Dodaj do ulubionych

Moda biurowa dla faceta - porada

07.12.15, 22:27
Syn ma isc na 3 mies na praktyki zawodowe, do tej pory nosil mundurek skzolny a po gcse wolna amerykanka w tym w czym chodzil na zajecia. Teraz pierwsze zderzenie z zawodowa rzeczywistoscia. Ja nie czuje sie chyba na silach pomoc, maz prowadzi wlasna firme i stroj ma oficjalnie swobodny, czyli koszula i marynarka ale na sportowo, krawaty tylko na okolicznosci uroczystosci rodzinnych.
Syn ma miec praktyki biurowe jako informatyk i ma wystepowac pod krawatem, plus czarne spodnie i buty. Nie pamieta z rozmowy kwalifikacyjnej jak inni byli poubierani bo ze stresu nie zwracal uwagi, a potem juz tylko kontakty telefoniczne. Sa jakies specjalne wymogi co do tego jak taki pracownik ma wygladac? Koszula musi byc jednolita, czy moga byc wzorki, a krawat? Spodnie garniturowe? To ma byc caly garnitur? Sa jakies fasony mlodziezowe? Heh zeby nie wygladal jak wlasny dziadek. Wszelkie podpowiedzi mile widzane bo ja nie w temacie.
Obserwuj wątek
    • steph13 Re: Moda biurowa dla faceta - porada 07.12.15, 22:40
      Wyslij syna do Topshop Man to znajdzie jakis mldzienczy garnitur o fasonie z XXI wieku lub spodnie plus marynarka/blazer. Koszula na poczatek lepiej gladka, biala, niebieska, rozowa ale bez przesady, jest mlody I nie musi wygladac na 40tolatka.
      • yumemi Re: Moda biurowa dla faceta - porada 10.12.15, 23:52
        steph13 napisała:

> Wyslij syna do Topshop Man to znajdzie jakis mldzienczy garnitur o fasonie z XX
        > I wieku lub spodnie plus marynarka/blazer. Koszula na poczatek lepiej gladka, b
        > iala, niebieska, rozowa ale bez przesady, jest mlody I nie musi wygladac na 40t
        > olatka.

Dokladnie tak - plus jakis krawat na poczatek. Zauwazylam ze graduates maja garnitury inaczej skrojone niz starsi faceci, i to ich wyroznia, chyba wlasnie ten 'mlodzienczy fason':)
        • robak.rawback Re: Moda biurowa dla faceta - porada 11.12.15, 02:38
          slim fit, modern fit, skinny fit etc etc

yumemi napisała:
          chyba wlasnie ten
          > 'mlodzienczy fason':)
    • petuniasta Re: Moda biurowa dla faceta - porada 08.12.15, 12:13
      Jestes pewna ze pod krawatem? Moze niech zapyta o company dress code? Czy to bedzie business formal or business casual? Jak to duza organizacja, to moze nawet beda mu w stanie dokladne wytyczne wyslac na maila. To jest pytanie warte zadania pracodawcy, na pewno bedzie mile widziane. Lepiej zapytac niz przyjsc w garniturze i pod krawatem, a potem odkryc ze wszyscy pracownicy sa w spodniach garniturowych i koszulach/swetrach, raczej bez krawata i marynarki (tak u mnie w biurze meski business casual wyglada)
    • sirrach Re: Moda biurowa dla faceta - porada 09.12.15, 20:27
      Wszystko zależy od firmy. Ale ciemne spodnie, materiałowe ale o kroju dzinsowym, plus gładka niebieska koszula i marynarka na początek będą ok. U malzona w pracy różnie chodzą. Obecnie nawet w potarganych dżinsach i wyciagnietych tshirtach. Ale pracował w firmie gdzie obowiązywały garniaki nawet programistów hehehe ;)
      • robak.rawback Re: Moda biurowa dla faceta - porada 10.12.15, 01:18
        asos - do wyboru do koloru bardzo fajne i trendy.
        nie ma to jak dobrze ubrany gostek a nie jakis patalach w wyciagnietych jeansach

www.asos.com/Men/Suits-Blazers/Cat/pgecategory.aspx?cid=5678#parentID=-1&pge=0&pgeSize=204&sort=3
        • robak.rawback Re: Moda biurowa dla faceta - porada 10.12.15, 01:37
          nie wiem na co sobiemoze pozwolic stylowo - ale np te sa fajne:

www.asos.com/River-Island/River-Island-Waistcoat-in-Skinny-Fit/Prod/pgeproduct.aspx?iid=5575089&sgid=11125&cid=5678&sh=0&pge=1&pgesize=204&sort=3&clr=Navy&totalstyles=1107&gridsize=3
          www.asos.com/ASOS-Navy-Super-Skinny-Suit/pgeproduct.aspx?sgid=10918&cid=5678&sh=0&pge=3&pgesize=204&sort=3&clr=Navy&totalstyles=1108&gridsize=3
          www.asos.com/ASOS/ASOS-Skinny-Smart-Trousers/Prod/pgeproduct.aspx?iid=4968470&cid=5678&sh=0&pge=0&pgesize=204&sort=3&clr=Grey&totalstyles=1108&gridsize=3
          www.asos.com/Noak-Jersey-Suit-in-Skinny-Fit/pgeproduct.aspx?sgid=11272&cid=5678&sh=0&pge=4&pgesize=204&sort=3&clr=Navy&totalstyles=1108&gridsize=3
          www.asos.com/Selected-Homme/Selected-Homme-Wool-Suit-Jacket-in-Slim-Fit/Prod/pgeproduct.aspx?iid=5629818&sgid=11128&cid=5678&sh=0&pge=4&pgesize=204&sort=3&clr=Navy&totalstyles=1108&gridsize=3
          www.asos.com/ASOS-Slim-Suit-in-Navy-Tonic/pgeproduct.aspx?sgid=11250&cid=5678&sh=0&pge=4&pgesize=204&sort=3&clr=Navy&totalstyles=1108&gridsize=3
          • robak.rawback Re: Moda biurowa dla faceta - porada 10.12.15, 02:12
            a pardon doczytalam ze ma miec czarne spodnie buty i pod krawat - czy krawat obowiazkowy czy to byla metafora stylu formalno eleganckiego? bo w linkach powyzej jest sporo bez krawatow ktore wygladaja elegancko i fajnie?

anyhoo
            te sa pod krawatem i chyba czarne czy jakies ciemne, nie moge sie dopatrzec: nie wiem czy mu marynarka potrzebna czy moze byc waistcote tylko. waistcote strasznie fajnie wyglada.

www.asos.com/ASOS/ASOS-Slim-Waistcoat/Prod/pgeproduct.aspx?iid=5221309&cid=5678&Rf-200=4&sh=0&pge=0&pgesize=36&sort=3&clr=Black&totalstyles=275&gridsize=3
            www.asos.com/ASOS/ASOS-Slim-Waistcoat-In-Black/Prod/pgeproduct.aspx?iid=3843358&sgid=7592&cid=5678&Rf-200=4&sh=0&pge=0&pgesize=36&sort=3&clr=Black&totalstyles=275&gridsize=3
            www.asos.com/Heart-Dagger/Heart-Dagger-Tweed-Waistcoat-in-Skinny-Fit/Prod/pgeproduct.aspx?iid=5720712&cid=5678&Rf-200=4&sh=0&pge=2&pgesize=36&sort=3&clr=Black&totalstyles=275&gridsize=3
            www.asos.com/Noose-Monkey/Noose-Monkey-Waistcoat-With-Velvet-Shawl-Lapel/Prod/pgeproduct.aspx?iid=4761134&sgid=9750&cid=5678&Rf-200=4&sh=0&pge=3&pgesize=36&sort=3&clr=Black&totalstyles=275&gridsize=3

a tu ogolnie officewear - niech na buty popatrzy etc
            www.asos.com/Officewear/Cat/pgecategory.aspx?cid=18423
            www.newlook.com/shop/mens/workwear_5200011
            uk.pinterest.com/explore/mens-office-fashion/
        • sirrach Re: Moda biurowa dla faceta - porada 10.12.15, 10:28
          Wielu "patalachow" to wysokiej klasy specjaliści. :P Dla mnie programista,informatyk chodzacy na codzień pod krawatem nie jest wiarygodny. Czasem owszem mus to mus. Wyjazd do klienta, prezentacja..
      • yumemi Re: Moda biurowa dla faceta - porada 10.12.15, 13:52
        Jeansy tylko w piątek. Co to za firmy gdzie mozna na co dzien chodzić w wyciągniętych tshirtach? Chodzi o biura na budowach etc?
        W całej mojej karierze takich ubiorów nie widziałam - czasem tylko podczas wizyt z laptopem do IT departament :-)
        U mojego meza w pracy tym bardziej nie.
        • sirrach Re: Moda biurowa dla faceta - porada 10.12.15, 15:20
          W kilku bardzo porządnych firmach branży jak najbardziej IT. Teraz aktualnie mąż pracuje w firmie gdzie nikt nie chodzi pod krawatem, większość w dżinsach i koszulach. Tak jak napisałam, na oficjalne spotkania muszą sie ubierać bardziej elegancko, ale przymusu krawata nie ma :P
          • yumemi Re: Moda biurowa dla faceta - porada 10.12.15, 20:03
            Ale jakich na przyklad? Bo naprawde pierwsze slysze :) Chyba ze mowa o pracownikach szeregowych, czyli nie ma client facing, etc.
            • sirrach Re: Moda biurowa dla faceta - porada 10.12.15, 22:14
              Widać to nie twoja branża
              • steph13 Re: Moda biurowa dla faceta - porada 10.12.15, 23:39
                sirrach napisała:

> Widać to nie twoja branża

Swoją droga, ciekawe gdzie ten twój małżonek pracuje skoro całe towarzystwo w łachmanach tam urzęduje. W cyrku moze?
              • yumemi Re: Moda biurowa dla faceta - porada 10.12.15, 23:50
                Moja branza to finanse, czyli City - maz architektura. Troche ludzi z IT w City znam i zaden nie chodzi tak ubrany jak opisujesz.. Poza IT ktorzy np sa w IT support, tam zauwazylam jest bardziej na luzie. Ale nie dotyczy specjalistow IT wyzszego szczebla. Stad ciekawa jestem gdzie takie normy panuja.
    • yumemi Re: Moda biurowa dla faceta - porada 10.12.15, 09:11
      To bardzo niefajny widok jak nowi graduates nie potrafia sie ubrać odpowiednio - u nas w pracy jest duży graduate scheme i co roku widzę jak nowi sie zjawiają - najlepsze wrazenie zawsze robią ci w porządnych garnurach, z paskiem, koszula zapięta i krawat.
      Z czasem jak sie juz zaaklimatyzują, nie ma problemu zeby na co dzien w biurze byc bez krawata ale to kwestia czasu :-)
      • liley11 Re: Moda biurowa dla faceta - porada 11.12.15, 00:00
        A ja w biurze siedze czasami w szlafroku:)
        • robak.rawback Re: Moda biurowa dla faceta - porada 11.12.15, 01:04
          wogole nie kupuje tej calej otoczki informatykow - ze beda moze boso biegac bo tacy sa madrzy, usiluja gloryfikowac brak kultury osobistej.
          jak sobie informatycy siedza we wlasnym gronie panow w japonkach i wyciagnietych dresach i grzeja klawiature to niech sobie siedza ale w momencie kiedy maja wyjsc do ludzi to niech sie schludnie ubiora. nie mowie zaraz zeby biegac w krawacie ale duzo z tych ubran na asos - jest ladnych i wyglada na wygodne.
          i przynajmniej jest potem na co w pracy popatrzec tehehe

sirrach napisała:

> Wielu "patalachow" to wysokiej klasy specjaliści. :P Dla mnie programista,info
          > rmatyk chodzacy na codzień pod krawatem nie jest wiarygodny. Czasem owszem mus
          > to mus. Wyjazd do klienta, prezentacja..
          • yumemi Re: Moda biurowa dla faceta - porada 11.12.15, 09:21
            Dzisiaj idąc do pracy przypadkowo wpadłam w pociągu na znajomego ktory pracuje w IT w jednym z banków inwestycyjnych obok - smartly dressed mimo piątku, jak zawsze. Raczej nie jest jedyny.
            • sirrach Re: Moda biurowa dla faceta - porada 11.12.15, 09:30
              Szkoda że czytanie ze zrozumieniem jest coraz rzadsze...autorka wątku prosiła o pomoc w ubiorze dla przyszłego INFORMATYKA. Napisałam ze dobrze żeby miał ciemne spodnie, marynarkę i gładka koszulę na początek. A to że w innych firmach nosi się co się chce..No cóż..cieszcie sie , że nie musicie pracować z tymi "lachmytami". W aktualnej pracy mojego męża wszyscy chodza w koszulach i ciemnych spodniach . Kropka
              • ilonka45 Re: Moda biurowa dla faceta - porada 11.12.15, 10:57
                "W aktualnej pracy mojego męża wszyscy chodza w koszulach i ciemnych spodniach . Kropka"

U mnie tez :) a w piatki casual, w dzinsach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka