Dodaj do ulubionych

Jury Service :-/

03.02.16, 14:46
Podobno komputer wybiera przypadkowe osoby ze spisu wyborcow. Ja juz 3 raz dostaje wezwanie. Nie mam ochoty stawic sie, wiec zawsze pisze prosbe o zwolnienie z obowiazku.
Drugie wezwanie dostalam w styczniu 2015, a teraz po roku, znowu. Pierwsze w 2008, wtedy mieszkalam gdzie indziej, wiec inny council.
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: Jury Service :-/ 03.02.16, 15:47
      Mi sie wydawalo, ze jak sie prosi o przelozenie (bo odmowic calkiem chyba nie mozna?) to trzeba podac daty w przeciagu nastepnych 12 miesiecy, kiedy sie jest dostepnym, za to jak sie juz zrobi swoje, to na jakis czas daja spokoj?
      • plain-vanilla Re: Jury Service :-/ 03.02.16, 17:30
        Ja zawsze prosze o wykluczenie, nie o przelozenie. Pisze dodatkowo list, wyjasniajacy szczegolowo powody. Licze na dobra wole urzednika rozpatrujacego wniosek.
    • szczur.w.sosie Re: Jury Service :-/ 03.02.16, 20:18
      To dotyczy tylko obywateli UK?

Czy nie-obywatele brytyjscy też mogą spodziewać się zaproszenia?
      • plain-vanilla Re: Jury Service :-/ 03.02.16, 20:57
        Nie-obywatele tez, bo dostalam w 2008 r. a wtedy obywatelka nie bylam, tylko figurowalam w spisie wyborcow.
      • salsa.lover Re: Jury Service :-/ 03.02.16, 20:57
        Z tego co wiem to tak. Moja koleżanka, która jest Holenderką (mieszka tu od lat ale nigdy nie ubiegała o obywatelstwo) już kilka razy była wzywana.
        • szczur.w.sosie Re: Jury Service :-/ 04.02.16, 08:50
          O, to ja 10 lat tutaj i nigdy. To dobrze.
          • zurekgirl Re: Jury Service :-/ 04.02.16, 14:54
            Nie znasz dnia ani godziny ;) Moja przyjaciolka wlasnie szosty dzien odbebnia. Polka bez obywatelstwa UK, mieszka od 12 lat tutaj.
            • szczur.w.sosie Re: Jury Service :-/ 04.02.16, 16:55
              A to ciekawe. A płacą za to? A co w takiej sytuacji z dziećmi, jeśli się ma pod opieką?
              • sueellen Re: Jury Service :-/ 04.02.16, 22:23
                Nie płacą. Możesz się ubiegać o zwrot kosztów, ale jak sprawa trwa np 3h dziennie to nie dostajesz za cały dzien tylko zwrot za 3 godziny bo przecież pracowaca nie musi za to płacić. Nikogo nie interesuje co zrobisz z dziećmi. Dazdzą ci 5 czy 10 funtów za wyżywienie, drugie tyle za dojazd a sprawa może się ciągnąć miesiacami. Anglikom trudno się wymigać, imigranci mają łatwiej :)
                • szczur.w.sosie Re: Jury Service :-/ 05.02.16, 14:23
                  Nie pracuję, mąż pracuje. Dzieci w domu, brak childminder w okolicy. Ale zawsze mogę języka nie znać.
                  • sueellen Re: Jury Service :-/ 05.02.16, 16:28
                    Nieznajomośc jezyka to najprostrze i jak najbardziej rozsądne usprawiedliwienie. Ja bym takiego użyła. Nikt mi nie wmówi, ze zrozumiem tyle co urodzony i wychowany w UK Anglik.
    • sueellen Re: Jury Service :-/ 04.02.16, 22:19
      Dla nas sprawa jest doś prosta. Mówisz "aj dont andarstend" i z miejsca jesteś ineligible :)
      • steph13 Re: Jury Service :-/ 05.02.16, 14:32
        Mysle, ze brak childcare mozna uzyc jako powod do zwolnienia. Z tym, ze nalezy pamietac, ze mieszkajac w tym kraju mamy nie tylko wynikajace z tego przyileje I korzysci ale rowniez obowiazki, I jury service jest jednym z tych obowiazkow. wiec miganie sie na podstawie rzekomego braku znajomosci jezyka smierdzi troche.
        • plain-vanilla Re: Jury Service :-/ 05.02.16, 14:49
          Nie pisze, ze nie znam jezyka, tylko ze niestety lokalny akcent przerasta moje mozliwosci jezykowe. Moze byc taka sytuacje, ze pomimo najlepszych checi, po prostu nie zrozumiem, co swiadek mowil. Przez 10 lat mialam okazje spotkac Szkotow z roznych miejsc i dzielnic Glasgow i czasami nie bylam w stanie zadnego slowa zrozumiec. Jakby wszyscy mowili jak prezenterzy BBC albo STV, to prosze bardzo, bede wtedy mogla realizowac moj obywatelski obowiazek. Mysle, ze za opieke nad dziecmi zwracaja koszty, bo widzialam to w formularzu. Problem lezy tylko w znalezieniu childminder dla dwojki dzieci, bo ja w tej chwili nie korzystam.
          • steph13 Re: Jury Service :-/ 05.02.16, 15:05
            ivanilla, moja uwaa nie byla pod twoim adresem, bie wydajesz sie byc z tych co tylko patrza jak sie wywinac z obowiazku. To do tych 'madrych' co[powoluja sie na na 'me not speak English' chociaz formularze o zasilki potrafia wypelnic.
            • sueellen Re: Jury Service :-/ 05.02.16, 16:08
              Jesli piejesz do mnie to w życiu zasilków nie pobieralam, za to dużo już do budżetu wsadziłam. Jury service powinien byc dla tych co chca. Ludzie nie lubia być do czegoś zmuszani. czytalam komentarze Anglików - większośc uważa że obcokrajwyc nie powinni zasiadac na ławie przysięgłych. I ja się z nimi zgadzam. Skoro nie mam głosu w wyborach to dlaczego miałabym być lawnikiem? i mimo, że mieszkam tu 8 lat dalej nie rozumiem niktórych zwrotów zwłaszcza gdy chodzi o jezyk mocno poczotny, jezyk ulicy. Dam sobie rękę uciąć że większość obcokrajowców też wielu specyficznych zwrotów albo akcentu nie zrozumie. Nie wychowywałam się tutaj, angielski mam wyuczony. O ile w codznnym życiu niuanse nie robią wielkiej różnicy tak w sprawie o morderstwo jak najbardziej! W najlepszym interesie tego kraju jest nie zmuszać do tak odpowiedzialnych funkcji osób dla których angielski nie jest pierwszym językiem. Nawet jeśli rozumieja 90% wypowiedzi to zawsze będzie to mniej niż osoba wychowana w UK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka