwic przez internet albo telefonicznie.
      • tisz Re: nowy (używany)samochod 23.02.15, 11:38
        Dokladnie tak. Mozliwe, ze samochod ma wazne oplacony podatek, co tez mozna sprawdzic na oficjalnej stronie. U mnie akurat auto juz nie mialo..
    • kingaolsz Re: nowy (używany)samochod 23.02.15, 12:35
      Z podatkiem wlasnie sie pozmienialo.
      Poprzedni wlasciciel zglasza sprzedaz (wysyla dowod rejestracyjny do DVLA) , "zdaje" swoj podatek i dostaje zwrot pozostalych pelnych miesiecy. Ty czekasz az dostaniesz dowod rejestracyjny na swoje nazwisko (ok 2 tyg) i wtedy wykupujesz podatek od 1 miesiaca, ktory w tym momencie jest (czyli lepiej kupic po 1 niz tuz przed 1 nowego miesiaca)
      • spaola76 Re: nowy (używany)samochod 23.02.15, 14:47
        no ale dzisiaj jak juz bede jechac to musze miec ten podatek? tak wiem ze sie pozmienialo. bede jechala z mężem tylko on nie ma prawka, wprawdzie chodzil na lekcje ale ne ukonczyl, poddal sie.
        • glasscraft Re: nowy (używany)samochod 23.02.15, 15:38
          Buying a vehicle
          From 1 October (2014), when you buy a vehicle, the vehicle tax will no longer be transferred with the vehicle. You will need to get new vehicle tax before you can use the vehicle.
          You can tax the vehicle using either the:
          •11 digit reference number from your log book (V5C) – if the vehicle is registered in your name
          •12 digit reference number on your New Keeper Supplement (V5C/2) if you’ve just bought the vehicle or the vehicle is not registered in your name
          You can tax online or by using our automated phone service - 24 hours a day, 7 days a week on 0300 123 4321.

Jezeli samochod starszy niz 3 lata, to zeby nim jezdzic, oprocz ubezpieczenia I podatku drogowego, musisz miec MOT.
        • tisz Re: nowy (używany)samochod 23.02.15, 15:56
          Tak, kupujacy auto oplaca podatek od momentu zakupu. Kupisz samochod, dokonasz wszelkich formalnosci z sprzedajacym, po tym zadzwonisz albo przez internet zaplaisz podatek i wykupisz ubezpieczenie i mozesz jechac.

Is tax transferable if I sell my car?
          No. As soon as you notify the DVLA that your car has been sold, scrapped or removed from the road, a refund of unused tax will be issued, but the catch is that it covers only full months of tax. If you sell your car in the first week of the month, you lose the next three weeks’ worth. The buyer still has to pay from the moment they purchase it, so the DVLA gets double tax for a few weeks. It could earn an extra £54m as a result.

Pomocne pytania i odpowiedzi:

How do I tax my car now?
          Phone payments can be made on 0300 123 4321 or you can pay online at gov.uk/tax-disc. There’s also a new option of paying by direct debit annually or, with a 5% surcharge, in monthly or six-monthly instalments. If you want you can still set this up at a post office.

How do I tax a car I’ve just bought?
          You can use the code from the vehicle registration document to pay in the ways set out above.

How do I check if a car has tax?
          Type the car’s make, model and registration number into the relevant boxes at gov.uk/check-vehicle-tax
          • spaola76 Re: nowy (używany)samochod 23.02.15, 16:31
            dzieki za wszelakie informacje, teraz juz wszystko wiem:) zyczcie mi szerokiej drogi:)
            • spaola76 Re: nowy (używany)samochod 24.02.15, 00:30
              DOJECHAŁEM!!!
              • spaola76 Re: nowy (używany)samochod 24.02.15, 00:31
                Haha, do jechałam miało byc☺
                • justincase987 Re: nowy (używany)samochod 24.02.15, 00:35
                  Brawo!
                  • tisz Re: nowy (używany)samochod 24.02.15, 10:03
                    nice :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka