Dodaj do ulubionych

Problem pod pachami- poleccie cos OTC

26.01.17, 17:40
Kobiety,
Nie chce mi sie zawrac tym glowe mojemu GP, moze dostane cos OTC?
Jakis miesiac temu dostalam straszny "rash" pod pachami. Myslalam, ze to uczulenie od mojego naturalnego deo roll, przestalam go wiec uzywac przez jakis czas. Potem tylko wietrzenie, troche corn flour, zero depilacji, zero deozorantow czy antyperspirantow.
Potem bylo jakby ok, ale teraz skora pod pachami dalej bardzo wrazliwa, czasami daje mi sie we znaki (czasem szczypie, moze lekko swedzi). Nadal nic nie uzywam, ale bez zadnych anty-perspirantow troche ciezko, bo jednak skora sie poci.
Wygooglowalam, ze to moze byc infekcja grzybiczna (brrry), choc teraz nic tam dziwnego/ innego nie widze. Jak to sie moglo przyplatac?
Da sie czyms to wyleczyc, czy jednak musze do GP?
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Problem pod pachami- poleccie cos OTC 26.01.17, 17:53
      Idz do GP. Ja dostalam krem sterydowy. Nie wiem, co mi bylo, ale wygladalo strasznie, tez pod pachami.
      • project-365 Re: Problem pod pachami- poleccie cos OTC 26.01.17, 19:27
        Sprobuj canestenem. To jest przeciwgrzybicze. W Polsce jest też taka maść trzyskładnikowa, nazywa się Triderm, jak masz kogoś, kto może to kupić i wysłać, to jeśli canesten nie pomoże, to spróbuj tego. Jak i to nie pomoże, to znachor :(
        • robak.rawback Re: Problem pod pachami- poleccie cos OTC 26.01.17, 21:55
          moze steryd pomoze jak przez paredni pouzywasz i przejdzie i nie wroci to ok, jak nieto moze byc grzybiczne cos (praawdopodobne przy tarczycy) steryd tylko ci pomoze na czas stosowania jesli to grzyb bo on grzyba nie zabija.

jesli chcesz zachamowac swedzenie i jesli nie ma ran - to przetrzyj skore Aspall Organic Cyder Vinegar pare razy na dzien - troche to jednak octem bedzie smierdziec.

--
          • cherrie Re: Problem pod pachami- poleccie cos OTC 27.01.17, 08:41
            Wow, robak! Dzieki! Sprobuje Twoich rad.
            Dziwne tylko to, ze golym okiem nic nie widac. To mie tak troche wstrzymywalo przed wizyta u GP.
            Ale fakt, ze jak tylko czys sie pod pachami posmaruje, to rash sie pojawia.
            A ten ocet to nie jest zbyt drazniacy pod pachami? Teraz stosuje sode oczyszczona z maka kukurydziana ( jako moj jedyny deo), slyszalam tez o cytrynie. Ocet rzeczywiscie ....smierdzi troche nieprzyjemnie;-)
            • wiwi1 Re: Problem pod pachami- poleccie cos OTC 28.01.17, 09:01
              Cherrie nie czytalam wszystkich odpowiedzi, wiec pewnie dostalas juz dobre rady, mignela mi tylko czyjas wypowiedz o sterydach. Kurcze nie bralabym sterydow na wlasna reke, bez wskazan od lekarza. Masc przeciwgrzybiczna z apteki bez recepty to clotrimazole 1%, mozesz sprobowac, jesli to infekcja grzybiczna to warto sprobowac. Chyba nic bym nie stosowala chwilowo pod pachy, nawet maki kukurydzianej, na pewno nic drazniacego typu soda oczyszczona. Wiem, ze to tak glupio, jak karmilam dzieci piersia to zrezygnowalam wogole z wszelkich odswiezaczy pod pachy, jakos dalam rade;) Canesen HC to mas przeciwgrzybiczna z sterodiem, ale ja bez wskazan od lekarza bym nie uzywala.
              Ja uzywam tego dezodorantu:
              www.amazon.com/Unique-Blend-Experts-Deodorant-Tisserand/dp/B000LI7UQS
              Ma w skladzie olejek z drzewa herbacianego, wiec dzialanie antygrzybiczne i anybakteryjne, jest ok.
              Pozdrawiam:)
              • project-365 Re: Problem pod pachami- poleccie cos OTC 28.01.17, 12:55
                Canesten, to odpowiednik polskiego Clotrimazolu.
                • wiwi1 Re: Problem pod pachami- poleccie cos OTC 28.01.17, 14:49
                  Canesten to clotrimazole 1% (skladnik aktywny) firmy Bayer i jest drozszy od kremu pod nazwa po prostu "Clotrimazole" firmy Mylan czy Care+ , Boots tez ma swoj wlasny. Po co przeplacac.
                  Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka